Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 9. 2023 - 28. 9. 2023

TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra

Vydáno: 22.09.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: MyMovies

Ke konci září je televizní nabídka zase o trochu silnější a do programů se dostává hned několik lákavých premiér. Mezi nimi vyčnívají pokerové drama Velká hra, bizarní satira Humr a oceňované drama Lion.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Život v Heights (In the Heights) (pátek 22. 9., Nova Cinema, 13.15 - 16.05 / neděle 24. 9., 05.50 - 07.50 / úterý 26. 9., 05.35 - 08.05)

Plakát filmu Život v Heights / In the Heights
© Impawards
Dva roky starý muzikál se sice v tuzemsku dočkal oficiálního uvedení, příliš známý tu ale není. A ono se není až tak co divit, protože režírující Jon M. Chu v něm složil poctu New Yorku a místní hispánské komunitě a spoléhal při tom na velmi specifickou atmosféru velkoměsta, svižné tempo a živelnou energii, která sálá z každého záběru. Klíčová hudební čísla mají výbornou choreografii a jsou vesměs velmi dobře zvládnutá a mohou se opřít i o poměrně velkolepou výpravu, v níž je promyšlený každý detail. Příběh nemá smysl moc řešit, protože ten není nijak náročný a je pochopitelně jen záminkou pro další a další písně a taneční show. K celkově příjemným dojmům přispívá i obsazení ne úplně slavnými tvářemi, které dodávají určitý pocit autenticity. Zásadním problémem je nicméně stopáž, která je zbytečně přepálená a pohrává si s diváckou trpělivostí. Tip pro milovníky žánru. 

Zajímavost: Autorem hudby je slavný Lin-Manuel Miranda, jehož rodiče si ve filmu zahráli malé roličky.

Oficiální trailer filmu Život v Heights / In the Heights

Sedm a víc (The Seven-Ups) (sobota 23. 9., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Sedm a víc / The Seven-Ups
© IMDb
Kriminálka z první poloviny sedmdesátých let taktéž nepatří v tuzemsku k těm nejznámějším a ani se příliš nenasazuje do programů. Důvodem může být to, že je zoufale neoriginální a připomíná mnohem slavnější a ikonické žánrovky. A rozhodně to není náhoda, protože jejím režisérem je Philip D'Antoni, který některé z nich produkoval. I proto z nich čerpá inspiraci, tudíž se spoléhá na drsnou atmosféru, poměrně nekompromisní postavy, výborně zvládnuté automobilové honičky a akci jako takovou, která nepostrádá potřebný adrenalin a je příjemně fyzická. Příběh tedy nikoho nepřekvapí, protože je plný klišé, předvídatelný a snaží se šokovat nečekanou pointou, ta ale není tak vydařená, jak asi tvůrce zamýšlel. Kvality pak lehce sráží i nevyrovnané tempo, které je zejména v první polovině extrémně pomalé až nudné, následně zrychlí, aby v závěru nepochopitelně opět zvolnilo. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Roy Scheider, jemuž sekundovali třeba Ken KerchevalTony Lo BiancoVictor Arnold nebo Richard Lynch. Neokoukaný tip na víkendový večer.

Zajímavost: Snímek je spin-offem Francouzské spojky.

Originální trailer filmu Sedm a víc / The Seven-Ups

Muž, pýcha a pomsta (L'uomo, l'orgoglio, la vendetta) (neděle 24. 9., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Muž, pýcha a pomsta / L'uomo, l'orgoglio, la vendetta
© IMDb
Italsko-západoněmecký western z druhé poloviny šedesátých let je nejen u nás takřka neznámý a jeho zařazení do vysílání je hodně raritní. Režírující Luigi Bazzoni v něm tedy trochu klame tělem, protože diváky sice láká na klasický spaghetti western, ale ve výsledku natočil poctivé romantické drama, které má drsnější atmosféru a několik velmi dobrých akčních scén a přestřelek. Je ale škoda, že se rozhodl relativně zajímavý příběh, který je adaptací povídky Prospera Mériméeho, vyprávět v zoufale pomalém tempu, které zrychlí až v samotném závěru, kdy už může být většina diváků znuděna. Dojem naštěstí trochu vylepší nádherná a malebná kamera, atmosferická hudba a obsazení hlavních rolí, které si zahráli spolehliví Franco Nero a Klaus Kinski, kteří dají částečně zapomenout na to, že jejich postavy nejsou úplně nejlépe napsané, těm pak sekundují třeba Tina AumontFranco Ressel nebo Karl Schönböck. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Podle stejné povídky vznikla i slavná opera Carmen.

Originální trailer filmu Muž, pýcha a pomsta / L’uomo, l’orgoglio, la vendetta

Toyen, baronka surrealismu (neděle 24. 9., ČT art, 21.10 - 22.20)

Plakát filmu  / Toyen, baronka surrealismu
© CSFD
V loňském roce vznikl televizní dokument o nekonvenční malířce, která je za hranicemi slavnější možná ještě víc než v tuzemsku. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková v něm toho moc neřešila a zvolila naprosto standardní přístup, v němž víceméně chronologicky odvypráví příběh hlavní hrdinky a plynule přejde k jejímu dílu. To nechává interpretovat všemožné sběratele obrazů a umění, což je na jednu stranu dobře, protože to diváka donutí k přemýšlení, na tu druhou je ale evidentní, že by prostor měli dostat i historikové umění, kteří by se k jejímu dílu postavili zcela jinak. I stopáž je natolik střídmá, že ji zvládnou i ti, kteří malování nijak zvlášť neholdují. Jen je škoda, že komentář čte sama režisérka, jejíž projev a hlas nemusí být pro všechny přijatelný a může jim připomínat až amatérské podání. Dokument o nedoceněné umělkyni.  

Zajímavost: Ve snímku je zařazeno i několik unikátních záběrů, na nichž je vidět sama umělkyně.

Ukázka z filmu není dostupná.

Velká hra (Molly’s Game) (neděle 24. 9., ČT2, 21.45 - 00.00)

Český plakát filmu Velká hra / Molly's Game
© Facebook tvůrce
Šest let staré drama trochu zapadlo, což je malinko škoda. Režijně s ním totiž debutoval oceňovaný a ostřílený scenárista Aaron Sorkin, který překvapí tím, jak lehce vše zvládl, nastolil brilantní atmosféru světa heren, kasín a opojného světa bohatých. Jak je u něj zvykem, klíčové pro něho byly až kulometné dialogy, které ač jsou z prostředí, kterému divák nemusí úplně rozumět, jsou vesměs strhující, dobře napsané a atraktivní. Velmi podobně jsou na tom postavy, které sice nejsou jednoznačně morálně pozitivní, je ale fascinující sledovat jejich osudy. V hlavní roli exceluje Jessica Chastain, která si snímek krade pro sebe a zcela zastiňuje ostatní, mezi nimiž nechybí třeba Idris ElbaKevin CostnerMichael Cera nebo Chris O'Dowd. Tvůrce ale přece jen trochu selhal v nepřehledném a nahodilém střídání flashbacků a ve vyměření přetažené stopáže, která není moc obhajitelná. V samotném závěru pak chybí jakýkoli dovětek, který by prozradil, co se s hlavní hrdinkou stalo dál, což může spoustě divákům připadat jako podvod. Tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Pokerové hráče ztvárnili skuteční profesionálové.

Oficiální český trailer filmu Velká hra / Molly’s Game

Lion (Lion) (pondělí 25. 9., Prima Max, 15.05 - 17.40 / úterý 26. 9., 13.15 - 15.45)

Český plakát filmu Lion / Lion
© Facebook tvůrce
Pod alternativním českým názvem Nejdelší cesta domů najdete v programu koprodukční drama, které je až učebnicově tím, které cílí po těch nejslavnějších cenách, přesto se ale nedá úplně snadno odsoudit. Tehdy debutující režisér Garth Davis se v něm spolehl na atraktivní a zároveň slzopudný příběh, který rozhodně nikoho nepřekvapí. Tolik to ale nevadí, protože první polovina je vesměs strhující, má svěží tempo a spoléhá na exotické kulisy, které fungují báječně. Druhá už je na tom bohužel o něco hůř, zvolní, dost se táhne a rázem klade důraz na divákovy emoce a mění se v jednu lacinou citovou vydíračku. Pozornost pak víceméně udrží jen na Oscara nominovaná kamera a obsazení, v němž vynikají taktéž na Oscara nominovaní Dev Patel a Nicole Kidman. Možná škoda, že ze slibného potenciálu nedokázali tvrůci vytěžit o něco víc. Tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Konkurz Patela na roli trval celých šest hodin.

Český trailer filmu Lion / Lion

Přes velký předěl (Across the Great Divide) (pondělí 25. 9., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Přes velký předěl / Across the Great Divide
© IMDb
Western z druhé poloviny sedmdesátých let je nejen u nás známý jen minimálně a jeho vysílání je zcela unikátní. Režisér a scenárista Stewart Raffill v něm natočil trochu netradiční žánrovku, protože ji uzpůsobil celé rodině, což znamená, že spolehl především na krásné exteriéry, vesměs pohodovou atmosféru, solidní hudební doprovod a bohatou přítomnost rozmanitých zvířecích druhů, které skvěle interagují s člověkem. Příběh není nijak objevný, ale funguje a zejména mladšího diváka může naprosto fascinovat. Tvůrce velmi dobře pracuje i s emocemi, které dávkuje postupně a nikdy se neuchýlí k prvoplánovému citovému vydírání. V titulních rolích se představí velmi dobří Robert LoganHeather Rattray a Mark Edward Hall. Další pozapomenutý tip.  

Zajímavost: Hall po tomto snímku skončil s herectvím.

Televizní spot filmu Přes velký předěl / Across the Great Divide

Humr (The Lobster) (pondělí 25. 9., ČT art, 22.30 - 00.30)

Český plakát filmu Humr / The Lobster
© Facebook tvůrce
Koprodukční snímek je žánrově zařaditelný jen velmi těžko a udělá radost především těm, kteří hledají něco jiného, než je běžně k vidění. Režisér a spoluscenárista Yorgos Lanthimos v něm natočil bizarní a svěží satiru na vztahy a absurditu totalitních společností. První polovina je naprosto výborná, neboť dokáže těžit z neotřelého nápadu, k němuž přidává notně černý humor a dost bizarní postavy. Ta druhá už je o něco slabší, protože nemá moc spád, je předvídatelná a originalita ustupuje do pozadí. Kontroverzní je i samotný závěr, který není úplně jasný a působí trochu prvoplánově a lacině, kvůli čemuž může někomu připadat až nabubřelý a pozérský. Překvapí ovšem obsazení, v němž vyniká Colin Farrell, jemuž skvěle sekunduje civilní Rachel Weisz, v menších rolích se pak mihnou i Léa SeydouxJohn C. Reilly nebo Ben Whishaw. Asi nejdivnější tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Farrell kvůli roli přibral osmnáct kilogramů.

Oficiální český trailer filmu Humr / The Lobster

Láska na inzerát (Must Love Dogs) (středa 27. 9., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 28. 9., 09.45 - 11.40 / pátek 29. 9., 05.30 - 07.30)

Plakát filmu Láska na inzerát / Must Love Dogs
© IMDb
Bezmála dvě dekády stará romantická komedie je naprosto generická a opravdu uspokojí jen absolutní fanoušky žánru. Režisér a scenárista Gary David Goldberg v ní vsadil na absolutní diváckou jistotu v podobě zoufale předvídatelného příběhu plného klišé, okoukaných vtípků a laciné romantické linie, která sice funguje a není kýčovitá, přesto není nikterak objevná. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že nenáročný divák si všeho všimne až zpětně a určitě se nebude cítit nikterak uražen. Výsledek do značné míry zachraňuje obsazení, v němž se sešli velmi dobrá Diane Lane a spolehlivý John Cusack, které doplnili třeba Dermot MulroneyElizabeth Perkins nebo Christopher Plummer. Nepříliš výrazný tip. 

Zajímavost: Ústředního psa si zahrála dvě šestiměsíční newfoundlandská štěňata.

Originální trailer filmu Láska na inzerát / Must Love Dogs

Až zařve lev (čtvrtek 28. 9., ČT2, 21.00 - 22.50)

Plakát filmu  / Až zařve lev
© CSFD
Loni v dubnu měl premiéru nenápadný český dokument, který je dost svérázný a divácky náročný. Režisér a scenárista Jan Svatoš se v něm pustil do hlubokého období tuzemských dějin, které vyprávěl pomocí uměleckých dialogů skutečných postav, které jsou předčítány slavnými hlasy Františka NěmceIgora Bareše a Daniely Kolářové. Ty ovšem znějí na pozadí nádherných velkolepých záběrů přírody, různých artefaktů a dalších památek, které jsou ale i moderní a nabízí úvahy, co by s nimi tyto postavy ve své době mohly dělat. Ony rozhovory jsou navíc čas od času přerušeny komentáři historiků a různých odborníků, kteří vše uvádějí na pravou míru a pouští se do vlastních úvah. Právě v těchto chvílích se divák dozví poměrně dost zajímavostí, které hned tak někde nenajde, o to větší škoda ale je, že tvůrce nedokáže tyto informace podat zábavněji a v nánosu dalších je nechá ztratit. Příliš šťastné nejsou ani zdůrazňované paralely některých historických událostí k těm dnešním, což působí trochu prvoplánově a lacině. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Snímek vznikal ve spolupráci s českými i zahraničními odborníky.

Oficiální trailer filmu Až zařve lev

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Audiovizuálně uchvacující Opičí muž je nadějnou režijní prvotinou (06.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Opičí muž (30.01.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu