Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 2. 6. 2023 - 8. 6. 2023

TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec

Vydáno: 02.06.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Lost in Cinema

Blížící se léto už je znát na první červnové televizní nabídce, v níž je tím nejvýraznějším premiéra českého dramatu Atlas ptáků. Vedle něj jako už tradičně očekávejte spíše snímky pozapomenuté a velmi málo známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Snít můžeme vždycky (On peut toujours rêver) (sobota 3. 6., ČT2, 14.15 - 15.50)

Plakát filmu Snít můžeme vždycky / On peut toujours rêver
© IMDb
Francouzská komedie z počátku devadesátých let je nejen u nás dost neznámá. Představitel hlavní role Pierre Richard se v ní zároveň chopil režie a scénáře, v čemž ale tak úplně neuspěl. Nepodařilo se mu totiž zcela prodat lehce klišovitý příběh, který má hodně příjemnou posmutnělou atmosféru a humor v něm není prvoplánový, ale vyvolá spíš pousmání než nějaké záchvaty smíchu. Ani většina postav není moc dobře napsaná a přerod některých z nich není úplně důvěryhodný. Tempo je nicméně svižné, satirická linie poměrně funguje a stopáž je natolik střídmá, že v ní není prostor pro zásadní příběhovou vatu. Největším hereckým tahounem je pochopitelně hlavní hvězda, která je ale docela umírněná a civilní, dále se pak objeví třeba SmaïnÉdith ScobJacques Nolot nebo Véronique Genest. Méně výrazný a poměrně raritní tip.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 16. února 1991.

Originální trailer filmu Snít můžeme vždycky / On peut toujours rêver

Velká voda (Golemata voda) (sobota 3. 6., ČT art, 22.35 - 00.05)

Plakát filmu Velká voda / Golemata voda
© IMDb
Skoro dvě dekády staré makedonsko-česko-slovenské drama je téměř neznámé a oficiálně se nedá sehnat. Režisér a spoluscenárista Ivo Trajkov v něm vychází ze skutečných událostí a spoléhá především na hutnou a depresivní atmosféru, kterou umocňuje i to, že hlavními hrdiny jsou děti. Opíral se i o velmi výraznou kameru, která se podílí na trochu netradiční vizuální stránce, a o zdařilý hudební podkres, který do nálady snímku přesně zapadne. K pozitivnímu vyznění přispívá i krátká stopáž, v níž se odehraje jen to nejpodstatnější a nejpůsobivější. Tvůrce vystihl i určitý kontrast mezi "velkými" prioritami rodícího se totalitního režimu a běžnými dětskými starostmi, které politiku logicky neřeší. Výsledek by byl ale poloviční bez výborného obsazení klíčových rolí, které se povedlo a všichni dětští herci jsou vynikající a naprosto strhující. Jen škoda, že skoro všechny dospělé postavy jsou karikaturami a pouhými figurkami. Zapomenutý počin.  

Zajímavost: Snímek je adaptací biografického románu Zivka Cinga.

Originální trailer filmu Velká voda / Golemata voda

Hotel Transylvánie 2 (Hotel Transylvania 2) (neděle 4. 6., ČT :D, 09.20 - 10.50)

Český plakát filmu Hotel Transylvánie 2 / Hotel Transylvania 2
© Falcon
Pokračování poměrně úspěšného animáku vzniklo před osmi lety a logicky se drželo fungujících postupů, ačkoli v určitých momentech šlo trochu jinou cestou. Režírující Genndy Tartakovsky v něm dostal k dispozici mnohem kompaktnější příběh, který je sice zoufale klišovitý, předvídatelný a nepřekvapivý, přesto to nijak nevadí, protože tempo je svižné, atmosféra příjemně odlehčená a všechny postavičky víceméně zábavné. Animace je taktéž na vysoké úrovni, ačkoli za těmi největšími studijními hráči lehce zaostává a samotný humor pak je tedy infantilnější, naštěstí ale ne nijak výrazně a i dospělí si najdou chvíle, kdy se upřímně pobaví. Jen to celkové a nezbytné poselství je trochu spekulativní a pro některé možná i zpátečnické. Nenáročná společnost k nedělnímu probouzení, o čemž se píše i v naší recenzi

Zajímavost: Ve snímku je ukryto hodně odkazů na historii samotného hraběte Drákuly.

Český trailer filmu Hotel Transylvánie 2 / Hotel Transylvania 2

Chaos (Chaos Walking) (neděle 4. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 5. 6., 15.40 - 17.40 / úterý 6. 6., 12.50 - 14.50)

Plakát filmu Chaos / Chaos Walking
© Impawards
Dva roky staré dobrodružné sci-fi mělo velký potenciál a značné ambice, jenže v postprodukci, kterou provázely obrovské problémy s přetáčkami a dotáčkami, se něco pokazilo a výsledek je vesměs průměrný. Režírující Doug Liman v něm vycházel z knižní předlohy Patricka Nesse, který se sám podílel na scénáři, na němž je extrémně znát, že byl několikrát přepisován a román byl osekán na úplné minimum. Mnoho zvratů totiž nedává vůbec smysl, chování postav je podivné a ani kombinace sci-fi s westernem úplně nefunguje. Samotný fantazijní svět je výborný a atraktivní, sráží ho ale až překvapivě laciná výprava a nevýrazná vizuální stránka. Nad vodou tak výsledek drží sympatické obsazení, v němž hrají prim Tom Holland a Daisy Ridley, kteří dělají, co mohou a probíhá mezi nimi potřebná romantická jiskra, těm pak sekundují kupříkladu Demián BichirMads MikkelsenDavid Oyelowo nebo Nick Jonas. Guilty pleasure tip.

Zajímavost: Holland si při natáčení zlomil nos.

Oficiální trailer filmu Chaos / Chaos Walking

Atlas ptáků (neděle 4. 6., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Atlas ptáků
© Česká televize
Koprodukční, převážně však české drama není úplně divácké a poměrně vysoká očekávání zcela nenaplnilo. Na Českého lva nominovaný režisér Olmo Omerzu, který se podílel i na scénáři, v něm zaujme především v úvodu, kdy zajímavě rozehrává ústřední zápletku a láká k dalšímu sledování. Po vyzrazení klíčového zvratu ale kvalita začne trochu upadat a výsledek se mění v komorní a trochu klišovitou a otřepanou podívanou, která už ničím nepřekvapí. Atmosféra se ale udrží po celou, naštěstí dost střídmou stopáž a také tempo je na zdejší poměry relativně svižné. Jak už to u podobných počinů bývá, úroveň udržují herecké výkony, které obstarali především na České lvy nominovaní Miroslav DonutilAlena MihulováMartin Pechlát a Eliška Křenková, vedle kterých se objeví třeba ještě Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová. Úplně mimo se ovšem ukázal jakýsi morální komentář, který obstarávají mluvící ptáci. Pro některé neuspokojivá záležitost, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Film se odehrává v Kolíně.

Originální trailer filmu Atlas ptáků

Farářův konec (neděle 4. 6., ČT art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu  / Farářův konec
© CSFD
Československé drama z druhé poloviny šedesátých let je unikátním počinem, který pochopitelně musel ve své době skončit v trezoru. Režisér a spoluscenárista Evald Schorm v něm zpracoval knižní předlohu Josefa Škvoreckého do podoby vynikajícího podobenství o životě Ježíše Krista a zároveň absurditě totality, které disponuje výborně napsanými a vypointovanými dialogy. Fantastická je i typicky vesnická atmosféra, která příběh posouvá na zcela jinou úroveň. Za zmínku stojí také nádherná kamera Jaromíra Šofra, která v kombinaci se záměrně fantaskními pouťovými výjevy, které ale ne každému sednou, dodává snímku hodně specifickou vizuální stránku. Titulní roli výtečně ztvárnil Vlastimil Brodský, kterého doplnil především Jan Libíček, objeví se ale i Jana BrejchováJaroslav SatoranskýHelena Růžičková nebo Zdena Salivarová-Škvorecká. Rafinovaný tip, jehož myšlenkový přesah je až extrémní a humor dost sofistikovaný a absurdní.

Zajímavost: Posledním dnem natáčení byl 20. srpen 1968.

Televizní spot filmu Farářův konec

Masakr v Římě (Rappresaglia) (neděle 4. 6., ČT2, 21.40 - 23.20)

Plakát filmu Masakr v Římě / Rappresaglia
© Movieplayer
Italsko-francouzské válečné drama z první poloviny sedmdesátých let v tuzemsku není tolik známé. Důvodem je asi to, že akce v něm moc není a režírující George Pan Cosmatos, který se podílel i na scénáři, se soustředil především na rekonstrukci skutečných událostí, které v knižní předloze popsal Robert Katz. To tedy znamená, že začátek je notně rozvláčný a snímek je plný dialogů, které ale mají tempo a jsou poměrně dobře napsané. Atmosféra postupem času houstne a vrcholí v samotném závěru, v němž je napětí šponováno skoro k nevydržení. Celé to navíc podtrhuje jako vždy fantastická hudba Ennia Morriconeho. V ústředních rolích excelují Richard Burton a Marcello Mastroianni, kterým sekundují například Leo McKernJohn SteinerRobert Harris nebo Peter Vaughan. Neprávem opomíjená záležitost.

Zajímavost: Akce, která je ve filmu zobrazována, se odehrála v Adeatinských jeskyních u Říma.

Originální trailer filmu Masakr v Římě / Rappresaglia

Místo pro lásku (Amanti) (pondělí 5. 6., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu Místo pro lásku / Amanti
© IMDb
Ani francouzsko-italské drama z konce šedesátých let není bůhvíjak známé a oficiálně je u nás prakticky nesehnatelné. Režírující Vittorio de Sica v něm už neměl zapotřebí jakkoli experimentovat a šel naproti i těm méně náročným divákům, protože pracoval s klasickým a trochu tuctovým námětem, který silně připomíná tzv. červenou knihovnu. Ten nicméně ozvláštnil specifickou melancholickou a nostalgickou atmosférou, krásnou výpravou a kostýmy, nádhernou kamerou Pasqualina De Santise a hudbou Manuela De Sicy. Od určité kýčovitosti a předvídatelnosti výsledek dělí otevřený konec s nečekanou, ale hodně příjemnou pointou. Největším autorovým trumfem bylo obsazení klíčových rolí, které si zahráli Marcello Mastroianni a Faye Dunaway, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a romance v jejich podání je realistická a dost empatická. Další opomenutá záležitost. 

Zajímavost: Ústřední píseň k filmu nazpívala Ella Fitzgerald.

Originální trailer filmu Místo pro lásku / Amanti

Od kolébky do hrobu (Cradle 2 the Grave) (středa 7. 6., Nova Cinema, 22.10 - 00.10 / pátek 9. 6., 02.05 - 04.45)

Plakát filmu Od kolébky do hrobu / Cradle 2 the Grave
© IMDb
Dvě dekády starý akční thriller se v průběhu let vyšplhal na různých databázích na lehce nadprůměrná hodnocení, ve výsledku to ale není žádná sláva. Režírující Andrzej Bartkowiak se v něm neměl moc čeho chytit, protože příběh samotný nedává příliš smysl, postrádá elementární logiku a ani jeho hrdinové nejsou tolik zajímaví a mnohdy sympatičtí. Jediné, o co se tak může opřít, je zběsilá akce, která sice má nápadité a dobře zvládnuté choreografie, většinou ale není moc dobře sestříhaná, originální a postrádá potřebné tempo. To se tedy postupem stopáže zlepšuje a závěrečná bitka už je napínavá, svižná a nechybí jí adrenalin. Někomu bude imponovat i hudební soundtrack sestávající z tehdy populárních hiphopových hitů. V titulních rolích se představili Jet Li a DMX, kteří tedy nemají moc možností cokoli předvést a nějaká spolupráce mezi nimi také úplně nefunguje, v rámci možností ale odvádějí maximum, ty pak doplnili třeba Kelly HuTom Arnold nebo Mark Dacascos. Spíše výplachový a hodně oddechový tip.  

Zajímavost: Po většinu filmu bojuje Jet Li jen jednou rukou.

Originální trailer filmu Od kolébky do hrobu / Cradle 2 the Grave

Dostih (čtvrtek 8. 6., Televize Seznam, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu  / Dostih
© Filmový přehled
Normalizační drama z raných osmdesátých let je dnes skoro zapomenuté a moc se nepřipomíná. A je to škoda, protože je minimálně důkazem toho, že režírujcí Jaroslav Soukup kdysi točil hodně solidní a zajímavé filmy. V tomto se spolehl na syrovou a realistickou atmosféru dostihového prostředí, která očekávaný, ale pořád atraktivní příběh značně oživuje a posouvá ho částečně do psychologického dramatu, které tedy po celou dobu nefunguje, kolem a kolem je ale hodně slušné. K nejsilnějším momentům patří právě ty, v nichž hlavní hrdinové řeší různé splíny a bojují s vlastními ambicemi a démony. V hlavních rolích se sešli spolehliví Ladislav Mrkvička a Pavel Zedníček, které doplňují třeba Josef VětrovecJiří Tomek nebo Gabriela Osvaldová. Asi to mohlo být o něco výraznější a ambicióznější, to ale v kontextu další autorovy tvorby tolik nevadí. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Snímek se natáčel v pražské Chuchli a v Pardubicích.

Trailer k filmu není dostupný.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu