Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Trumbo

Za horizontem: standardní hollywoodská biografie Trumbo

Vydáno: 17.03.2016 17:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Životopisné drama Trumbo si získalo publicitu díky oscarové nominaci hlavního hereckého představitele Bryana Cranstona v hlavní roli pronásledovaného hollywoodského scenáristy Daltona Trumba.

TrumboRecenzoval/a Václav Limberk dne 17.03.2016 17:00. Životopisné drama Trumbo si získalo publicitu díky oscarové nominaci hlavního hereckého představitele Bryana Cranstona v hlavní roli pronásledovaného hollywoodského scenáristy Daltona Trumba. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Není to ještě tak dávno, co jsme byli svědky každoročního filmového "šílenství" zvaného předávání Oscarů, kde jedním z nominovaných a vlastně jediným nominovaným za životopisný film Trumbo byl herec Bryan Cranston. I tato jediná oscarová nominace, která neměla valnou šanci na proměnění v zlatou sošku, nicméně stačila na to, aby se Trumbovi dostalo pozornosti. Zasluhuje si jí?.

Helen Mirren, Bryan Cranston ve filmu  / TrumboDva roky po válce v roce 1947 je Dalton Trumbo (Cranston) úspěšný a bohatý hollywoodský scenárista, kterému škodí pouze jeho sympatie k levicovému smýšlení, které zpečetil během války svým vstupem do komunistické strany USA. Trumbovy postavy si všimnou zapálení antikomunisté, obávaná publicistka píšící sloupky o lidech z filmové branže Hedda Hopper (Helen Mirren) a tehdejší velká hollywoodská star John Wayne (David James Elliott). Trumbo se spolu s dalšími devíti lidmi z filmové branže dostane na "černou listinu", čímž začíná jeho vyčerpávající boj se soudy, kdy musí čelit obviněním z "neamerické činnosti". Odmítá odpovídat na otázky a spoléhá na to, že se mu podaří dostat k Nejvyššímu soudu, který mu pomůže zvrátit obvinění z pohrdání soudem. Jeho plány ale zhatí nenadálá smrt hlavního soudce a Trumbo je tak odsouzen k jedenácti měsícům za mřížemi. 

Trumbo je poctivě, ale standardně natočený biopic, který může být přínosný všem studentům dějepisu, které nebaví danou látku studovat ve škole. Pokud chcete ušetřit hromadu času biflováním, pusťte si Trumba a dozvíte se tu vše podstatné. Dalton Trumbo byl nepochybně zajímavá osobnost a ne náhodou si ho režisér Jay Roach proto vybral jako hlavní postavu svého filmu. Že není prvním tvůrcem, koho tato osobnost zaujala, dokazuje i dokumentární film Trumbo, kde vystupoval mimo mnoha známých herců i skutečný Dalton Trumbo.

John Goodman ve filmu  / TrumboJméno režiséra Roache je možná mírným překvapením, když si vzpomenete, že začínal jako režisér nenáročných komedií s Austinem Powersem a natočil také první dva (ty lepší) díly "fotrovské" trilogie Fotr je lotr a Jeho fotr, to je lotr! Že Roach ale inklinuje i k vážnějším látkám, dokázal před čtyřmi roky televizním filmem Prezidentské volby, o kterém jsme mimochodem také před nějakým časem psali v této rubrice. Roach tedy opět ukázal, že je ambicióznějším tvůrcem, než se mohlo na první pohled zdát. 

Trumbo tedy kromě precizní dobové výpravy a kostýmů stojí především na hereckých výkonech, přičemž těch opravdu skvělých nabízí hned několik. Bezchybně svou roli zvládnul hlavní představitel Bryan Cranston, který si svou oscarovou nominaci zasloužil zcela oprávněně. Cranston hraje Trumba s takovou nonšalancí a grácií, že je radost na něj hledět každý okamžik, kdy se zdržuje na plátně. Konečně tak dostal hlavní roli, kterou si zasluhoval a zvládl ji na výbornou.

Elle Fanning, Bryan Cranston ve filmu  / TrumboDruhým hereckým vrcholem tu je pak jeho hlavní protihráčka Helen Mirren v roli opravdu, ale opravdu nesympatické novinářky, kterou máte chuť uškrtit pokaždé, když ji vidíte. Mirren z ní svým hereckým uměním udělala jednu z nejpůsobivějších záporaček za poslední dobu, co si pamatuju a je div, že si vysloužila pouze nominaci na Zlatý glóbus. Brilantní a životnou postavu hlavy studia soustředící se na produkci levných béčkových filmů Franka Kinga, u nějž najde na nějaký čas Trumbo zaměstnání, tu vystřihl John Goodman. Jeho výstup s baseballovou pálkou, s níž ve své kanceláři "zaúřaduje", je pamětihodný. 

Bohužel legendární a charismatické postavy Hollywoodu, jako byli John Wayne nebo Kirk Douglas, neměly odpovídající herecké představitele ani prostor, jaký by zasluhovaly a ve srovnání s předešle jmenovanými jim nemohly býti vyrovnanými spoluhráči. Trumbo také v druhé polovině poněkud ztrácí své tempo a je zbytečně natahovaný. Každopádně vypovídá o skutečných historických událostech, které nebyly nepodobné tomu, čeho jsme byli svědky i u nás v době padesátých let a uměle vykonstruovaných politických procesů.

I když v Americe své oběti nepopravovali (alespoň tedy v případě Trumba), ale "jen" pronásledovali a znemožňovali jim tvořit, absurditu "honu na čarodějnice" v jakékoliv době i zemi si z toho uvědomíte dostatečně. A nenásilnou a zábavnou formou si také můžete zopakovat kromě kapitol z dějepisu i kapitoly z filmové historie, jejíž nedílnou součástí byl i v anonymitě stále neúnavně tvořící dvouoscarový (za Prázdniny v Římě a The Brave One) legendární scénárista Dalton Trumbo, jemuž Roach svým filmem vystavil důstojný umělecký epitaf.

Originální trailer filmu Trumbo

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Rychle a zběsile 10 servíruje opulentní akci s až dětinskou radostí (20.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Shazam! Hněv bohů staví superhrdinům do cesty řecké bohyně (16.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Shazam! Hněv bohů má nový trailer (26.01.2023 18:34 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu