Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bábovky

Recenze: Slabý děj filmu Bábovky pozvedá jeho solidní formální zpracování

Vydáno: 23.09.2020 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Logline Production

České melodrama Bábovky je souborem několika provázaných příběhů, jejichž suverénní filmařské zpracování je o několik úrovní lepší, než by si žalostně napsaný děj a ploché postavy zasloužily.

BábovkyRecenzoval/a Jan Varga dne 23.09.2020 12:30. České melodrama Bábovky je souborem několika provázaných příběhů, jejichž suverénní filmařské zpracování je o několik úrovní lepší, než by si žalostně napsaný děj a ploché postavy zasloužily. Hodnocení: 2

Bábovky

Bábovky
Drama / Komedie / Romantický
Česká republika, 2020 , 97 min.

Režie: Rudolf Havlík
Scénář: Rudolf Havlík, Radka Třeštíková
Kamera: Václav Tlapák
Hudba: Ondřej Konvička
Herci: Tatiana Pauhofová, Ondřej Vetchý, Lenka Vlasáková, Jana Plodková, Barbora Poláková, Jiří Langmajer, Marek Taclík, Ted Otis, Barbora Zychová, Rostislav Novák, Denisa Biskupová

Česká premiéra: 24.09.2020

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Český film Bábovky je dalším z řady snímků, které se snaží působit jako změť nejrůznějších hořkosladkých příběhů ze života, ale přitom jsou dokonale odtržené od reality a jejich stereotypní postavy se ve většině případů chovají mimořádně hnusně a odpudivě. Podle upoutávky by kdekdo mohl očekávat odlehčené komediální drama se spoustou hlášek, ale těch je v celém filmu asi půl tuctu, a kromě toho v něm není po humoru ani stopy. Ve skutečnosti jde totiž o vztahové melodrama, v němž se hojně operuje mimo jiné s prostitucí, drogami, nevěrou, mozkovým nádorem, sebevražednými sklony, útěky z domova a s nejedním těhotenstvím.

Jiří Langmajer, Barbora Poláková ve filmu  / Bábovky
© Cinemart
Bábovky natočil podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Radky Třeštíkové režisér a scenárista Rudolf Havlík, který s ní před dvěma lety spolupracoval na scénáři své divácky úspěšné komedie Po čem muži touží. Radka Třeštíková se podílela na tvorbě scénáře i v případě Bábovek, přičemž výsledný film se zabývá problematikou partnerských a rodinných vztahů, a i tentokrát se zaměřuje zejména na svět žen, což se v praxi projevuje tak, že všichni dospělí muži ve filmu jsou sobecká, bezohledná a bezcitná hovada, zatímco ženy (hlavní hrdinky) jsou jejich utrápené, naivní a nepoučitelné oběti.

V knize bylo hlavních ženských postav dvanáct, ve filmu jich je naštěstí pouze sedm:

  • Záchranářka (Lenka Vlasáková) se dozví, že má nádor a zhruba rok života, což ale neřekne ani svému manželovi (Jiří Langmajer), kterého zajímají jen mezinárodní katastrofy, ani své dceři (Brigita Cmuntová), která pořád jen flámuje a zanedbává svého malého synka (nechtěně otěhotněla v šestnácti).

  • Prostitutka (Jana Plodková) se snaží vyvlíknout ze své profese a z vlivu svého partnera a zároveň pasáka (Marek Taclík) a touží po normálním životě.

  • Vrcholná manažerka (Táňa Pauhofová) a její manžel, ministr školství (Ondřej Vetchý), kvůli neustálé práci zanedbávají svou dospívající dceru (Denisa Biskupová), která trpí osamělostí, propadá ve škole a randí s klukem, co se paktuje s drogovými dealery.

  • Makléřka (Barbora Poláková) se neúspěšně snaží otěhotnět se svým manželem (Rostislav Novák), jenže ten se tajně stýká s milenkou (Kristýna Podzimková), které dlouhodobě lže o tom, že se svou ženu chystá opustit. 
Ondřej Vetchý, Tatiana Pauhofová ve filmu  / Bábovky
© Cinemart
Tyto postavy jsou navzájem propojeny napříč jednotlivými příběhy skrze všelijaké přátelské, rodinné či pracovní vazby, přičemž všechny jejich příběhy se pochopitelně osudově střetnou v epickém finále, které je ale tak nuceně vyhrocené, že působí nechtěně směšně (na jedné lokaci v rámci jediné scény se tu sejdou porod, umírání na nádor a páchání sebevraždy skokem z hotelové římsy). Banální hlavní téma filmu poukazující na to, že lidské osudy jsou všelijak propleteny a vzájemně se ovlivňují, kvůli tomu vyznívá o to tupěji. Na druhou stranu je však tato scéna alespoň pořízena na jeden dlouhý záběr, který je zinscenován naprosto skvěle.

Snímek je tudíž po technické stránce poměrně precizní (hlavně střih, kamerové kompozice a hudba) a Rudolf Havlík navíc prokázal i nemalé režijní a vypravěčské schopnosti, díky nimž se dá v postavách a ve vztazích mezi nimi snadno orientovat a dokonce i chápat jejich motivace, což lze v rámci české ne-festivalové kinematografie, zvlášť u filmu s několika souběžnými dějovými liniemi, považovat za celkem vzácný úkaz. Co už tak skvělé není, je marná snaha dostat do určitých scén za každou cenu alespoň trochu vtipu prostřednictvím dost trapného hereckého křepčení, což se bohužel vymstilo především Markovi Taclíkovi. Jinak se ale nedá říct, že by se herci nesnažili a že by jednotliví tvůrci udělali něco vyloženě špatně – pravdou je dokonce přesný opak.

Denisa Biskupová ve filmu  / Bábovky
© Cinemart
Všechna ta solidně odvedená práce a um mnoha lidí nicméně doplácí na to, že samotný děj filmu, převzatý z původního románu, je napsaný opravdu žalostně. Postavy se málokdy dostanou dál než k ploché figurce definované jedním až dvěma stereotypy. Po celou dobu jsou buď nešťastné, nebo někomu neštěstí způsobují, a na konci je najednou happy end, aniž by se byť naznačilo, jak se podařilo vyřešit všechny ty podlé sviňárny, jichž se v průběhu filmu dopustily. To, jak si tvůrci představují např. vztahy mezi prostitutkami a jejich pasáky nebo pracovní poměry v nadnárodních korporacích, je jak z jiného vesmíru, případně jak z nějaké špatné parodie.

Pozitivní je naopak to, že Bábovkám díky množství zvratů alespoň nechybí tempo a díky přehledné narativní struktuře a systematickému dávkování informací je zábavné rozplétat jednotlivá pojítka mezi postavami, nehledě na to, jak málo jsou sympatické a jak málo se lze ztotožnit s některými jejich činy. Tento neustále přítomný rozpor mezi vyzrálým formálním pojetím filmu a demencí jeho děje je cítit od začátku do konce a je něčím pro Bábovky příznačný. Ty totiž nejsou ničím jiným než prostinkým souborem několika vypjatých historek, který ale výrazně pozvedá suverénní filmařské zpracování, jenž je o několik úrovní lepší, než by knižní předloha Radky Třeštíkové zasluhovala.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Bábovky

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Bábovky - mnoho povyku pro nic. (Honza, 18.07.2021 21:22) Reagovat

    Dnes jsem zašel do kina. Film i přes dobré herecké obsazení byl velkým zklamáním. Děj mizerný až zoufalý. Celý film byl zmatený a v podstatě o ničem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vztahové komedii s Janou Plodkovou Život pro samouky sluší sebeironie (14.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Dobrodružná romantická komedie Ostrov uspokojivě pracuje s pravidly žánru (06.02.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu