Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 11. 2015 - 3. 12. 2015

TV tipy: Transcendentní krkavci hrají Enderovu hru

Vydáno: 27.11.2015 07:45 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální televizní výběr má společné to, že se v něm překvapivě objevují filmy, které jste mohli ještě poměrně nedávno vidět v kinech. Prim v nich hraje pohádka Sedmero krkavců, nechybí ale ani Enderova hra a Transcendence.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sedmero krkavců (pátek 27. 11., Prima, 20.15 - 22.25 / sobota 28. 11., 12.45 - 15.05)

Český plakát filmu  / Sedmero krkavcůPo pouhém půlroce od premiéry už můžete v televizi vidět poměrně úspěšnou novou verzi klasické pohádky Boženy Němcové, které se režijně i scenáristicky chopila Alice Nellis. Ta velmi citlivě vybalancovala moderní ladění s tím otřepaným, řečí přiblížila postavy současnému divákovi a především zanechala ve filmu kousek kouzla, které má předloha. Vše obohatila nádhernými exteriéry, přesnou hudbou a krásnou kamerou. V hlavní roli se objeví velmi dobrá Martha Issová, které dělají společnost neméně dobří Václav Neužil, Sabina Remundová nebo Lukáš Příkazký. Dialogy jsou sice někdy možná zbytečně dlouhé a princové nevýrazní, to ale nic nemění na tom, že jde o jednu z nejlepších tuzemských pohádek za poslední roky.

Synopse: Bohdana (Martha Issová) se narodila do utrápené rodiny pekaře, jehož žena před lety ve vzteku proklela svých sedm synů a z nich se stali krkavci. Rodiče před ní toto prokletí tají, na prahu dospělosti se o něm však dívka dozví. Rozhodne se, že musí své bratry zachránit. Její cesta bude ale dlouhá a plná nástrah.

Zajímavost: Ústřední píseň k filmu nazpívala Marika Gombitová, pro níž šlo o první píseň po osmi letech.

Oficiální trailer filmu Sedmero krkavců
Andula vyhrála (sobota 28. 11., ČT1, 15.15 - 16.45 / neděle 29. 11., 07.20 - 08.45)

Plakát filmu  / Andula vyhrálaPrvorepubliková komedie je naprosto pohodovou záležitostí a ty, kteří podobné snímky znají, ničím nepřekvapí. Režírující Miroslav Cikán se mohl opřít především o vtipné a svižné dialogy, jimž dodal svěží tempo a vyměřil krátkou stopáž, během níž byste se až na pár míst neměli vysloveně nudit. Jeho největším trumfem ovšem zůstává obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila Věra Ferbasová, kterou ale zcela zastínil vynikající Hugo Haas. Samozřejmě, že snímek trochu zastaral a sráží ho i absence lepšího a celistvějšího příběhu, milovníci filmů pro pamětníky si nicméně přijdou na své.

Synopse: Bohatý starý mládenec Pavel Haken (Hugo Haas) se snaží unikat námluvám vdavekchtivých slečen. Ty se scházejí v dámském společenském klubu, kde v bufetu vypomáhá své tetě prostořeká Andula (Věra Ferbasová). A právě ona se zcela náhodou setká s Pavlem a překvapivě si získá jeho sympatie a dost možná ho donutí přehodnotit pohled na život samotáře.

Zajímavost: Jedná se o Haasův poslední československý film.

Ukázka z filmu Andula vyhrála
Ve službách války (Stop-Loss) (sobota 28. 11., Fanda, 22.10 - 00.10 / neděle 29. 11., 03.30 - 05.15)

Plakát filmu Ve službách války / Stop-LossV zahraničí se sedm let staré drama těší o trochu lepšímu hodnocení než u nás, navíc je tam mnohem známější. Příčina je jednoznačně v ústředním tématu a jeho celkovém pojetí. Režisérka a scenáristka Kimberly Peirce sice navnadí slibným a svižným začátkem, jenže posléze začne silný potenciál příběhu utápět v nánosu patosu, klišé a  zbytečně dlouhých a bohužel i naivních scénách. Celkový dojem částečně zachraňuje obsazení, v němž hrají Ryan PhillippeJoseph Gordon-Levitt a Channing Tatum, které ale mohlo být výraznější. Zapomenutelný výsledek mrzí o to víc, že některé momenty jsou dost působivé a námět není k zahození a skrýval dost možností jak ho využít lépe. Typická oddechovka na sobotní večer.   

Synopse: Brandon King (Ryan Phillippe) odcházel do války v Iráku jako mladík plný ideálů s vírou, že změní svět. Jenže brzy všechny iluze ztratí a pozná, že válka není žádná legrace a je těžké v ní zůstat čestným člověkem. Domů se sice vrátil vyznamenán, ale zároveň traumatizován z akce, při níž neúmyslně zabil několik civilistů. Podobný problém má i jeho kamarád Steve Shriver (Channing Tatum). Oba je všude vítají, nabízí jim pomoc, prezentují je jako hrdiny, jenže oni nejsou schopni se s realitou vyrovnat. To nejhorší je ale teprve čeká, když se dozví, že by se měli na frontu vrátit.

Zajímavost: Gordon-Levitt si během natáčení vykloubil rameno a to tak muselo být na dva týdny přerušeno.

Originální trailer filmu Ve službách války / Stop-Loss
Evropa (Europa) (sobota 28. 11., ČT art, 22.50 - 00.40)

Plakát filmu Evropa / EuropaEvropské koprodukční drama je jedinečným zážitkem, který ale neocení každý. Režisér a scenárista Lars von Trier v něm napsal záměrně jednoduchý příběh, který je plný metafor, alegorií a symbolů a zahalil ho do temnější a hutné atmosféry. Velmi záležet si ovšem dal i na vizuální stránce, která je z drtivé většiny černobílá, spoléhá na kontrasty jednotlivých prostředí a velmi efektně využívá přední projekce, čímž celkový zvláštní dojem jen prohlubuje. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví jen Jean-Marc Barr a Udo Kier, bude-li vysíláno v původním znění, pak jako vypravěče uslyšíte Maxe von Sydowa. Hodně svérázná a poměrně náročná záležitost.

Synopse: Mladý Američan Leo (Jean-Marc Barr) přijíždí do poválečného Německa, aby mu pomohl. Pod dohledem svého přísného strýce (Ernst-Hugo Järegård) se stává průvodčím ve vozech první třídy a snaží se pochopit mentalitu místních lidí. Z hrůzou ale zjišťuje, že nacismus a pocit národního ponížení v nich stále silně přežívá.

Zajímavost: Sám režisér si ve filmu zahrál malou roli Žida.

Originální trailer filmu Evropa / Europa
Smrtící triky (F/X) (neděle 29. 11., Prima, 02.10 - 04.15)

Plakát filmu Smrtící triky / F/XU nás takřka neznámý a obecně trochu zapomenutý snímek je sympatický tím, že ví o svých nedostatcích. Režírující Robert Mandel proto od počátku nasadil svižné tempo, které až do konce příliš nepoleví a vůbec se nebral vážně a divákovi dopřeje značnou porci nadsázky, která dá zapomenout na spoustu logických děr a nesmyslů v příběhu. V titulních rolích mu vydatně pomáhají Bryan Brown a Brian Dennehy, příjemnou atmosféru dotváří trefný soundtrack a chybět nesmí pochopitelně zdařilé efekty. Raritka, která by zasloužila lepší vysílací čas.

Synopse: Roland Tyler (Bryan Brown) je špičkový odborník na filmové triky, kterého najal agent Lipton (Cliff DeYoung) z ministerstva spravedlnosti, aby zinscenoval přesvědčivou smrt důležitého mafiánského svědka DeFranca (Jerry Orbach), který má strach o svou bezpečnost. Roland úkol splní, tím se ale dostává do velkých potíží, protože netuší, že se zapletl do hry mocných a všehoschopných lidí.

Zajímavost: Kameramanem filmu je Miroslav Ondříček.

Originální trailer filmu Smrtící triky / F/X
Cesta do fantazie (Sen to Chihiro no kamikakushi) (neděle 29. 11., ČT :D, 09.20 - 11.20)

Plakát filmu Cesta do fantazie / Sen to Chihiro no kamikakushiNázev japonského anime nemohl být přesnější. Režisér a scenárista Hayao Miyazaki v něm opravdu popustil uzdu celé své představivosti a vzal diváka na dlouhou pouť do světa, v němž je možné úplně vše. Slavný tvůrce tu nijak neuhnul ze svého stylu, což znamená, že nabízí bohaté a pestré barvy, překrásnou animaci, silný příběh pro všechny generace a snad nikdy nekončící fantazii. K výborné podívané, jež se pyšní i oscarovou nominací za animovaný film, snad není co dodat. Ideální rodinné probouzení.

Synopse: Desetiletá Chihiro je obyčejná japonská holčička. Když se se svými rodiči vydá poprvé do nového bydliště, zabloudí jejich auto na opuštěnou lesní cestu, která vede k záhadnému tunelu. Vydají se tedy dovnitř a objeví cosi, co považují za opuštěný lunapark. Zatímco rodiče podlehnou lákavé nabídce občerstvení v prázdných stáncích, pro Chihiro začíná dosud největší dobrodružství jejího života.

Zajímavost: Na ruční animaci se podílelo kolem čtyřiceti animátorů.

Originální trailer filmu Cesta do fantazie / Sen to Chihiro no kamikakushi
Enderova hra (Ender´s Game) (neděle 29. 11., Barrandov, 21.25 - 23.35 / úterý 1. 12., Kino Barrandov, 20.15 - 22.25 / středa 2. 12., 17.00 - 19.15)

Český plakát filmu Enderova hra / Ender's GameAkční sci-fi je adaptací románu Orsona Scotta Carda a čekalo se od něj, že se poveze na populární vlně neškodných a zaměnitelných teen žánrovek. O to překvapivější bylo, že režisér a scenárista Gavin Hood se spolehl na temnou atmosféru, syrovost, realističnost a prostor dal i násilí, které je o to působivější, že je pácháno dětmi a na dětech. Navrch přidal zdařilé akční sekvence, soundtrack a vynikající herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Harrison Ford nebo Ben Kingsley. Škoda jen občasných dějových mezer a nelogičností. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Země přežila devastující mimozemský útok, ale je zničena a je jasné, že další napadení už bude totální a výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodlo vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří budou schopni nebezpečí čelit. Ti nejlepší jsou posíláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde podstupují mnoholetý výcvik. Ze všech cvičenců vyniká nejvíce mladíček Ender (Asa Butterfield), který by se mohl stát příštím velitelem flotily. Jenže opravdová válka se blíží rychleji, než se čekalo.

Zajímavost: Herci trénovali měsíc před natáčením, aby mohli kaskadérské kousky provádět sami.

Český trailer filmu Enderova hra / Ender's Game
Transcendence (Transcendence) (úterý 1. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Transcendence / TranscendencePouhý rok a půl od premiéry se do televize dostává rozporuplně přijaté a mnohými dokonce nenáviděné sci-fi, s nímž režijně debutoval kameraman Wally Pfister. Ten zásadně doplatil na povrchnost a naivnost celého příběhu a konvenčnost, s níž vše zrealizoval. Viuzálně je vše poměrně podmanivé, jenže ne opulentní a herci, mezi nimiž nechybí solidní Johnny Depp, nevýrazná Rebecca Hall, Paul Bettany nebo Morgan Freeman, tak skoro nemají co hrát. Nad vodou tak snímek drží atmosféra, slušná hudba a zajímavý námět, nad nímž se lze zamyslet, i když jeho potenciál nebyl ani zdaleka využit. Více prozradí naše recenze.

Synopse: Úspěšný vědec Will Caster (Johnny Depp) má celoživotní sen, jímž je výroba stroje obdařeného umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Jenže podobné snahy a pokusy přinášejí i spoustu nepřátel. Ti na něho spáchají atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo skoro u konce. Netuší ale, že tím vlastně celý proces uspíší a Will se osobně stává ve svém projektu transcendence hlavním hrdinou. Jeho žena Evelyn (Rebecca Hall) a vědec Max (Paul Bettany) tak jeho vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli a čekají, co se stane.

Zajímavost: Scénář byl v roce 2012 na tzv. Blacklistu, tzn. nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu Transcendence / Transcendence
Plán (středa 2. 12., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu  / PlánLoňský tuzemský dokument upozorňuje na neduhy komunální politiky a pokouší se alespoň trošku objasnit, co je urbanismus. Režisér a scenárista Benjamin Tuček ovšem nabízí hodně depresivní a poměrně bezvýchodnou podívanou, která prakticky nepřichází s žádným řešením, protože dost možná žádné neexistuje. Vše je ale svižné, mnohdy nápadité a řemeslně jisté. Jen tu zkrátka chybí nějaký přesah a možná trochu naděje do budoucna.

Synopse: Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu.

Zajímavost: FIlm byl realizován pět let.

Originální trailer filmu Plán
Cross Creek (Cross Creek) (čtvrtek 3. 12., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Cross Creek / Cross CreekNejen v našich končinách skoro neznámé životopisné drama sice na první pohled nenabízí nic extra výjimečného, jenže režírující Martin Ritt předvedl velkou zručnost a šikovnost, které zdánlivě obyčejnou podívanou povýšily na zajímavý zážitek. Jeho devízou jsou na Oscara nominované kostýmy a hudba, pomalejší tempo, v němž vynikají všechny nádherné obrazy a záběry malebné krajiny, dobová atmosféra a celková výprava. V hlavních rolích září na Oscara nominovaní Rip Torn a Alfre Woodard. Zamrzí jen trochu přetažená stopáž a přece jen příliš pomalé tempo. Prakticky nevysílaný kousek. 

Synopse: Dvaatřicetiletá newyorská novinářka Marjorie K. Rawlings (Mary Steenburgen) nepříliš úspěšně píše středověké povídky. Jednoho dne se ale rozhodne, že změní svůj život a koupí si pomerančový sad na Floridě. Její představy a očekávaní se sice rozcházejí se skutečností, ale kýženou inspiraci, kterou chtěla, zde našla a rázem se jí začíná dařit a její díla se objevují v těch nejprestižnějších novinách v zemi.

Zajímavost: V roce 1983 snímek soutěžil na MFF v Cannes.

Ukázka z filmu Cross Creak / Cross Creak

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Godzilla x Kong: Nové impérium je akční výplach s rvačkami monster (30.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Godzilla x Kong: Nové imperium (16.02.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu