Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejlepší americké filmy 80. let

Téma: Nejlepší americké filmy 80. let

Vydáno: 26.11.2023 10:30 v sekci Články | Žebříčky - Václav Limberk | foto: Collider

V následujícím přehledu si připomeneme dvacítku nejlepších amerických filmů z osmdesátých let. Ukážeme si, že v této dekádě, kterou nazval Quentin Tarantino jako "nejhorší čas filmů", vznikla řada pozoruhodných snímků.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Navzdory slovům Quentina Tarantina o tom, že 80. léta byla "nejhorším časem filmů", si v následujícím žebříčku ukážeme, že v této dekádě vznikla celá řada pozoruhodných titulů, a to se zde omezíme pouze na anglicky mluvené snímky z americké produkce. Vezmeme to chronologicky:
 
1. Zuřící býk (1980)

Životopisný film o boxerovi Jakeovi LaMottovi, kterého tu v oscarové kreaci ztvárnil ve své vůbec fyzicky nejnáročnější proměně Robert De Niro, patří k tomu nejlepšímu jak ve filmografii Martina Scorseseho, tak i v americké produkci nejen 80. let. Strhující černobílé drama táhne skvělý De Niro a také stejně výborný Joe Pesci ve své první velké vedlejší roli Jakeova bratra Joeyho. Z devíti oscarových nominací byly proměněny pouze dvě, kromě De Nira ještě za střih, a i když tento brutálně syrový, přesto poetický filmy komerčně propadl, právem se řadí mezi to vůbec nejlepší, co může kinematografie nabídnout. 
Trailer filmu Zuřící býk

2. Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Společný projekt autorů námětu George Lucase a Philipa Kaufmana, scenáristy Lawrence Kasdana a režiséra Stevena Spielberga se může řadit rovněž k tomu nejlepšímu, co 80. léta nabídla. Prototyp dobrodružného akčního snímku představil ikonickou postavu archeologa doktora Jonese, který se raději než před katedrou pohybuje v terénu, kde se odehrává to pravé dobrodružství. Nezapomenutelným způsobem ho ztvárnil Harrison Ford, který se díky tomu stal jednou z největších hereckých hvězd této dekády.
Trailer filmu Dobyvatelé ztracené archy

3. Rambo: První krev (1982)

Také tento snímek se navždy zapsal do análů světové kinematografie jako snad vůbec první ryze akční film, který se spoléhá zejména na fyzickou akci skvěle vybraného hlavního představitele, kterým nebyl nikdo jiný než Sylvester Stallone. Ten tu až na finální scénu moc nemluví, zato je neustále v pohybu a v akčních scénách se cítí jako ryba ve vodě. 
Trailer filmu Rambo: První krev

4. Zjizvená tvář (1983)

I když 80. léta moc nepřála režisérovi Brianu De Palmovi a herci Alu Pacinovi, podařilo se jim v této době natočit velmi brutální a dnes již kultovní gangsterku, která svou brutalitou dalece převyšuje cokoliv, co do té doby v americkém mainstreamovém filmu vzniklo. Al Pacino tu předvádí jednu ze svých nejlepších kreací, která se zaryje hluboko pod kůži.
Trailer filmu Zjizvená tvář

5. Krotitelé duchů (1984)

Krotitelé duchů v sobě geniálně snoubili komedii a horor, který přetavili v jednu z nejlepších duchařských komedií. Režisér Ivan Reitman měl šťastnou ruku zvláště ve výběru herců, ať už je to ústřední trojice Bill MurrayHarold Ramis a Dan Aykroyd nebo Sigourney Weaver a Rick Moranis ve vedlejších rolích. Řada hlášek z filmu zkultovněla, stejně jako četné scény. Dodnes jde o nepřekonané dílo.
Trailer filmu Krotitelé duchů

6. Policajt v Beverly Hills (1984)

Akční krimikomedie Martina Bresta patřila k největším komerčním hitům roku spolu s Krotitely duchů a není divu. Svižně natočenou zábavu táhne suverénní Eddie Murphy, který je jako ukecaný policista z Detroitu Axel Foley nepřekonatelný.
Trailer filmu Policajt v Beverly Hills

7. Amadeus (1984)

Český emigrant Miloš Forman zaznamenal v 80. letech svůj druhý životní vrchol v životopisném strhujícím snímku o slavném rakouském skladateli soupeřícím jak s vlastní nezkrotnou povahou, tak i s průměrným italským skladatelem Salierim. Své životní herecké výkony tu podali oba hlavní představitelé, Tom Hulce a F. Murray Abraham, který si nakonec odnesl i zlatou sošku, stejně jako Forman. 
Trailer filmu Amadeus

8. Tenkrát v Americe (1984)

Svůj opus magnum natočil v 80. letech také italský režisér Sergio Leone, který v epické šíři líčí složité osudy několika postav, které se z malých zlodějíčků postupně vypracovaly, i když za cenu zrady a smrti několika z nich. V hlavních rolích tu exceluje zvláště Robert De Niro a také James Woods. Film doprovází také nezapomenutelná hudba Ennia Morriconeho.
Trailer filmu Tenkrát v Americe

9. Terminátor (1984)

Neradostnou vizi budoucnosti předvedl v roce 1984 James Cameron svým kultovním akčním sci-fi snímkem, který patří k přelomovým dílům svého žánru. Strhující film umocňují kromě skvělých triků ústřední tři herečtí představitelé, ve své době téměř neznámí Michael BiehnLinda Hamilton a Arnold Schwarzenegger, který tu zvtárnil svou nejznámější filmovou roli s kultovní hláškou "Já se vrátím".
Trailer filmu Terminátor

10. Návrat do budoucnosti (1985)

S cestováním v čase si neopakovatelným způsobem pohráli scenárista Bob Gale a režisér Robert Zemeckis, když v roce 1985 vyslali obyčejného středoškoláka Martyho McFlye (Michael J. Fox) do roku 1955, aby zachránil svého přítele, vědce Doca Browna (Christopher Lloyd), i když přitom málem ohrozí svou budoucí existenci. Návrat do budoucnosti se právem stal obrovským diváckým hitem a dodnes zůstává jedním z nejlepších kousků nejen o cestování v čase.
Trailer filmu Zpátky do budoucnosti

11. Po zavírací době (1985)

Ze zcela jiného soudku je černá komedie Martina Scorseseho, která je rovněž o obyčejném, tentokrát úředníčkovi (Griffin Dunne), který se jedné noci zaplete s neznámou přitažlivou ženou (Rosanna Arquette) a zažije dobrodružství, na které bude moci vzpomínat celý život. Scorsese tu poodhalil trochu jinou tvář, než na kterou jsme byli do té doby u něj zvyklí a jeho snímek plný bizarních postav a situací je skvělým obrazem odvrácené stránky New Yorku, plný břitkého černého humoru.
Trailer filmu Po zavírací době

12. Modrý samet (1986)

Dalším, kdo poodhalil odvrácené stránky života, tentokrát na typickém americkém maloměstě, kde se za blýskavými fasádami a upravenými zahrádkami skrývá něco daleko temnějšího a hrozivějšího, byl David Lynch ve svém dnes už kultovním snímku, jehož hlavním hrdinou je obyčejný mladík Jeffrey (Kyle MacLachlan), který se zaplete s barovou zpěvačkou (Isabella Rossellini), jíž psychopatický Frank Boot (Dennis Hopper) unesl syna. Nepochybně jeden z nejlepších amerických filmů nejen 80. let.
Trailer filmu Modrý samet

13. Četa (1986)

K traumatům vietnamského válečného konfliktu se vrací jedno ze stěžejních děl zabývající se touto neslavnou kapitolou amerických dějin, válečné drama Olivera Stonea. Ten se svým snímkem trefil přesně do nálady a vkusu tehdejšího publika a Četa slavila oscarové úspěchy a dodnes si uchovává nadčasovou platnost a působivost.
Trailer filmu Četa

14. Hana a její sestry (1986)

Také Woody Allen natočil v 80. letech několik svých nejlepších kousků, z nichž můžeme vypíchnout například toto komediální drama, kde se protínají osudy několika postav z New Yorku. Hana a její sestry míchají komedii s dramatem a dělají to tak dobře, že to vyneslo několika tvůrcům, včetně Allena samotného Oscara. 
Trailer filmu Hana a její sestry

15. Vetřelci (1986)

Ze zcela jiného ranku je akční sci-fi, které natočil James Cameron jako sequel sedm let staršího filmu Vetřelec. Pojal ho jinak než Scott a místo plíživé noční můry natočil zběsilou akční jízdu, která v té době neměla obdoby. 
Trailer filmu Vetřelci

16. Angel Heart (1987)

Temnou mysteriózní kriminálku natočil brilantním způsobem anglický režisér Alan Parker, díky němuž předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů Mickey Rourke, jehož detektiv Harold Angel dostane tajemnou zakázku od neméně záhadného Lousie Cyphera (De Niro). 
Trailer filmu Angel Heart

17. Smrtonosná zbraň (1987)

Kultovním snímkem je tato akční kriminálka o dvojici rozdílných policistů, které spojí náhoda, aby se z nich postupně stali nejlepší kámoši. Snímek Richarda Donnera se scénářem Shanea Blacka se právem řadí k tomu nejlepšímu, co v 80. letech vzniklo i díky dvojici Mel Gibson a Danny Glover v hlavních rolích.
Trailer filmu Smrtonosná zbraň

18. Smrtonosná past (1988)

Vedle osvědčených akčních hvězd Stallona a Schwarzeneggera přinesly osmdesátky také novou akční hvězdu, kterou se díky snímku Johna McTiernana stal Bruce Willis. Na rozdíl od svých starších kolegů tu řeší jeho newyorský policista John McClane, který se tu dostane do křížku se skupinou mezinárodních teroristů, vše s ironickým nadhledem a suchými průpovídkami na rtech.
Trailer filmu Smrtonosná past

19. 48 hodin v Paříži (1988) 

Svojí troškou do amerického mlýna toho nejlepšího přispěl i exulant a vyhoštěnec Roman Polanski, který ve své druhé domovině, ve Francii realizoval znamenitý thriller o unesené ženě amerického doktora (Ford) a o mezinárodním obchodu se zbraněmi. Fordův hrdina prochází bizarním podsvětím Paříže, aby poznal nepoznané. Snímek nese některé styčné body se Scorseseho Po zavírací době, i když bez komediálního ladění. 
Trailer filmu 48 hodin v Paříži

20. Batman (1989)

Za praotce dnešních komiksových snímků se dá považovat Batman Tima Burtona, který zde oživil komiksového hrdinu, který má v civilu podobu uzavřeného miliardáře Bruce Waynea (Michael Keaton), kterou v noci mění za netopýří hábit mstitele bezpráví. Jeho první setkání s Jokerem (Jack Nicholson) je vskutku legendární.
Trailer filmu Batman

Šestice oblíbených snímků Quentina Tarantina.

A šestice oblíbených titulů Martina Scorseseho

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů (13.04.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu