Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 12. 2022 - 29. 12. 2022

TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství

Vydáno: 23.12.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vánoční týden je v televizích pochopitelně plný ohraných pohádek a spolehlivé klasiky. Z premiér nicméně nejvíce upoutají druhé Tajemství staré bambitky a komedie Last Christmas. Nechybí ovšem ani několik náboženských filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Krakonošův poklad (Rübezahls Schatz) (sobota 24. 12., Prima, 06.00 - 07.50)

Plakát filmu Krakonošův poklad / Rübezahls Schatz
© IMDb
Pět let stará německá pohádka sice vypadá nenápadně, mezi ostatními v zemi svého původu ale rozhodně vyniká. Dáno to může být i tím, že se na jeho tvorbě podíleli i čeští tvůrci a natáčelo se v tuzemsku, režírující Stefan Bühling každopádně překvapí originálním přístupem ke známé legendě. Tu totiž nepojal úplně klasicky, ale oživil ji ryze moderními prvky, takže z pohádky se stává decentní fantasy, romantická atmosféra funguje výborně, příběh není úplně klišovitý a nabízí hned několik překvapivých zvratů, především je ale Krakonoš zobrazen nikoli jako starý pán, ale dost sexy mladík. Toho si zahrál velmi dobrý Sabin Tambrea, který si víceméně krade celý snímek pro sebe, ani zbytek méně známého obsazení se ovšem neztratí. Potěší i to, že tempo je svižné a komorní podmínky televizní obrazovky nejsou moc znát a výsledek tak nepůsobí lacině. Škoda jen závěru, který nedává smysl a chybí mu jakákoli údernost. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo mimo jiné na zámku Ploskovice.

Originální trailer filmu Krakonošův poklad / Rübezahls Schatz
Bible (The Bible: In the Beginning) (sobota 24. 12., ČT2, 14.35 - 17.20 / pondělí 26. 12., 23.45 - 02.30)

Plakát filmu Bible / The Bible: In the Beginning...
© IMDb
Drama z druhé poloviny šedesátých let v našich končinách není tak známé a do programů se příliš nezařazuje. Svým způsobem je to škoda, protože jde o divácky nejvstřícnější zachycení těch nejdůležitějších příběhů z Knihy knih, jemuž je ale potřeba jít trochu naproti a projevit určitou toleranci. Režírující John Huston v něm toho opravdu moc neřešil a víceméně za sebe naskládal ty nejznámější a nejzásadnější mýty a legendy, které jsou popsány v části Genesis. Dostal k tomu vskutku štědrý rozpočet, který využil na monumentální a opulentní výpravu, nádherné kostýmy, několik epických davových scén a opravdu krásnou kameru, která zabírá okouzlující lokace. Chybět pak pochopitelně nesmí ani velkolepá hudba Toshira Mayuzumiho, na níž se částečně podílel i legendární Ennio Morricone. Někoho možná překvapí obsazení, které není prvoplánově hvězdné, ale spousta známých tváří se v něm rozhodně objeví, příklady budiž Peter O'TooleRichard HarrisGeorge C. ScottStephen Boyd nebo Franco Nero. Dojmy nicméně modernímu divákovi kazí pomalejší tempo, dost přetažená stopáž atakující tři hodiny a také nerozhodnost tvůrce, který některé příhody pojal jako seriózní drama, jiné jako psychologickou studii a dalším dodal prvky grotesky, což nejde moc dohromady a i proto působí výsledek chvílemi hodně rozpačitě. Lekce náboženství před slavnostní večeří.

Zajímavost: Původně bylo záměrem natočit dva šestihodinové filmy, na nichž by se vystřídalo šest režisérů.

Originální trailer filmu Bible / The Bible: In the Beginning
Tajemství staré bambitky 2 (sobota 24. 12., ČT1, 19.00 - 20.40 / pondělí 26. 12., 15.40 - 17.20)

Plakát filmu  / Tajemství staré bambitky 2
© Bioscop
Pokračování úspěšné pohádky, které vzniklo po dlouhých jedenácti letech, se tak trochu stalo obětí vlastního úspěchu. Režírující Ivo Macharáček v něm totiž dostal možnost poslat ho do kin, což se z hlediska finančního rozhodně vyplatilo, z toho kvalitativního ale tolik ne, protože na výpravě a kostýmech je omezený rozpočet dost znát a i velkolepé záběry vypadají hodně komorně a skromně. Jinak se toho ale zase tolik nezměnilo, protože příběh je opět částečnou satirou na společenské dění, humor je poměrně solidní a není prvoplánově infantilní, příběh je předvídatelný a plný klišé a celkově je to dosti nevýrazné. V hlavní roli se vrátil ne úplně přesvědčivý Tomáš Klus, kterého doplňují výborní Ondřej VetchýVeronika Khek KubařováJiří Lábus nebo Miroslav Vladyka. Písně ale tentokráte nejsou tak chytlavé a jako celek snímek působí občas hodně chaoticky a nahodile. Štědrovečerní premiéra, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Pro účely natáčení bylo ušito šedesát kostýmů.

Oficiální trailer filmu Tajemství staré bambitky 2
Příběh zrození (The Nativity Story) (sobota 24. 12., ČT2, 20.30 - 22.10 / úterý 27. 12., 06.00 - 07.35)

Plakát filmu Příběh zrození / The Nativity Story
© Amazon.com
Šestnáct let staré drama je v našich končinách hodnoceno vesměs průměrně, na zahraničních databázích je na tom ovšem o dost lépe. Důvod je tentokrát zcela jasný, protože režírující Catherine Hardwicke natočila ryzí adaptaci části Bible, kterou jde zcela na ruku těm, kteří ji znají a věří v ní, pro ostatní půjde o trochu křečovitou a nenápaditou křesťanskou agitku. Výprava je nicméně hodně solidní, dobová atmosféra funguje velmi dobře a určitý nádech nadpřirozena a zvláštních kouzel je taktéž hodně znát, čemuž pomáhá i skvělá hudba Mychaela Danny. Tempo je ovšem pomalejší a relativně krátká stopáž působí někdy subjektivně o dost delší, opět je to ale dáno diváckým vztahem k víře a věcí s nimi spojenými. V až na výjimky neznámém obsazení vynikají ústřední Keisha Castle-Hughes a Oscar Isaac, kteří sice nemají moc možností předvést nějakou hloubku svých postav, charismatem a určitou niterností ale vše zvládnou, vedle nich se objeví i Ciarán Hinds. Štědrovečerní tip pro přemýšlivější a věřící diváky.

Zajímavost: Jde o vůbec první hraný film, který měl premiéru ve Vatikánu.

Oficiální trailer filmu Příběh zrození / The Nativity Story
Mladý Mesiáš (The Young Messiah) (sobota 24. 12., ČT2, 22.10 - 00.00 / čtvrtek 29. 12., 09.40 - 11.30)

Plakát filmu Mladý Mesiáš / The Young Messiah
© IMDb
I šest let staré drama je hodnoceno odlišně u nás a v zahraničí, ačkoli v tomto případě nejsou procentuální rozdíly až tak velké. Režisér a spoluscenárista Cyrus Nowrasteh v něm adaptoval literární předlohu Anne Rice, která v ní bojovala se svou krizí víry a pokusila se vyfabulovat něco o Ježíšově dětství. Právě příběh je tím nejsilnějším, o co se tvůrce opírá, protože se nesnaží být moc popisný, rezignuje na dogmata a naopak se pokouší ho přiblížit i ateistům, což se mu daří díky hloubce hlavní postavy, která má schopnosti, které ji samotnou překvapují, čímž působí velice lidsky. Někteří nepochybně ocení i detailní zachycení židovských zvyků a reálií, nechybí ani solidní výprava a kostýmy a hodně zajímavá kamera. Hlavní roli ztvárnil na svůj věk výtečný Adam Greaves-Neal, jehož ze slavnějších tváří doplňuje snad jen Sean Bean. Jen je potřeba být připraven na velké množství dialogů, naprosté minimum akce a velmi pomalé až meditativní tempo, které subjektivně dělá snímek delším, než je. Další přemýšlivý a rozjímavý tip na sváteční noc.

Zajímavost: Příběh je založen na apokryfních spisech z Ježíšova dětství, které pochází z hojně diskutovaných zdrojů, jakým je třeba Petrovo evangelium.

Oficiální trailer filmu Mladý Mesiáš / The Young Messiah
Last Christmas (Last Christmas) (neděle 25. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 26. 12., 13.35 - 15.30 / čtvrtek 29. 12., Nova Lady, 18.25 - 20.15)

Český plakát filmu Last Christmas / Last Christmas
© Facebook tvůrce
Romantická komedie je inspirována slavnou vánoční písní, která jí dala i název. Režírující Paul Feig v ní dostal k dispozici scénář, na němž se do velké míry podílela Emma Thompson, který od začátku jede v zajetých žánrových kolejích, nikoho moc nepřekvapí a půjčuje si motivy z mnohem slavnějších a mnohdy i lepších žánrovek. Povedlo se mu nicméně zachytit kouzelnou atmosféru vánočního Londýna, která funguje báječně, svižné je i tempo a vše doplňuje několik legendárních vánočních songů, které nezklamou, ačkoli už jsou trochu ohrané a otravné. Titulní pár si zahráli sympatičtí a velmi dobří Emilia Clarke a Henry Golding, mezi kterými probíhá potřebná chemie, dále se objeví samotná scenáristka, Boris Isakovic nebo Michelle Yeoh. Krom slabší úrovně humoru, který je po většinu stopáže nenápaditý a značně primitivní, výsledku nejvíce škodí rádoby šokující závěrečný zvrat, který je nicméně kýčovitý a předvídatelný. Vánoční televizní premiéra, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Clarke všechny své písně nazpívala sama.

Oficiální český trailer filmu Last Christmas / Last Christmas
Stan a Ollie (Stan & Ollie) (neděle 25. 12., ČT art, 21.30 - 23.05)

Plakát filmu Stan a Ollie / Stan & Ollie
© Facebook tvůrce
Největším problémem čtyři roky starého komediálního dramatu, které se zdejším kinům zcela vyhnulo, je fakt, že zachycuje až poslední fázi kariéry slavného komického dua. Režírující Jon S. Baird tak počítá s tím, že diváci znají osudy obou legendárních komiků a rovnou uvádí do děje, čímž tak trochu neumožňuje úplně pocítit pád, jaký je potkal. Nejsilnější je v momentech, kdy rekonstruuje jejich staré grotesky, takových ale bohužel není zase tolik. Většina naštěstí střídmé stopáže je zaměřena na jejich osobní životy, jenže ty se rozpadají do nepříliš konzistentních a u sebe moc nedržících epizod, jejichž úroveň je značně nevyrovnaná. Na druhou stranu se tím pádem udržuje potřebně melancholická a posmutnělá atmosféra, která v závěru vrcholí dojemným finále, které není úplně laciné a rozhodně má něco do sebe. Klíčové bylo tradičně obsazení, které se povedlo na výbornou, neboť Steve Coogan a John C. Reilly jsou fenomenální a právě oni drží snímek nad vodou. Rozpačitý tip, který nevyužil svůj potenciál.

Zajímavost: Snímek je inspirován knihou Laurel a Hardy: Britské turné od 'A.J.' Marriota.

Oficiální traielr filmu Stan a Ollie / Stan & Ollie
Téměř dokonalá tajemství (Das perfekte Geheimnis) (pondělí 26. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Téměř dokonalá tajemství / Das perfekte Geheimnis
© Bontonfilm
Německá verze původně italského snímku Naprostí cizinci vyšla před třemi lety a zařadila se do dlouhého seznamu remaků této látky. Režisér a scenárista Bora Dagtekin se přece jen trochu vyjímá, protože ačkoli drtivá většina příběhu je stejná jako v originálu, vydal se spíše komediální cestou a rezignoval na propracovanou psychologii postav a břitké dialogy. Místo nich volil odlehčenou atmosféru, situační humor a velké množství hlášek. Taktéž tempo je na vesměs dialogovou a komorní záležitost poměrně svižné a nudných a vyloženě vycpávkových momentů je naprosté minimum. Zdejšímu divákovi budou z obsazení nejvíce povědomí Karoline HerfurthElyas M'BarekFlorian David Fitz a Frederick Lau. Jediné, v čem se tvůrce odchýlil od svého vzoru, je konec, který je diametrálně jiný a ne každý s ním bude spokojen a uspokojen. Příjemná záležitost na sváteční večer.

Zajímavost: Jde o vůbec první německý film, který byl upraven pro systém Dolby Cinema.

Český trailer filmu Téměř dokonalá tajemství / Das perfekte Geheimnis
Poslední bohatýr 2: Kořen zla (Posledniy bogatyr. Koren Zla) (pondělí 26. 12., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 27. 12., 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Poslední bohatýr 2: Kořen zla / Posledniy bogatyr. Koren Zla
© IMDb
Ruská dobrodružná fantasy je prostředním dílem relativně úspěšně série. Režírující Dmitrij Ďjačenko v ní toho moc neřeší a navazuje tam, kde první díl skončil. To znamená, že opět propojuje svět reálný s tím bájným a fantaskním a spoléhá při tom na hodně solidní vizuální a trikovou stránku, která sice za hollywoodskými vzory zaostává, což ale nikterak nevadí. Neopomíjí ani humor, kterého tu tedy není tolik, ale když už se objeví, tak svůj účel splní. Výsledek pak trpí klasickým syndromem dvojek, což znamená, že všeho je víc, ne vždy je to ale ku prospěchu věci a některé příběhové prvky jsou už hodně přehnané a i těch efektů je postupem času moc, podobně jako postav. Ty ztvárňují u nás neznámí herci, kteří jsou ale vesměs velmi dobří a nikdo z nich není extrémně otravný. U nás nepříliš známý tip, který uspokojí spíše fanoušky žánru.

Zajímavost: V Rusku měl film premiéru 1. ledna 2021.

Oficiální trailer filmu Poslední bohatýr 2: Kořen zla / Posledniy bogatyr. Koren zla.
Pan Dokonalý (Mr. Right) (středa 28. 12., Prima, 22.05 - 23.55)

Český plakát filmu Pan Dokonalý / Mr. Right
© Facebook tvůrce
Hodnocením akční komedie, která se před šesti lety objevila i v našich kinech, nemá smysl se úplně zabývat, protože jde o svérázný počin, který někomu sedne a přijde geniální, jinému ale zoufale trapný. Režisér Paco Cabezas v ní dostal k dispozici příběh, který od začátku do konce nedává moc smysl a je jen sledem různých epizodek, v nichž je možné absolutně všechno. Po celou a naštěstí nedlouhou stopáž je ovšem znát, že autor má svůj počin pod kontrolou a přesně ví, co točí. To je na jednu stranu dobré, protože je tu několik originálních scén a nečekaných zvratů, na tu druhou se ale projevuje chybějící dramaturgie, protože některé vtipy jsou už hodně přes čáru a balancují daleko za hranicí trapnosti a působí rozpačitě. Právě v těchto momentech ale výsledek zachraňuje výtečné obsazení, v němž se sešli Sam RockwellAnna KendrickTim RothRZA nebo Michael Eklund. Tip, který rozhodně není pro každého, o čemž svědčí i naše recenze.

Zajímavost: Sám režisér si vystřihl malou roli muže, jehož hodí pod most.

Oficiální český trailer filmu Pan Dokonalý / Mr. Right

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři Sunovi (08.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu