TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí

Vydáno: 17.03.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po dlouhých týdnech se aktuálně v televizním programu objevuje opravdu velká premiéra. Tou je komiksovka Spider-Man: Homecoming, hodně diváků ale nepochybně zvolí i v kinech nedávno uvedenou českou tragikomedii Mimořádná událost.
Karate Kid 2 (The Karate Kid, Part II) (pátek 17. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / sobota 18. 3., 17.25 - 20.00)

Plakát filmu Karate Kid 2 / The Karate Kid, Part II
© Impawards
Pokračování slavného akčního snímku pro celou rodinu vzniklo ve druhé polovině osmdesátých let a je o dost lépe přijato na zahraničních databázích. Režírující John G. Avildsen v něm zvolil v podstatě stejný přístup, což znamená, že děj je předvídatelný a plný klišé, tempo poměrně svižné a bojové scény mají náboj a jsou relativně nápadité. Pozitivem budiž přesun do exotických japonských lokací, které báječně fungují. Příjemnou atmosféru dokresluje krásná hudba Billa Contiho, titulní píseň se dokonce dočkala nominace na Oscara. V hlavních rolích se objeví Pat Morita a Ralph Macchio, které doplnili třeba Bruce Malmuth nebo Pat E. Johnson. Morální poselství a určitý filozofický přesah jsou pochopitelně až příliš tlačeny do popředí a ve výsledku působí lacině, pokud si ale tvůrci získají diváky na svou stranu, tolik by to vadit nemělo. Spíš je škoda, že přístup je až moc na jistotu a rezignoval na jakoukoli originalitu. Nenáročný tip.   

Zajímavost: Natáčet se začalo prakticky hned deset dní po premiéře prvního dílu.

Originální trailer filmu Karate Kid 2 / The Karate Kid, Part II
Železný stisk (The Gauntlet) (pátek 17. 3., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Železný stisk / The Gauntlet
© IMDb
Pod alternativním českým titulem Policejní kordon najdete v programu krimithriller z druhé poloviny sedmdesátých let, který v tuzemsku není až tak známý. Důvodem může být to, že režisér a představitel hlavní role Clint Eastwood v něm tak trochu upozadil akční momenty a jeho postava mnohem více mluví a víc ran schytá, než rozdá, což je přece jen trochu zvláštní. Nemá ale problém se solidní atmosférou a několika výbornými scénami, kterých ale není zase tolik. Tempo je potřebně svižné, a když už se na nějakou tu přestřelku dostane, je hodně solidní. Druhou hlavní roli pak ztvárnila Sondra Locke a mezi oběma probíhá potřebná chemie a také jejich slovní špičkování je dost zábavné, v dalších úlohách jim sekundovali kupříkladu Pat HingleMichael Cavanaugh nebo Bill McKinney. Snímek nicméně výrazně sráží předvídatelný příběh, v němž moc nefunguje logika, a úplný závěr, který vypadá spíše jako nechtěná parodie. Pozapomenutý počin absolutní legendy.

Zajímavost: Úplně původně měli ve filmu hrát Steve McQueen a Barbra Streisand, ale nepadli si do oka.

Originální trailer filmu Železný stisk / The Gauntlet
Spider-Man: Homecoming (Spider-Man: Homecoming) (pátek 17. 3., Nova, 20.20 - 23.10 / pondělí 20. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / úterý 21. 3., 15.40 - 18.10)

Český plakát filmu Spider-Man: Homecoming / Spider-Man: Homecoming
© Facebook tvůrce
Šest let stará komiksová podívaná trochu doplácí na to, že chce být seriózní podívanou i teenagerskou komedií, což se jí tak úplně nedaří. Režírující Jon Watts v ní potěší především odlehčenou atmosférou, z níž je po většinu času znát potřebný nadhled, který vynikne zejména v momentech, kdy hlavní hrdina řeší běžné problémy dospívajících. Také humor docela funguje a jednotlivé hlášky jsou dost úderné a vesměs dobře vypointované. Tomu pomáhá i obsazení, v němž titulní roli ztvárnil velmi dobrý Tom Holland, jemuž dělají společnost třeba Robert Downey Jr.Marisa TomeiZendayaJon Favreau nebo Gwyneth Paltrow, hodně výrazný je i záporák Michael Keaton, jehož motivace je pochopitelná a tím pádem patří k těm vůbec nejlepším záporným komiksovým postavám vůbec. Jakmile se ale tvůrce musí věnovat akci, lehce selhává, protože ji úplně nezvládá, působí v ní chaoticky a nechal se převálcovat velkým množstvím digitálních triků, které jsou v závěru skoro k nepřežití. S tím pak jde ruku v ruce přetažená stopáž, která rozhodně mohla být kratší. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Holland si po obsazení do role nechal na chodidlo vytetovat pavouka.

Český trailer filmu Spider-Man: Homecoming / Spider-Man: Homecoming
Psí domov (A Dog’s Way Home) (sobota 18. 3., Nova, 15.15 - 17.10 / pondělí 20. 3., Nova Cinema, 13.20 - 15.15 / středa 22. 3., 12.50 - 14.45)

Český plakát filmu Psí domov / A Dog's Way Home
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý rodinný snímek vychází z knižní předlohy W. Bruce Camerona a rozhodně nikoho nepřekvapí. Režírující Charles Martin Smith v něm dostal k dispozici generický a předvídatelný příběh, který připomíná podobné "zvířecí" filmy z devadesátých let, v nichž jsou hlavní dobrodružství a roztomilí hrdinové. To první se tvůrci daří, protože se neustále něco děje, je to chvílemi zábavné a ke konci dojemné, rozhodně to ale víceméně funguje. To druhé už je horší, protože digitální původ psů je dost znát, čímž pochopitelně působí nepříliš životně a ne až tak líbezně. V hlavních lidských rolích se ze známějších tváří objeví Ashley Judd a Edward James Olmos. Logiku tu tedy moc nehledejte a působení na city je s blížícím se koncem zbytečně enormní, i proto budou z výsledku nadšenější děti než jejich rodiče. Tip pro celou rodinu.  

Zajímavost: Hlavní psí roli ztvárnil pes jménem Shelby, který je křížencem rotvajlera.

Český trailer filmu Psí domov / A Dog’s Way Home
Petrolejářky (Les pétroleuses) (neděle 19. 3., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Petrolejářky / Les pétroleuses
© CSFD
Koprodukční evropský komediální western z počátku sedmdesátých let není nejen u nás zas tak známý. Režírující Christian-Jaque v něm rezignoval na vyšší ambice a od počátku servíruje velmi jednoduchý až naivní příběh, který asi měl být částečnou parodií, což se ale minulo účinkem. Viditelně nejvíce spoléhal na Brigitte Bardot a Claudii Cardinale v hlavních rolích, které se střídavě lehce obnažují, střídavě pronášejí relativně vtipné hlášky a v závěru se dostanou do nějaké té akce, celý snímek je ale jen a pouze o jejich charismatu a sexappealu, který funguje beze zbytku a diváka překlene přes poměrně dost nudných momentů. K dobru budiž připočítána i hodně příjemná hudba. O to větší je škoda, že jakási feministická zápletka je jen naznačena a postupem času se od ní ustupuje a přednost dostávají prvoplánový důraz na ženskost a odhalování různých kousků těla. Zapomenutá a lehce nezajímavá záležitost. 

Zajímavost: Kvůli tomuto filmu skončila Bardot s herectvím.

Originální trailer filmu Petrolejářky / Les pétroleuses
Mimořádná událost (neděle 19. 3., ČT1, 20.10 - 21.55)

Plakát filmu  / Mimořádná událost
© CSFD
Rok a měsíc po premiéře v kinech se na menší obrazovky dostává úspěšná tuzemská tragikomedie, jejímž největším problémem je značné množství motivů, které vrší na sebe. Režisér a spoluscenárista Jiří Havelka je nedokáže umně propojit a jen skládá jednu scénku za druhou. Často se při tom uchyluje k těm nejjednodušším stereotypům a klišé, která jsou místy hodně otravná, nikdy je ale nikam nedovede. Samotný příběh má zajímavý potenciál, jenomže většina zvratů je hodně očekávaných a zoufale v něm chybí postava, která by byla jakž takž normální a nepodléhala předsudkům. Jinak slušnou atmosféru narušuje zhola zbytečná politická linie, která působí jako laciná parodie na některé vládní činitele a nic z ní nevyplyne. Nejsilnější je naopak v kritice mediálního světa a sociálních sítí, která ale mohla být ostřejší a o něco hlubší. Kromě několika vtipných momentů drží nad vodou snímek hvězdné obsazení, z něhož nejvíce upoutají Igor ChmelaJenovéfa Boková a Jaroslav Plesl, dále se pak objeví třeba Jana Plodková nebo Václav Kopta. Divácky atraktivní tip, o němž najdete detaily v naší recenzi.

Zajímavost: Takřka všechny události, o nichž se ve filmu mluví, se skutečně staly.

Oficiální trailer filmu Mimořádná událost
Spolu (neděle 19. 3., Prima, 20.15 - 22.55)

Plakát filmu  / Spolu
© CSFD
Pouhého půl roku po uvedení v kinech se televizní premiéry dočká české drama, které diváky tolik nezaujalo. A ono se není co divit, protože režijní a scenáristická dvojice Martin Müller a David Laňka v něm zvolila hodně těžké téma, na které možná spoléhala až příliš, protože samotný příběh je nečekaně povrchní, lehce naivní a vůbec neřeší dilema, před které své hrdiny postavil, což je trochu problém. Hodně kontroverzní pak je zásadní příběhový zvrat, který je navíc prý v realitě naprosto nesmyslný. Melancholická a posmutnělá atmosféra naštěstí funguje po celou dobu a pomalejší tempo je také zvolené velmi vhodně. Nejlépe paradoxně snímek funguje v humorné rovině, protože ta je velmi decentní, neprvoplánová a v určitých chvílích i chytrá. Tím nejdůležitějším je ovšem obsazení, protože ústřední trio Veronika ŽilkováŠtěpán Kozub a Kamila Janovičová je naprosto fantastické a jednoznačně drží film nad vodou. O to víc mrzí, že solidní potenciál tvůrci zdaleka nedokázali využít.    

Zajímavost: Snímek vychází z divadelní hry Fabia Marry.

Originální trailer filmu Spolu
Vítězství ducha (Triumph of the Spirit) (pondělí 20. 3., ČT2, 22.00 - 00.00)

Plakát filmu Vítězství ducha / Triumph of the Spirit
© IMDb
Zásadním problémem velmi málo známého dramatu z konce osmdesátých let je to, že diváky láká na boxerskou zápletku z koncentračního tábora, což ale úplně není pravda. Režírující Robert M. Young věnuje samotnému sportu zhruba deset minut, navíc tu vůbec není důležitý. Hlavní pozornost věnuje běžnému životu vězňů v nelidských podmínkách, který zachycuje až moc epizodicky a příběh tím pádem nedrží u sebe a je hodně rozkouskovaný. Tvůrce zároveň příliš tlačí na emoce, které zbytečně ždímá neustálým připomínáním hrůz Osvětimi, což je ale ve zvoleném přístupu místy kontraproduktivní. K čemu ale výhrady mít nelze, je skvělé obsazení, jemuž dominuje výborný Willem Dafoe, kterému sekundují kupříkladu Edward James OlmosRobert Loggia nebo Wendy Gazelle. Zajímavý a zcela zapomenutý tip.

Zajímavost: Z velké části probíhalo natáčení ve skutečných prostorách táborů Březinka a Osvětim.

Originální trailer filmu Vítězství ducha / Triumph of the Spirit
Krvavá pani (pondělí 20. 3., ČT art, 22.30 - 23.45)

Plakát filmu  / Krvavá pani
© CSFD
Animovaný československý snímek z raných osmdesátých let je dnes zcela zapomenutý, což je rozhodně škoda. Režisér a scenárista Viktor Kubal v něm převyprávěl legendu o Alžbětě Báthoryové a udělal to tradičně osobitě a rozhodně ne pro každého. Až na úvodní krátký komentář rezignoval na dialogy a soustředil se na svou typickou a záměrně primitivní animaci, kterou opět ocení ti, kteří znají jeho předchozí díla, případně kreslené vtipy, kterou podkreslil hodně výraznou hudbou a zvuky a ruchy, které všemu dodávají hodně specifické kouzlo. Krom toho zvolil i zajímavý styl vyprávění, protože začíná odlehčenou atmosférou a v úvodu se zdá, že půjde o romantickou podívanou, postupem času ale dost přitvrzuje, aby skončil regulérním hororem a děsem s bezvýchodnou pointou a temným laděním. Občas je to sice zdlouhavé a středometrážní stopáž by tomu slušela víc, zas takový problém to ale není. Osobitý tip.  

Zajímavost: Sám tvůrce tvrdil, že dějem a částečně pojetím odkazuje k německému expresionismu.

Ukázka z filmu Krvavá pani
V zajetí (Run) (čtvrtek 23. 3., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu V zajetí / Run
© Proti šedi
Tři roky starý thriller je prezentován jako horor, ale tak to úplně není. Režisér a spoluscenárista Aneesh Chaganty v něm sice nedělá nic špatně, přesto ale není výsledek až tak oslnivý. Atmosféra je tedy potřebně hutná, napětí po celou dobu funguje, extrémní množství nelogičností se také očekávat nedá a příběh je natolik solidně napsaný, že vzbudí zájem o hlavní hrdinku, jenže zároveň nedokáže ničím překvapit, je dost předvídatelný a až striktně se drží v žánrové šabloně. Taktéž Sarah Paulson a Kiera Allen jsou výborné, chybí ale hlubší propracování jejich vzájemného vztahu, což brání tomu, aby byl zážitek mrazivý a děsivý. Celkově by to asi lépe fungovalo jako epizoda nějaké série, protože úvodní třetina je naprosto báječná, závěr ale sklouzne k prvoplánové akci a přestane dávat moc smysl. 

Zajímavost: Tvůrce do filmu ukryl mnoho odkazů na díla Stephena Kinga.

Český trailer filmu V zajetí / Run


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY