Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ladíme!

Recenze: Ladíme!

Vydáno: 19.12.2012 11:56 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Ladí neladí, vadí nevadí. Vcelku banální vysokoškolská variace na High School Musical, s tím rozdílem, že postavy mají dvojnásobné IQ, trojnásobný hlasový rozsah a smysl pro humor. Když dva dělají totéž, není to totéž.

Ladíme!Recenzoval/a Natálie Bergerová dne 19.12.2012 11:56. Ladí neladí, vadí nevadí. Vcelku banální vysokoškolská variace na High School Musical, s tím rozdílem, že postavy mají dvojnásobné IQ, trojnásobný hlasový rozsah a smysl pro humor. Když dva dělají totéž, není to totéž. Hodnocení: 3.5

Ladíme!

Pitch Perfect
Komedie / Romantický / Hudební
USA, 2012 , 112 min.

Režie: Jason Moore
Scénář: Kay Cannon, Mickey Rapkin
Kamera: Julio Macat
Hudba: Christophe Beck, Mark Kilian
Herci: Anna Kendrick, Skylar Astin, Ben Platt, Brittany Snow, Anna Camp, Rebel Wilson, Alexis Knapp, Ester Dean, Hana Mae Lee, Kelley Jakle, Wanetah Walmsley, Shelley Regner, Caroline Fourmy, Nicole Lovince, Adam DeVine

Česká premiéra: 20.12.2012

Ladíme! hodnocení na Kinobox.cz: 70.15 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Soutěžní sborové zpívání je po středoškolském úspěchu seriálového fenoménu Glee zase v kurzu. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se v kinech objeví talentovaní nerdové se zlatem v hrdle a loserovskou vizáží. Tentokrát ale uslyšíte vysoké tóny na vysoké škole, protože právě tam se odehrává hudebně-romantická komedie režiséra Jasona Moorea.
Hlavní hrdinka se jmenuje Becca (Anna Kendrick), která by mohla figurovat v encyklopedii postmoderních hipsterů. Jejím velkým snem je stát se hudebním producentkou a dobýt se svými remixy svět. Nicméně její otec, profesor na univerzitě, trvá na tom, že než odjede zkusit štěstí do Los Angeles, musí alespoň rok vydržet na univerzitě. A aktivně se zapojit do dění.
Becca umí slušně zpívat, a tak se po přemlouvání v dámské sprše přidá ke skupině holek, které se snaží se svou a capella skupinou prorazit do světa. Nebo alespoň prorazit světu ušní bubínky. Říkají si Barden Bellas a nemají za sebou nejlepší rok- jejich autoritativní šéfka Aubrey (Anna Camp) totiž v národním finále vyvrhla oběd i večeři, a tak mají o reklamu na YouTube postaráno.
Jejich klesající postavení na campusu se vzápětí projeví i na castingu: zatímco dřív měly šanci jen křišťálově čisté hlásky s postavou modelek z Victoria´s Secret, tenhle rok namísto sladkých blondýnek vezmou tichou Asiatku, hřmotnou obézní Australanku (Rebel Wilson), Afroameričanku a nepoddajnou hipsterku Beccu. Právě Becca si ráda dělá věci po svém, a tak to mezi ní a upjatou šéfovou grupy začne pořádně jiskřit. A není jediná, mezi kým to jiskří: při brigádě ve školním rádiu se Becca spřátelí s členem konkurenční chlapecké grupy (Skylar Astin).
Půdorys je tedy jasný: máme tu prvky komedie (školní škatulky, komické figurky ultranerdů, válka mezi sbory, boje v rámci nesourodé skupiny), romantiky (Becca a její nápadník, který ji balí na filmovou muziku a Snídaňový klub) , okořeněné zhruba desítkou hudebních čísel, několikerým zvracením a špetkou erotiky. Vysokoškolské prostředí je jen tapetou, která nemá pro utváření žádný význam, připomíná snad jen to, že zatímco na střední jsou nerdové a protivný zlý holky odděleny berlínskou zdí a pravidla jejich vzájemného styku odpovídají kastovnímu systému v Indii, vejška občas donutí odlišné typy spolupracovat a vzájemně se tolerovat.
Právě střet mezi anarchistickou uvolněností Beccy, která ráda improvizuje a je, řečeno slangem dnešních středoškoláků“ na pohodu, a autoritářskou upjatostí šéfky Aubrey, jež má všechno nudně nalajnováno a běda, když chcete uskočit o půltón, tvoří páteř filmu. Klišé sice stíhá klišé, ale leccos se dá odpustit. Možná proto, že postavy jsou sympatické a inteligentní, takže se dočkáme i popkulturních narážek, neotřelých vtípků, ironických hlášek a nadhledu, který bývá v tomhle žánru bílou vránou.
Těžce stírací povahu mají i poznámky komentátorů soutěže (Elizabeth Banks a John Michael Higgins), kteří shazují jeden tým za druhým. Nebo možná proto, že pár hudebních čísel včetně bitvy sborů vyčnívá originální choreografií i nadšeným provedením zejména chlapeckého osazenstva. Nebo i díky tomz, že romantická linie mezi Beccou a filmovým geekem je příjemně civilní a uvěřitelná. Takhle nějak to ve sboru opravdu chodilo.
Zatímco zápletka je tedy vcelku ohraná variace na "jak kluk potkal holku", po herecké stránce je tenhle snímek mnohem zajímavější. Zásadním tahounem filmu je jednoznačně Anna Kendrick, která dovedla rčení „ukradl si film pro sebe“ k dokonalosti. Ve svých 27 letech je díky své dětské tváři a malému vzrůstu uvěřitelná jako vysokoškolský nováček, zároveň v sobě má charisma, to, čemu se v angličtině říká „powerful presence“. I když stojí na okraji plátna nebo skupiny, nespustíte z ní oči, a to ani v konkurenci vysoké koncentrace krasavic.
Anna navíc v tomhle filmu těží ze svých hudebních kořenů: už ve dvanácti dostala jednu z hlavních rolí v muzikálu na Broadwayi, ve třinácti byla za High Society nominována na několik hudebních cen. Ve filmu je poznat, že na hudebním pódiu se cítí jako ryba ve vodě. Už v dramedy Lítám v tom Jasona Reitmana na sebe a svůj talent upozornila. Teď by si rozhodně zasloužila nějakou pořádnou dospěláckou roli, zvláště, když konečně dokončila upírskou sérii Stmívání.
Nejlepší náhravačkou je Australanka Rebel Wilson, která působí jako buldozer. Silný hlas, silné nohy, silný charakter. Holka od rány, co nejde pro ostřejší slovo daleko, ale s dobrým srdcem a slušným hlasovým rozsahem. A i ten Jesse, kluk, který se zhlédl v kultovních filmech Johna Hughese, působí jako vcelku snesitelný tvor.
Právě tyhle postavy, ironický nadhled a vysmívání se nerdovskému kultu dělají z Ladíme! příjemnou, byť trochu předvídatelnou záležitost. Pro bývalé sboristy ale Ladíme! poslouží jako nostalgická zpátečka do doby, kdy trefit vysoké C byla událost týdne.
Český trailer filmu Ladíme!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sequel Dvojčat nebude (17.05.2023 11:02 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Medvěd na koksu (01.12.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Shotgun Wedding (05.10.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ivan Reitman (14.02.2022 13:14 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Film Spencer chtěl být tak trochu jiným životopisem, jenže bizarní zpracování princezně Dianě vůbec nesluší (26.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz kouzlo prvního filmu nezopakovali (12.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Velký červený pes Clifford a krotitel duchů Kamil Fila se vydávají na první misi (05.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Horory, pohádky, sci-fi! Září bude na streamovacích službách pestrobarevné jako podzimní listí. (09.09.2021 07:30 v Radar)
- TV tipy: Avengers vzpomínají na hudbu a je jich mnohem víc než dvanáct do tuctu (03.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový trailer: Krotitelé duchů: Odkaz (27.07.2021 17:40 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu