Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Avengers

Recenze: Avengers

Vydáno: 25.04.2012 23:37 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: Falcon

Když na New York zaútočí nájezdníci z jiné galaxie, koho zavoláte? No přece Avengers! Comicsový dream team ve složení Iron Man, Hulk, Thor, Kapitán Amerika, Hawkeye a Černá vdova si to pod vedením Nicka Furyho rozdá o osud světa s božským padouchem Lokim a jeho armádou. Je to bomba? Je.

AvengersRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 25.04.2012 23:37. Když na New York zaútočí nájezdníci z jiné galaxie, koho zavoláte? No přece Avengers! Comicsový dream team ve složení Iron Man, Hulk, Thor, Kapitán Amerika, Hawkeye a Černá vdova si to pod vedením Nicka Furyho rozdá o osud světa s božským padouchem Lokim a jeho armádou. Je to bomba? Je. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Miluju filmy, které člověka vytrhnou z běžného dne, zcela ho pohltí a dovolí mu stát se na dvě hodiny zase dítětem nebo dospívajícím puberťákem, zachraňovat světy spolu s frajerskými hrdiny, obdivovat fatálně krásné ženy, nakopat krvelačným emzákům zadky a se závěrečnými titulky ho zase vrátí do bezpečné a taky někdy nudné reality. Vrátí ho ale spokojenějšího, veselejšího, šťastnějšího. Ano, Avengers jsou pro mě přesně takovým filmem.
Marvelácké avengerovské hrdiny jsem měl vždycky o něco radši než jejich jinak docela povedené filmy. Vždycky mi v nich totiž něco scházelo. Ne snad přehnaná serióznost ve stylu Nolanových ultravážných Batmanů, protože comics má být i legrace. Jenže oba Iron Mani stojí až moc na Downeyho charismatu a vtípcích místo příběhu nebo pořádné akce, dva poslední pokusy o poprání se s Neuvěřitelným Hulkem dopadly spíš zajímavě než zábavně, Thor je trochu moc teatrální, a tak se mi překvapivě nejvíc líbil docela podceňovaný poslední skaut a první Avenger Captain America, který si na nic nehrál a retro kulisy mu velmi slušely.
Vždycky ale zatím chyběl náležitě velký, silný, originální příběh, který by byl svým hrdinům roven. Nemůžu (bohužel) říct, že by se zrovna tohle Avengers povedlo, jenže tentokrát to nevadí. Tenhle film je totiž týmovka, kde nemáme jeden nebo dva výrazné charaktery, ale rovnou šest, včetně Furyho vlastně sedm hypertrofovaných eg, která se musí vzájemně srovnat, aby byla schopna spolupráce. A když je u kormidla odborník na práci s žánrovými postavami Joss Whedon, je jasné, že to pošťuchování nebude jen tak pro forma a stejně tak nezbytná cesta ke změně postojů všech zúčastněných bude diváka bavit.
Whedon tentokrát neboří žánrová klišé, nešokuje, možná ani příliš nepřekvapí, ale jak říká jedna z postav, občas je fajn dát si něco staromódního. Nejobtížnější muselo být vybalancovat tok vyprávění i jeho styl tak, aby v něm všichni hrdinové měli svoje místo, prostor vyniknout a přispět k práci týmu. Neprohlubují se sice charaktery nebo fikční světy těch, kteří mají svoje sólové filmy, ale naťukneme aspoň minulost oněch dvou, co zatím ještě nemají - a jak Hawkeye, tak především Černá vdova si o svoje samostatná filmová dobrodružství velmi hlasitě říkají!
Je logické, že se snímek rozjíždí relativně zeširoka, aby postupně, pokud možno akcí představil všechny hrdiny i padoucha Lokiho. Tempo je navzdory tomu, že se často debatuje, příjemně svižné. Celý film pozvolna, ale jistě graduje, ozdoben spoustou drobných, ale divácky vděčných vtípků, u kterých se budou fanoušci culit a tetelit blahem, aby v druhé polovině dospěl k monumentální akční smršti, kterou byste od převážně televizního tvůrce opravdu nečekali. Rozhodně byste se nenadáli, jak výjimečně bude natočená.
Znalce jeho tvorby nepřekvapí, jak zručně Whedon zachází s hrdiny a emocemi, zejména v klíčovém okamžiku smrti jedné z důležitějších postav, který podstatně přispívá k stmelení celého nesourodého týmu. Jenže to, jak si poradil se závěrečnou epickou řeží, prostě bere dech. Bitva o Manhattan mezi Avengers a armádou z nebes je náležitě dynamická, oku lahodící a hlavně nečekaně přehledná.
Scenárista a režisér v jedné osobě ani během těch nejspektakulárnějších momentů na své postavy nezapomíná a pracuje s nimi, nebojí se vyvolat smích a hned zase přepnout do temnějšího, vážnějšího módu, prostě zvládá s přehledem to, na čem si zuby vylámal Michael Bay v Transformers 3. Mimochodem potěší i taková drobnost, jako závěrečné obrazové zmínění nemalých civilních obětí válečné vřavy, což v podobných podívaných nebývá zvykem.
Co se hereckého obsazení týče, do popředí se se sebejistotou své postavě vlastní dere Robert Downey Jr.. O další akční roli si jednoznačně žádá Scarlett Johansson. Snad ji producenti vyslyší, protože se ani v tomhle testosteronovém spolku neztratí, je pořád nehorázně sexy a modelkovské vyzábliny jsou nuda.
Mark Ruffalo se jako Bruce Banner může snažit sebevíc, ale oproti Hulkovi prostě tentokrát nemá šanci. Až uvidíte, dáte mi za pravdu. A osobně mě mrzí menší prostor Chrise Evanse alias Kapitána Ameriky, ne snad pro jeho herecký talent, ale spíš chybějící konfrontaci jeho hrdiny se současným světem. Samuel L. Jackson nás jako Nick Fury vyškolí na téma motivace týmu a bazuka v rukou mu náramně sluší.
Třetí rozměr tentokrát určitě vidět je, zejména v bitevních scénách, na druhou stranu si nemyslím, že by byl nějak zásadní přidanou hodnotou jako např. v Avatarovi nebo Hugovi. Dabing určitě nepatří k těm z rodu tragických, ale každý labužník, co je navyklý na hlasy svých oblíbených herců, si vyhledá originální verzi s titulky. Stejně tak hlášky v angličtině vyzní prostě lépe. Rozhodně hodlám zajít také do IMAXu, protože ta čtvrt miliarda amerických dolarů rozpočtu je na plátně naštěstí vidět.
Koho doposud žádný z marvelovských hrdinů nezaujal, ten se do kina nejspíš vydávat nemusí. Všichni ostatní ano. Hodný strýček Whedon vám totiž ukáže, jak se připravuje ten nejlepší popcorn. A dostanete ho pořádnou porci. Dobrou chuť!
P. S.: Nezapomeňte, že se Avengers věnujeme v našich tematických článcích, které můžete najít pěkně pohromadě tady.

Český trailer filmu Avengers

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu