Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 4. 2019 - 11. 4. 2019

TV tipy: Trumbo prožívá zázrak na řece Hudson a ukrývá se před purpurovým deštěm

Vydáno: 05.04.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned čtyři zajímavé premiéry nabízí aktuální televizní týden. První je drama Sully: Zázrak na řece Hudson, druhou pak thriller Zúčtování, třetí syrový thriller Suburra a koncem týdne se můžete těšit na životopisné drama Trumbo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) (pátek 5. 4., Nova, 21.30 - 23.20 / sobota 6. 4., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / pondělí 8. 4., 12.45 - 14.30)

Český plakát filmu Sully: Zázrak na řece Hudson / SullyAčkoli je tři roky staré drama založeno na poměrně známé skutečné události, je působivé a napínavé. Režírující Clint Eastwood v něm obohatil žánr soudního dramatu a důraz kladl na absurditu celé kauzy a jasné humanistické poselství. Výrazně si pomohl atraktivním nelineárním vyprávěním, perfektním dávkováním napětí a flashbacky, které děj oživují a dodávají mu dynamiku. Výsledku prospěla i krátká stopáž, v níž je čas jen na to nejdůležitější, což je v tomto případě jedině dobře. Excelentní je též obsazení, jemuž dominuje spolehlivý Tom Hanks, který strhává veškerou pozornost na sebe, krok s ním ale docela drží Aaron Eckhart, dále se pak objeví třeba Laura Linney. Decentní vadou na kráse budiž snad jen absence nějakého emocionálního vrcholu a zapamatovatelnější scény. Jeden z tipů týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Skutečný Chesley Sullenberger byl přítomen ve studiu, kde pomáhal s realistickým vyzněním filmu.

Český trailer filmu Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully
Purpurový déšť (Purple Rain) (sobota 6. 4., ČT art, 21.50 - 23.40 / pondělí 8. 4., 01.20 - 03.05)

Plakát filmu Purpurový déšť / Purple RainRomantický muzikál z první poloviny osmdesátých let u nás není nijak moc známý a přijímán je spíše vlažně. Je to jednoznačně tím, že tehdy celovečerně debutující režisér a scenárista Albert Magnoli v něm rezignoval na jakýkoli příběh a mimo dobové atmosféry se spoléhal jen a pouze na hlavní hvězdu, kterou byl zpěvák a skladatel Prince. O jeho hereckém výkonu se tedy nemá smysl bavit, protože zcela stěžejní je nadčasová hudba, která si odnesla Oscara a minimálně titulní song, který dal snímku i název, je jedním z jeho největších hitů. Místy se tedy výsledek mění spíš v záznam umělcova koncertu a vyžívá se v dlouhých záběrech na něj samotného, to ale asi jeho fanouškům, pro něž je film určen především, vadit určitě nebude. Tip pro milovníky svérázného hudebního génia. 

Zajímavost: Většina písní ve filmu byla nahrána živě.

Oficiální trailer filmu Purpurový déšť / Purple Rain
Zúčtování (The Accountant) (sobota 6. 4., Nova, 22.00 - 00.25 / pondělí 8. 4., Nova Cinema, 00.45 - 03.00)

Český plakát filmu Zúčtování / The AccountantTři roky starý akční thriller se zajímavou premisou nejvíc doplácí na osobu svého autora. Tím je režisér Gavin O'Connor, který tedy zaujme hodně zajímavou atmosférou a atraktivně rozehraným příběhem, jenže s přibývající stopáží vše zbytečně překombinovává a je až nepříjemně popisný. Někoho nejspíš zklame finále, které je přitažené za vlasy a možná i nechtěně směšné. Rozpačité dojmy ale rozhodně kompenzují pro tvůrce typicky syrová a působivá akce, výborná hudba, několik hodně nápaditých scén a vhodné použití suchého humoru. V titulní roli se představí velmi dobrý Ben Affleck, kterého i přes méně prostoru výborně doplňují zejména Anna Kendrick a J. K. Simmons, objeví se ale i John Lithgow nebo Jon Bernthal. Více informací hledejte v naší recenzi. Další z tipů týdne.

Zajímavost: Bojové umění používané ve filmu se jmenuje Pencak Silat a pochází z Indonésie.

Český trailer filmu Zúčtování / The Accountant
Suburra (Suburra) (sobota 6. 4., Prima, 22.20 - 01.10 / neděle 7. 4., Prima Max, 22.40 - 01.25)

Český plakát filmu Suburra / SuburraPod alternativním a trochu tuctovým českým názvem Krvavé předměstí najdete v programu čtyři roky starý italsko-francouzský kriminální thriller, který je působivý a bohužel i silně nadčasový. Režírující Stefano Sollima v něm zadaptoval stejnojmenný román dvojice Giancarlo De CataldoCarlo Bonini, nebral si při tom žádné servítky a soustředil se hlavně na realistické zachycení nelichotivé politické situace v Římě, přičemž si pomohl hutnou atmosférou, vskutku syrovou a brutální akcí a drsnými dialogy, které ale působí velice autenticky. Dojem ještě dotváří výborná vizuální stránka a hypnotická hudba. Vzhledem k nepříliš známému obsazení se pak dá mluvit i o takřka dokumentárním dojmu, který jen dokresluje nepříjemné pocity toho, že ve většině světa je situace podobná. Vadami na kráse budiž snad jen přetažená stopáž, několik nedokončených příběhových linií a velké množství postav, které připomíná spíše pilotní díl seriálu. Podrobnosti poodhalí naše recenze. Třetí z tipů týdne.

Zajímavost: Autor později prozradil, že snímek se dočkal rozhořčených reakcí ze strany italských politiků a protestů od zástupců Vatikánu.

Oficiální český trailer filmu Suburra / Suburra
Zátah (Dragnet) (sobota 6. 4., ČT1, 22.45 - 00.30)

Plakát filmu Zátah / DragnetKriminální komedie z konce osmdesátých let s naprosto zaměnitelným tuzemským titulem je u nás zcela neznámá a postupem času ji zastínily podobné žánrovky. A asi oprávněně, protože tehdy debutující režisér Tom Mankiewicz v ní není po celou dobu schopen najít adekvátní tempo a vyáženou atmosféru. Stejně tak se mu nedaří kombinovat scény vážné s těmi humornými, a ačkoli některé fórky a hlášky jsou povedené, většina bohužel míří mimo a nemá pořádnou pointu. Nad vodou tak výsledek drží poměrně pohodové ladění a nadhled a výborné obsazení, jemuž dominují Dan Aykroyd a tehdy ještě ne tak slavný Tom Hanks, dále se pak objeví i Christopher Plummer, Harry Morgan nebo Alexandra Paul. Zcela zapomenutý buddy movie je ideální oddechovkou na víkendový večer.

Zajímavost: Snímek je poctou stejnojmennému seriálu z padesátých let.

Oficiální trailer filmu Zátah / Dragnet
Kruh (neděle 7. 4., ČT art, 22.25 - 23.45)

Plakát filmu  / KruhAbsolutně neznámé československé psychologické drama z konce padesátých let reflektuje (nejen) tehdy současnou tematiku ženské emancipace a rozvráceného manželství. Režírující Ladislav Rychman, pro kterého šlo o jeden z mála vážných počinů, v něm potěší naprostou absencí jakékoli politické linie, což je na svou dobu až neuvěřitelné a poměrně temnou a neveselou atmosférou, na níž má velký podíl nápaditá a vesměs nekompromisní kamera. Pozitivy budiž i krátká stopáž a z dnešního pohledu ne tak známé obsazení, v němž se mimo Jana Třísky objeví třeba Frantisek Holar, Vlasta Matulová, Jaroslava Panýrková nebo Anna Melíšková. O to větší je škoda, že celý příběh je přespříliš schematický, nejde do hloubky, nikterak nerozvíjí postavy a ničím nepřekvapí. Televizní rarita.

Zajímavost: Speciálně pro film byla postavena věrná kopie průchodu u automatu Koruna.

Ukázka z filmu Kruh
Život na hromadě plastů (Plastic China) (neděle 7. 4., ČT2, 23.30 - 00.55 / středa 10. 4., 01.35 - 03.00)

Plakát filmu Život na hromadě plastů / Plastic ChinaTři roky starý čínský dokument poodhalí, co se děje s recyklovaným plastem a není to úplně příjemné zjištění. Režírující Jiuliang Wang v něm neznalému divákovi zároveň představí život v současné Číně, který je bizarní směsicí kapitalismu a vládnoucího komunismu. Z filmového hlediska tedy nezaujme ničím speciálním, protože vše je naprosto standardní, to je ale zcela v pořádku, neboť tím nejdůležitějším je právě ona zpráva o světové ekologii. Navíc se mu podařilo vybrat výborné aktéry, neboť zejména děti jsou přirozené a autentické a nic nepůsobí naaranžovaně. Pro Evropana asi hodně těžko pochopitelný snímek, po jehož skončení nejspíš mnozí zpětně docení, že žijí, kde žijí a oproti zobrazeným hrdinům řeší naprosté banality. Ekologický dokument, který stojí za vidění. 

Zajímavost: Snímek zvítězil na šesti festivalech, mimo jiné v Amsterdamu a Bergenu.

Originální trailer filmu Život na hromadě plastů / Plastic China
Tankový prapor (úterý 9. 4., ČT1, 20.00 - 21.20)

Plakát filmu  / Tankový praporNotoricky známá československá komedie se stala vůbec prvním filmem po pádu komunismu, který vznikl v ryze soukromé společnosti, zároveň jde bohužel o poslední vydařený počin režiséra Víta Olmera, jehož následující tvorba nabrala strmý pád. Ten společně s Radkem Johnem zadaptoval román Josefa Škvoreckého, a ačkoli oba museli udělat dost kompromisů a značně ho zjednodušit, povedlo se jim vybrat to podstatné, a především zachovat krutě satirickou linii na armádu v padesátých letech. Samotný děj je pak spíše sledem různých epizod, které u sebe nedrží konzistentně, nicméně většinou nabízí břitký humor, hlášky nebo alespoň úsměvné momenty. I díky svižnému tempu a krátké stopáži se nikdy nedostaví nuda, což je jedině dobře. Ústřední roli ztvárnil Lukáš Vaculík, vedle něhož dostali důvěru třeba Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Simona Chytrová nebo Martin Zounar, všechny ale zastínil dodnes hojně napodobovaný Miroslav Donutil. Novodobá tuzemská klasika, která časem zcela zlidověla.

Zajímavost: Scénář vznikl za pouhých čtrnáct dní.

Ukázka z filmu Tankový prapor
Sbohem děcáku (úterý 9. 4., ČT2, 20.50 - 22.30 / středa 10. 4., 16.40 - 18.15)

Plakát filmu  / Sbohem děcákuDva roky starý tuzemský dokument je silný svou výpovědní hodnotou, neboť chce ukázat, jak jsou děti z dětských domovů (ne)schopny se integrovat do běžné společnosti. Debutující režisérka a scenáristka Hana Ludvíková v něm časosběrnou metodou sleduje tři dospívající jedince, kteří se snaží do nového života vkročit co nejlépe, daří se jim to ale se střídavými úspěchy. Právě v jejich osudech tkví základ celého snímku, který je velmi dobře sestříhaný, má solidní tempo a střídmou stopáž, takže nikdy nepůsobí zdlouhavě nebo nudně. Někomu tedy může vadit, že autorka se nesnaží o jakýkoli společenský kontext a rezignuje na to, aby poukázala na chyby mnoha institucí, je ale otázkou, zda se o něco podobného vůbec pokoušela. Vyznění snímku je ale hodně emotivní. Podařený dokument.

Zajímavost: Autorka sledovala osudy svých hrdinů čtyři roky.

Oficiální trailer filmu Sbohem děcáku
Trumbo (Trumbo) (čtvrtek 11. 4., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Trumbo / TrumboČtyři roky staré životopisné drama se do tuzemských kin nakonec vůbec nedostalo, což je poměrně škoda. Znalejší diváky v něm nejvíc překvapí osoba režírujícího Jaye Roache, který proslul buranskými komediemi a ani v tomto případě se humoru úplně nevyhnul, všechny vtipy jsou nicméně inteligentní, decentní a dobře vypointované. Diváky mimo USA pak jednoznačně potěší jasné a srozumitelné vylíčení doby tzv. Honu na čarodějnice, která mimo svou domovinu není tak známá. Tvůrce se spoléhá na dobovou atmosféru, velmi slušnou výpravu, poměrně solidní tempo a použití autentických dobových záběrů. Hlavním trumfem je nicméně obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaný Bryan Cranston, kterému přihrávají mimo jiné Diane Lane, Helen Mirren, Louis C.K., John Goodman, Michael Stuhlbarg nebo Elle Fanning. Možná trochu zamrzí absence nějaké nadstavby a výraznějších scén a chvílemi zbytečná přeslazenost, to ale na výborné podívané, o níž více prozradí naše rubrika Za horizontem, mění jen málo.

Zajímavost: Do hlavní role byl dlouho zvažován Gary Oldman.

Oficiální trailer filmu Trumbo / Trumbo

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu