Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 29. 12. 2023 - 4. 1. 2024

TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu

Vydáno: 29.12.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpapersden

Přelom roku přináší v televizích další zajímavé premiéry, které mají solidní divácký potenciál. Na jeho konci můžete vidět třeba noirovku Ulička přízraků, na začátku toho nového pak nejvíce upoutá nová verze Smrti na Nilu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vikingové (The Vikings) (sobota 30. 12., ČT2, 16.40 - 18.35 / úterý 2. 1., 09.20 - 11.15)

Plakát filmu Vikingové / The Vikings
© IMDb
Dobrodružný snímek z konce padesátých let není v tuzemsku příliš známý, neboť byl zastíněn mnoha velkofilmy své doby. Režírující Richard Fleischer v něm vycházel z románu Edisona Marshalla a důraz kladl především na velmi dobře napsaný příběh, v němž hrají prim romantická linie a veká dobrodružství. O nějaké realističnosti nemůže být řeč, protože všechno vypadá až moc dobře na dobu, v níž se odehrává a ani jednotlivé zápletky by pravděpodobně nikdy takto neproběhly. To do značné míry kompenzuje velkolepá výprava, skvěle vybrané lokace, opulentní kostýmy, trefná hudba a výborné bitvy, které mají skvělou choreografii. Vzhledem k roku vzniku už určité postupy zastaraly a triková stránka může působit nechtěně směšně, to by ale tolerantnější divák neměl mít problém tvůrcům odpustit. K pozitivnějším hodnocením přispívá i výborné obsazení, v němž se sešli Ernest BorgnineKirk DouglasTony Curtis nebo Janet Leigh. Jen ta stopáž mohla být o pár minutek kratší. Skoro neznámý tip na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Snímek se natáčel v Norsku.

Oficiální trailer filmu Vikingové / The Vikings

Jumanji: Další level (Jumanji: The Next Level) (sobota 30. 12., Nova, 20.20 - 22.40 / pondělí 1. 1., 14.35 - 16.50 / úterý 2. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / středa 3. 1., 15.55 - 18.05)

Český plakát filmu Jumanji: Další level / Jumanji: The Next Level
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšné dobrodružné komedie asi plně uspokojí jen milovníky předchozího filmu, jehož je v podstatě stejnou variací. Režírující Jake Kasdan v něm rezignoval na jakoukoli originalitu, ale spolehl na osvědčené postupy, což znamená, že příběh zalidnil ještě více postavami, kterým vymyslel ještě více podzápletek a pomohl si ještě větším množstvím někdy viditelně digitálních triků. Zápletku nemá smysl řešit, protože není konzistentní a mění se jen ve sled jednotlivých epizod, které jsou tu více, tu méně vtipné, někdy dokonce trapné, ty ale naštěstí nikdy nepřekročí hranici snesitelnosti. Tempo je navíc natolik svižné, že všechny nedostatky dochází divákům až postupně. V obsazení hrají prim Dwayne JohnsonKevin Hart a Jack Black, k nimž se posléze přidávají AwkwafinaNick JonasDanny DeVito nebo Danny Glover. Nenáročná rodinná výplachovka na předposlední večer roku, o níž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Mezi natočením filmu a jeho uvedením do kin uplynulo pouhých sedm měsíců, což je u podobně velkých projektů takřka rekord.

Český trailer filmu Jumanji: Další level / Jumanji: The Next Level

Ulička přízraků (Nightmare Alley) (sobota 30. 12., Prima, 22.30 - 01.20 / úterý 2. 1., 00.45 - 04.10)

Český plakát filmu Ulička přízraků / Nightmare Alley
© CSFD
Dva roky staré kriminální drama je vizuální lahůdkou, která ale příliš diváků úplně nezaujala. Režisér a spoluscenárista Guillermo del Toro ho natočil primárně sám pro sebe a složil v něm poctu svým oblíbeným noir filmům. Vycházel z románu Williama Lindsayho Greshama a opíral se především o vynikající a od úvodních minut pohlcující dobovou a tajemnou atmosféru a nádhernou kameru, která se stejně jako famózní výprava a kostýmy dočkala oscarové nominace. Své pak dělá i příjemně pomalé tempo, v němž je mnoho prostoru na vychutnání vešekerých řemeslných libůstek. Titulní roli ztvárnil výborný Bradley Cooper, jemuž sekundují Cate BlanchettToni ColletteWillem DafoeRon PerlmanRichard JenkinsRooney Mara nebo David Strathairn. O to větší je škoda, že příběhově to úplně nefunguje, protože dvě prolínající se linie nejsou až tak strhující, navíc se v nich skáče časem, v čemž není snadné se orientovat a zápletka je zalidněna příliš postavami, z nichž většina je bez jakékoli charakteristiky a mění se jen ve figurky na režisérově šachovnici, ne úplně uspokojivá je i pointa, kterou možná někteří odhalí zbytečně brzy. Výsledku neprospívá ani lehce přepálená stopáž. Malinko promarněná příležitost, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Cooper se kvůli roli na přání režiséra naučil boxovat.

Oficiální český trailer filmu Ulička přízraků / Nightmare Alley

Mirai, dívka z budoucnosti (Mirai no Mirai) (neděle 31. 12., ČT :D, 09.25 - 11.00 / pondělí 1. 1., 12.50 -14.25)

Český plakát filmu Mirai, dívka z budoucnosti / Mirai no Mirai
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se japonské anime mihlo i ve zdejších kinech, zásadní úspěch v nich ale dle očekávání nezaznamenalo, což je svým způsobem škoda. Režisér a scenárista Mamoru Hosoda v něm zaujme především nádhernou a snovou animací, která skvěle prolíná svět reálný s tím fantazijním, zároveň zcela běžné životní situace vypráví pohledem malého dítěte, což je posune na trochu jinou úroveň. Příběhově možná opravdoví znalci anime nadšení nebudou, ti ostatní by ale měli být spokojenější, protože zápletka je jednoduchá a ukazuje, jak se dítě vyrovnává s tím, když se narodí sourozenec, na něhož se upírá veškerá pozornost. Celé to má hodně specifickou poetiku a disponuje nostalgickou atmosférou. Vše je navíc podáno extrémně citlivě, lehce dojemně, zároveň ale zábavně, tvůrce ovšem nikdy nesklouzne k lacinému tahání emocí z diváka, ale onu zábavnost s dojemností velmi dobře vyvažuje. Jediný zásadní problém tak může přijít u hlavního hrdiny, který je postupem času čím dál ukřičenější a protivnější, čímž se ocitá na hraně diváckých sympatií. Ideální start do posledního dne roku pro celou rodinu, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Ačkoliv je v titulu uvedeno dívčí jméno, tato postava rozhodně není tou hlavní.

Český trailer filmu Mirai, dívka z budoucnosti / Mirai no Mirai

Jak vycvičit draka 3 (How to Train Your Dragon: The Hidden World) (pondělí 1. 1., Nova, 06.00 - 07.45)

Český plakát filmu Jak vycvičit draka 3 / How to Train Your Dragon: The Hidden World
© Facebook tvůrce
Zakončení populární animované série zřejmě bylo až moc ambiciózní a doplatilo na určitou překotnost. Režisér a scenárista Dean DeBlois se mohl opřít o precizní a téměř dokonalou animaci, která je propracovaná do nejmenšího detailu, svižné tempo a tradičně skvělou hudbu Johna Powella. Po příběhové stránce už to tak skvělé není, protože tu rozehrál zbytečně moc linií a podzápletek, které nestihl smysluplně uzavřít a zasloužily by si minimálně ještě jeden díl. Někoho pak může zklamat, že zatímco první dva snímky byly v určitých věcech odvážné a dokázaly překvapit nečekanými zákrutami, osudy a na animák netradičními postavami, tak završení trilogie se až moc drží při zemi, jde na ruku publiku a sází na jistotu, což sice dělá dobře, přesto to působí jako určité "vyměknutí". Rozhodně to není nic hrozného a částečně to vykompenzuje výborná akce, několik jednotlivých scén, u nichž se leckdy tají dech a sympatické postavy. V rámci žánru tedy velmi silná záležitost, v rámci trilogie ale asi nejslabší příspěvek. Pro děti dost možná nejlepší možný start do nového roku, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Jak vycvičit draka je vůbec první animovaná franšíza v historii, která má minimálně tři díly a všechny z nich byly nominovány na Oscara v kategorii animovaný film.

Oficiální český trailer filmu Jak vycvičit draka 3 / How to Train Your Dragon: The Hidden World

Aféra s náhrdelníkem (The Affair of the Necklace) (pondělí 1. 1., Prima Max, 21.55 - 00.15 / středa 3. 1., 00.25 - 02.55)

Plakát filmu Aféra s náhrdelníkem / The Affair of the Necklace
© Amazon.com
Historické drama z počátku milénia mělo velký potenciál, ten ale nedokázalo naplnit a dopadlo vesměs nevýrazně. Režírující Charles Shyer v něm adaptoval román Alexandra Dumase staršího a opíral se o vskutku velkolepou výpravu, na Oscara nominované opulentní kostýmy, krásnou kameru a dobovou atmosféru. Selhal ale po příběhové stránce, neboť celou zápletku vypráví až moc pateticky a neoriginálně, neboť vše bylo viděno v jiných a většinou lepších žánrovkách, navíc se francouzské dobové reálie až moc snažil přiblížit těm tehdy současným americkým, což pro Evropana působí hodně zvláštně. I proto je nutné ohlášený reálný základ brát s notnou rezervou. Až zarážející pak je, že se vyskytne nemálo scén, při kterých se divák nudí, neboť nikam nesměřují a děj nikam neposouvají. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udrží výborné obsazení, jemuž tedy dominuje zaměnitelná Hilary Swank, kterou doplňují Jonathan PryceAdrien BrodyBrian CoxSimon BakerJoely Richardson nebo Christopher Walken. Tuzemské publikum se pak může bavit i tím, že může rozpoznávat známé lokace a některé české hvězdičky v epizodních úlohách. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na zámku Kačina, v Kutné Hoře, Valticích, Lednici a Dobříši.

Originální trailer filmu Aféra s náhrdelníkem / The Affair of the Necklace

Smrt na Nilu (Death on the Nile) (středa 3. 1., Prima, 20.15 - 23.10)

Český plakát filmu Smrt na Nilu / Death on the Nile
© Falcon
Zatím poslední adaptace legendárního románu Agathy Christie se českými kiny prohnala skoro na měsíc přesně před dvěma lety. Režisér a představitel hlavní role Kenneth Branagh ji pojal vskutku velkolepě a oproti ostatním adaptacím vrací diváka i do minulosti své postavy, z čehož se stala nejlepší část filmu, protože je nečekaná, napínavá a natočená černobíle, což se dokonale hodí. Výstavba notoricky známé zápletky je pečlivá, neboť ke zločinu dojde až v polovině stopáže, divák se ale rozhodně nenudí, protože výprava je uchvacující a celková vizuální stránka včetně nádherné kamery, která se nebojí podmořských záběrů, je výborná. Sám tvůrce v hlavní roli je naprosto spolehlivý, což o zbytku obsazení úplně říct nejde, protože Gal Gadot není přesvědčivá, Russell Brand je lehce toporný, navíc namaskovaný k nepoznání a úplně charismatický a výrazný není ani Armie Hammer. Z ansámblu tak vyčnívá snad jen Emma Mackey, která v sobě má určitou svůdnost a osudovost. Kdyby to bylo o něco kratší a malinko přímočařejší, pozitivnější dojmy by byly ještě lepší, což potvrdí i naše recenze. První velká televizní premiéra nového roku.

Zajímavost: Snímek je natočen na 65mm filmový pás.

Oficiální český teaser trailer filmu Smrt na Nilu / Death on the Nile

Oběť (čtvrtek 4. 1., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Oběť
© Bontonfilm
Slovensko-česko-německé drama pochopitelně v kinech tolik lidí nezaujalo, jeho výpovědní hodnota je nicméně dost vysoká a přes určitou náročnost lze jen doporučit. Celovečerně debutující, leč seriály ostřílený režisér Michal Blaško v něm dostal k dispozici velmi dobře napsaný příběh, který je postaven na nečekaných zvratech, které mu dodávají další a další napětí, s nímž pracuje na výbornou. Ve druhém plánu se nebojí ani jakési společenské sondy a kritiky zneužívání strachu, což je bohužel stále aktuální, ačkoli to nekomu nemusí být po chuti. A i když je někdy nekonzistentní, příliš pomalý a chvílemi předvídatelný, nikdy nesklouzne k nějakým prvoplánovostem a líbivosti, což je rozhodně příjemné. Výsledek pak umocňuje ještě výborné obsazení méně známých tváří, které ve vedlejších rolích doplňují především výborní Igor Chmela a Viktor Zavadil. Silný a přemýšlivý tip.

Zajímavost: Příběh vychází ze skutečných událostí.

Originální trailer filmu Oběť

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu