TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež

Vydáno: 05.08.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konečně to v televizích trochu ožívá a v programech se dá najít několik povětšinou extrémně neznámých, ale svým způsobem zajímavých počinů, za nimiž mnohdy stojí i velká jména. Tipem týdne je premiéra dramatu Richard Jewell.
Dakota (Dakota) (sobota 6. 8., ČT2, 13.40 - 15.05)

Plakát filmu Dakota / Dakota
© IMDb
Romantický western z poloviny čtyřicátých let nepatří u nás k těm nejznámějším, což je škoda hlavně z důvodu, že je v něm silná československá stopa. Režírující Joseph Kane v něm vsadil na trochu naivní a zidealizovaný příběh, který je přímočarý, bez zásadnějších dějových zákrut a plný předvídatelných klišé. K přednostem patří krásná a dnes už archaická černobílá kamera, překvapivě svižné tempo, na svou dobu solidní akce a poměrně gradující závěr, v němž se výborně pracuje s napětím. Problémem je ovšem to, že se autor nedokáže rozhodnout, zda se pohybuje v rovině dramatu, nebo komedie a výsledek není pořádně ničím, protože se v něm bez většího smyslu střídají momenty odlehčené a ty seriózní, aniž by ale nějak zásadně fungovaly. V titulní roli se objeví John Wayne, který hraje trochu jinou postavu, než u něj jsou diváci zvyklí, jeho partnerku si zahrála Věra Ralston-Hrubá, poměrně velkou úlohu ztvárnil i Hugo Haas, všem pak sekundují třeba Walter BrennanWard Bond nebo Mike Mazurki. Nenápadný tip, na kterém se zub času přece jen podepsal.

Zajímavost: Původně měl film režírovat a produkovat Frank Borzage.

Ukázka z filmu Dakota / Dakota
Konečně sami (sobota 6. 8., Prima, 16.55 - 18.52 / středa 10. 8., Prima Max, 10.15 - 12.05)

Plakát filmu  / Konečně sami
© CSFD
Protektorátní komedie z raných čtyřicátých let se dnes moc nevysílá a je zastíněna mnoha jinými. Svým způsobem je to škoda, protože režisér a spoluscenárista Miroslav Cikán v ní zvolil poměrně originální přístup, kdy ryze dramatickou zápletku pojal komediálním způsobem a vytěžil z ní prakticky maximum. Spolehl se tedy na pohodovou a hodně odlehčenou atmosféru, na svou dobu svižné tempo a několik výborně vypointovaných komických situací. Navíc rezignoval na kýčovitou romantiku, díky čemuž je snímek velmi příjemný a svým způsobem nadčasový. Hlavní role si zahráli Nataša Gollová a Miroslav Homola, mezi nimiž probíhá solidní chemie, oba je však lehce přehrává energická Růžena Nasková, dále se objeví i Jaroslav MarvanJindřich Plachta nebo Stanislav Neumann. Zapomenutá, avšak typicky veselá záležitost z nelehké doby.  

Zajímavost: Premiéra se uskutečnila v kině Aleš, později známém jako Alfa na Václavském náměstí.

Ukázka z filmu Konečně sami
Richard Jewell (Richard Jewell) (sobota 6. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / pondělí 8. 8., 00.30 - 02.50)

Český plakát filmu Richard Jewell / Richard Jewell
© Facebook tvůrce
Tři roky staré drama vychází ze skutečných událostí, což je asi jeho největší devíza. Režírující Clint Eastwood ho tedy pojal trochu jednostranně a co se různých charakterů týče černobíle, pokud se s tím ale divák smíří a oprostí se od toho, dostane silnou podívanou. Od počátku je kladen důraz na hodně zajímavý příběh, pomalejší tempo, v němž je prostor na vykreslení jednotlivých postav a situací a několik emocionálně působivých scén, kterých je tedy v závěru až moc a na pilu se v nich tlačí přece jen příliš. Jak bývá u režiséra zvykem, klíčové u něj bylo obsazení, jemuž dominuje civilní a výborný Paul Walter Hauser, vedle kterého dostali důvěru na Oscara nominovaná Kathy Bates, jako vždy výtečný Sam RockwellOlivia Wilde nebo Jon Hamm. Jen škoda přetažené stopáže, která je znát hlavně v závěru, kdy se celý snímek dost táhne a je v něm poměrně hodně stereotypu. Příjemně staromilský tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Natáčení scény výbuchu probíhalo na stejném místě, kde se výbuch odehrál i ve skutečnosti a natáčelo se dokonce i ve stejný den.

Oficiální český trailer filmu Richard Jewell / Richard Jewell
Živel (Ogon) (sobota 6. 8., Prima Max, 20.00 - 22.45 / neděle 7. 8., 17.20 - 20.00 / čtvrtek 11. 8., 10.30 - 13.15)

Plakát filmu Živel / Ogon
© FilmAffinity
Dva roky staré ruské drama je typickou ukázkou snahy tamních filmařů vyrovnat se Hollywoodu. Režisér a spoluscenárista Alexej Nužnyj v něm na jednu stranu dostal k dispozici velký rozpočet, který využil skoro na maximum, takže vizuální stránka je velkolepá, scény s požáry jsou potřebně působivé a svým způsobem děsivé a celková atmosféra je potřebně hutná a adrenalinová. Na straně druhé se ale tvůrce svým zámořským kolegům podobá i po příběhové stránce, která je předvídatelná, naivní a extrémně patetická a bohužel i nechtěně směšná. Některé momenty jsou přehnané a berou se extrémně vážně, čímž nedovolují divákovi se zcela vžít do jinak napínavých a dobře natočených situací. Výsledku nepomáhá ani u podobných snímků tradičně přepálená délka, která se postupem času mění v přehlídku samoúčelných, ač velmi dobrých efektů a prvoplánově křečovitých monologů. K určité autenticitě přispívá obsazení plné mimo svou domovinu jen málo povědomých tváří, jimž dominuje obstojný Konstantin Khabensky. Ideální výplach na sobotní večer. 

Zajímavost: V Rusku měl film premiéru na Štědrý den 2020.

Originální trailer filmu Živel / Ogon
Velká španělská loupež (Way Down) (sobota 6. 8., Nova, 22.40 - 00.55 / pondělí 8. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Velká španělská loupež / Way Down
© Proyecto Naschy
Loňský španělský thriller je u nás známý jen minimálně a do povědomí zdejších diváků se i přes přítomnost na několika VOD platformách zatím nedostal. Spíše hororový režisér Jaume Balagueró se v něm pustil do klasického heist movie a vedl si poměrně obstojně, protože od začátku nasazuje svižné tempo a potřebnou atmosféru, z níž je znát určitá nadsázka, která ji příjemně odlehčuje. Opřít se může i o zajímavě vystavěný a relativně chytrý příběh, který je nejpůsobivější v první polovině, kdy se celá loupež plánuje, a na němž je vidět plno nápadů, které jsou ale ne vždy k dobru věci a někdy tak zápletka působí až překombinovaně a paradoxně předvídatelně. Výrazně jí ale pomohlo situování do průběhu mistrovství světa ve fotbale, díky němuž je ještě napínavější a v závěru hodně strhující, a to i přesto, že divák ví, jak celá sportovní událost tehdy skončila. Ve spolehlivém obsazení je nejznámější tváří titulní Freddie Highmore, kterého doplňují třeba Sam RileyLiam Cunningham nebo Astrid Bergès-Frisbey. Pohodová záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: Highmore mluví plynně španělsky.

Oficiální trailer filmu Velká španělská loupež / Way Down
Grace Quigleyová (Grace Quigley) (neděle 7. 8., ČT2, 09.45 - 11.10)

Plakát filmu Grace Quigleyová / Grace Quigley
© IMDb
Nejen v našich končinách absolutně neznámá komedie z první poloviny osmdesátých let je trochu netradiční, přesto ale příjemnou podívanou. Režírující Anthony Harvey v ní spoléhal především na dost černý humor, který je ale zároveň laskavý a není úplně brutální, takže by měl být snesitelný i pro ty, kteří mu jinak neholdují. Od úvodních minut nastoluje i odlehčenou a relativně pohodovou atmosféru a poměrně svižné tempo. A vůbec nevadí, že příběh není konzistentní a mění se ve sled jednotlivých více, či méně vtipných epizod, které jsou nápadité, dobře vypointované a plné břitkých dialogů. Stopáž je navíc dost střídmá, takže v ní je naštěstí prostor jen na to nejnutnější. Hlavním lákadlem je nicméně fantastická Katharine Hepburn ve své poslední roli, jejíž výkon je zpočátku sice trochu rozpačitý, postupem času ale naprosto strhující a dokazuje, že i ve vysokém věku lze podat fenomenální výkon s naprostou grácií, krok s ní drží i trochu upozaděný, pořád ale dost výrazný Nick Nolte. Opomíjený tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: Na festivalu v Montrealu získal film Speciální cenu poroty.

Originální trailer filmu Grace Quigleyová / Grace Quigley
Podivné manželství (Strange Bedfellows) (neděle 7. 8., ČT2, 11.55 - 13.35)

Plakát filmu Podivné manželství / Strange Bedfellows
© IMDb
Ani komedie z poloviny šedesátých let není bůhvíjak známá ani ve své domovině. Režisér a spoluscenárista Melvin Frank v ní natočil naprosto tuctovou podívanou, která byla v mnohém překonána, na druhou stranu inspirovala mnoho žánrových následovníků. Tvůrce se v ní opíral o odlehčenou atmosféru, nenáročný, hodně naivní a předvídatelný příběh a poměrně fungující, avšak dost přeslazenou romantiku, která v závěru překročí hranici kýče a pro dnešního diváka je jen velmi těžko snesitelná a nechtěně směšná. Neopomíná ani svižné tempo, vzhledem k době vzniku i výrazně barevnou vizuální stránku, krásnou kameru, diváckou pozornost udrží i střídání lokací a střídmá stopáž. Největšími taháky budiž ústřední herecké duo, které tvoří Rock Hudson a Gina Lollobrigida, mezi nímž probíhá velmi solidní chemie i přes problematickou sexuální orientaci mužského představitele, v dalších rolích pak dostali důvěru třeba Gig YoungEdward Judd nebo Howard St. John. Další zapomenutý a dost raritní tip, který asi plně ocení jen opravdoví milovníci žánru.

Zajímavost: V USA měl snímek premiéru 10. února 1965.

Originální trailer filmu Podivné manželství / Strange Bedfellows
Hrdina jedné noci (pondělí 8. 8., Televize Seznam, 20.15 - 22.15 / úterý 9. 8., 10.45 - 12.45 / středa 10. 8., 12.40 - 14.40)

Plakát filmu  / Hrdina jedné noci
© The Movie Database
Prvorepubliková komedie je dnes už zapomenutá a do programů televizí se moc nezařazuje. A ono se není co divit, protože režírující Martin Frič v ní dostal k dispozici i na tehdejší dobu velmi prostý příběh, který je variací na dobrodružství Dona Quijota, v němž se není moc o co opřít, protože je jen sledem naivních a málo uvěřitelných epizod, kterým chybí nápad, mnohdy lepší pointa a celková výraznost. Nad vodou ho tak drží hodně solidní středověká atmosféra, tajemné prostředí hradu a částečné umístění děje do natáčení fiktivního filmu, které dnešnímu divákovi lehce umožní náhled na to, jak podobné procesy fungovaly v začátcích kinematografie. Hlavní roli si zahrál Vlasta Burian, který v ní i zpíval, a ačkoli nepodává úplně špatný výkon, není tak výrazný, jak u něj jsou diváci zvyklí, důstojným partnerem mu byl Václav Trégl, dále se pak objeví také Jaroslav MarvanSvětla Svozilová nebo Čeněk Šlégl. Tip pro milovníky podobných žánrovek, u nichž je třeba značná divácká tolerance.

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Výlet do rytířských dob.

Ukázka z filmu Hrdina jedné noci
Šimon a Matouš jedou na Riviéru (Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi) (středa 10. 8., ČT2, 22.05 - 23.45)

Český plakát filmu Šimon a Matouš jedou na Riviéru / Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi
© eBay
Italsko-španělská komedie z poloviny sedmdesátých let byla v tuzemsku svého času extrémně populární a možná proto se těší velmi dobrému hodnocení. Režírující Giuliano Carnimeo v ní spoléhal na absolutně bezstarostnou atmosféru, svižné až překotné tempo a skoro šílený příběh, v němž je možné úplně všechno a vskutku nemá smysl řešit návaznost scén nebo vnitřní logiku. Co je ale nejvíc fascinující, je extrémní podoba ústřední dvojice v podání Paula L. Smithe a Antonia Cantafory duu Terence Hill a Bud Spencer, která je až tak dokonalá, že mnoho diváků si dodnes myslí, že slavnější dvojice hraje i tady. Oproti jejich dílům je ovšem v tomto mnohem horší choreografie bitek, která není tak nápaditá, navíc akce samotné není až tolik, na druhou stranu se ale nešetří jadrnější mluvou a některé výrazy si opravdu servítky neberou. Hodně nostalgický tip.

Zajímavost: Ústřední píseň On My Way nazpívali oba představitelé hlavních rolí společně s Dominicem Bartem, který si ve filmu také zahrál.

Ukázka z filmu Šimon a Matouš jedou na Riviéru / Simone e Matteo: Un gioco da ragazzi
Nesmělí lidé (Shy People) (čtvrtek 11. 8., ČT art, 22.45 - 00.45)

Plakát filmu Nesmělí lidé / Shy People
© IMDb
Drama z druhé poloviny osmdesátých let ve zdejších vodách zná jen málokdo a sehnat ho oficiální cestou je prakticky nemožné. Režírující Andrej Končalovskij v něm v první polovině rozehrává poměrně zajímavou zápletku, která si pohrává s různými žánry, nechává diváka v příjemném očekávání a láká k dalšímu sledování. Postupem času se ale mění v klasickou banalitu o složitých rodinných vztazích a hledání cest ke svým příbuzným, což je sice zpracováno bez větších obtíží a má to svou sílu, přesto ale tato cesta trochu zklame. Naštěstí se ale tvůrci daří udržovat specificky tajemnou atmosféru a emoce ve střídmé rovině a nikdy na ně nikterak netlačit a ve své podstatě i předat důležité poselství. V titulních rolích se představí výborné Jill ClayburghMartha Plimpton a Barbara Hershey, které doplňují kupříkladu Pruitt Taylor VinceDon Swayze nebo Mare Winningham. Další extrémně raritní tip, kterému by prospěl údernější závěr.

Zajímavost: Hershey si odnesla za svůj výkon ocenění z festivalu v Cannes.

Oficiální trailer filmu Nesmělí lidé / Shy People


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY