Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 17. 3. 2023 - 23. 3. 2023

TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí

Vydáno: 17.03.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po dlouhých týdnech se aktuálně v televizním programu objevuje opravdu velká premiéra. Tou je komiksovka Spider-Man: Homecoming, hodně diváků ale nepochybně zvolí i v kinech nedávno uvedenou českou tragikomedii Mimořádná událost.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karate Kid 2 (The Karate Kid, Part II) (pátek 17. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / sobota 18. 3., 17.25 - 20.00)

Plakát filmu Karate Kid 2 / The Karate Kid, Part II
© Impawards
Pokračování slavného akčního snímku pro celou rodinu vzniklo ve druhé polovině osmdesátých let a je o dost lépe přijato na zahraničních databázích. Režírující John G. Avildsen v něm zvolil v podstatě stejný přístup, což znamená, že děj je předvídatelný a plný klišé, tempo poměrně svižné a bojové scény mají náboj a jsou relativně nápadité. Pozitivem budiž přesun do exotických japonských lokací, které báječně fungují. Příjemnou atmosféru dokresluje krásná hudba Billa Contiho, titulní píseň se dokonce dočkala nominace na Oscara. V hlavních rolích se objeví Pat Morita a Ralph Macchio, které doplnili třeba Bruce Malmuth nebo Pat E. Johnson. Morální poselství a určitý filozofický přesah jsou pochopitelně až příliš tlačeny do popředí a ve výsledku působí lacině, pokud si ale tvůrci získají diváky na svou stranu, tolik by to vadit nemělo. Spíš je škoda, že přístup je až moc na jistotu a rezignoval na jakoukoli originalitu. Nenáročný tip.   

Zajímavost: Natáčet se začalo prakticky hned deset dní po premiéře prvního dílu.

Originální trailer filmu Karate Kid 2 / The Karate Kid, Part II
Železný stisk (The Gauntlet) (pátek 17. 3., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Železný stisk / The Gauntlet
© IMDb
Pod alternativním českým titulem Policejní kordon najdete v programu krimithriller z druhé poloviny sedmdesátých let, který v tuzemsku není až tak známý. Důvodem může být to, že režisér a představitel hlavní role Clint Eastwood v něm tak trochu upozadil akční momenty a jeho postava mnohem více mluví a víc ran schytá, než rozdá, což je přece jen trochu zvláštní. Nemá ale problém se solidní atmosférou a několika výbornými scénami, kterých ale není zase tolik. Tempo je potřebně svižné, a když už se na nějakou tu přestřelku dostane, je hodně solidní. Druhou hlavní roli pak ztvárnila Sondra Locke a mezi oběma probíhá potřebná chemie a také jejich slovní špičkování je dost zábavné, v dalších úlohách jim sekundovali kupříkladu Pat HingleMichael Cavanaugh nebo Bill McKinney. Snímek nicméně výrazně sráží předvídatelný příběh, v němž moc nefunguje logika, a úplný závěr, který vypadá spíše jako nechtěná parodie. Pozapomenutý počin absolutní legendy.

Zajímavost: Úplně původně měli ve filmu hrát Steve McQueen a Barbra Streisand, ale nepadli si do oka.

Originální trailer filmu Železný stisk / The Gauntlet
Spider-Man: Homecoming (Spider-Man: Homecoming) (pátek 17. 3., Nova, 20.20 - 23.10 / pondělí 20. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / úterý 21. 3., 15.40 - 18.10)

Český plakát filmu Spider-Man: Homecoming / Spider-Man: Homecoming
© Facebook tvůrce
Šest let stará komiksová podívaná trochu doplácí na to, že chce být seriózní podívanou i teenagerskou komedií, což se jí tak úplně nedaří. Režírující Jon Watts v ní potěší především odlehčenou atmosférou, z níž je po většinu času znát potřebný nadhled, který vynikne zejména v momentech, kdy hlavní hrdina řeší běžné problémy dospívajících. Také humor docela funguje a jednotlivé hlášky jsou dost úderné a vesměs dobře vypointované. Tomu pomáhá i obsazení, v němž titulní roli ztvárnil velmi dobrý Tom Holland, jemuž dělají společnost třeba Robert Downey Jr.Marisa TomeiZendayaJon Favreau nebo Gwyneth Paltrow, hodně výrazný je i záporák Michael Keaton, jehož motivace je pochopitelná a tím pádem patří k těm vůbec nejlepším záporným komiksovým postavám vůbec. Jakmile se ale tvůrce musí věnovat akci, lehce selhává, protože ji úplně nezvládá, působí v ní chaoticky a nechal se převálcovat velkým množstvím digitálních triků, které jsou v závěru skoro k nepřežití. S tím pak jde ruku v ruce přetažená stopáž, která rozhodně mohla být kratší. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Holland si po obsazení do role nechal na chodidlo vytetovat pavouka.

Český trailer filmu Spider-Man: Homecoming / Spider-Man: Homecoming
Psí domov (A Dog’s Way Home) (sobota 18. 3., Nova, 15.15 - 17.10 / pondělí 20. 3., Nova Cinema, 13.20 - 15.15 / středa 22. 3., 12.50 - 14.45)

Český plakát filmu Psí domov / A Dog's Way Home
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý rodinný snímek vychází z knižní předlohy W. Bruce Camerona a rozhodně nikoho nepřekvapí. Režírující Charles Martin Smith v něm dostal k dispozici generický a předvídatelný příběh, který připomíná podobné "zvířecí" filmy z devadesátých let, v nichž jsou hlavní dobrodružství a roztomilí hrdinové. To první se tvůrci daří, protože se neustále něco děje, je to chvílemi zábavné a ke konci dojemné, rozhodně to ale víceméně funguje. To druhé už je horší, protože digitální původ psů je dost znát, čímž pochopitelně působí nepříliš životně a ne až tak líbezně. V hlavních lidských rolích se ze známějších tváří objeví Ashley Judd a Edward James Olmos. Logiku tu tedy moc nehledejte a působení na city je s blížícím se koncem zbytečně enormní, i proto budou z výsledku nadšenější děti než jejich rodiče. Tip pro celou rodinu.  

Zajímavost: Hlavní psí roli ztvárnil pes jménem Shelby, který je křížencem rotvajlera.

Český trailer filmu Psí domov / A Dog’s Way Home
Petrolejářky (Les pétroleuses) (neděle 19. 3., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Petrolejářky / Les pétroleuses
© CSFD
Koprodukční evropský komediální western z počátku sedmdesátých let není nejen u nás zas tak známý. Režírující Christian-Jaque v něm rezignoval na vyšší ambice a od počátku servíruje velmi jednoduchý až naivní příběh, který asi měl být částečnou parodií, což se ale minulo účinkem. Viditelně nejvíce spoléhal na Brigitte Bardot a Claudii Cardinale v hlavních rolích, které se střídavě lehce obnažují, střídavě pronášejí relativně vtipné hlášky a v závěru se dostanou do nějaké té akce, celý snímek je ale jen a pouze o jejich charismatu a sexappealu, který funguje beze zbytku a diváka překlene přes poměrně dost nudných momentů. K dobru budiž připočítána i hodně příjemná hudba. O to větší je škoda, že jakási feministická zápletka je jen naznačena a postupem času se od ní ustupuje a přednost dostávají prvoplánový důraz na ženskost a odhalování různých kousků těla. Zapomenutá a lehce nezajímavá záležitost. 

Zajímavost: Kvůli tomuto filmu skončila Bardot s herectvím.

Originální trailer filmu Petrolejářky / Les pétroleuses
Mimořádná událost (neděle 19. 3., ČT1, 20.10 - 21.55)

Plakát filmu  / Mimořádná událost
© CSFD
Rok a měsíc po premiéře v kinech se na menší obrazovky dostává úspěšná tuzemská tragikomedie, jejímž největším problémem je značné množství motivů, které vrší na sebe. Režisér a spoluscenárista Jiří Havelka je nedokáže umně propojit a jen skládá jednu scénku za druhou. Často se při tom uchyluje k těm nejjednodušším stereotypům a klišé, která jsou místy hodně otravná, nikdy je ale nikam nedovede. Samotný příběh má zajímavý potenciál, jenomže většina zvratů je hodně očekávaných a zoufale v něm chybí postava, která by byla jakž takž normální a nepodléhala předsudkům. Jinak slušnou atmosféru narušuje zhola zbytečná politická linie, která působí jako laciná parodie na některé vládní činitele a nic z ní nevyplyne. Nejsilnější je naopak v kritice mediálního světa a sociálních sítí, která ale mohla být ostřejší a o něco hlubší. Kromě několika vtipných momentů drží nad vodou snímek hvězdné obsazení, z něhož nejvíce upoutají Igor ChmelaJenovéfa Boková a Jaroslav Plesl, dále se pak objeví třeba Jana Plodková nebo Václav Kopta. Divácky atraktivní tip, o němž najdete detaily v naší recenzi.

Zajímavost: Takřka všechny události, o nichž se ve filmu mluví, se skutečně staly.

Oficiální trailer filmu Mimořádná událost
Spolu (neděle 19. 3., Prima, 20.15 - 22.55)

Plakát filmu  / Spolu
© CSFD
Pouhého půl roku po uvedení v kinech se televizní premiéry dočká české drama, které diváky tolik nezaujalo. A ono se není co divit, protože režijní a scenáristická dvojice Martin Müller a David Laňka v něm zvolila hodně těžké téma, na které možná spoléhala až příliš, protože samotný příběh je nečekaně povrchní, lehce naivní a vůbec neřeší dilema, před které své hrdiny postavil, což je trochu problém. Hodně kontroverzní pak je zásadní příběhový zvrat, který je navíc prý v realitě naprosto nesmyslný. Melancholická a posmutnělá atmosféra naštěstí funguje po celou dobu a pomalejší tempo je také zvolené velmi vhodně. Nejlépe paradoxně snímek funguje v humorné rovině, protože ta je velmi decentní, neprvoplánová a v určitých chvílích i chytrá. Tím nejdůležitějším je ovšem obsazení, protože ústřední trio Veronika ŽilkováŠtěpán Kozub a Kamila Janovičová je naprosto fantastické a jednoznačně drží film nad vodou. O to víc mrzí, že solidní potenciál tvůrci zdaleka nedokázali využít.    

Zajímavost: Snímek vychází z divadelní hry Fabia Marry.

Originální trailer filmu Spolu
Vítězství ducha (Triumph of the Spirit) (pondělí 20. 3., ČT2, 22.00 - 00.00)

Plakát filmu Vítězství ducha / Triumph of the Spirit
© IMDb
Zásadním problémem velmi málo známého dramatu z konce osmdesátých let je to, že diváky láká na boxerskou zápletku z koncentračního tábora, což ale úplně není pravda. Režírující Robert M. Young věnuje samotnému sportu zhruba deset minut, navíc tu vůbec není důležitý. Hlavní pozornost věnuje běžnému životu vězňů v nelidských podmínkách, který zachycuje až moc epizodicky a příběh tím pádem nedrží u sebe a je hodně rozkouskovaný. Tvůrce zároveň příliš tlačí na emoce, které zbytečně ždímá neustálým připomínáním hrůz Osvětimi, což je ale ve zvoleném přístupu místy kontraproduktivní. K čemu ale výhrady mít nelze, je skvělé obsazení, jemuž dominuje výborný Willem Dafoe, kterému sekundují kupříkladu Edward James OlmosRobert Loggia nebo Wendy Gazelle. Zajímavý a zcela zapomenutý tip.

Zajímavost: Z velké části probíhalo natáčení ve skutečných prostorách táborů Březinka a Osvětim.

Originální trailer filmu Vítězství ducha / Triumph of the Spirit
Krvavá pani (pondělí 20. 3., ČT art, 22.30 - 23.45)

Plakát filmu  / Krvavá pani
© CSFD
Animovaný československý snímek z raných osmdesátých let je dnes zcela zapomenutý, což je rozhodně škoda. Režisér a scenárista Viktor Kubal v něm převyprávěl legendu o Alžbětě Báthoryové a udělal to tradičně osobitě a rozhodně ne pro každého. Až na úvodní krátký komentář rezignoval na dialogy a soustředil se na svou typickou a záměrně primitivní animaci, kterou opět ocení ti, kteří znají jeho předchozí díla, případně kreslené vtipy, kterou podkreslil hodně výraznou hudbou a zvuky a ruchy, které všemu dodávají hodně specifické kouzlo. Krom toho zvolil i zajímavý styl vyprávění, protože začíná odlehčenou atmosférou a v úvodu se zdá, že půjde o romantickou podívanou, postupem času ale dost přitvrzuje, aby skončil regulérním hororem a děsem s bezvýchodnou pointou a temným laděním. Občas je to sice zdlouhavé a středometrážní stopáž by tomu slušela víc, zas takový problém to ale není. Osobitý tip.  

Zajímavost: Sám tvůrce tvrdil, že dějem a částečně pojetím odkazuje k německému expresionismu.

Ukázka z filmu Krvavá pani
V zajetí (Run) (čtvrtek 23. 3., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu V zajetí / Run
© Proti šedi
Tři roky starý thriller je prezentován jako horor, ale tak to úplně není. Režisér a spoluscenárista Aneesh Chaganty v něm sice nedělá nic špatně, přesto ale není výsledek až tak oslnivý. Atmosféra je tedy potřebně hutná, napětí po celou dobu funguje, extrémní množství nelogičností se také očekávat nedá a příběh je natolik solidně napsaný, že vzbudí zájem o hlavní hrdinku, jenže zároveň nedokáže ničím překvapit, je dost předvídatelný a až striktně se drží v žánrové šabloně. Taktéž Sarah Paulson a Kiera Allen jsou výborné, chybí ale hlubší propracování jejich vzájemného vztahu, což brání tomu, aby byl zážitek mrazivý a děsivý. Celkově by to asi lépe fungovalo jako epizoda nějaké série, protože úvodní třetina je naprosto báječná, závěr ale sklouzne k prvoplánové akci a přestane dávat moc smysl. 

Zajímavost: Tvůrce do filmu ukryl mnoho odkazů na díla Stephena Kinga.

Český trailer filmu V zajetí / Run

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rivalové (22.02.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu