Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zvedá se vítr

Za horizontem: Zvedá se vítr aneb Loučení velkého mistra anime

Vydáno: 20.07.2014 08:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Poslední film japonského mistra animovaného filmu Hayao Miyazakiho Zvedá se vítr jsme v naší kinodistribuci neviděli. Jak dopadlo na Oscara nominované filmové rozloučení velkého filmového tvůrce?

Zvedá se vítrRecenzoval/a Václav Limberk dne 20.07.2014 08:00. Poslední film japonského mistra animovaného filmu Hayao Miyazakiho Zvedá se vítr jsme v naší kinodistribuci neviděli. Jak dopadlo na Oscara nominované filmové rozloučení velkého filmového tvůrce? Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Japonský režisér Hayao Miyazaki byl přes třicet let, od svého průlomového filmu Naušika z Větrného údolí, považován za jednu z největších osobností japonského i světového animovaného filmu. Miyazaki si vybudoval svůj osobitý a nenapodobitelný styl a právě velký úspěch Naušiky z Větrného údolí mu umožnil vybudovat širší zázemí pro tvorbu svou i svých spolupracovníků v podobě studia Ghibli. V něm vyrobil všechny své proslulé celovečerní i krátkometrážní animované filmy, které učarovaly tisícům fanoušků po celém světě. 

Fotografie z filmu Zvedá se vítr / Kaze tachinuMnohaletá a náročná práce vykrystalizovala ve vrcholná Miyazakiho díla, za která jsou považována Princezna Mononoke a Cesta do fantazie. Druhý jmenovaný mu vynesl Oscara za nejlepší animovaný film. Miyazaki uvažoval o odchodu, respektive o tom, že přestane natáčet celovečerní snímky už v době, kdy pracoval na Princezně Mononoke, ale teprve loni, po dokončení svého posledního filmu Zvedá se vítr oficiálně oznámil, že s natáčením končí. Pokud svému slibu dostojí, pak můžeme považovat Zvedá se vítr za umělcův testament. Testament, kterým se vrací ke své celoživotní lásce k aviatice a zároveň tu ve velkolepém stylu sumarizuje většinu témat, kterými se zabýval ve svých předchozích filmech.

Miyazaki tu vychází ze své vlastní starší mangy, jejíž příběh je volně založen na krátké povídce Zvedá se vítr (titul je převzat z básně Paula Valéryho) Tatsuo Horiho, kterou autor napsal ve třicátých letech. Jedná se o částečně fiktivní biografii japonského konstruktéra letadel Jiro Horikoshiho. Miyazaki tu prokládá fakta z konstruktérova života, ve kterém chronologicky sleduje jeho pokroky v práci na vývoji japonských stíhaček s jeho fiktivním osobním životem.

Fotografie z filmu Zvedá se vítr / Kaze tachinuPříběh začíná v Japonsku v roce 1918, kde ještě jako malý kluk začíná Jiro Horikoshi snít o tom, že se stane pilotem. Uskutečnění jeho touhy mu znemožní vrozená oční vada – krátkozrakost. Po přečtení článku o italském konstruktérovi letadel Capronim se s ním ve svém snu setkává. Caproni ho nabádá, aby se stal konstruktérem. O pět let později se Jiro vydává do Tokia realizovat své plány. Ve vlaku se potkává s mladou Naoko a při obrovském zemětřesení, které je cestou zastihne, Jiro statečně zachrání její pečovatelku. Jiro poté počíná pracovat jako inženýr konstruktér ve firmě Mitshubishi a později se znovu setkává s Naoko. Jejich lásku ale poznamenávají tragické okolnosti.

Prolínání skutečných událostí velkého společenského významu jako ničivého zemětřesení, hospodářské krize a blížící se hrozby druhé světové války a na druhé straně ryze intimního motivu sblížení dvou mladých lidí se může zdát jako velké sousto pro každého tvůrce. Nicméně umělcovi Miyazakiho formátu tato forma nedělá žádné problémy a jeho pojetí příběhu konstruktérova života nabízející vedle "suchopárných vědeckých" pasáží, které ale v jeho rukou nikdy suchopárně nepůsobí, ta sentimentálněji laděná, působí docela přirozeně. Stejně tak přirozeně do děje zapadají i fantazijní Horikoshiho sny a vize. 

Fotografie z filmu Zvedá se vítr / Kaze tachinuÚstřední postava mladého inženýra nás dokáže zaujmout svou osobností a jeho osud je nám ústy svého tvůrce líčen poutavě a srozumitelně stejně jako jeho tragická a velká láska k Naoko. Ač se jedná v uvozovkách jen o kreslené postavy, mají svou osobnost stejně silnou jako ty v uvozovkách živé. Jinými slovy, postavy jsou zde ploché jen po technické stránce. V postavě italského konstruktéra Capriho jako bychom slyšeli samotného autora promlouvajícího k divákům, nenásilně jim vzkazujíce své poselství. 

Zvedá se vítr tak působí komplexním dojmem a režisérovi se v něm daří podat přesvědčivý obraz doby a historických událostí, rozvoje letectví stejně jako dojemný lidský příběh dvou zamilovaných lidí poznamenaný tragédií. Ač jde o sentimentální a klišovitý motiv, v Miyazakiho pojetí se jedná o vkusně naaranžovaný prvek bez násilného citového vydírání. Animace je jako vždy u jeho filmů na profesionální úrovni a místy je skutečně vynikající (zvláště v sekvenci zemětřesení, letecké scény ad.). Důležitou roli zde opět hraje i hudba jeho dlouholetého spolupracovníka Joe Hisaishiho, kterou nelze přeslechnout. 

Pokud je Zvedá se vítr skutečně tím posledním a finálním Miyazakiho dílem, pak jde o důstojné rozloučení a završení jeho jedinečné tvorby a za svými vrcholnými díly o mnoho nezaostává. Ocenili to i diváci v režisérově vlasti, kde se stal nejvýdělečnějším japonským filmem minulého roku (s tržbami 130 milionů dolarů). Ocenili ho i američtí akademici oscarovou nominací za nejlepší animovaný film (cenu dostalo Ledové království). 

Oficiální trailer filmu Zvedá se vítr

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Můj soused Totoro sleduje West Side Story (08.12.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Terminátor má skrytou vadu a dělá interview s kráskou, zvířetem a tučňáky z Madagaskaru (23.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Největší hity roku 2016 mimo Hollywood (03.01.2017 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Bridget Jones, Mel Gibson a The Beatles hledají cestu do fantazie (14.09.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vynikající anime Kluk ve světě příšer (08.05.2016 17:30 v Recenze | Premiéry)
- Režisér Ledové archy začíná natáčet Okju (26.04.2016 15:27 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Projekt 100 roku 2016 podruhé: 8 1/2 (12.03.2016 20:43 v Recenze | Stroj času)
- Oscar 2016: Nejlepší zahraniční a animovaný film (24.01.2016 17:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Transcendentní krkavci hrají Enderovu hru (27.11.2015 07:45 v Radar | TV tipy)
- BD a DVD tipy: Ex doktorům bez hranic k moři neutečeš (02.09.2015 16:05 v Radar | BD a DVD tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu