Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Chudáčci

Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob!

Vydáno: 25.01.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Blog Hiperion

Březnové předávání zlatých plešounů se nezadržitelně blíží. Chudáčči Yorgose Lanthimose budou mít hned jedenáct želízek v ohni a patří tak k největším favoritům večera. Zaslouží si ale všechen ten humbuk?

ChudáčciRecenzoval/a Lukáš Frank dne 25.01.2024 07:30. Březnové předávání zlatých plešounů se nezadržitelně blíží. Chudáčči Yorgose Lanthimose budou mít hned jedenáct želízek v ohni a patří tak k největším favoritům večera. Zaslouží si ale všechen ten humbuk? Hodnocení: 4.5

Chudáčci

Poor Things
Drama / Komedie / Romantický / Sci-Fi
USA, 2023 , 141 min.

Režie: Yorgos Lanthimos
Scénář: Tony McNamara, Alasdair Gray
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: Jerskin Fendrix
Herci: Emma Stone, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jack Barton, Kathryn Hunter, Charlie Hiscock, Vicki Pepperdine, Christopher Abbott, Attila Dobai, Jerrod Carmichael, Emma Hindle, Suzy Bemba, Anders Olof Grundberg, Attila Kecskeméthy, Hanna Schygulla

Česká premiéra: 25.01.2024

Distributor: Falcon

Chudáčci hodnocení na Kinobox.cz: 83.18 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Yorgos Lanthimos vypustil do světa hned několik filmů, ve kterých se to podivnostmi jen hemží. Tím se sám zařadil do kategorie lehce bizarních, leč velice originálních tvůrců, které diváci buď milují, nebo nenávidí. Nekonvenční Špičák, kontroverzní Humr, mrazivé Zabití posvátného jelena nebo až realisticky ulítlá Favoritka. Kritici víceméně chválí a Akademie rozdává nominace. Nejnovější Chudáčci míří na nejvyšší metu!

Emma Stone, Mark Ruffalo ve filmu Chudáčci / Poor Things
© Searchlight
Když se mladá nastávající matka rozhodne ukončit život skokem z londýnského Tower Bridge, netuší, že jejího těla se hned po pádu zmocní experimentální lékař Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Mozek nenarozeného dítěte transplantuje do lebky mladé matky a stvoří tak nového člověka. Bella Baxter (Emma Stone) je myslí nemluvnětem, ale vzhledem dospělou ženou. Potřeby a touhy dospělého lidského těla ji ženou kupředu, a tak se velmi rychle učí a osvojuje si základy lidské komunikace a nechává za sebe mluvit své sexuální pudy. Zcela beze studu.

Její stvořitel Dr. Godwin, kterého oslovuje God (Bůh), jí po krátkých úvahách najde manžela Maxe (Ramy Youssef), který je sice hodný kluk, ale tak trochu ňouma a zkušenosti má nulové. A to Bella ve své fázi vrcholné puberty a splašených hormonů nechce. Ukojit hlad po sexu, prozkoumávat svět a svou vlastní sexualitu vyráží s neotesaným buranem a lamačem dívčích srdcí Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo). Čím více se Bella socializuje, tím více si uvědomuje, že nechce být jen loutkou ovládanou muži. Uvědomuje si svou hodnotu, svou sílu a své místo.

Willem Dafoe ve filmu Chudáčci / Poor Things
© Searchlight Pictures
Velice působivě vyzní první čtvrthodinka, která je natočena černobíle. Na své si tak přijdou nejen fanoušci bílé a černé (ano, myslím i na vás, šedomilce!), ale také ti, kteří milují filmy 30. let minulého století. Dr. Godwin je stylizovaný do podoby Frankensteina, kterého v roce 1931 ztvárnil Boris Karloff. Už v tuhle chvíli si začne divák všímat originálního až artového stylu, v jakém je film natočen. Dělá to zejména kamera Robbieho Ryana, která mimo jiné hojně využívá efekt rybího oka, který má pro konkrétní scénu jasně daný význam. Celkově působí celý vizuál snímku neotřele a neokoukaně. Barevná sekce filmu vyloženě lahodí oku a k celému konceptu filmu se dokonale hodí.

Když už jsme u těch techničtějších kategorií, byla by škoda nevzpomenout i celý tým, který za filmem stojí. Rezonující hudby není příliš, ale umí na sebe upozornit v těch nejvhodnějších chvílích. Pro Jerskina Fendrixe jde o jeho první hudbu k filmu a povedla se na jedničku. Na kostýmech a maskách se tvůrci vyřádili. Stačí se zaměřit na proměnu šatů Belly Baxter nebo na pospojovaný obličej Dr. Godwina, který drží pohromadě jen silou vůle. A ač film působí spíše dobově, světové metropole jsou až volnomyšlenkářsky zveličeny do nejmodernějších až extravagantních výšin daleké budoucnosti. V takových chvílích nebude divák vědět kam koukat dřív, a to nejsou Chudáčci popcornovým blockbusterem stojícím na speciálních efektech.

Emma Stone ve filmu Chudáčci / Poor Things
© Searchlight Pictures
Všechnu tuhle lásku k filmu, která je cítit z každého záběru, doplňuje herecký koncert hlavních představitelů. Willem Dafoe zcela uvěřitelně hraje ďábelského objevitele jiných dimenzí lidské mysli, jemuž z očí nekouká jen touha po zvrácenostech, ale také otcovská láska k Belle a bolest získaná z dětství, kdy i on sám byl pokusným králíkem svého otce. Mark Ruffalo zcela přesně vystihl bohémského sukničkáře, pro kterého jsou ženy jen nástrojem na uspokojení svých potřeb. Jeho přerod v zamilovaného blázna, kterému poprvé v životě někdo zlomil srdce, je tak opravdový, že s ním divák soucítí. Alespoň na chvíli. Za poslední roky jde zřejmě o jeho nejlepší výkon na stříbrném plátně.

Celý film ale stojí a padá na výkonu Emmy Stone, která je herecky naprosto přesná, v podstatě nesleze z plátna a každou scénu si krade pro sebe. Divák s úžasem sleduje Bellina první slova, mimiku a první neohrabané kroky jakožto nemluvněte, a pokud máte doma malé dítě jako já, oceníte její herecký koncert ještě více. Postupně začíná poznávat svoje tělo, čímž herečka o míle překračuje svou komfortní zónu, určuje své potřeby, naslouchá svému tělu a ukazuje se, že její překážkou je hlavně společnost a to, jak na ni okolí nahlíží. Následuje uvědomění, že nemusí být jen loutkou v rukou mužů, ale také zjištění, že na všechny problémy světa jedna Bella prostě nestačí. Stone předvádí vrcholný výkon své kariéry a potvrzuje, že je nejlepší herečkou své generace, která s každým filmem jenom zraje.

Emma Stone ve filmu Chudáčci / Poor Things
© NPR
Chudáčci jsou Lanthimosovo nejdiváčtější dílo, je snadněji čitelné a v některých chvílích až příliš doslovné, na což doplácí i přemrštěná délka, která sahá skoro ke dvěma a půl hodinám. I přesto se jedná o totální úlet, přehlídku podivnosti, nekonvenčních provokací a tabuizovaných témat. Perfektně funguje i černý humor, kterým je celý snímek protkán. Budete se náramně bavit, nevěřícně koukat na některé scény vyhnané do extrému, obdivovat očím lahodící vizuál a tleskat herecky naprosto přesné Emmě Stone, která letos bez Oscara neodejde. Konzervativní divák bude zřejmě šokován. Zkuste ale vykročit ze své komfortní zóny a přistoupit na hru, kterou s vámi tvůrci hrají. Věřte mi! Budete nadšení. Já sám se nemohu dočkat, až si dám druhé kolo téhle pecky!

P. S.: Mrkněte na plakáty. Mají fakt nápad, který obzvlášť po zhlédnutí filmu oceníte!

Český trailer filmu Chudáčci

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 14. týden
Top 20 ČR: Duna se vrací na první místo Na první místo se vrátila znovu Duna, zatímco minule první Gump se posunul na druhé místo. Vůbec se neprosadily novinky, i když na vině bude hlavně neobvykle teplé počasí. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
1
První znamení: Přichází Satan! 6/10
Recenze: První znamení: Přichází Satan! Americký horor je prequelem k filmu Přichází Satan! z roku 1976. V konkurenci jiných hororů s jeptiškami poslední doby vyniká znepokojivou retro atmosférou, citem pro práci s kamerou a světlem a intenzitou některých výjevů. čtěte zde
Vydáno: 08.04.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Box office: 14. víkend
Box office: Monstra znovu v akci Ani Opičí muž a prequel Satana dohromady nestačili na dvě legendární monstra, která tak znovu kralovala u pokladen amerických kin. čtěte zde
Vydáno: 08.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Gump odsouvá Dunu (02.04.2024 15:21 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život (26.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život (19.03.2024 07:41 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Panda na Dunu nestačil (12.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Duna trhá rekordy (05.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala (27.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Madam Web rekordy netrhá (20.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Argylle znovu první (12.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Z Aristokratky jsme stále ve varu (06.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Tajný agent propadl (05.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: domácí snímky vládnou (30.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu