Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Mezi živly

Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh

Vydáno: 17.09.2023 10:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: Frame Rated

Studio Pixar opět probudilo své kreativní myšlení a připravilo pro nás film, jehož hlavními hrdiny jsou oheň, voda, vítr a země. Vidět ho už je navíc možné na streamovací službě Disney+. Připoutejte se! Exkurze Mezi živly právě začíná!

ElementalRecenzoval/a Lukáš Frank dne 17.09.2023 10:30. Studio Pixar opět probudilo své kreativní myšlení a připravilo pro nás film, jehož hlavními hrdiny jsou oheň, voda, vítr a země. Vidět ho už je navíc možné na streamovací službě Disney+. Připoutejte se! Exkurze Mezi živly právě začíná! Hodnocení: 3

Elemental

Elemental
Drama / Komedie / Romantický / Fantazie
United States, 2023 , 101 min.

Režie: Peter Sohn
Scénář: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh, Peter Sohn, John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh
Kamera: David Juan Bianchi, Jean-Claude Kalache
Hudba: Thomas Newman
Herci: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronaldo Del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Mason Wertheimer, Ronobir Lahiri, Wilma Bonet, Joe Pera, Matthew Yang King, Clara Lin Ding, Reagan To, Jeff LaPensee, Ben Morris

Česká premiéra: 15.06.2023

Elemental hodnocení na Kinobox.cz: 75.70 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Já vím. Už dávno nejsem dítě, ale přesto moje láska k animákům studia Pixar trvá už téměř čtvrtstoletí. Jako malý jsem s nadšením čekal, jestli moje hračky obživnou jako v prvním Toy Story - Příběh hraček Andymu (dnes už by mě to asi vyděsilo) a k narozeninám jsem si přál svého vlastního Nema a Dory. Živé! Ne plyšové! Jako větší jsem obdivoval akční scény v Úžasňákových, zamiloval se do Paříže díky Remymu a jeho výtečnému Ratatouille, ocenil jsem dokonalou animaci ve VALL-Im a pobrečel si u Vzhůru do oblak. Pixar filmy ve mně zanechaly spoustu emocí, a právě díky tomu si je opakovaně pouštím i dnes. No dobře, možná jsem trochu divnej, ale věřím, že v tom nelítám sám! Nejsou to totiž snímky určené primárně pro dětské publikum. U těchto animáků, které mají přesah, se nebudou nudit ani dospělí.

Fotografie z filmu Elemental / Elemental
© Collider
Jakže se to říká? Každý den není posvícení! Občas se prostě stalo, že studio šláplo vedle. Dokázal jsem jim odpustit opravdu špatná Auta 2, prosťounkého Hodného dinosaura nebo vyčpělou Dory. Musím ale přiznat, že mám pocit, jako by někdo ukradl v posledních filmech Pixaru duši (nebo Duši?). Dobrodružná fantasy jízda Frčíme, italskými recepty provoněný Luca, vesmírný Rakeťák nebo červená pandí retro Proměna. Filmy, které nejsou vůbec špatné a ve spoustě věcech převyšují konkurenci, ale postrádají to, co z Pixaru vždycky dělalo Pixar. Ani jejich nejnovější film Mezi živly bohužel není výjimkou. Ten pověstný WOW EFEKT se opět nekoná.

Určitě jste v posledních týdnech narazili na článek o tom, co dokázala vytvořit umělá inteligence. A já mám tak trochu pocit, že John Hoberg, Kat Likkel a Brenda Hsueh nejsou jména scenáristů, kteří za tímto snímkem stojí, ale jména tří notebooků, které leží v jedné z pracoven v sídle Pixaru v Kalifornii. Příběh je opravdu jednoduchý, všední a jako našroubovaný na dnešní dobu. Sociální předsudky a nepříjemně vlezlá moudra samozřejmě nesmí chybět! Divák se od počátku ocitá ve světě, kde společně žijí oheň, voda, vítr a země. Zřejmě největším městem je Město Živlů, do kterého se přistěhuje ohňová rodina s vidinou začít nový život. A ono se to daří! Narození dcery Jiskry, rozjezd úspěšného podnikání a budovaní nevraživosti vůči vodě a ostatním živlům. Když Jiskra vyroste, připravuje ji otec na převzetí rodinného podniku. Prasklé trubky ale naplaví do jejich sklepa inspektora Vlhoše Vlnu (v originále Wade Ripple - názor na překlad nechám na vás), který se rozhodne krámek zavřít. Jiskra se společně s ním vydává do centra města, aby zachránila svou rodinu, našla sebe sama a taky nějakou tu lásku. Klišé? Až na půdu!

Fotografie z filmu Elemental / Elemental
© Pixar
Dobře, příběh není nijak objevný, ale pojďme se podívat na to, co se tvůrcům opravdu povedlo. Není toho totiž málo! Už v prvních vteřinách je zcela jasné, že celý tým odvedl pořádný kus práce a s živelným světem si pořádně vyhrál. Vizualizace je opravdu úchvatná a vy nebudete vědět, kam dřív koukat. Ať už jde o rozmanité město, stylová obydlí nebo o dokonale promyšlené detaily, jako je třeba malý grilík místo kufříku pro ohňovou část obyvatelstva. Pozornější divák si všimne, že každá z postaviček není jen skvěle naanimovaná, ale má v sobě i ručně kreslené prvky. Obzvlášť na Jiskře je to hodně vidět a vypadá to perfektně a inovativně. Tleskám! 

Velkým plusem je také vykreslení dvou hlavních postav. Jiskra v sobě má všechny emoce, které úzce souvisí s ohněm. Ať už jde o výbušnost nebo o schopnost udržovat teplo rodinného krbu. Stejně je na tom i Vlhoš. Jeho schopnost dojmout sebe i celou rodinu ústí ve vtipné potoky slz, ve kterých se utápí celá rodina. Zpočátku mi dělalo problém si představit, jak tihle dva budou fungovat jako pár. Jojo, fyzika a chemie mi nikdy moc nešla. Postupným poznáváním a odkrýváním emocí je cítit, že ti dva k sobě patří čím dál víc. A všechno tohle směřuje ke vzájemnému doteku. Uhasí ji? Vypaří ho? Nechte se překvapit! Právě tenhle moment by se klidně mohl zařadit do žebříčku nejromantičtějších scén vůbec. Vlhoš se výjimečně hystericky nerozplakal, ale většina sálu si slzy kapesníčkem utírala. Protiklady se prostě přitahují. Další klišé? No a co!

Fotografie z filmu Elemental / Elemental
© Collider
Vtípků je v celém filmu tak akorát a žádný z nich netlačí zbytečně na pilu, což je potřeba v animáku ocenit. Zdravím Mimoně! Zaručeně pobaví vodní houbové trauma z dětství nebo romantická sklizeň jablek zemského živlu. Jen je škoda, že země a vítr nemají větší prostor. Když se ale na plátně objeví, stojí to za to a divák chce víc. Předpoklady na velké tržby ale Mezi živly nemá, takže s dvojkou spíš nepočítejme.

Mezi živly zřejmě neudělá díru do světa jako NemoV hlavě nebo Coco. Byla by ale škoda jej odsoudit jen proto, že scenáristicky nejde o žádné inovátorské dílo. Vizuálně převyšuje a překvapuje, sympatickým postavám budete fandit a troufám si říct, že se v poslední půlhodině nejednou dojmete. Pokud hledáte oddychovku na léto, která vám vyrazí dech svým zpracováním, tak je nový Pixar tou správnou volbou!

Před filmem je promítán osmiminutový kraťas Carlovo dostaveníčko, ve kterém se opět setkáte s postavami z filmu Vzhůru do oblak.

Český trailer filmu Mezi živly

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Barbie byla filmem roku (09.12.2023 10:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Trollové ovládli kina (21.11.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Česká komedie porazila Marvel (14.11.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: V hlavě 2 (10.11.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Freddy skóruje (07.11.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bratři vystoupali na čelo (31.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Tlapková kontrola dominuje (24.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Taylor Swift byla na Tlapkovou patrolu krátká (17.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Tlapková patrola bez konkurence (10.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Tlapková patrola vede (03.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bod obnovy střídá Sestru (26.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Sestra se drží na špici (19.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Sestra poráží Kazmu (12.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kazma si stále drží vedení (05.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kazma si udržel vedení (29.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi se hrnuli na Kazmu (22.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Barbenheimer oslabuje (15.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: novinky na Barbenheimera nestačily (08.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu