Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 2. 2024 - 15. 2. 2024

TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky

Vydáno: 09.02.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: The Movie Isle

V polovině února se situace v televizích začíná zlehka zlepšovat a v programech už se objevují některé zajímavé, leč třeba nedoceněné nebo zcela zapomenuté počiny. Premiéry se dočkají také dva tuzemské dokumenty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pod deseti vlajkami (Sotto dieci bandiere) (sobota 10. 2., ČT2, 14.50 - 16.20)

Plakát filmu Pod deseti vlajkami / Sotto dieci bandiere
© ScreenWeek
Italsko-americké drama z raných šedesátých let je nejen v našich končinách skoro neznámé a jeho zařazení do programu je zcela raritní. Režisér a spoluscenárista Duilio Coletti v něm zvolil trochu zvláštní pohled na druhou světovou válku, neboť do centra dění obsadil nacistické důstojníky, kteří potopili několik britských lodí. Pochopitelně je ale zobrazuje jako prosté lidi, kteří s ideologií nemají moc společného a snaží se jen přežít a v nastalém pekle si uchovat alespoň kousek lidskosti. To se mu daří, takže místy dokáže i strhnout a zejména špionážní scény mají velký náboj. Dále se spoléhá především na perfektní atmosféru, poměrně solidní a i dnes snesitelnou trikovou stránku, svižné tempo a dobrou práci s napětím, které funguje přesně jak má. V titulních rolích se sešli výborní Van Heflin a Charles Laughton, které doplnili třeba Mylène DemongeotJohn Ericson nebo Cecilia Parker. Ačkoli zub času na snímku trochu zapracoval, obstojí i po víc než šesti desítkách let. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Při psaní scénáře byly využity deníky skutečného kapitána Roggeho.

Ukázka z filmu Pod deseti vlajkami / Sotto dieci bandiere

Macho Callahan (Macho Callahan) (neděle 11. 2., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Macho Callahan / Macho Callahan
© TMDB
Také western z raných sedmdesátých let je absolutně zapomenutý a ani v zahraničí se moc nepřipomíná. Režírující Bernard Louis Kowalski v něm vsadil především na realističnost a hodně zajímavý příběh, který je sice lehce schematický, jednoduchý a místy předvídatelný, disponuje ale několika silnými morálními dilematy a psychologicky propracovanými postavami, které rozhodně nejsou černobílé. Poměrně drsná je i akce, potěší pak také střídmá stopáž, v níž je prostor jen pro to nejnutnější. Titulní role si zahráli David Janssen a Jean Seberg, jejichž animozita je přímo hmatatelná, výborně jim pak sekundují kupříkladu Lee J. CobbJames Booth a Bo Hopkins, v epizodních úlohách se mihnou tehdy začínající David Carradine a Pedro Armendáriz Jr.. Další pozapomenutý počin. 

Zajímavost: Seberg uměla plynule španělsky, proto během natáčení působila i jako překladatelka mezi mexickým štábem a americkým obsazením.

Originální trailer filmu Macho Callahan / Macho Callahan

Poslední loupež (Heist) (neděle 11. 2., Nova Action, 20.30 - 22.35 / úterý 13. 2., 01.10 - 02.55)

Plakát filmu Poslední loupež / Heist
© IMDb
Kriminální thriller ze začátku nového milénia patří k těm, na které se v průběhu let zapomnělo. A ono není divu, protože je typickým příkladem filmu, který nikoho neurazí, když ho ale divák nikdy neuvidí, nic se nestane. Režisér a scenárista David Mamet v něm sice chce překvapovat nejednoznačným dějem, to je ale paradoxně kontraproduktivní, neboť různých zvratů a dějových odboček je zde přespříliš a víc než co jiného působí výsledek překombinovaně. Nechybí ani několik humorných momentů a vtipných hlášek, které vše příjemně odlehčí. Největším trumfem je nicméně poměrně hvězdné obsazení, v němž se sešli Gene HackmanDanny DeVitoDelroy Lindo nebo Sam Rockwell, kteří drží snímek nad vodou i v těch nejslabších momentech. K těm bohužel patří nevýrazná a nezáživná akce a zoufale pomalé tempo, které v několika chvílích přímo volá po zrychlení a svižnějším sestříhání. Zapomenutelný, avšak solidní staromilský tip. 

Zajímavost: V obsazení chvíli figuroval i Owen Wilson.

Originální trailer filmu Poslední loupež / Heist

Šťastně až na věky (úterý 13. 2., ČT2, 20.50 - 22.35 / středa 14. 2., 16.10 - 17.50)

Plakát filmu  / Šťastně až na věky
© Bontonfilm
Takřka přesně před rokem se v kinech na pár týdnů objevil tuzemský dokument, který se snaží nahlížet na různé formy partnerských vztahů. Režírující Jana Počtová v něm dala možnost pěti párům různého vyznání, sexuální orientace i diametrálně odlišných osobností představit svou formu soužití. To se podařilo velmi dobře, byť se autorka nevyhýbá určité ztrátě nadhledu, kdy některé ne úplně zajímavé dvojice kompenzuje až přílišným exhibicionismem dalších aktérů. Pozitivní je také to, že se nesnaží nikomu nic podsouvat a nechává diváka přemýšlet a udělat si vlastní názor. Mnohé možná překvapí na žánr opravdu hezká kamera, která snímku dodává trochu snovou atmosféru a malinko ho zlehčuje. Přes veškerou snahu je ale vyústění dokumentu tak trochu smutné, ačkoli ve druhém plánu skýtá i určitou naději. Netradiční pohled na současnou společnost.   

Zajímavost: Jednotlivé účastníky sledovala autorka po dobu tří let.

Originální trailer filmu Šťastně až na věky

Návštěvníci (čtvrtek 15. 2., ČT2, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu  / Návštěvníci
© CSFD
Před rokem měl premiéru také další český dokument, který si nyní odbude premiéru v televizích. Režisérka a scenáristka Veronika Lišková v něm diváky přenáší do exotického prostředí Špicberků, které si mnozí velmi romantizují, a na příběhu mladé české antropoložky ukazuje, že ve skutečnosti jde o dost drsné a nehostinné prostředí. Spolehnout se může na vskutku krásnou kameru, která se vyžívá v dlouhých záběrech osamělé krajiny, a velmi specifickou atmosféru až izolovaného prostředí a na diváka přenáší určitou klaustrofobii. Autorka krom osudů hrdinky a její rodiny nabízí i velmi silný a zajímavý přesah v podobě zamyšlení nad lidskou rozpínavostí, ničení životního prostředí a ochotou přijímat jiné národnosti na svou rodnou půdu. Někoho pak může překvapit, jak silné a vypjaté emoce se někdy do snímku podařilo dostat. Divácky trochu náročnější, ale krásný dokument, k němuž nikdo nezůstane chladný.  

Zajímavost: Děj je umístěn do Longyearbyenu, nejsevernějšího města světa.

Originální trailer filmu Návštěvníci

Sněhurka - Příběh hrůzy (Snow White: A Tale of Terror) (čtvrtek 15. 2., Nova Cinema, 22.30 - 00.25)

Plakát filmu Sněhurka - Příběh hrůzy / Snow White: A Tale of Terror
© FilmAffinity
Ve druhé polovině devadesátých let vznikla verze světoznámé pohádky, která jako jedna z mála jde přímo ke kořenům a vychází z prapůvodní předlohy bratří Grimmů. To tedy znamená, že režírující Michael Cohn rozhodně nenatočil podívanou pro děti, ba naopak se soustředil na potemnělou a místy až psychedelicky hororovou atmosféru a několik vskutku drsných scén. Těm vévodí fantasticky zobrazené výjevy v zrcadle, které jsou tím vůbec nejlepším, co snímek nabízí. Příběh samotný pak zůstává stejný, jen je zkrátka upraven do děsivější podoby a realističtějších kulis, v nichž našinec může poznat i pár českých lokací. Výsledku pak krom výborných masek výrazně pomáhá obsazení, v němž exceluje vynikající Sigourney Weaver, která si zlou královnu vysloveně užívá, tu pak doplnili třeba Sam NeillGil Bellows nebo Miroslav Táborský. Sněhurka v podání Monicy Keeny bohužel není až tak zajímavá a je spíše frackovitá, což jí na sympatiích úplně nepřidá. Nejvíc ale mrzí, že tvůrce nevyužil možnosti, které se mu naskytly a před koncem značně vyměkne a na hororový potenciál zcela rezignuje. Rozpačitý tip. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo mimo jiné na hradu Pernštejn a zámku Kost.

Originální trailer filmu Sněhurka - Příběh hrůzy / Snow White: A Tale of Terror

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Sequel Dvojčat nebude (17.05.2023 11:02 v Novinky | Zprávy)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu