Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 8. 2022 - 11. 8. 2022

TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež

Vydáno: 05.08.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konečně to v televizích trochu ožívá a v programech se dá najít několik povětšinou extrémně neznámých, ale svým způsobem zajímavých počinů, za nimiž mnohdy stojí i velká jména. Tipem týdne je premiéra dramatu Richard Jewell.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dakota (Dakota) (sobota 6. 8., ČT2, 13.40 - 15.05)

Plakát filmu Dakota / Dakota
© IMDb
Romantický western z poloviny čtyřicátých let nepatří u nás k těm nejznámějším, což je škoda hlavně z důvodu, že je v něm silná československá stopa. Režírující Joseph Kane v něm vsadil na trochu naivní a zidealizovaný příběh, který je přímočarý, bez zásadnějších dějových zákrut a plný předvídatelných klišé. K přednostem patří krásná a dnes už archaická černobílá kamera, překvapivě svižné tempo, na svou dobu solidní akce a poměrně gradující závěr, v němž se výborně pracuje s napětím. Problémem je ovšem to, že se autor nedokáže rozhodnout, zda se pohybuje v rovině dramatu, nebo komedie a výsledek není pořádně ničím, protože se v něm bez většího smyslu střídají momenty odlehčené a ty seriózní, aniž by ale nějak zásadně fungovaly. V titulní roli se objeví John Wayne, který hraje trochu jinou postavu, než u něj jsou diváci zvyklí, jeho partnerku si zahrála Věra Ralston-Hrubá, poměrně velkou úlohu ztvárnil i Hugo Haas, všem pak sekundují třeba Walter BrennanWard Bond nebo Mike Mazurki. Nenápadný tip, na kterém se zub času přece jen podepsal.

Zajímavost: Původně měl film režírovat a produkovat Frank Borzage.

Ukázka z filmu Dakota / Dakota
Konečně sami (sobota 6. 8., Prima, 16.55 - 18.52 / středa 10. 8., Prima Max, 10.15 - 12.05)

Plakát filmu  / Konečně sami
© CSFD
Protektorátní komedie z raných čtyřicátých let se dnes moc nevysílá a je zastíněna mnoha jinými. Svým způsobem je to škoda, protože režisér a spoluscenárista Miroslav Cikán v ní zvolil poměrně originální přístup, kdy ryze dramatickou zápletku pojal komediálním způsobem a vytěžil z ní prakticky maximum. Spolehl se tedy na pohodovou a hodně odlehčenou atmosféru, na svou dobu svižné tempo a několik výborně vypointovaných komických situací. Navíc rezignoval na kýčovitou romantiku, díky čemuž je snímek velmi příjemný a svým způsobem nadčasový. Hlavní role si zahráli Nataša Gollová a Miroslav Homola, mezi nimiž probíhá solidní chemie, oba je však lehce přehrává energická Růžena Nasková, dále se objeví i Jaroslav MarvanJindřich Plachta nebo Stanislav Neumann. Zapomenutá, avšak typicky veselá záležitost z nelehké doby.  

Zajímavost: Premiéra se uskutečnila v kině Aleš, později známém jako Alfa na Václavském náměstí.

Ukázka z filmu Konečně sami
Richard Jewell (Richard Jewell) (sobota 6. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / pondělí 8. 8., 00.30 - 02.50)

Český plakát filmu Richard Jewell / Richard Jewell
© Facebook tvůrce
Tři roky staré drama vychází ze skutečných událostí, což je asi jeho největší devíza. Režírující Clint Eastwood ho tedy pojal trochu jednostranně a co se různých charakterů týče černobíle, pokud se s tím ale divák smíří a oprostí se od toho, dostane silnou podívanou. Od počátku je kladen důraz na hodně zajímavý příběh, pomalejší tempo, v němž je prostor na vykreslení jednotlivých postav a situací a několik emocionálně působivých scén, kterých je tedy v závěru až moc a na pilu se v nich tlačí přece jen příliš. Jak bývá u režiséra zvykem, klíčové u něj bylo obsazení, jemuž dominuje civilní a výborný Paul Walter Hauser, vedle kterého dostali důvěru na Oscara nominovaná Kathy Bates, jako vždy výtečný Sam RockwellOlivia Wilde nebo Jon Hamm. Jen škoda přetažené stopáže, která je znát hlavně v závěru, kdy se celý snímek dost táhne a je v něm poměrně hodně stereotypu. Příjemně staromilský tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Natáčení scény výbuchu probíhalo na stejném místě, kde se výbuch odehrál i ve skutečnosti a natáčelo se dokonce i ve stejný den.

Oficiální český trailer filmu Richard Jewell / Richard Jewell
Živel (Ogon) (sobota 6. 8., Prima Max, 20.00 - 22.45 / neděle 7. 8., 17.20 - 20.00 / čtvrtek 11. 8., 10.30 - 13.15)

Plakát filmu Živel / Ogon
© FilmAffinity
Dva roky staré ruské drama je typickou ukázkou snahy tamních filmařů vyrovnat se Hollywoodu. Režisér a spoluscenárista Alexej Nužnyj v něm na jednu stranu dostal k dispozici velký rozpočet, který využil skoro na maximum, takže vizuální stránka je velkolepá, scény s požáry jsou potřebně působivé a svým způsobem děsivé a celková atmosféra je potřebně hutná a adrenalinová. Na straně druhé se ale tvůrce svým zámořským kolegům podobá i po příběhové stránce, která je předvídatelná, naivní a extrémně patetická a bohužel i nechtěně směšná. Některé momenty jsou přehnané a berou se extrémně vážně, čímž nedovolují divákovi se zcela vžít do jinak napínavých a dobře natočených situací. Výsledku nepomáhá ani u podobných snímků tradičně přepálená délka, která se postupem času mění v přehlídku samoúčelných, ač velmi dobrých efektů a prvoplánově křečovitých monologů. K určité autenticitě přispívá obsazení plné mimo svou domovinu jen málo povědomých tváří, jimž dominuje obstojný Konstantin Khabensky. Ideální výplach na sobotní večer. 

Zajímavost: V Rusku měl film premiéru na Štědrý den 2020.

Originální trailer filmu Živel / Ogon
Velká španělská loupež (Way Down) (sobota 6. 8., Nova, 22.40 - 00.55 / pondělí 8. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Velká španělská loupež / Way Down
© Proyecto Naschy
Loňský španělský thriller je u nás známý jen minimálně a do povědomí zdejších diváků se i přes přítomnost na několika VOD platformách zatím nedostal. Spíše hororový režisér Jaume Balagueró se v něm pustil do klasického heist movie a vedl si poměrně obstojně, protože od začátku nasazuje svižné tempo a potřebnou atmosféru, z níž je znát určitá nadsázka, která ji příjemně odlehčuje. Opřít se může i o zajímavě vystavěný a relativně chytrý příběh, který je nejpůsobivější v první polovině, kdy se celá loupež plánuje, a na němž je vidět plno nápadů, které jsou ale ne vždy k dobru věci a někdy tak zápletka působí až překombinovaně a paradoxně předvídatelně. Výrazně jí ale pomohlo situování do průběhu mistrovství světa ve fotbale, díky němuž je ještě napínavější a v závěru hodně strhující, a to i přesto, že divák ví, jak celá sportovní událost tehdy skončila. Ve spolehlivém obsazení je nejznámější tváří titulní Freddie Highmore, kterého doplňují třeba Sam RileyLiam Cunningham nebo Astrid Bergès-Frisbey. Pohodová záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: Highmore mluví plynně španělsky.

Oficiální trailer filmu Velká španělská loupež / Way Down
Grace Quigleyová (Grace Quigley) (neděle 7. 8., ČT2, 09.45 - 11.10)

Plakát filmu Grace Quigleyová / Grace Quigley
© IMDb
Nejen v našich končinách absolutně neznámá komedie z první poloviny osmdesátých let je trochu netradiční, přesto ale příjemnou podívanou. Režírující Anthony Harvey v ní spoléhal především na dost černý humor, který je ale zároveň laskavý a není úplně brutální, takže by měl být snesitelný i pro ty, kteří mu jinak neholdují. Od úvodních minut nastoluje i odlehčenou a relativně pohodovou atmosféru a poměrně svižné tempo. A vůbec nevadí, že příběh není konzistentní a mění se ve sled jednotlivých více, či méně vtipných epizod, které jsou nápadité, dobře vypointované a plné břitkých dialogů. Stopáž je navíc dost střídmá, takže v ní je naštěstí prostor jen na to nejnutnější. Hlavním lákadlem je nicméně fantastická Katharine Hepburn ve své poslední roli, jejíž výkon je zpočátku sice trochu rozpačitý, postupem času ale naprosto strhující a dokazuje, že i ve vysokém věku lze podat fenomenální výkon s naprostou grácií, krok s ní drží i trochu upozaděný, pořád ale dost výrazný Nick Nolte. Opomíjený tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: Na festivalu v Montrealu získal film Speciální cenu poroty.

Originální trailer filmu Grace Quigleyová / Grace Quigley
Podivné manželství (Strange Bedfellows) (neděle 7. 8., ČT2, 11.55 - 13.35)

Plakát filmu Podivné manželství / Strange Bedfellows
© IMDb
Ani komedie z poloviny šedesátých let není bůhvíjak známá ani ve své domovině. Režisér a spoluscenárista Melvin Frank v ní natočil naprosto tuctovou podívanou, která byla v mnohém překonána, na druhou stranu inspirovala mnoho žánrových následovníků. Tvůrce se v ní opíral o odlehčenou atmosféru, nenáročný, hodně naivní a předvídatelný příběh a poměrně fungující, avšak dost přeslazenou romantiku, která v závěru překročí hranici kýče a pro dnešního diváka je jen velmi těžko snesitelná a nechtěně směšná. Neopomíná ani svižné tempo, vzhledem k době vzniku i výrazně barevnou vizuální stránku, krásnou kameru, diváckou pozornost udrží i střídání lokací a střídmá stopáž. Největšími taháky budiž ústřední herecké duo, které tvoří Rock Hudson a Gina Lollobrigida, mezi nímž probíhá velmi solidní chemie i přes problematickou sexuální orientaci mužského představitele, v dalších rolích pak dostali důvěru třeba Gig YoungEdward Judd nebo Howard St. John. Další zapomenutý a dost raritní tip, který asi plně ocení jen opravdoví milovníci žánru.

Zajímavost: V USA měl snímek premiéru 10. února 1965.

Originální trailer filmu Podivné manželství / Strange Bedfellows
Hrdina jedné noci (pondělí 8. 8., Televize Seznam, 20.15 - 22.15 / úterý 9. 8., 10.45 - 12.45 / středa 10. 8., 12.40 - 14.40)

Plakát filmu  / Hrdina jedné noci
© The Movie Database
Prvorepubliková komedie je dnes už zapomenutá a do programů televizí se moc nezařazuje. A ono se není co divit, protože režírující Martin Frič v ní dostal k dispozici i na tehdejší dobu velmi prostý příběh, který je variací na dobrodružství Dona Quijota, v němž se není moc o co opřít, protože je jen sledem naivních a málo uvěřitelných epizod, kterým chybí nápad, mnohdy lepší pointa a celková výraznost. Nad vodou ho tak drží hodně solidní středověká atmosféra, tajemné prostředí hradu a částečné umístění děje do natáčení fiktivního filmu, které dnešnímu divákovi lehce umožní náhled na to, jak podobné procesy fungovaly v začátcích kinematografie. Hlavní roli si zahrál Vlasta Burian, který v ní i zpíval, a ačkoli nepodává úplně špatný výkon, není tak výrazný, jak u něj jsou diváci zvyklí, důstojným partnerem mu byl Václav Trégl, dále se pak objeví také Jaroslav MarvanSvětla Svozilová nebo Čeněk Šlégl. Tip pro milovníky podobných žánrovek, u nichž je třeba značná divácká tolerance.

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Výlet do rytířských dob.

Ukázka z filmu Hrdina jedné noci
Šimon a Matouš jedou na Riviéru (Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi) (středa 10. 8., ČT2, 22.05 - 23.45)

Český plakát filmu Šimon a Matouš jedou na Riviéru / Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi
© eBay
Italsko-španělská komedie z poloviny sedmdesátých let byla v tuzemsku svého času extrémně populární a možná proto se těší velmi dobrému hodnocení. Režírující Giuliano Carnimeo v ní spoléhal na absolutně bezstarostnou atmosféru, svižné až překotné tempo a skoro šílený příběh, v němž je možné úplně všechno a vskutku nemá smysl řešit návaznost scén nebo vnitřní logiku. Co je ale nejvíc fascinující, je extrémní podoba ústřední dvojice v podání Paula L. Smithe a Antonia Cantafory duu Terence Hill a Bud Spencer, která je až tak dokonalá, že mnoho diváků si dodnes myslí, že slavnější dvojice hraje i tady. Oproti jejich dílům je ovšem v tomto mnohem horší choreografie bitek, která není tak nápaditá, navíc akce samotné není až tolik, na druhou stranu se ale nešetří jadrnější mluvou a některé výrazy si opravdu servítky neberou. Hodně nostalgický tip.

Zajímavost: Ústřední píseň On My Way nazpívali oba představitelé hlavních rolí společně s Dominicem Bartem, který si ve filmu také zahrál.

Ukázka z filmu Šimon a Matouš jedou na Riviéru / Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi
Nesmělí lidé (Shy People) (čtvrtek 11. 8., ČT art, 22.45 - 00.45)

Plakát filmu Nesmělí lidé / Shy People
© IMDb
Drama z druhé poloviny osmdesátých let ve zdejších vodách zná jen málokdo a sehnat ho oficiální cestou je prakticky nemožné. Režírující Andrej Končalovskij v něm v první polovině rozehrává poměrně zajímavou zápletku, která si pohrává s různými žánry, nechává diváka v příjemném očekávání a láká k dalšímu sledování. Postupem času se ale mění v klasickou banalitu o složitých rodinných vztazích a hledání cest ke svým příbuzným, což je sice zpracováno bez větších obtíží a má to svou sílu, přesto ale tato cesta trochu zklame. Naštěstí se ale tvůrci daří udržovat specificky tajemnou atmosféru a emoce ve střídmé rovině a nikdy na ně nikterak netlačit a ve své podstatě i předat důležité poselství. V titulních rolích se představí výborné Jill ClayburghMartha Plimpton a Barbara Hershey, které doplňují kupříkladu Pruitt Taylor VinceDon Swayze nebo Mare Winningham. Další extrémně raritní tip, kterému by prospěl údernější závěr.

Zajímavost: Hershey si odnesla za svůj výkon ocenění z festivalu v Cannes.

Oficiální trailer filmu Nesmělí lidé / Shy People

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně, jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou (03.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta (24.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu