Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 9. 2023 - 14. 9. 2023

TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru

Vydáno: 08.09.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Cave

V tomto týdnu už se televizní dramaturgové trochu probrali a pro diváky nachystali hned několik lákavých premiér. K těm nejatraktivnějším určitě patří akční komedie Zabijákova žena & bodyguard a drama Profesor a šílenec.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak vykrást banku (Faites sauter la banque!) (sobota 9. 9., ČT2, 13.55 - 15.25)

Plakát filmu Jak vykrást banku / Faites sauter la banque!
© CSFD
Francouzská komedie z první poloviny šedesátých let u nás zase není tak známá, přitom je poměrně zásadní, neboť de facto udělala hvězdu z Louise de Funèse. Ten tu pod režijní a scenáristickou taktovkou Jeana Giraulta předvádí svůj typický excentrický projev a jen dokazuje, že vždy byl mistr situační komiky. V tomto případě dostal k dispozici i poměrně dobře vymyšlený příběh stojící na absurdní, ale plně fungující zápletce a pochopitelně i skvěle napsaných a vypointovaných vtipech, autor se navíc nebál určité sociální kritiky, která rezonuje zejména v rozpačitém závěru. Tempo je pak relativně svižné a stopáž střídmá, takže v ní je prostor jen na to nejnutnější. Krom hlavní hvězdy se objeví třeba Yvonne ClechJean-Pierre MarielleAnne Doat nebo Jean Valmont. Škoda jen toho, že ve druhé polovině tvůrci malinko zvážní a pokoušejí se o serióznější podzápletky, což se ne vždy shledá s úspěchem. Opomíjená záležitost. 

Zajímavost: V české verzi namluvil de Funèse Václav Faltus, což vyvolalo hodně bouřlivé reakce a dodnes není názor na jeho podání jednotný.

Originální trailer filmu Jak vykrást banku / Faites sauter la banque!

Velký Caruso (The Great Caruso) (sobota 9. 9., ČT art, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Velký Caruso / The Great Caruso
© IMDb
Životopisné drama z počátku padesátých let je v našich končinách zcela neznámé a ani v zahraničí není bůhvíjak slavné. Režírující Richard Thorpe v něm zachytil osudy slavného operního pěvce a nikterak neexperimentoval. Opíral se tedy o na Oscara nominované opulentní kostýmy, pro svou dobu typickou sytě barevnou vizuální stránku a pochopitelně i hudbu, která se taktéž dočkala oscarové nominace. Stavba příběhu nikoho nepřekvapí, pozitivem je ale rozhodně střídmá stopáž, která se neuchyluje ke zdlouhavým momentům a soustředí se jen a pouze na odvyprávění klíčových životních etap legendárního barda. Lehký problém nastává u obsazení, neboť hlavní roli ztvárnil Mario Lanza, který je původně operním pěvcem a jeho herecké schopnosti jsou značně limitující, čímž výsledek trochu trpí, ve vedlejších úlohách se představí třeba Ann BlythDorothy Kirsten nebo Jarmila Novotná. Raritní záležitost, která je i přes žánrové zařazení spíše oddechovkou. 

Zajímavost: Snímek volně vychází z biografie pěvcovy ženy Dorothy.

Originální trailer filmu Velký Caruso / The Great Caruso

V obležení (Copshop) (sobota 9. 9., Prima Cool, 22.00 - 00.15 / Prima Max, 23.55 - 02.20 / neděle 10. 9., Prima, 01.20 - 03.40)

Plakát filmu V obležení / Copshop
© Impawards
Tři roky starý thriller se v tuzemsku vyhnul jakékoli distribuci a dodnes se o něm moc neví. Režisér a scenárista Joe Carnahan v něm natočil lehce rozpačitou žánrovku, která sice není nikterak originální, ale skrývala solidní potenciál, který autor nevyužil. Klaustrofobní atmosféra uzavřené policejní stanice nicméně funguje velmi dobře, skoro všechny postavy jsou zajímavé a překvapivě dobré jsou i dialogy, které mají náboj a jsou potřebně vypointované. Bohužel je jich tu přece jen až moc a dost nepochopitelně jim ustupuje akce, na níž ale zápletka i plakát lákají. Když už se na ni ovšem dostane, je velmi dobrá, nepostrádá adrenalin a má potřebné tempo. V titulních rolích v rámci možností excelují Gerard Butler a Frank Grillo, k nimž se přidávají mimo jiné Toby HussAlexis LouderChad Coleman nebo Ryan O'Nan. Nebýt několika konců a rozpačité poslední třetiny, která viditelně neřeší logiku a věci se v ní dějí víceméně náhodně, byly by dojmy výrazně lepší. Nenáročný tip na přelom soboty a neděle.  

Zajímavost: Natáčení probíhalo v říjnu a listopadu 2020.

Oficiální trailer filmu V obležení / Copshop

Zabijákova žena & bodyguard (Hitman’s Wife’s Bodyguard) (sobota 9. 9., Nova, 22.20 - 00.40)

Český plakát filmu Zabijákova žena & bodyguard / Hitman's Wife's Bodyguard
© Bontonfilm
Před dvěma lety mělo i u nás premiéru pokračování relativně úspěšné akční komedie. Režírující Patrick Hughes si v něm byl nicméně vědom nedostatků a rezignoval prakticky na všechno. To tedy znamená, že příběh absolutně nemá smysl řešit, protože je pouhým sledem epizod, které jsou jen a pouze spouštěčem tu více, tu méně vtipných situací. Akce je pochopitelně záměrně přestřelená, násilná a přepálená a humor je prvoplánově infantilní, vesměs až dementní, v tom všem ale poměrně zábavný, ačkoli někdy tvůrci trochu přestřelí. Příjemnou a pohodovou atmosféru pak dotváří atraktivní italské lokace. V hlavních rolích se vrátili Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson, jejichž špičkování je pořád zábavné, snímek si ale krade pro sebe Salma Hayek, která si svou roli viditelně vychutnává a záměrně přehrává, o moc pozadu nezůstává ani záporák Antonio Banderas, který je na tom podobně. Oddechovka bez větších ambicí, což potvdí i naše recenze.

Zajímavost: Krom Itálie probíhalo natáčení i v Chorvatsku, Bulharsku, Slovinsku a Anglii.

Český trailer filmu Zabijákova žena & bodyguard / Hitman’s Wife’s Bodyguard

Vzpoura ve věznici Carandiru (Carandiru) (pondělí 11. 9., ČT art, 21.45 - 00.05)

Plakát filmu Vzpoura ve věznici Carandiru / Carandiru
© Facebook tvůrce
Dvě dekády staré kriminální drama je hodně zvláštní a u nás se na něj trochu zapomnělo. Režisér a spoluscenárista Hector Babenco v něm sice natočil hraný film, výsledek ale připomíná spíše dokument. Navzdory názvu a vzhledem ke štědré stopáži rozvláčně a v pomalém tempu představí osudy několika vězňů a na samotnou vzpouru dojde až v závěru, nelze od ní ale očekávat žádné opulentní momenty. Evropského diváka pak nejvíc zaujmou naprosto otřesné hygienické podmínky, v nichž jsou vězni nuceni pobývat. Děj tedy vzhledem ke koncepci nedrží moc pohromadě a mění se ve sled jednotlivých epizod, těm ale bohužel chybí silnější vyznění a velmi brzy upadnou do stereotypu. Poněkud kontroverzní je nicméně tvůrčí rozhodnutí zobrazovat vězně jako vesměs sympatické pány, kteří byli ke svým činům dotlačeni okolím, případně bídným sociálním původem. Vyvrcholení v podobě oné vzpoury pak sice je působivé, přece jen ale postrádá více emocí a údernější pointu.   

Zajímavost: Snímek je natočen podle skutečných zážitků doktora, který ve vězení v osmdesátých letech působil.

Originální trailer filmu Vzpoura ve věznici Carandiru / Carandiru

Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni (The Extraordinary Journey of the Fakir) (pondělí 11. 9., ČT2, 22.10 - 23.45)

Český plakát filmu Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni / The Extraordinary Journey of the Fakir
© Facebook tvůrce
Před pěti lety mělo i u nás premiéru komediální drama s extrémně dlouhým a svým způsobem spoileroidním názvem, který už naznačuje, že půjde o typický "feel-good" movie. A režírující Ken Scott to potvrzuje od prvních minut, neboť se soustředí na pohodovou a bezstarostnou atmosféru, která postupem času přechází až v pohádkovou, a tradiční a trochu otřepaný, nicméně v tomto případě lehce originální příběh o putování "bezvýznamného" člověka světem. Mnohé překvapí tím, že se nesoustředil až tolik na humor, kterého je tu opravdu pomálu, ale spíše na jednotlivé epizody, které jsou zároveň i malinko sociálním dramatem, které má ale velmi specifickou, až snovou náladu. Body navíc přidávají i krásné a exotické indické lokace a na žánr velmi dobrá práce s napětím. Titulní roli ztvárnil výborný Dhanush, vedle něhož se objeví třeba ještě Bérénice BejoErin Moriarty nebo Barkhad Abdi. Tip, který by měl trochu optimismu zanechat i v těch největších cynicích.    

Zajímavost: Jelikož chtěl tvůrce v některých záběrech ukázat proslulé pařížské památky jinak, využil dron.

Český trailer filmu Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni / The Extraordinary Journey of the Fakir

Píseň lásky samotářky (A Love Song for Bobby Long) (úterý 12. 9., ČT art, 22.25 - 00.25)

Plakát filmu Píseň lásky samotářky / A Love Song for Bobby Long
© IMDb
Bezmála dvě desetiletí staré drama je pozapomenutou komorní žánrovkou. Debutující režisérka a scenáristka Shainee Gabel se v něm zaměřila na nenápadný, avšak silný a hluboce lidský příběh o druhých životních šancích, v němž nešetří emocemi, které nejsou ale prvoplánové a do diváka se postupně vkrádají, aby v ten správný moment zapůsobily. Plusem budiž i několik odkazů na americké literární klasiky, které mají svůj účel. Poměrně zásadní úlohu hraje i specifická a posmutnělá atmosféra New Orleans a zdejší jazzová kultura, která snímku dodává hodně osobité kouzlo. V titulní roli exceluje John Travolta, který tu přesvědčuje o svých velkých kvalitách, tomu pak sekundují především taktéž vynikající Scarlett Johansson a Gabriel Macht, objeví se ale i Deborah Kara UngerDavid Jensen nebo Warren Kole. Možná trochu dojemný tip.

Zajímavost: Snímek vznikl na motivy knihy Ronalda Everetta Cappsa.

Oficiální trailer filmu Píseň lásky samotářky / A Love Song for Bobby Long

Motiv pro vraždu (čtvrtek 14. 9., Televize Seznam, 20.10 - 22.05)

Plakát filmu  / Motiv pro vraždu
© CSFD
Normalizační československý povídkový kriminální film je dnes malinko zapomenutý a moc se nepřipomíná. Svým způsobem je to škoda, protože ačkoli jsou jednotlivé příspěvky nevyrovnané, jsou minimálně zajímavé. Režii obstarali Július MatulaJiří Svoboda a Tomáš Svoboda, kteří se viditelně snažili, vzhledem k minimu prostoru a povídkovému formátu ale neměli tolik možností na vytvoření atmosféry a napsání silné postavy. Suverénně nejlepší se ukazuje být prostřední povídka, která je na tuzemské poměry dost brutální, temná a bezvýchodná a zcela v ní exceluje mrazivý Jiří Hálek. Všechny mají nicméně společnou hutnější atmosféru, kterou dotváří jako vždy výborná hudba Petra Hapky. Jednotlivé příspěvky pak poměrně haprují v logice děje a některé pointy nejsou úplně dobře vysvětlené. Jak ale bývalo ve své době zvykem, obsazení všech tří příspěvků bylo hvězdné a objevili se v nich třeba Ilja PrachařAntonie HegerlíkováHelga Čočková nebo Zdena Studenková. Jen škoda, že povídky nejsou konzistentnější a příběhově zajímavější.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Posázaví a v okolí Zbečna a Nižboru.

Televizní spot filmu Motiv pro vraždu

Profesor a šílenec (The Professor and the Madman) (čtvrtek 14. 8., Prima Max, 22.00 - 00.45)

Plakát filmu Profesor a šílenec / The Professor and the Madman
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré životopisné drama se nakonec zdejším kinům vyhnulo a oficiální cestou ho stále nejde sehnat. Debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Farhad Safinia v něm zpracovává dost zvláštní tematiku, s níž si nedokázal úplně poradit a pojal ji jako konverzační záležitost, což nebylo úplně šťastné rozhodnutí. Stopáž totiž není úplně nejkratší a její většinu tvoří dialogy, které jsou sice dobře napsané, po chvíli ale začnou nudit a chybí jim úderná pointa. Tvůrce tak vyžaduje trpělivějšího diváka, protože ani první třetina není prvoplánově zajímavá, ale naopak dost rozvleklá a zdlouhavá. Na vodách lehkého nadprůměru tak snímek drží výborné obsazení, v němž hlavní role ztvárnili výborní Mel Gibson a Sean Penn, vedle nich pak dostali důvěru i Natalie DormerJeremy Irvine nebo Steve Coogan. Tip pro zkušeného diváka.

Zajímavost: Kvůli sporu ohledně práv na film nabral snímek dva roky zpoždění.

Oficiální trailer filmu Profesor a šílenec / The Professor and the Madman

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Deadpool & Wolverine (23.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Imaginární přátelé (18.04.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu