Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Frčíme

Bluray recenze: Film Frčíme splétá příběh dvou bratrů s fantasy mytologií

Vydáno: 01.11.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Animovaný film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Jeho bonusová výbava přitom představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu.

FrčímeRecenzoval/a Jan Varga dne 01.11.2020 12:00. Animovaný film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Jeho bonusová výbava přitom představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu. Hodnocení: 3.5

Frčíme

Onward
Komedie / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2020 , 102 min.

Režie: Dan Scanlon
Scénář: Dan Scanlon, Keith Bunin, Jason Headley, Dan Scanlon, Jason Headley, Keith Bunin
Kamera: Sharon Calahan, Adam Habib
Herci: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Mel Rodriguez, Kyle Bornheimer, Lena Waithe, Ali Wong, Tracey Ullman, Wilmer Valderrama, , John Ratzenberger

Česká premiéra: 05.03.2020

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Animovaný film Frčíme od studia Pixar se odehrává ve fantaskním světě obývaném pohádkovými a mytickými bytostmi, jako jsou elfové, víly, kyklopové a kentauři. V tomto světě kdysi vládla kouzla a magie, jak ale přišla éra vynálezů a moderních technologií, tak se celá tato společnost civilizovala až do té fáze, že připomíná náš současný svět. A v něm žijí dva hlavní hrdinové, náctiletí elfové, jimž se dostane do rukou stará kouzelnická hůl, díky níž by mohli vrátit na jeden den zpět mezi živé jejich otce, který předčasně zemřel, když byli malí.

Fotografie z filmu Frčíme / Onward
© Facebook tvůrce
Děj následně spočívá v tom, že oba dospívající kluci úspěšně přičarují jen spodní polovinu otcova těla (kterou pak s sebou až do konce filmu tahají na vodítku) a jelikož k dokončení kouzla potřebují magický krystal, tak se vydají jej hledat na dobrodružnou výpravu, na níž je jim v patách policie i starostlivá maminka (a mají na to jen 24 hodin, jinak otcovy nohy zmizí a oni svou příležitost spatřit jej celého propásnou). A při trénování kouzel a prokazování odvahy samozřejmě oba hrdinové posílí i své bratrské pouto…

Jde tedy o příběh poměrně přímočarý a jeho hrdinové mají navíc celou misi usnadněnou tím, že mladší z nich má na kouzlení s čarodějnou holí přirozený talent, takže mu jde kouzlit velmi snadno, a ten starší je zas expertem na jakousi společenskou hru ve stylu Dračího doupěte, jíž s oblibou hraje, a která je údajně autenticky navržena podle historických reálií jejich světa, což při hledání krystalu přijde výrazně k užitku. Byť se tedy oba bratři musejí během nadcházejícího závodu s časem potýkat s lecjakými překážkami, tak těmi největšími jsou jim především nedostatek sebevědomí a trocha vzájemné řevnivosti.

Fotografie z filmu Frčíme / Onward
© Facebook tvůrce
Film oplývá nostalgickými tématy, ať už je řeč o oprašování minulosti ve světě, který při spoléhání na nové technologie vytlačil tradiční postupy na okraj, nebo o vzpomínání postav na idealizovaného otce či na dávné časy. Mohlo by se tudíž zdát, že centrální emotivní rovinou snímku bude ona touha hrdinů prožít s tátou vzácné společné chvíle, jež s ním neměli šanci strávit v dětství, ve skutečnosti je jí však samotný průběh sbližování obou bratrů, kteří si přes všechny fyzické i charakterové odlišnosti musejí dojít k uvědomění toho, co je spojuje. I přes znatelný osobní vklad tvůrců a poutavý námět však film Frčíme ani zdaleka nedosahuje kvalit některých starších děl od Pixaru, protože je oproti nim až příliš obyčejný, jednoduchý a skoupý na originální nápady.

V konkurenci rodinných animovaných filmů přesto snímek Frčíme představuje solidní nadprůměr, jenž úspěšně propojuje zábavu i dojetí, elegantně pracuje s většinou motivů a rekvizit, k příběhu dokáže upoutat pomocí vhodně zvolených dobrodružných elementů a ke svým postavám a jejich komplexním osobnostem přistupuje s pečlivostí a až rodičovskou něhou.

BD obal filmu Frčíme / Onward
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Frčíme vychází na DVD i na Blu-Ray. Bonusovou výbavu Blu-Ray verze uvozuje dvojice trailerů na filmy z Disneyho produkce (animovaná pixarovka Duše a dobrodružný snímek Expedice: Džungle), které se spustí automaticky ještě před úvodní nabídkou, nicméně jdou snadno přeskočit a pak kdykoli jindy spustit pod heslem „krátké ukázky“ z menu, které je v češtině. Nabídce bonusů vévodí dvojice zhruba desetiminutových dokumentů, která je vybavena českými titulky.

První video s názvem Výprava za příběhem je věnováno vzniku filmu – jeho režisér Dan Scanlon v něm mluví o jeho počátcích a o svém osobním vztahu k námětu, inspirovaným jeho vlastním dětstvím. Nastíní totiž, že stejně jako hlavní hrdinové filmu, i on přišel o otce, když mu byl rok a jeho bratrovi čtyři roky. Následně se k realizaci filmu vyjadřují i další tvůrci a popisují, jak vznikal příběh a jeho postavy. Postavám se poté věnuje i druhý dokumentární klip, pojmenovaný Občané města Nový Houbeles, v němž si užijete nespočet původních grafických návrhů řady hrdinů, včetně různých zamítnutých či prototypových verzí. Dojde i na scény dabingu s Tomem Hollandem.

Dále je možné pustit si celý film spolu s doprovodným komentářem režiséra a producentky, ten je však jen pro znalce angličtiny. V seznamu bonusů pak poněkud zbytečně figuruje i soubor nazvaný Informace, pod nímž se skrývá už jen strohé sdělení, že všechny komentáře i rozhovory na disku jsou ve vlastnictví Disneyho společnosti. Komentář tvůrců je nicméně obsahově vyčerpávající a v kombinaci s bonusy zmíněnými v předchozím odstavci představuje poměrně uspokojivý vhled do vzniku a procesu vytváření celého filmu.

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1 česky, DTS-HD High Resolution 5.1 anglicky

Titulky: české, anglické pro neslyšící

Obrazové formáty: 16:9 / 2.39:1

V prodeji od 17. 6. 2020

USA 2020, 102 minut

Český trailer k filmu Frčíme

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vetřelec od nejhoršího k nejlepšímu
Téma: série Vetřelec seřazená od nejhoršího k nejlepšímu Jednu z nejslavnějších sci-fi sérií započal v roce 1979 legendární Vetřelec Ridleyho Scotta. Od té doby jsme se dočkali několika pokračování, toho posledního před třemi roky. čtěte zde
Vydáno: 05.12.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika
5
Poslední rána pro kina? Studio Warner Bros. zveřejnilo nečekanou novinku
Poslední rána pro kina? Studio Warner Bros. zveřejnilo nečekanou novinku Neustupující pandemie koronaviru brání otevření spoustě kinosálů po celém světě. Studio Warner Bros. se rozhodlo pro krok, který může změnit filmový svět možná už napořád. čtěte zde
Vydáno: 04.12.2020 11:38 v sekci Novinky | Zprávy
0
Vánoční kronika 2 7/10
Recenze: Druhá část Vánoční kroniky cílí více na děti, ale přesto je dobrým nástupcem prvního dílu Měsíc před Vánoci přichází na Netflix druhá část úspěšné Vánoční kroniky. Tentokrát bude Santa Kurtovi zdatně sekundovat Goldie Hawn v roli paní Clausové. Dokázal režisér Chris Columbus natočit důstojného nástupce... čtěte zde
Vydáno: 04.12.2020 11:00 v sekci Recenze
0
TV tipy: 4. 12. 2020 - 10. 12. 2020
TV tipy: Debbie a její parťačky se brání útoku z hlubin od nacistických zombies Televizní začátek prosince pokračuje v trendu z minulého týdne, kdy byly na pořadu trochu nenápadné premiéry. Aktuálně se tedy dostalo třeba na řezničinu Overlord, krimikomedii Debbie a její parťačky nebo béčko Útok z hlubin.... čtěte zde
Vydáno: 04.12.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Vánoční kronika 7/10
Recenze: Vánoční kronice dominuje hláškující Santa Claus v podání Kurta Russela Před pár dny vypustil Netflix mezi své diváky druhý díl vánoční komedie Vánoční kronika, ve kterém si Santa Clause opět zahrál Kurt Russel. Byl první díl tak dobrý, že si zasloužil pokračování? čtěte zde
Vydáno: 01.12.2020 07:30 v sekci Recenze | Stroj času
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tom Holland na prvních fotkách filmu Cherry (25.11.2020 17:55 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (23.11.2020 17:30 v Články | Publicistika)
- Chaos Walking: první trailer (19.11.2020 17:20 v Novinky | Trailery)
- Doctor Strange a Spider-Man? (09.10.2020 11:21 v Novinky | Zprávy)
- Jamie Foxx se vrátí do Spider-Mana (02.10.2020 09:47 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Tenet ovládl česká kina (31.08.2020 15:49 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Šarlatán se vyšvihnul na vrchol (24.08.2020 16:40 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Trollové zůstali na vrcholu (17.08.2020 13:54 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer filmu Ďábel (13.08.2020 15:45 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Trollové odsunuli Havla (10.08.2020 14:13 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Havel se udržel v čele (03.08.2020 14:18 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Havel střídá 3Bobule (27.07.2020 14:03 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi tráví léto s Bobulemi (20.07.2020 14:43 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: 3Bobule stále první (13.07.2020 14:13 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: 3Bobule byly znovu první (07.07.2020 14:37 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: 3Bobule přitáhly lidi do kin (29.06.2020 14:05 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bourák obhájil první místo (22.06.2020 13:58 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bourák se naboural do Top 20 (15.06.2020 14:25 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: V síti nemá konkurenci (09.06.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   41/2020

Chlast
8/10

Kritický portrét společnosti, v níž je všudypřítomný alkohol součástí národní kultury, a zároveň vyvážené drama o čtveřici středoškolských učitelů, kteří si v rámci vědeckého pokusu udržují konstantní hladinku půl promile.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver