Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Frčíme

Bluray recenze: Film Frčíme splétá příběh dvou bratrů s fantasy mytologií

Vydáno: 01.11.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Animovaný film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Jeho bonusová výbava přitom představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu.

FrčímeRecenzoval/a Jan Varga dne 01.11.2020 12:00. Animovaný film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Jeho bonusová výbava přitom představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu. Hodnocení: 3.5

Frčíme

Onward
Komedie / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2020 , 102 min.

Režie: Dan Scanlon
Scénář: Dan Scanlon, Keith Bunin, Jason Headley, Dan Scanlon, Jason Headley, Keith Bunin
Kamera: Sharon Calahan, Adam Habib
Herci: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Mel Rodriguez, Kyle Bornheimer, Lena Waithe, Ali Wong, Tracey Ullman, Wilmer Valderrama, , John Ratzenberger

Česká premiéra: 05.03.2020

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Animovaný film Frčíme od studia Pixar se odehrává ve fantaskním světě obývaném pohádkovými a mytickými bytostmi, jako jsou elfové, víly, kyklopové a kentauři. V tomto světě kdysi vládla kouzla a magie, jak ale přišla éra vynálezů a moderních technologií, tak se celá tato společnost civilizovala až do té fáze, že připomíná náš současný svět. A v něm žijí dva hlavní hrdinové, náctiletí elfové, jimž se dostane do rukou stará kouzelnická hůl, díky níž by mohli vrátit na jeden den zpět mezi živé jejich otce, který předčasně zemřel, když byli malí.

Fotografie z filmu Frčíme / Onward
© Facebook tvůrce
Děj následně spočívá v tom, že oba dospívající kluci úspěšně přičarují jen spodní polovinu otcova těla (kterou pak s sebou až do konce filmu tahají na vodítku) a jelikož k dokončení kouzla potřebují magický krystal, tak se vydají jej hledat na dobrodružnou výpravu, na níž je jim v patách policie i starostlivá maminka (a mají na to jen 24 hodin, jinak otcovy nohy zmizí a oni svou příležitost spatřit jej celého propásnou). A při trénování kouzel a prokazování odvahy samozřejmě oba hrdinové posílí i své bratrské pouto…

Jde tedy o příběh poměrně přímočarý a jeho hrdinové mají navíc celou misi usnadněnou tím, že mladší z nich má na kouzlení s čarodějnou holí přirozený talent, takže mu jde kouzlit velmi snadno, a ten starší je zas expertem na jakousi společenskou hru ve stylu Dračího doupěte, jíž s oblibou hraje, a která je údajně autenticky navržena podle historických reálií jejich světa, což při hledání krystalu přijde výrazně k užitku. Byť se tedy oba bratři musejí během nadcházejícího závodu s časem potýkat s lecjakými překážkami, tak těmi největšími jsou jim především nedostatek sebevědomí a trocha vzájemné řevnivosti.

Fotografie z filmu Frčíme / Onward
© Facebook tvůrce
Film oplývá nostalgickými tématy, ať už je řeč o oprašování minulosti ve světě, který při spoléhání na nové technologie vytlačil tradiční postupy na okraj, nebo o vzpomínání postav na idealizovaného otce či na dávné časy. Mohlo by se tudíž zdát, že centrální emotivní rovinou snímku bude ona touha hrdinů prožít s tátou vzácné společné chvíle, jež s ním neměli šanci strávit v dětství, ve skutečnosti je jí však samotný průběh sbližování obou bratrů, kteří si přes všechny fyzické i charakterové odlišnosti musejí dojít k uvědomění toho, co je spojuje. I přes znatelný osobní vklad tvůrců a poutavý námět však film Frčíme ani zdaleka nedosahuje kvalit některých starších děl od Pixaru, protože je oproti nim až příliš obyčejný, jednoduchý a skoupý na originální nápady.

V konkurenci rodinných animovaných filmů přesto snímek Frčíme představuje solidní nadprůměr, jenž úspěšně propojuje zábavu i dojetí, elegantně pracuje s většinou motivů a rekvizit, k příběhu dokáže upoutat pomocí vhodně zvolených dobrodružných elementů a ke svým postavám a jejich komplexním osobnostem přistupuje s pečlivostí a až rodičovskou něhou.

BD obal filmu Frčíme / Onward
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Bonusovou výbavu Blu-Ray verze uvozuje dvojice trailerů na filmy z Disneyho produkce (animovaná pixarovka Duše a dobrodružný snímek Expedice: Džungle), které se spustí automaticky ještě před úvodní nabídkou, nicméně jdou snadno přeskočit a pak kdykoli jindy spustit pod heslem „krátké ukázky“ z menu, které je v češtině. Nabídce bonusů vévodí dvojice zhruba desetiminutových dokumentů, která je vybavena českými titulky.

První video s názvem Výprava za příběhem je věnováno vzniku filmu – jeho režisér Dan Scanlon v něm mluví o jeho počátcích a o svém osobním vztahu k námětu, inspirovaným jeho vlastním dětstvím. Nastíní totiž, že stejně jako hlavní hrdinové filmu, i on přišel o otce, když mu byl rok a jeho bratrovi čtyři roky. Následně se k realizaci filmu vyjadřují i další tvůrci a popisují, jak vznikal příběh a jeho postavy. Postavám se poté věnuje i druhý dokumentární klip, pojmenovaný Občané města Nový Houbeles, v němž si užijete nespočet původních grafických návrhů řady hrdinů, včetně různých zamítnutých či prototypových verzí. Dojde i na scény dabingu s Tomem Hollandem.

Dále je možné pustit si celý film spolu s doprovodným komentářem režiséra a producentky, ten je však jen pro znalce angličtiny. V seznamu bonusů pak poněkud zbytečně figuruje i soubor nazvaný Informace, pod nímž se skrývá už jen strohé sdělení, že všechny komentáře i rozhovory na disku jsou ve vlastnictví Disneyho společnosti. Komentář tvůrců je nicméně obsahově vyčerpávající a v kombinaci s bonusy zmíněnými v předchozím odstavci představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu.

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1 česky, DTS-HD High Resolution 5.1 anglicky

Titulky: české, anglické pro neslyšící

Obrazové formáty: 16:9 / 2.39:1

V prodeji od 17. 6. 2020

USA 2020, 102 minut

Český trailer k filmu Frčíme

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 23. víkend
Box office: Tiché místo se vrací na vrchol V souboji novinek proti stálicím zvítězil těsně zástupce druhé skupiny, když horor Tiché místo: Část II porazil muzikál Život v Heights. čtěte zde
Vydáno: 14.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tiché místo: Část II 6/10
Recenze: Film Tiché místo: Část II recykluje nápady svého předchůdce Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky. čtěte zde
Vydáno: 12.06.2021 10:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 11. 6. 2021 - 17. 6. 2021
TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne V polovině června v televizích nejvíc naláká ke sledování zařazení premiér finále ságy Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera a hudebního dramatu Zrodila se hvězda. Zavzpomínat ale můžete i na zesnulou Libuši Šafránkovou. ... čtěte zde
Vydáno: 11.06.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 23. týden
Kinopremiéry: První kráva Cruella, Godzilla a Kong se ocitají na tichém místě S postupným rozvolňováním se nafukují i programy kin a tento týden startuje hned dvanáct novinek. Největší divácký potenciál mají pokračování thrilleru Tiché místo, disneyovský origin Cruella a souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 09.06.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 22. týden
Top 20 ČR: Duše vedla slabý víkend Návštěvnost v domácích kinech je stále silně podprůměrná, za což může koronavirová pandemie a s ní související omezení. Situace by se ale měla postupně zlepšovat. čtěte zde
Vydáno: 08.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- Box office: vedení se ujala Raya a drak (08.03.2021 11:16 v Komentáře | Box office)
- V březnu na streamovacích službách: Čtyřhodinová Justice League, Cesta do Ameriky 2 nebo válečné drama Cherry (01.03.2021 12:30 v Radar)
- Tom Holland odhalil podtitul třetího Spidermana (26.02.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Tom Holland v prvním traileru Cherry (14.01.2021 18:49 v Novinky | Trailery)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- Chaos Walking: nový klip (18.12.2020 16:59 v Novinky | Trailery)
- Studio Marvel představuje své novinky! (11.12.2020 16:23 v Novinky | Zprávy)
- Alfred Molina se vrátí do Spider-Mana (09.12.2020 07:49 v Novinky | Zprávy)
- Tom Holland na prvních fotkách filmu Cherry (25.11.2020 17:55 v Novinky | Zprávy)
- Chaos Walking: první trailer (19.11.2020 17:20 v Novinky | Trailery)
- Doctor Strange a Spider-Man? (09.10.2020 11:21 v Novinky | Zprávy)
- Jamie Foxx se vrátí do Spider-Mana (02.10.2020 09:47 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Tenet ovládl česká kina (31.08.2020 15:49 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Šarlatán se vyšvihnul na vrchol (24.08.2020 16:40 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Trollové zůstali na vrcholu (17.08.2020 13:54 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer filmu Ďábel (13.08.2020 15:45 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2021

Tiché místo: Část II
6/10

Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu