Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 12. 2020 - 24. 12. 2020

TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic

Vydáno: 18.12.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I když to o Vánocích v televizích nebývá nijak slavné a spoléhá se na prověřené jistoty, letos o svátcích najdete v programech hned několik atraktivních a netradičních počinů. Jasným tipem týdne je sci-fi Válka o planetu opic.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
S láskou Marilyn (Love, Marilyn) (sobota 19. 12., ČT art, 22.40 - 00.25)

Plakát filmu S láskou Marilyn / Love, Marilyn
© IMDb
Osm let starý dokument v našich končinách není příliš známý, což je velká škoda. Režírující Liz Garbus v něm divákům přiblížila civilnější tvář legendární Marilyn Monroe, neboť se dostala k tehdy nově objeveným básním, deníkovým záznamům a dopisům, které psala sama herečka. A zvolila opravdu originální přístup, protože veškeré dokumenty nechala číst velké hollywoodské hvězdy, mezi nimiž jsou třeba F. Murray AbrahamElizabeth BanksAdrien BrodyEllen BurstynGlenn CloseViola Davis nebo Ben Foster. Každý přednes je tedy jiný, svébytný a osobitý a vzhledem k tomu, že všichni zúčastnění jsou i vidět, je vše ještě znásobeno zcela rozdílnými výrazy. Nechybí ani raritní archivní záběry samotné umělkyně, v nichž je zachycena jak v práci, tak i v soukromí. Někomu může účast velkého množství hvězd vadit a rozptylovat ho od hlavního poselství, zásadní problém by to ale být neměl. Navíc je dost pravděpodobné, že většina diváků si na předčasně zemřelou sexbombu udělá úplně jiný obrázek, neboť většina dokumentů odhaluje, že nebyla tak jednoduchá, jak se tvrdilo. Výborná záležitost na sobotní večer.

Zajímavost: Umělecké jméno Normy Jeane vzniklo podle křestního jména herečky Marilyn Miller a rodného příjmení její matky.

Oficiální trailer filmu S láskou Marilyn / Love, Marilyn
Šmoulové a kouzelná flétna (La flûte à six schtroumpfs) (neděle 20. 12., ČT :D, 09.30 - 10.40)

Plakát filmu Šmoulové a kouzelná flétna / La flûte à six schtroumpfs
© Télérama.fr
Francouzsko-belgický animák ze druhé poloviny sedmdesátých let je vůbec prvním filmovým dobrodružstvím legendárních postaviček. Název ovšem klame tělem, protože samotní Šmoulové se objeví až ve druhé polovině a do té doby hrají prim méně známí hrdinové Johan a Pirlouit. Režisér a spoluscenárista Peyo tak nechal vyniknout všechny charaktery, které vymyslel, což je asi tím největším problémem celého snímku. Jejich kooperace totiž moc nefunguje a výsledek působí spíše jako dva kratší filmy horko těžko spojeny v jeden delší. Právě začátek je ne úplně záživný, trochu nudný, příběhově nezajímavý a moc ho nezachraňuje ani nevýrazná animace. Jakmile se na scéně objeví modří skřítkové, je vše najednou svižnější, nápaditější, vtipnější a celkově hravější a zajímavější. Zub času sice na snímku v některých momentech dost zapracoval a výsledná podoba je přece jen trochu moc infantilní, dospělí by se ale i díky střídmé stopáži vysloveně nudit neměli a snímek zvládnou společně se svými potomky. Nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Šmoulové byli původně jen vedlejšími postavami komiksu Johan a Pirlouit, v oblíbenosti ale velmi brzy hlavní hrdiny předčili a autor už se věnoval jen jim. 

Ukázka z filmu Šmoulové a kouzelná flétna / La flûte à six schtroumpfs
Válka o planetu opic (War for the Planet of the Apes) (neděle 20. 12., Prima Cool, 20.15 - 23.05 / úterý 22. 12., Prima Max, 00.30 - 03.25)

Český plakát filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the Apes
© Facebook tvůrce
Zakončení prequelové trilogie slavné ságy nezůstalo před třemi lety za předchozími díly vůbec pozadu a potvrdilo, že šlo o inteligentní sérii, která nebyla jen povrchním blockbusterem. Režisér a spoluscenárista Matt Reeves v něm nikam nespěchal a spolehl se na pomalé tempo, v němž kladl důraz především na hutnou a potemnělou atmosféru, kterou minimalistickým soundtrackem dotváří Michael Giacchino. Záležet si ovšem dal i na precizních dialozích a práci s postavami, které mají zcela jasnou motivaci a chovají se logicky. Samostatnou kapitolou jsou triky, protože ty jsou tak dokonalé, že opičí hrdinové jsou právoplatnými ckaraktery a jejich CGI původ divák prakticky nevnímá. Na tom mají zásluhu i jejich představitelé, kterým dominuje zcela přesný Andy Serkis, o moc pozadu nezůstává ani Steve Zahn, z lidských herců nejvíce zaujme maniakální Woody Harrelson. Je možná škoda, že finále je málo osudové a není tak uspokojivé a také stopáž mohla být o něco kratší, to ale na výborném zážitku nic moc nemění. Jasný tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Tvůrce snímek natáčel na 65mm film, což znamená, že záběry jsou širší.

Český trailer filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the Apes
Pacho, hybský zbojník (pondělí 21. 12., ČT art, 22.00 - 23.25)

Plakát filmu  / Pacho, hybský zbojník
© IMDb
Československá komedie z poloviny sedmdesátých let se sice moc nepřipomíná a trochu se na ni zapomnělo, což ale neznamená, že nejde o výbornou podívanou. Režisér a spoluscenárista Martin Ťapák v ní drží krok s těmi nejlepšími tuzemskými parodiemi, neboť si v ní trefně střílí nejen ze slovenských legend o zbojnících typu Jánošíka, ale i z celého Slovenského národního povstání. A dělá to vskutku vtipně, protože nikdy nesklouzne k lacinému a prvoplánovému humoru a naopak volí inteligentní vtipy a sebeironii. O celistvém příběhu tedy nemůže být moc řeč, protože jde o sled různých scének a gagů a někdy se autoři uchylují do opravdu velkých absurdit, čímž si možná trochu škodí. Tyto nedostatky ale z větší části kompenzují svižné tempo, střídmá stopáž, která nikdy nezačne nudit, především ale famózní obsazení, jemuž vládne geniální Jozef Kroner, kterého doplňují třeba Dušan BlaškovičKarol ČálikIvan Palúch nebo Marián Labuda. Trocha legrace před svátky. 

Zajímavost: Snímek vznikl na základě povídky Petera Jaroše.

Originální trailer filmu Pacho, hybský zbojník
Tatínkova sláva (La gloire de mon pére) (úterý 22. 12., ČT2, 12.45 - 14.35)

Plakát filmu Tatínkova sláva / La gloire de mon père
© Pinterest
Francouzské dobrodružné drama z raných devadesátých let u nás zas tolik známé není, přitom jde o velmi povedenou záležitost, která se v konkurenci slavnějších počinů rozhodně neztratí. Režisér a spoluscenárista Yves Robert v něm zadaptoval memoárovou předlohu Marcela Pagnola a podařilo se mu zachytit její nostalgickou a melancholickou náladu a zároveň roztomilou dětskou naivitu, která není otravná. Vzhledem k tomu, že kniha je hodně emocionální a popisná, je sympatické, že se nepokoušel o nějaký rozsáhlý příběh, ale soustředil se na pomalejší tempo, nádherné záběry malebné krajiny v Provence a celkové lyrické ladění, které odkazuje na určité splynutí člověka s přirodou. Podařilo se mu také obsadit dětské role, protože všichni malí herci jsou přirození, velmi dobří a nikdo z nich není vysloveně otravný, z dospělých je pak jistí třeba Thérèse LiotardDidier Pain nebo Paul Crauchet. Body navíc pak přidává i jemný a chytrý humor, který výborně balancuje na hraně dětství a dospělosti. Příjemný návrat do mladých let. 

Zajímavost: Jelikož v průběhu příprav na natáčení byl Robert hospitalizován se střevními potížemi, obhlídku lokací za něj dělal Claude Pinoteau.

Originální trailer filmu Tatínkova sláva / La gloire de mon pére
Vánoce a spol. (Santa & Cie) (středa 23. 12., Prima, 10.15 - 12.15 / čtvrtek 24. 12., Prima Max, 08.35 - 10.35)

Český plakát filmu Vánoce a spol. / Santa & Cie
© Facebook tvůrce
Přesně před dvěma lety se i v našich kinech objevila rodinná francouzská komedie, která si lehce střílí z vánočního šílenství a celé sváteční atmosféry. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Alain Chabat v ní naštěstí vsadil na modernější postupy, kdy Vánoce nebere moc vážně, nebojí se z nich utahovat a netrpí zbytečnou úctou k nim. Jeho největšími devízami jsou nádherné záběry na adventní Paříž, svižné tempo, vkusný humor, střídmá stopáž, v níž je čas jen na to nejdůležitější a v neposlední řadě i on sám v titulní úloze. Jeho Santa totiž hláškuje, kudy chodí, není to typicky hodný dědeček a tím pádem celou dobu baví a většinu nedostatků zakryje svým charismatem. Na to ale asi spoléhá až moc, protože příběh nedává příliš smysl, nedrží u sebe a někdy je všeho až moc. Kdyby byl o trochu originálnější a invenčnější, dojmy by byly o něco lepší. Příjemná zábava v předsváteční den, kterou pravděpodobně trochu zkazí údajně dost nepovedený dabing. 

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla 3. prosince 2017.

Oficiální český trailer filmu Vánoce a spol. / Santa & Cie
Maminčin zámek (Le château de ma mère) (středa 23. 12., ČT2, 13.00 - 14.35)

Plakát filmu Maminčin zámek / Le château de ma mère
© Lavisqteam
Francouzské komediální drama z počátku devadesátých let volně navazuje na výše zmíněnou Tatínkovu slávu a dá se o něm napsat de facto totéž. To tedy znamená, že režisér a spoluscenárista Yves Robert vycházel z dalšího dílu memoárů Marcela Pagnola a znovu se spoléhal především na parádní nostalgickou atmosféru, nádhernou krajinu Provence a lyrické ladění, kterého je ještě o něco více. Tentokrát se trochu vytrácí určitá dětská naivita, protože do popředí se dostává první láska, romantika ale naštěstí není úplně kýčovitá a poměrně funguje. Více je tu i sentimentu a smutku, což ale odpovídá tomu, že hlavním tématem je loučení s dětstvím. Dětští herci si udržují standardní úroveň, k těm dospělým se přidává perfektní Jean Rochefort, jinak nechybí Thérèse LiotardDidier Pain nebo Paul Crauchet. Příjemně melancholická záležitost.

Zajímavost: Pagnol chtěl svou předlohu zfilmovat už v roce 1968, tehdy to ale nevyšlo.

Originální trailer filmu Maminčin zámek / Le château de ma mère
Trollové (Trolls) (čtvrtek 24. 12., Prima, 12.05 - 13.50 / pátek 25. 12., 06.55 - 08.45)

Český plakát filmu Trollové / Trolls
© Facebook tvůrce
Animovaná komedie je určena jen a pouze dětem a dospělí u ní budou víceméně trpět. Režírující Mike Mitchell, jemuž vypomohl celovečerně debutující Walt Dohrn, toho opravdu moc neřešil a spoléhal na typickou první signální. Vše je tedy kýčovitě a přehnaně barevné, tempo extrémně svižné, a i když příběh jako takový tu neexistuje, vše odsýpá a ani chvíli nenudí. Samozřejmostí je velké množství písní, které jsou vesměs jednoduché a velmi chytlavé, takže je z hlavy hned tak nikdo nedostane. Vzhledem k zacílení si tvůrci dovolili i trochu nižší úroveň animace, na níž je vidět nižší rozpočet, který se snaží kompenzovat obrovským množstvím různě šílených postav, které jsou více, či méně vtipné. I když je stopáž relativně krátká, možná mohla být o takových deset minut kratší. Pokud budou sledovat i dospělí, je nutné se připravit na extrémní hlasitost, ukřičenost postav a na absenci jakýchkoliv popkulturních odkazů nebo chytřejších vtipů. Ideální tip pro ukrácení dětské natěšenosti na sváteční večer, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Ve filmu zazní celkem patnáct písní.

Český trailer filmu Trollové / Trolls
Hudba mého srdce (Music of the Heart) (čtvrtek 24. 12., ČT2, 13.05 - 15.05)

Plakát filmu Hudba mého srdce / Music of the Heart
© Pinterest
Hudební drama z konce devadesátých let, které je u nás skoro neznámé a nedá se sehnat na žádném oficiálním nosiči, je nejzajímavější jménem svého tvůrce. Režijně za ním totiž stojí hororový guru Wes Craven, což ale poznat vůbec není. Řemeslně jde o totální průměr, neboť atmosféra je trochu unylá, tempo pomalejší a snímku chybí jedna jediná výraznější scéna. Příběh je sice silný, je ale rozmělněn mnoha klišé a především přeslazeností, které je zbytečně moc. Na nadprůměrné rovině výsledek drží nádherná klasická hudba, které tvůrce skládá určitou poctu a pokouší se o její propagaci, a excelentní obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Meryl Streep, jíž sekundují kupříkladu Cloris LeachmanMichael AngaranoAngela Bassett nebo Aidan Quinn. Za zmínku pak stojí i to, že oscarové nominace se dočkala též ústřední píseň. Typicky sváteční tip, který se k Vánocům hodí. 

Zajímavost: Streep se v rámci přípravy na roli naučila hrát na housle.

Oficiální trailer filmu Hudba mého srdce / Music of the Heart
Nebojsa (čtvrtek 24. 12., Nova, 17.05 - 18.40)

Plakát filmu  / Nebojsa
© Terryhoponozky
Československá pohádka z konce osmdesátých let se z tehdejší doby trochu vymyká, protože zastupuje spíš prapůvodní podobu žánru. Režisér a spoluscenárista Július Matula v ní dal pro někoho překvapivě značný prostor potemnělé a místy až hororové atmosféře, která evokuje typicky lidovou legendu a velmi dobře pracuje s napětím. Přitom je ale rozdělení charakterů zcela jasné, zápletka není nikterak náročná, ačkoli příběh samotný je někdy zbytečně překombinovaný a nechybí ani docela nápaditý a občas i dost zemitý humor. Dojem výrazně nepokazí ani jednoduché triky, které samozřejmě dnes mohou působit nechtěně směšně, mají ale své kouzlo. V hlavní roli se objeví Ján Kroner ml., vedle něhož se neztratí ani trochu afektovaný Ondřej Vetchý, ty pak doplňují třeba Bohuslav ČápZuzana Skopalová nebo Václav Knop. Trochu netypická štědrovečerní pohádka. 

Zajímavost: Scéna, v níž jsou na Nebojsu vrhány nože, nebyla triková, házel je po něm muž, který se tím živil v cirkuse.

Ukázka z filmu Nebojsa

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu