TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra

Vydáno: 22.09.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: MyMovies

Ke konci září je televizní nabídka zase o trochu silnější a do programů se dostává hned několik lákavých premiér. Mezi nimi vyčnívají pokerové drama Velká hra, bizarní satira Humr a oceňované drama Lion.
Život v Heights (In the Heights) (pátek 22. 9., Nova Cinema, 13.15 - 16.05 / neděle 24. 9., 05.50 - 07.50 / úterý 26. 9., 05.35 - 08.05)

Plakát filmu Život v Heights / In the Heights
© Impawards
Dva roky starý muzikál se sice v tuzemsku dočkal oficiálního uvedení, příliš známý tu ale není. A ono se není až tak co divit, protože režírující Jon M. Chu v něm složil poctu New Yorku a místní hispánské komunitě a spoléhal při tom na velmi specifickou atmosféru velkoměsta, svižné tempo a živelnou energii, která sálá z každého záběru. Klíčová hudební čísla mají výbornou choreografii a jsou vesměs velmi dobře zvládnutá a mohou se opřít i o poměrně velkolepou výpravu, v níž je promyšlený každý detail. Příběh nemá smysl moc řešit, protože ten není nijak náročný a je pochopitelně jen záminkou pro další a další písně a taneční show. K celkově příjemným dojmům přispívá i obsazení ne úplně slavnými tvářemi, které dodávají určitý pocit autenticity. Zásadním problémem je nicméně stopáž, která je zbytečně přepálená a pohrává si s diváckou trpělivostí. Tip pro milovníky žánru. 

Zajímavost: Autorem hudby je slavný Lin-Manuel Miranda, jehož rodiče si ve filmu zahráli malé roličky.

Oficiální trailer filmu Život v Heights / In the Heights

Sedm a víc (The Seven-Ups) (sobota 23. 9., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Sedm a víc / The Seven-Ups
© IMDb
Kriminálka z první poloviny sedmdesátých let taktéž nepatří v tuzemsku k těm nejznámějším a ani se příliš nenasazuje do programů. Důvodem může být to, že je zoufale neoriginální a připomíná mnohem slavnější a ikonické žánrovky. A rozhodně to není náhoda, protože jejím režisérem je Philip D'Antoni, který některé z nich produkoval. I proto z nich čerpá inspiraci, tudíž se spoléhá na drsnou atmosféru, poměrně nekompromisní postavy, výborně zvládnuté automobilové honičky a akci jako takovou, která nepostrádá potřebný adrenalin a je příjemně fyzická. Příběh tedy nikoho nepřekvapí, protože je plný klišé, předvídatelný a snaží se šokovat nečekanou pointou, ta ale není tak vydařená, jak asi tvůrce zamýšlel. Kvality pak lehce sráží i nevyrovnané tempo, které je zejména v první polovině extrémně pomalé až nudné, následně zrychlí, aby v závěru nepochopitelně opět zvolnilo. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Roy Scheider, jemuž sekundovali třeba Ken KerchevalTony Lo BiancoVictor Arnold nebo Richard Lynch. Neokoukaný tip na víkendový večer.

Zajímavost: Snímek je spin-offem Francouzské spojky.

Originální trailer filmu Sedm a víc / The Seven-Ups

Muž, pýcha a pomsta (L'uomo, l'orgoglio, la vendetta) (neděle 24. 9., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Muž, pýcha a pomsta / L'uomo, l'orgoglio, la vendetta
© IMDb
Italsko-západoněmecký western z druhé poloviny šedesátých let je nejen u nás takřka neznámý a jeho zařazení do vysílání je hodně raritní. Režírující Luigi Bazzoni v něm tedy trochu klame tělem, protože diváky sice láká na klasický spaghetti western, ale ve výsledku natočil poctivé romantické drama, které má drsnější atmosféru a několik velmi dobrých akčních scén a přestřelek. Je ale škoda, že se rozhodl relativně zajímavý příběh, který je adaptací povídky Prospera Mériméeho, vyprávět v zoufale pomalém tempu, které zrychlí až v samotném závěru, kdy už může být většina diváků znuděna. Dojem naštěstí trochu vylepší nádherná a malebná kamera, atmosferická hudba a obsazení hlavních rolí, které si zahráli spolehliví Franco Nero a Klaus Kinski, kteří dají částečně zapomenout na to, že jejich postavy nejsou úplně nejlépe napsané, těm pak sekundují třeba Tina AumontFranco Ressel nebo Karl Schönböck. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Podle stejné povídky vznikla i slavná opera Carmen.

Originální trailer filmu Muž, pýcha a pomsta / L’uomo, l’orgoglio, la vendetta

Toyen, baronka surrealismu (neděle 24. 9., ČT art, 21.10 - 22.20)

Plakát filmu  / Toyen, baronka surrealismu
© CSFD
V loňském roce vznikl televizní dokument o nekonvenční malířce, která je za hranicemi slavnější možná ještě víc než v tuzemsku. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková v něm toho moc neřešila a zvolila naprosto standardní přístup, v němž víceméně chronologicky odvypráví příběh hlavní hrdinky a plynule přejde k jejímu dílu. To nechává interpretovat všemožné sběratele obrazů a umění, což je na jednu stranu dobře, protože to diváka donutí k přemýšlení, na tu druhou je ale evidentní, že by prostor měli dostat i historikové umění, kteří by se k jejímu dílu postavili zcela jinak. I stopáž je natolik střídmá, že ji zvládnou i ti, kteří malování nijak zvlášť neholdují. Jen je škoda, že komentář čte sama režisérka, jejíž projev a hlas nemusí být pro všechny přijatelný a může jim připomínat až amatérské podání. Dokument o nedoceněné umělkyni.  

Zajímavost: Ve snímku je zařazeno i několik unikátních záběrů, na nichž je vidět sama umělkyně.

Ukázka z filmu není dostupná.

Velká hra (Molly’s Game) (neděle 24. 9., ČT2, 21.45 - 00.00)

Český plakát filmu Velká hra / Molly's Game
© Facebook tvůrce
Šest let staré drama trochu zapadlo, což je malinko škoda. Režijně s ním totiž debutoval oceňovaný a ostřílený scenárista Aaron Sorkin, který překvapí tím, jak lehce vše zvládl, nastolil brilantní atmosféru světa heren, kasín a opojného světa bohatých. Jak je u něj zvykem, klíčové pro něho byly až kulometné dialogy, které ač jsou z prostředí, kterému divák nemusí úplně rozumět, jsou vesměs strhující, dobře napsané a atraktivní. Velmi podobně jsou na tom postavy, které sice nejsou jednoznačně morálně pozitivní, je ale fascinující sledovat jejich osudy. V hlavní roli exceluje Jessica Chastain, která si snímek krade pro sebe a zcela zastiňuje ostatní, mezi nimiž nechybí třeba Idris ElbaKevin CostnerMichael Cera nebo Chris O'Dowd. Tvůrce ale přece jen trochu selhal v nepřehledném a nahodilém střídání flashbacků a ve vyměření přetažené stopáže, která není moc obhajitelná. V samotném závěru pak chybí jakýkoli dovětek, který by prozradil, co se s hlavní hrdinkou stalo dál, což může spoustě divákům připadat jako podvod. Tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Pokerové hráče ztvárnili skuteční profesionálové.

Oficiální český trailer filmu Velká hra / Molly’s Game

Lion (Lion) (pondělí 25. 9., Prima Max, 15.05 - 17.40 / úterý 26. 9., 13.15 - 15.45)

Český plakát filmu Lion / Lion
© Facebook tvůrce
Pod alternativním českým názvem Nejdelší cesta domů najdete v programu koprodukční drama, které je až učebnicově tím, které cílí po těch nejslavnějších cenách, přesto se ale nedá úplně snadno odsoudit. Tehdy debutující režisér Garth Davis se v něm spolehl na atraktivní a zároveň slzopudný příběh, který rozhodně nikoho nepřekvapí. Tolik to ale nevadí, protože první polovina je vesměs strhující, má svěží tempo a spoléhá na exotické kulisy, které fungují báječně. Druhá už je na tom bohužel o něco hůř, zvolní, dost se táhne a rázem klade důraz na divákovy emoce a mění se v jednu lacinou citovou vydíračku. Pozornost pak víceméně udrží jen na Oscara nominovaná kamera a obsazení, v němž vynikají taktéž na Oscara nominovaní Dev Patel a Nicole Kidman. Možná škoda, že ze slibného potenciálu nedokázali tvrůci vytěžit o něco víc. Tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Konkurz Patela na roli trval celých šest hodin.

Český trailer filmu Lion / Lion

Přes velký předěl (Across the Great Divide) (pondělí 25. 9., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Přes velký předěl / Across the Great Divide
© IMDb
Western z druhé poloviny sedmdesátých let je nejen u nás známý jen minimálně a jeho vysílání je zcela unikátní. Režisér a scenárista Stewart Raffill v něm natočil trochu netradiční žánrovku, protože ji uzpůsobil celé rodině, což znamená, že spolehl především na krásné exteriéry, vesměs pohodovou atmosféru, solidní hudební doprovod a bohatou přítomnost rozmanitých zvířecích druhů, které skvěle interagují s člověkem. Příběh není nijak objevný, ale funguje a zejména mladšího diváka může naprosto fascinovat. Tvůrce velmi dobře pracuje i s emocemi, které dávkuje postupně a nikdy se neuchýlí k prvoplánovému citovému vydírání. V titulních rolích se představí velmi dobří Robert LoganHeather Rattray a Mark Edward Hall. Další pozapomenutý tip.  

Zajímavost: Hall po tomto snímku skončil s herectvím.

Televizní spot filmu Přes velký předěl / Across the Great Divide

Humr (The Lobster) (pondělí 25. 9., ČT art, 22.30 - 00.30)

Český plakát filmu Humr / The Lobster
© Facebook tvůrce
Koprodukční snímek je žánrově zařaditelný jen velmi těžko a udělá radost především těm, kteří hledají něco jiného, než je běžně k vidění. Režisér a spoluscenárista Yorgos Lanthimos v něm natočil bizarní a svěží satiru na vztahy a absurditu totalitních společností. První polovina je naprosto výborná, neboť dokáže těžit z neotřelého nápadu, k němuž přidává notně černý humor a dost bizarní postavy. Ta druhá už je o něco slabší, protože nemá moc spád, je předvídatelná a originalita ustupuje do pozadí. Kontroverzní je i samotný závěr, který není úplně jasný a působí trochu prvoplánově a lacině, kvůli čemuž může někomu připadat až nabubřelý a pozérský. Překvapí ovšem obsazení, v němž vyniká Colin Farrell, jemuž skvěle sekunduje civilní Rachel Weisz, v menších rolích se pak mihnou i Léa SeydouxJohn C. Reilly nebo Ben Whishaw. Asi nejdivnější tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Farrell kvůli roli přibral osmnáct kilogramů.

Oficiální český trailer filmu Humr / The Lobster

Láska na inzerát (Must Love Dogs) (středa 27. 9., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 28. 9., 09.45 - 11.40 / pátek 29. 9., 05.30 - 07.30)

Plakát filmu Láska na inzerát / Must Love Dogs
© IMDb
Bezmála dvě dekády stará romantická komedie je naprosto generická a opravdu uspokojí jen absolutní fanoušky žánru. Režisér a scenárista Gary David Goldberg v ní vsadil na absolutní diváckou jistotu v podobě zoufale předvídatelného příběhu plného klišé, okoukaných vtípků a laciné romantické linie, která sice funguje a není kýčovitá, přesto není nikterak objevná. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že nenáročný divák si všeho všimne až zpětně a určitě se nebude cítit nikterak uražen. Výsledek do značné míry zachraňuje obsazení, v němž se sešli velmi dobrá Diane Lane a spolehlivý John Cusack, které doplnili třeba Dermot MulroneyElizabeth Perkins nebo Christopher Plummer. Nepříliš výrazný tip. 

Zajímavost: Ústředního psa si zahrála dvě šestiměsíční newfoundlandská štěňata.

Originální trailer filmu Láska na inzerát / Must Love Dogs

Až zařve lev (čtvrtek 28. 9., ČT2, 21.00 - 22.50)

Plakát filmu  / Až zařve lev
© CSFD
Loni v dubnu měl premiéru nenápadný český dokument, který je dost svérázný a divácky náročný. Režisér a scenárista Jan Svatoš se v něm pustil do hlubokého období tuzemských dějin, které vyprávěl pomocí uměleckých dialogů skutečných postav, které jsou předčítány slavnými hlasy Františka NěmceIgora Bareše a Daniely Kolářové. Ty ovšem znějí na pozadí nádherných velkolepých záběrů přírody, různých artefaktů a dalších památek, které jsou ale i moderní a nabízí úvahy, co by s nimi tyto postavy ve své době mohly dělat. Ony rozhovory jsou navíc čas od času přerušeny komentáři historiků a různých odborníků, kteří vše uvádějí na pravou míru a pouští se do vlastních úvah. Právě v těchto chvílích se divák dozví poměrně dost zajímavostí, které hned tak někde nenajde, o to větší škoda ale je, že tvůrce nedokáže tyto informace podat zábavněji a v nánosu dalších je nechá ztratit. Příliš šťastné nejsou ani zdůrazňované paralely některých historických událostí k těm dnešním, což působí trochu prvoplánově a lacině. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Snímek vznikal ve spolupráci s českými i zahraničními odborníky.

Oficiální trailer filmu Až zařve lev


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY