Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Ulička přízraků

Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce

Vydáno: 03.02.2022 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Wallpapersden

Filmy Guillerma del Tora jsou vždycky diskutabilním materiálem. Upřít mu ale nelze cit pro vizuální stránku jeho filmů. Jak se mu povedl remake pětasedmdesát let starého noiru Ulička přízraků?

Ulička přízrakůRecenzoval/a Lukáš Frank dne 03.02.2022 07:30. Filmy Guillerma del Tora jsou vždycky diskutabilním materiálem. Upřít mu ale nelze cit pro vizuální stránku jeho filmů. Jak se mu povedl remake pětasedmdesát let starého noiru Ulička přízraků? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Je pravda, že Uličku přízraků jsem si musel nechat trošku uležet v hlavě, než jsem se pustil do recenze, a to hlavně proto, že ve mně příliš emocí nezanechala. Film vznikl na motivy stejnojmenné knihy Williama Lidsayho Greshama, která byla v podstatě pár měsíců po svém vydání zfilmována režisérem Edmundem Gouldingem v roce 1947. Je tedy hodně pravděpodobné, že o tomto příběhu neuslyšíte poprvé. Nové verze se chopil Guillermo del Toro, který už několikrát dokázal, že umí natočit vizuálně strhující podívanou, kterou byla třeba i oscarová Tvář vody, ač se kritika v názorech dosti rozcházela.

Bradley Cooper, Rooney Mara ve filmu Ulička přízraků / Nightmare Alley
© Vanity Fair
Děj je zasazen do Ameriky na přelom 30. a 40. let minulého století a tomu je přizpůsobena jak stylizace, tak kostýmy. Pomocí krátkých útržků z minulosti se setkáváme s hlavním hrdinou Stanem (Bradley Cooper), který chce začít nový život a přidá se k cirkusu, kde se naučí složitému umění manipulace s člověkem pomocí slov a gest. Společně se svou láskou Molly (Rooney Mara) po čase cirkus opustí a ve svém oboru excelují před vyprodanými sály největších měst. Tam se také seznámí s chladnou psychiatričkou Lilith Ritter (Cate Blanchett), která si jej omotá kolem prstu a společnými silami pracují na tom, jak oblbnout co nejvíce lidí.

Největším plusem celého snímku je jeho vizuál. Režisér Guillermo del Toro opět potvrzuje, že je puntičkářem a na svých dílech si opravdu dává záležet. Ať už jde o dobovou atmosféru, o do detailu vymazlené kostýmy, práce s kamerou a světlem nebo perfektně vybrané rekvizity. Toho všeho si divák užije dosyta, protože celková stopáž činí dlouhých 151 minut, což je o 41 minut více než původní film z roku 1947. I přes tuhle délku tomu ale pořád něco chybí.

Cate Blanchett, Bradley Cooper ve filmu Ulička přízraků / Nightmare Alley
© joblo.com
Retro atmosféra je sice skvělá, ale filmu tohoto typu a od režiséra tohoto kalibru je možná očekáváno, že z cirkusového prostředí by mohl vytřískat mnohem víc. Mnohem víc děsivosti, mysterióznosti a tajemna. Možná proto i celý závěr, který není nikterak šokující, působí jako by se snažil režisér aspoň do posledních minut nacpat nějakou krev. Na zmíněné vymazlené kostýmy se krásně kouká, a to i proto, že jsou do nich navlečeny velké hvězdy, které ale občas nemají co hrát a obzvlášť prostřední část filmu docela dlouho přešlapuje na místě, než se někam posune.

Příběh sám o sobě vlastně také není ničím zajímavý. Zajímavým ho dělají dobře vykreslené postavy, kterým vévodí antihrdina s tváří Bradleyho Coopera. Ten se během chvíle otřepe z životních neúspěchů, tahá za nitky uprostřed cirkusové komunity, aby se dostal tam, kam potřebuje. Během chvíle získá obrovské sebevědomí, stává se manipulativnějším, mocichtivějším a prohnilejším.

Bradley Cooper, Willem Dafoe ve filmu Ulička přízraků / Nightmare Alley
© Vanity Fair
Herec svou postavu ztvárňuje naprosto přesně, charakterně, a ač se u něj jedná o netradiční zápornou roli, perfektně mu sedí. Rooney Mara v roli Molly je správně naivní, uťápnutá a i přes malé škobrtnutí se to vlastně nezmění až do závěru filmu. Cate Blanchett si už podobné role zahrála a neomrzí ani v Uličce přízraků. Její chladný přednes a pološepot mrazivých vět vyvolají i u diváka husí kůži. A vyústění osudu její postavy vlastně ani nemá čím překvapit. V menších rolích se objeví také Willem DafoeToni Collette nebo Ron Perlman.

Uličce přízraků nesmírně sluší dobový retro kabát, který dostala a je znát, že si na něm při šití Guillermo del Toro dal opravdu záležet. Méně je ale někdy více a naopak. Přehnal to s jeho délkou a noir atmosféra zastínila emoce, které se k divákovi nezvládnou dostat ani za 151 minut délky. Šťastnou ruku měl při výběru hereckého obsazení a jemu i jeho manželce, která je spoluautorkou scénáře, se povedlo velmi dobře propracovat postavy. Snímku chybí určitá zapamatovatelnost, díky které by na něj chodily do kin davy. Za vidění ale určitě stojí už jen proto, že na filmy Guillerma del Torra se minimálně dobře dívá.

Oficiální český trailer filmu Ulička přízraků

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maestro má první trailer (15.08.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Retirement Plan (13.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu