Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 2. 11. 2018 - 8. 11. 2018

TV tipy: Zbytečně krutý cvokař James Brown má rád velryby a pašuje kontraband

Vydáno: 02.11.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První listopadový týden nepřináší v televizích žádnou velkou premiéru, je ale plný snímků, které možná nejsou úplně dokonalé, představu nenáročných a docela kvalitních žánrovek ale splňují. Tipem týdne budiž debut bratří Coenů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lorax (The Lorax) (pátek 2. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / sobota 3. 11., Nova Cinema, 14.35 - 16.20 / neděle 4. 11., 10.30 - 12.20)

Plakát filmu Lorax / The LoraxŠest let starý animák má na našich databázích o něco horší hodnocení než na těch zahraničních a důvod je prostý. Jde totiž o adaptaci knihy v zámoří extrémně populárního Dr. Seusse, jehož díla v tuzemsku zas tak známá nejsou. Režijní dvojice Chris Renaud a Kyle Balda se nicméně snaží zaujmout i "evropského" diváka, což se jí poměrně daří originální a atraktivní vizuální stránkou, minimem ryze infantilního humoru, množstvím popkulturních odkazů, především ale hodně zajímavým a relativně propracovaným příběhem, který je sice jednoduchou ekologickou agitkou, oproti konkurenci ale výborně pracuje s psychologií postav i trochu složitější zápletkou. Vzhledem ke krátké stopáži a svižnému tempu si zásadnějších chyb, mezi něž patří haprující logika, divák všimne až zpětně. Příjemná rodinná podívaná na páteční večer, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Pozoruhodné je, že ačkoli má film dvě hlavní postavy, ty se ani jednou neobjeví ve společné scéně.

Český trailer filmu Lorax / The Lorax
Kontraband (Contraband) (pátek 2. 11., Nova, 22.05 - 00.20 / neděle 4. 11., Nova Cinema, 00.35 - 02.40)

Plakát filmu Kontraband / ContrabandAmericko-britsko-francouzský kriminální thriller je hollywoodským remakem islandského snímku Z Reykjavíku do Rotterdamu, který jako svůj zámořský debut natočil Baltasar Kormákur, jenž v onom předobrazu hrál hlavní roli. Ten od začátku nastoluje svižné tempo, které se pozvolna zrychluje a až do konce nepoleví. Potěší i solidními akčními scénami, které mají spád a relativně zajímavým příběhem, v němž ovšem občas chybí logika. V titulní roli se objeví spolehlivý a potřebně charismatický Mark Wahlberg, jehož doplňují třeba Giovanni Ribisi, Ben Foster, Diego Luna nebo nevýrazná a unylá Kate Beckinsale. Škoda jen, že tvůrci se po celou dobu nedaří vytvořit hutnější atmosféru, neklade větší důraz na napětí, které tu skoro neexistuje a také, že filmu chybí silnější scéna, která by vyčnívala ze stereotypu. Více se o této ideální žánrovce na konec pracovního týdne dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Střihačka Elísabet Ronaldsdóttir stříhala i islandský originál.

Český trailer filmu Kontraband / Contraband
Máme rádi velryby (Big Miracle) (sobota 3. 11., Nova, 16.55 - 18.50 / neděle 4. 11., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 7. 11., 15.30 - 17.40)

Plakát filmu Máme rádi velryby / Big MiracleRomantické drama vychází ze skutečné události, která během studené války dokázala spojit USA a Sovětský svaz. Proto je s podivem, že výsledek sice není špatný, ale je zoufale nevýrazný. To může být dáno osobou režírujícího Kena Kwapise, který tedy nedělá nic vysloveně špatně, ale celou dobu jede tzv. na jistotu a spoléhá se jen a pouze na sílu a atraktivitu celého tématu. Nedokáže se ale vyhnout zbytečným klišé a určité naivitě, která je znát z každého záběru, k dobru mu nicméně budiž přičteno to, že publikum lacině nedojímá a s emocemi, kterých je tu plno, pracuje hodně citlivě a rozumně. Snímek také postrádá svižnější tempo a trochu víc napětí. Na solidním nadprůměru ho tak udržuje výborné obsazení, v němž hlavní role ztvárnili John KrasinskiDrew Barrymore, které doplnili mimo jiné Ted DansonKristen Bell nebo Dermot Mulroney. Příjemná jednohubka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Aljašce.

Originální trailer filmu Máme rádi velryby / Big Miracle
Ladíme! (Pitch Perfect) (neděle 4. 11., Nova, 11.05 - 13.15 / úterý 6. 11., Nova Cinema, 13.45 - 16.00 / čtvrtek 8. 11., 09.45 - 11.55)

Český plakát filmu Ladíme! / Pitch PerfectŠest let stará hudební komedie absolutně ničím nepřekvapí, milovníky žánru ale rozhodně potěší. Debutující režisér Jason Moore v ní spoléhá na všechna myslitelná klišé, takže příběh je předvídatelný a naprosto splňuje všechny žánrové požadavky. Do toho spadají i postavy, které přesně naplňují ideální představy o dokonalých amerických středoškolačkách, které jsou vždy krásné, a když ne, tak si ze sebe alespoň dělají legraci. Originální a vlastně to nejzajímavější na celém snímku je to, že tuctové a protřelé popové hity jsou nazpívány acapella, takže zaujmou i zapřísáhlé odpůrce hudebního mainstreamu. Za zmínku pak stojí i nápadité choreografie a aranže jednotlivých scén. V titulní roli se objevila Anna Kendrick, kterou ze známějších tváří doplnila jen Rebel Wilson, malou roli si zahrála i Elizabeth Banks, která by zasloužila více prostoru. O ideální a nenáročné zábavě k nedělnímu obědu více proradí naše recenze.

Zajímavost: Banks a její kolega John Michael Higgins natočili své scény během jediného dne.

Český trailer filmu Ladíme! / Pitch Perfect
Hranice (The Border) (neděle 4. 11., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Hranice / The BorderU nás nepříliš známé kriminální drama z počátku osmdesátých let je typickým příkladem snímku, v němž se mísí hollywoodský přístup s evropským a nefunguje to úplně dokonale. Režírující Tony Richardson v něm zaujme pomalejším tempem, relativně syrovou atmosférou a hodně příjemným westernovým nádechem, který v sobě má kus tajemna. Důraz klade i na ústřední příběh se silně humanistickým poselstvím, které donutí k zamyšlení a zdánlivě jednoduchou zápletku trochu komplikuje. Na druhou stranu se nevyhýbá značné naivitě a ne úplně dobře pracuje s napětím a akcí, kterých mělo být víc. V hlavních rolích excelují Jack Nicholson, který překvapí tím, že ztvárňuje kladného hrdinu, a Harvey Keitel, jenž je mu zdatným antagonistou. Dále se pak objeví ještě třeba Warren OatesValerie Perrine nebo Elpidia Carrillo. Artovější tip.

Zajímavost: Na motivy filmu údajně napsal Bruce Springsteen píseň The Line.

Oficiální trailer filmu Hranice / The Border
Kachna na pomerančích (L’anatra all’arancia) (pondělí 5. 11., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Kachna na pomerančích / L’anatra all’aranciaNejen u nás absolutně neznámá italská komedie z poloviny sedmdesátých let potěší především milovníky typicky italského, trochu bláznivějšího humoru. Režírující Luciano Salce v ní vychází z původní divadelní hry Williama Douglase-Homeho, což tedy znamená, že vše je hodně komorní a prim hrají dialogy. A ty jsou dost břitké, neboť ústřední zápletka se točí kolem vyhasínajícího manželství, je tudíž jasné, že jde o konverzační vztahovou komedii. Humor je naprosto šílený a ne každému padne do noty, pokud se ale zadaří, užije si divák veskrze geniální slovní i situační komiku a uvidí několik nezapomenutelných scén. V ústředních rolích září Monica Vitti a Ugo Tognazzi, mezi nimiž funguje potřebné jiskření a jízlivost dlouholetého vztahu, k nim se později ještě přidávají neméně fantastičtí John Richardson a Barbara Bouchet. Zcela zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Když se film poprvé vysílal v Portugalsku, způsobil menší skandál, protože se v něm objevilo několik na svou dobu odvážnějších explicitních scén, které ale dnešního diváka nechají zcela chladným.

Ukázka z filmu Kachna na pomerančích / L’anatra all’arancia
Cvokař (Shrink) (úterý 6. 11., Prima Max, 17.45 - 20.00 / středa 7. 11., 13.15 - 15.35)

Plakát filmu Cvokař / ShrinkSkoro dekádu staré drama zkušenějšího diváka ničím nepřekvapí, na druhou stranu solidně pobaví. Režírující Jonas Pate, který se s ním k režii vrátil po dvanácti letech, aby se po něm zase odmlčel, se spoléhá na atraktivní téma celebrit, které trpí různými problémy, vtipné dialogy, pohodovou atmosféru a svižné tempo. Menším problémem je ovšem to, že scénář mu nedrží u sebe a po slibném začátku se mění ve sled jednotlivých tu více, tu méně vtipných epizod, které jsou propojeny vesměs náhodně a ne úplně důvěryhodně. Mnoho debat pak vyvolá i závěrečný happyend, který se dle mnohých do filmu vůbec nehodí a zbytečně ho degraduje, nemalá část publika ho ale kvituje a nevadí mu. Ve slabších momentech tedy výsledek drží nad vodou obsazení, jemuž kraluje fantastický Kevin Spacey, jemuž přihrávají třeba Dallas Roberts, Jack Huston, Mark Webber a v neposlední řadě v menší roli i Robin Williams. Hodně příjemná žánrovka na úterní podvečer.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na festivalu v Sundance.

Oficiální trailer filmu Cvokař / Shrink
Sprosťárny (Bad Words) (úterý 6. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 8. 11., 23.35 - 01.10)

Plakát filmu Sprosťárny / Bad WordsPět let stará komedie je u nás hodnocena o dost hůře než v zahraničí a v tomto případě není třeba dlouho pátrat po tom, proč tomu tak je. Ústřední zápletka totiž spočívá v soutěži v hláskování, která má v anglosaských zemích dlouhou tradici, Evropanovi ale může přijít banální až trapná. Tehdy debutující režisér a zároveň představitel hlavní role Jason Bateman na ní každopádně svůj počin postavil a příjemně překvapí citem pro načasování vtípků, nekorektností, několika opravdu netradičními humory, které ne každý snese a v neposlední řadě i prací s méně známými herci, z nichž dostal hodně solidní výkony. Škoda, že se ale pokusil do své prvotiny zahrnout snad úplně všechno, kolísá mu tempo a humor cílí skoro na celé divácké spektrum, takže se některé momenty vzájemně přebíjejí. Hodně slušný, leč nenápadný debut.

Zajímavost: V roce 2011 se scénář ocitl na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů roku.

Oficiální trailer filmu Sprosťárny / Bad Words
Zbytečná krutost (Blood Simple.) (úterý 6. 11., ČT art, 21.15 - 22.50)

Plakát filmu Zbytečná krutost / Blood Simple.Do televizního programu velmi málo zařazovaný kriminální thriller je režijním a scenáristickým debutem Joela a Ethana Coenových. Už v něm sourozenci více než naznačili, čím se budou v pozdějších letech prezentovat. To tedy znamená, že zaujmou specifickou syrovou atmosférou, drsným, absurdním a v tomto případě i trochu překombinovaným příběhem, v němž hraje prim poněkud černější humor a vypravěčským stylem, kdy za sebe skládají jednotlivé střípky skládačky, které se spojí ve vynikajícím závěru. Výborně pracují i s napětím, hlavními postavami a předkládají výraznou vizuální stránku, za níž stojí kameraman Barry Sonnenfeld. Je pravda, že někdy jim to ještě drhne a některé motivy nejsou úplně dotažené, to ale vůbec nevadí, protože stopáž je příjemně krátká a tempo natolik svižné, že si divák vše uvědomí až zpětně. Lahůdkové je též obsazení, v němž se objeví John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya nebo M. Emmet Walsh. Jeden z tipů týdne. 

Zajímavost: Titul filmu je založen na výroku z knihy Rudá sklizeň Dashiella Hammetta.

Oficiální trailer filmu Zbytečná krutost / Blood Simple.
Get on Up - Příběh Jamese Browna (Get on Up) (úterý 6. 11., Nova Cinema, 21.45 - 00.20)

Český plakát filmu Get on Up - Příběh Jamese Browna / Get on UpAčkoli se čtyři roky staré hudební drama dostalo i do našich kin, nemá tolik hodnocení a komentářů, jak bychom asi očekávali. Může to být dáno jednak tím, že James Brown u nás nikdy nepatřil k hvězdám první kategorie a jednak i trochu nešťastným tvůrčím přístupem. Režírující Tate Taylor totiž zvolil nechronologické vyprávění, což by tak nevadilo, jenže v čase skáče až moc, aniž by nějak zásadně dával najevo, v jaké době se zrovna nachází, navíc se dopustil některých poměrně výrazných faktografických chyb a zvolil trochu přepálenou stopáž, která se v kombinaci předchozích zmíněných vad na kráse může jevit jako smrtící. Vytýkat mu můžeme i absenci odvahy, protože celý snímek působí až moc konvenčně a rutinně. Někde na úrovni lehkého nadprůměru ho nicméně udržují legendární songy, některá hudební čísla a obsazení, jemuž vládne titulní Chadwick Boseman, jemuž dělají společnost třeba Dan AykroydViola Davis, Nelsan Ellis nebo Lennie James. Tip s trochu promarněným potenciálem.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu je i Mick Jagger.

Oficiální trailer filmu Get on Up - Příběh Jamese Browna / Get on Up

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu