TV tipy: Zbytečně krutý cvokař James Brown má rád velryby a pašuje kontraband

Vydáno: 02.11.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První listopadový týden nepřináší v televizích žádnou velkou premiéru, je ale plný snímků, které možná nejsou úplně dokonalé, představu nenáročných a docela kvalitních žánrovek ale splňují. Tipem týdne budiž debut bratří Coenů.
Lorax (The Lorax) (pátek 2. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / sobota 3. 11., Nova Cinema, 14.35 - 16.20 / neděle 4. 11., 10.30 - 12.20)

Plakát filmu Lorax / The LoraxŠest let starý animák má na našich databázích o něco horší hodnocení než na těch zahraničních a důvod je prostý. Jde totiž o adaptaci knihy v zámoří extrémně populárního Dr. Seusse, jehož díla v tuzemsku zas tak známá nejsou. Režijní dvojice Chris Renaud a Kyle Balda se nicméně snaží zaujmout i "evropského" diváka, což se jí poměrně daří originální a atraktivní vizuální stránkou, minimem ryze infantilního humoru, množstvím popkulturních odkazů, především ale hodně zajímavým a relativně propracovaným příběhem, který je sice jednoduchou ekologickou agitkou, oproti konkurenci ale výborně pracuje s psychologií postav i trochu složitější zápletkou. Vzhledem ke krátké stopáži a svižnému tempu si zásadnějších chyb, mezi něž patří haprující logika, divák všimne až zpětně. Příjemná rodinná podívaná na páteční večer, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Pozoruhodné je, že ačkoli má film dvě hlavní postavy, ty se ani jednou neobjeví ve společné scéně.

Český trailer filmu Lorax / The Lorax
Kontraband (Contraband) (pátek 2. 11., Nova, 22.05 - 00.20 / neděle 4. 11., Nova Cinema, 00.35 - 02.40)

Plakát filmu Kontraband / ContrabandAmericko-britsko-francouzský kriminální thriller je hollywoodským remakem islandského snímku Z Reykjavíku do Rotterdamu, který jako svůj zámořský debut natočil Baltasar Kormákur, jenž v onom předobrazu hrál hlavní roli. Ten od začátku nastoluje svižné tempo, které se pozvolna zrychluje a až do konce nepoleví. Potěší i solidními akčními scénami, které mají spád a relativně zajímavým příběhem, v němž ovšem občas chybí logika. V titulní roli se objeví spolehlivý a potřebně charismatický Mark Wahlberg, jehož doplňují třeba Giovanni Ribisi, Ben Foster, Diego Luna nebo nevýrazná a unylá Kate Beckinsale. Škoda jen, že tvůrci se po celou dobu nedaří vytvořit hutnější atmosféru, neklade větší důraz na napětí, které tu skoro neexistuje a také, že filmu chybí silnější scéna, která by vyčnívala ze stereotypu. Více se o této ideální žánrovce na konec pracovního týdne dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Střihačka Elísabet Ronaldsdóttir stříhala i islandský originál.

Český trailer filmu Kontraband / Contraband
Máme rádi velryby (Big Miracle) (sobota 3. 11., Nova, 16.55 - 18.50 / neděle 4. 11., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 7. 11., 15.30 - 17.40)

Plakát filmu Máme rádi velryby / Big MiracleRomantické drama vychází ze skutečné události, která během studené války dokázala spojit USA a Sovětský svaz. Proto je s podivem, že výsledek sice není špatný, ale je zoufale nevýrazný. To může být dáno osobou režírujícího Kena Kwapise, který tedy nedělá nic vysloveně špatně, ale celou dobu jede tzv. na jistotu a spoléhá se jen a pouze na sílu a atraktivitu celého tématu. Nedokáže se ale vyhnout zbytečným klišé a určité naivitě, která je znát z každého záběru, k dobru mu nicméně budiž přičteno to, že publikum lacině nedojímá a s emocemi, kterých je tu plno, pracuje hodně citlivě a rozumně. Snímek také postrádá svižnější tempo a trochu víc napětí. Na solidním nadprůměru ho tak udržuje výborné obsazení, v němž hlavní role ztvárnili John KrasinskiDrew Barrymore, které doplnili mimo jiné Ted DansonKristen Bell nebo Dermot Mulroney. Příjemná jednohubka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Aljašce.

Originální trailer filmu Máme rádi velryby / Big Miracle
Ladíme! (Pitch Perfect) (neděle 4. 11., Nova, 11.05 - 13.15 / úterý 6. 11., Nova Cinema, 13.45 - 16.00 / čtvrtek 8. 11., 09.45 - 11.55)

Český plakát filmu Ladíme! / Pitch PerfectŠest let stará hudební komedie absolutně ničím nepřekvapí, milovníky žánru ale rozhodně potěší. Debutující režisér Jason Moore v ní spoléhá na všechna myslitelná klišé, takže příběh je předvídatelný a naprosto splňuje všechny žánrové požadavky. Do toho spadají i postavy, které přesně naplňují ideální představy o dokonalých amerických středoškolačkách, které jsou vždy krásné, a když ne, tak si ze sebe alespoň dělají legraci. Originální a vlastně to nejzajímavější na celém snímku je to, že tuctové a protřelé popové hity jsou nazpívány acapella, takže zaujmou i zapřísáhlé odpůrce hudebního mainstreamu. Za zmínku pak stojí i nápadité choreografie a aranže jednotlivých scén. V titulní roli se objevila Anna Kendrick, kterou ze známějších tváří doplnila jen Rebel Wilson, malou roli si zahrála i Elizabeth Banks, která by zasloužila více prostoru. O ideální a nenáročné zábavě k nedělnímu obědu více proradí naše recenze.

Zajímavost: Banks a její kolega John Michael Higgins natočili své scény během jediného dne.

Český trailer filmu Ladíme! / Pitch Perfect
Hranice (The Border) (neděle 4. 11., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Hranice / The BorderU nás nepříliš známé kriminální drama z počátku osmdesátých let je typickým příkladem snímku, v němž se mísí hollywoodský přístup s evropským a nefunguje to úplně dokonale. Režírující Tony Richardson v něm zaujme pomalejším tempem, relativně syrovou atmosférou a hodně příjemným westernovým nádechem, který v sobě má kus tajemna. Důraz klade i na ústřední příběh se silně humanistickým poselstvím, které donutí k zamyšlení a zdánlivě jednoduchou zápletku trochu komplikuje. Na druhou stranu se nevyhýbá značné naivitě a ne úplně dobře pracuje s napětím a akcí, kterých mělo být víc. V hlavních rolích excelují Jack Nicholson, který překvapí tím, že ztvárňuje kladného hrdinu, a Harvey Keitel, jenž je mu zdatným antagonistou. Dále se pak objeví ještě třeba Warren OatesValerie Perrine nebo Elpidia Carrillo. Artovější tip.

Zajímavost: Na motivy filmu údajně napsal Bruce Springsteen píseň The Line.

Oficiální trailer filmu Hranice / The Border
Kachna na pomerančích (L’anatra all’arancia) (pondělí 5. 11., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Kachna na pomerančích / L’anatra all’aranciaNejen u nás absolutně neznámá italská komedie z poloviny sedmdesátých let potěší především milovníky typicky italského, trochu bláznivějšího humoru. Režírující Luciano Salce v ní vychází z původní divadelní hry Williama Douglase-Homeho, což tedy znamená, že vše je hodně komorní a prim hrají dialogy. A ty jsou dost břitké, neboť ústřední zápletka se točí kolem vyhasínajícího manželství, je tudíž jasné, že jde o konverzační vztahovou komedii. Humor je naprosto šílený a ne každému padne do noty, pokud se ale zadaří, užije si divák veskrze geniální slovní i situační komiku a uvidí několik nezapomenutelných scén. V ústředních rolích září Monica Vitti a Ugo Tognazzi, mezi nimiž funguje potřebné jiskření a jízlivost dlouholetého vztahu, k nim se později ještě přidávají neméně fantastičtí John Richardson a Barbara Bouchet. Zcela zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Když se film poprvé vysílal v Portugalsku, způsobil menší skandál, protože se v něm objevilo několik na svou dobu odvážnějších explicitních scén, které ale dnešního diváka nechají zcela chladným.

Ukázka z filmu Kachna na pomerančích / L’anatra all’arancia
Cvokař (Shrink) (úterý 6. 11., Prima Max, 17.45 - 20.00 / středa 7. 11., 13.15 - 15.35)

Plakát filmu Cvokař / ShrinkSkoro dekádu staré drama zkušenějšího diváka ničím nepřekvapí, na druhou stranu solidně pobaví. Režírující Jonas Pate, který se s ním k režii vrátil po dvanácti letech, aby se po něm zase odmlčel, se spoléhá na atraktivní téma celebrit, které trpí různými problémy, vtipné dialogy, pohodovou atmosféru a svižné tempo. Menším problémem je ovšem to, že scénář mu nedrží u sebe a po slibném začátku se mění ve sled jednotlivých tu více, tu méně vtipných epizod, které jsou propojeny vesměs náhodně a ne úplně důvěryhodně. Mnoho debat pak vyvolá i závěrečný happyend, který se dle mnohých do filmu vůbec nehodí a zbytečně ho degraduje, nemalá část publika ho ale kvituje a nevadí mu. Ve slabších momentech tedy výsledek drží nad vodou obsazení, jemuž kraluje fantastický Kevin Spacey, jemuž přihrávají třeba Dallas Roberts, Jack Huston, Mark Webber a v neposlední řadě v menší roli i Robin Williams. Hodně příjemná žánrovka na úterní podvečer.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na festivalu v Sundance.

Oficiální trailer filmu Cvokař / Shrink
Sprosťárny (Bad Words) (úterý 6. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 8. 11., 23.35 - 01.10)

Plakát filmu Sprosťárny / Bad WordsPět let stará komedie je u nás hodnocena o dost hůře než v zahraničí a v tomto případě není třeba dlouho pátrat po tom, proč tomu tak je. Ústřední zápletka totiž spočívá v soutěži v hláskování, která má v anglosaských zemích dlouhou tradici, Evropanovi ale může přijít banální až trapná. Tehdy debutující režisér a zároveň představitel hlavní role Jason Bateman na ní každopádně svůj počin postavil a příjemně překvapí citem pro načasování vtípků, nekorektností, několika opravdu netradičními humory, které ne každý snese a v neposlední řadě i prací s méně známými herci, z nichž dostal hodně solidní výkony. Škoda, že se ale pokusil do své prvotiny zahrnout snad úplně všechno, kolísá mu tempo a humor cílí skoro na celé divácké spektrum, takže se některé momenty vzájemně přebíjejí. Hodně slušný, leč nenápadný debut.

Zajímavost: V roce 2011 se scénář ocitl na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů roku.

Oficiální trailer filmu Sprosťárny / Bad Words
Zbytečná krutost (Blood Simple.) (úterý 6. 11., ČT art, 21.15 - 22.50)

Plakát filmu Zbytečná krutost / Blood Simple.Do televizního programu velmi málo zařazovaný kriminální thriller je režijním a scenáristickým debutem Joela a Ethana Coenových. Už v něm sourozenci více než naznačili, čím se budou v pozdějších letech prezentovat. To tedy znamená, že zaujmou specifickou syrovou atmosférou, drsným, absurdním a v tomto případě i trochu překombinovaným příběhem, v němž hraje prim poněkud černější humor a vypravěčským stylem, kdy za sebe skládají jednotlivé střípky skládačky, které se spojí ve vynikajícím závěru. Výborně pracují i s napětím, hlavními postavami a předkládají výraznou vizuální stránku, za níž stojí kameraman Barry Sonnenfeld. Je pravda, že někdy jim to ještě drhne a některé motivy nejsou úplně dotažené, to ale vůbec nevadí, protože stopáž je příjemně krátká a tempo natolik svižné, že si divák vše uvědomí až zpětně. Lahůdkové je též obsazení, v němž se objeví John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya nebo M. Emmet Walsh. Jeden z tipů týdne. 

Zajímavost: Titul filmu je založen na výroku z knihy Rudá sklizeň Dashiella Hammetta.

Oficiální trailer filmu Zbytečná krutost / Blood Simple.
Get on Up - Příběh Jamese Browna (Get on Up) (úterý 6. 11., Nova Cinema, 21.45 - 00.20)

Český plakát filmu Get on Up - Příběh Jamese Browna / Get on UpAčkoli se čtyři roky staré hudební drama dostalo i do našich kin, nemá tolik hodnocení a komentářů, jak bychom asi očekávali. Může to být dáno jednak tím, že James Brown u nás nikdy nepatřil k hvězdám první kategorie a jednak i trochu nešťastným tvůrčím přístupem. Režírující Tate Taylor totiž zvolil nechronologické vyprávění, což by tak nevadilo, jenže v čase skáče až moc, aniž by nějak zásadně dával najevo, v jaké době se zrovna nachází, navíc se dopustil některých poměrně výrazných faktografických chyb a zvolil trochu přepálenou stopáž, která se v kombinaci předchozích zmíněných vad na kráse může jevit jako smrtící. Vytýkat mu můžeme i absenci odvahy, protože celý snímek působí až moc konvenčně a rutinně. Někde na úrovni lehkého nadprůměru ho nicméně udržují legendární songy, některá hudební čísla a obsazení, jemuž vládne titulní Chadwick Boseman, jemuž dělají společnost třeba Dan AykroydViola Davis, Nelsan Ellis nebo Lennie James. Tip s trochu promarněným potenciálem.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu je i Mick Jagger.

Oficiální trailer filmu Get on Up - Příběh Jamese Browna / Get on Up


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY