Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2016: Nejlepší zahraniční a animovaný film

Oscar 2016: Nejlepší zahraniční a animovaný film

Vydáno: 24.01.2016 17:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii nejlepší zahraniční film je největším letošním favoritem maďarské drama o holokaustu Saulův syn. V kategorii nejlepší animovaný film je pak najfavorizovanějším filmem pixarovka V hlavě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
28. února se v Dolby Theatre v Hollywoodu uskuteční osmaosmdesáté předávání zlatých sošek Oscarů, které bude uvádět Chris Rock. My vám zde přineseme podobně jako minulý rok přehled nominací v těch nejzajímavějších kategoriích. Náš cyklus oscarových analýz zahájíme přehledem snímků nominovaných v kategorii Nejlepší zahraniční a Nejlepší animovaný film.

Oscarová kategorie nazvaná Nejlepší zahraniční film je vyhrazena neanglicky mluveným filmům a americká Akademie filmového umění a věd, která každoročně ocenění uděluje, do ní musí z celého světa vybrat pouhých pět "nejlepších" filmů. Letos tímto oscarovým "sítem" prošly tyto snímky: El abrazo de la serpiente z Kolumbie, Mustang z Francie, Saulův syn z Maďarska, Theeb u Jordánu a Krigen z Dánska. Největší šanci na zisk zlaté sošky má výherce Zlatého glóbu v této kategorii, Saulův syn.

Saulův syn (Laszlo Nemes)

Fotografie z filmu Saulův syn / Saul fiaSaulův syn je nepochybně hlavním favoritem v kategorii Nejlepší zahraniční film. Jde o maďarské drama, které se zabývá událostmi holokaustu za druhé světové války. Maďarsko zatím u Oscarů uspělo pouze jednou v roce 1981, kdy získal Oscara snímek Mefisto, který byl rovněž situován do druhé světové války. Obecně se dá říci, že u oscarové akademie mají filmy vracející se k otřesným událostem historie, a druhé světové války nebo holokaustu zvláště, zelenou a jsou často oceňovány. Ať už jde o, námatkou vyberme, Schindlerův seznam či Pianistu. Namítne se, že toto jsou příklady amerických, případně v angličtině natočených filmů. Ano, ale téma holocaustu je univerzální a nezáleží na tom, v jakém jazyku a v jaké zemi je natočen. Tomuto poselství zkrátka rozumí dobře všude, i v Hollywoodu.
Český trailer filmu Saulův syn

Mustang (Deniz Gamze Ergüven)

Fotografie z filmu  / MustangTo Francie, ta patří k tradičním oscarovým zemím. I když posledního Oscara v této kategorii získala naposled už v roce 1992 za drama Indočína. Od té doby měla pouze nominace. Letos se o cenu bude ucházet francouzské drama v turečtině, natočené v Turecku narozeném, ale ve Francii vychovaným režisérem Denizem Gamze Erguvenem. Pět sester žijících na venkově severního Turecka se jednoho slunečného dne vrací ze školy a nevinně se dává do hry u jezera se zdejšími chlapci. Avšak to, co je pro ně bezelstná hra, je pro jejich tradičně smýšlející babičku a strýčka nepřípustný a imorální skandál, který nevhodně odhaluje jejich bující sexualitu. Domácnost se pro dívky okamžitě mění ve vězení, kde jsou sestry izolovány od okolního života, vychovávány ke správným mravům a nuceny k dodržování tradiční role ženy v muslimské společnosti. Mustang je druhým největším favoritem po Saulově synovi, což naznačuje i jeho přítomnost v nominacích na Zlatý glóbus. Dá se ale očekávat, že i na Oscarech vedle Saulova syna neuspěje. 

Originální trailer filmu Mustang

El abrazo de la serpiente (Ciro Guerra)

Fotografie z filmu  / El abrazo de la serpienteMultijazykové (převažuje španělština) dobrodružné drama El abrazo de la serpiente (Objetí hada) reprezentuje Kolumbii a někteří diváci ho možná viděli na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových varech minulý rok. Amazonský šaman Karamakate, který je poslední z přeživších svého kmene, se během čtyřiceti let setkává se dvěma okcidentálními vědci, kteří se snaží rozkrýt tajemství zázračné a posvátné rostliny chakruny. Spolu s nimi se v nevšedním černobílém snímku vydává na život měnící transcendentální cestu amazonským pralesem. Kolumbijský snímek je jasným outsiderem. Úspěchem je už účast v pětce nominovaných. Kolumbie dosud žádného Oscara nezískala. Ve skutečnosti jde o vůbec první nominaci pro tuto zemi, což je pro Kolumbii historický přelom. 

Originální trailer filmu El abrazo de la serpiente 

Theeb (Naji Abu Nowar)

Fotografie z filmu  / TheebDrama Theeb je dalším velkým outsiderem této kategorie. Reprezentuje Jordánsko. Je rovněž vůbec prvním jordánským filmem, který se ovjevuje v užší pětici na Oscara nominovaných zahraničních filmů. Arabská poušť v roce 1916. Snímek Theeb vypráví příběh jednoho chlapce, který se po smrti svého otce vydává na cestu k dospělosti. Když je poklidný život Theebova beduínského kmene narušen příchodem britského armádního důstojníka s tajným posláním, Theebův starší bratr Hussein souhlasí, že vojáka doprovodí na nebezpečné cestě přes arabskou poušť. Během výpravy jsou však přepadeni a Theeb i přes svůj velmi nízký věk rychle pochopí, že pokud chce zůstat naživu, musí dostát vlastnostem vlka, podle kterého byl pojmenován, a zakusit, co je to dospělost, důvěra i zrada. Pokud by Theeb cenu získal, byl by to podobný historický okamžik jako u kolumbijského snímku.

Originální trailer filmu Theeb

Krigen (Tobias Lindholm)

Fotografie z filmu  / KrigenPosledním z pětice filmů nominovaných na Nejlepší film v kategorii zahraničních filmů je dánské válečné drama Krigen (Válka). Snímek reprezentuje Dánsko, které se v seznamu nominovaných zemí objevuje celkem často. Naposledy to bylo před dvěma roky, kdy bylo nominované drama Hon. Oscara Dánsko získalo naposledy v roce 2010 za film Lepší svět. Nepředpokládá se, že by Dánsko uspělo takto "brzo", ale možné je všechno. Krigen se zabývá účastí Dánska na vojenských operacích v Afghánistánu. Zde je to konkrétně na příkladu jednoho vojenského důstojníka. Film se zabývá následky na jeho účasti ve válce, jaký má na jeho rodinu i na jeho Zemi. 

Originální trailer filmu Krigen

And The Oscar Goes to…

Už to tu bylo zmíněno několikrát. Největší šance na ziska Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film má letos maďarský snímek Saulův syn. Uvidíme, zda se papírové předpoklady nakonec splní. 

Šance podle Filmserveru:



Po kategorii nejlepší zahraniční film navážeme ihned s kategorií nejlepší animovaný film. Letošním favoritem je snímek V hlavě, který už v této kategorii získal Zlatý glóbus. Spolu s ním jsou ještě nominovány filmy Anomalisa, Ovečka Shaun ve filmu, Chlapec a svět a When Marnie Was There.

V hlavě (Peter DocterRonaldo Del Carmen)

Fotografie z filmu V hlavě / Veleúspěšná pixarovka V hlavě je největším favoritem na zisk Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film roku. Režisér Peter Docter už přitom jednoho Oscara v této kategorii získal s filmem Vzhůru do oblak před sedmi lety. Letos má velkou šanci tento úspěch zopakovat a získat druhou sošku. V hlavě bylo komerčně i kriticky velmi úspěšným filmem a jasným triumfem studia Pixar. Spolu s Docterem je nominován ještě Ronaldo Del Carmen, pro nějž jde o první nominaci. Oba tvůrci jsou pak ještě za tento film nominováni v kategorii Nejlepší původní scénář.

Originální trailer filmu V hlavě

Ovečka Shaun ve filmu (Mark BurtonRichard Goleszowski)

Fotografie z filmu Ovečka Shaun ve filmu / Celovečerní podoba oblíbeného seriálu nazvaná Ovečka Shaun ve filmu je u nás také dobře známa i díky tomu, že se u nás podobně jako V hlavě hrála v kinech. Ovečka Shaun ve filmu je jasným outsiderem a neočekává se, že by Oscara v této kategorii skutečně získala. Režisér Mark Burton je v této kategorii nováčkem, je to jeho první nominace. Spolu s ním je nominován producent filmu Richard Starzack.

Originální trailer filmu Ovečka Shaun ve filmu

Anomalisa (Charlie KaufmanDuke Johnson

Fotografie z filmu  / AnomalisaStop-motion animák pro dospělé Anomalisa od scenáristy a režiséra Charlieho Kaufmana v kinech teprve uvidíme. Charlie Kaufman dosud v oscarových nominacích figuroval jen jako scenárista. Jednoho Oscara také získal za scenář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Jeho nominace v této kategorii je překvapením. Jeho reálné šance na zisk sošky jsou ale mizivé. Spolu s ním jsou nominováni Duke Johnson a producentka Rosa Tran

Originální trailer filmu Anomalisa

Chlapec a svět (Alê Abreu)

Fotografie z filmu Chlapec a svět / O Menino e o MundoDo kin právě vstupuje brazilský animovaný snímek Chlapec a svět, který je čtvrtým z pětice nominovaných v kategorii Nejlepší animovaný film roku. Je o malém chlapci, který se vydává na dobrodružnou cestu světem za svým otcem. Chlapec a svět je jasným outsiderem této pětice, který může pouze šokovat, kdyby cenu získal.

Originální trailer filmu Chlapec a svět

Omoide no Mânî (Hiromasa Yonebayashi)

Fotografie z filmu  / Omoide no MânîPosledním z pětice je japonský animovaný film Omoide no Mani od studia Ghibli, který je v pětici zastoupený pod anglickým názvem When Marnie Was There. Japonsko je tradiční oblíbenou zemí, která bývá v nominacích v této kategorii často zastoupena. Naposledy Japonsko v této kategorii uspělo s filmem Cesta do fantazie v roce 2001. Nepředpokládá se, že by letos Japonsko s tímto filmem uspělo a spíše jde o "čestnou" nominaci pro zemi, která má velkou tradici v tomto odvětví. Spolu s režisérem Yonebayashim je nominován i producent filmu Yoshiaki Nishimura

Originální trailer filmu When Marnie Was There

And The Oscar Goes To…

Tady nemá cenu předpokládat, že by Oscara získal jiný snímek než V hlavě. Nebo si snad Akademie přichystala letos překvapení?

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: V hlavě 2 (10.11.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- Amsterdam: nový film Davida O. Russella má trailer (07.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Proměna vyrazí dech dokonalou animací a roztomilostí, s příběhem se ale drží při zemi (11.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Z masakru nudnou detektivkou. Série hororů Saw by už další kapitoly otevírat neměla (03.07.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mstitel Lindemann se ocitá ve spirále strachu a nutně potřebuje očistu (30.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jak Bůh hledal Karla a duši v zemi nomádů (02.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu