Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 4. 2023 - 27. 4. 2023

TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční

Vydáno: 21.04.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Letterboxd

Končící duben přináší do televizí hlavně zapomenuté a málo známé snímky, které rozhodně stojí za pozornost. Z premiér zaujmou maximálně nevýrazná sci-fi Život a podobně matná nová verze hororu Řbitov zviřátek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Charley Varrick (Charley Varrick) (pátek 21. 4., ČT2, 22.25 - 00.10)

Plakát filmu Charley Varrick / Charley Varrick
© CSFD
Kriminální thriller z první poloviny sedmdesátých let je v našich končinách známý jen minimálně a oficiálně nesehnatelný. Režírující Don Siegel v něm adaptoval knižní předlohu Johna Reeseho a je naprosto poplatný své době. To tedy znamená, že důraz klade na syrovou atmosféru, pomalé tempo a zajímavou zápletku, která je sice trochu předvídatelná, což kompenzuje nečekanou pointou. Fenomenální je i při práci s napětím, které šponuje prakticky k nesnesení, což je nejpatrnější v samotném závěru, který je v tomto směru dotažen k dokonalosti. Samozřejmostí pak je i drsná akce, zmínku zaslouží trefně vybrané lokace, celé to navíc dotváří hudební doprovod Lala Schifrina. Titulní roli si zahrál výborný a suše hláškující Walter Matthau, jemuž sekundují Joe Don BakerFelicia Farr nebo Andrew Robinson. Pozapomenutý klenot, který udělá radost milovníkům poctivého staromilství.

Zajímavost: V prvopočátcích byl film psán pro Donalda Sutherlanda a mělo v něm být víc sexu a násilí.

Originální trailer filmu Charley Varrick / Charley Varrick

Život (Life) (pátek 21. 4., Nova, 22.45 - 00.45 / pondělí 24. 4., Nova Cinema, 23.30 - 01.30)

Český plakát filmu Život / Life
© Facebook tvůrce
Šest let stará sci-fi patří dnes k těm, na něž se zapomnělo. A není se co divit, protože režírující Daniel Espinosa v něm postrádá jakoukoli osobitost a větší nápaditost a pouze si půjčuje prvky z jiných žánrovek, které skládá dohromady, nicméně se mu to moc nedaří. Boduje jen vizuální stránkou, která je propracovaná a nebojí se ani neotřelých kamerových úhlů. Zpočátku ještě naláká na to, že příběh bude chytrý s filozofickým přesahem, postupem času na to ale rezignuje a snímek se mění v naprosto standardní, avšak nijak výjimečný vesmírný horor, v němž se postavy nechovají moc logicky. Nad vodou tak výsledek krom absurdního a příjemně černohumorného závěru udržuje obsazení, v němž se sešli Rebecca FergusonJake Gyllenhaal a Ryan Reynolds, kteří ale po většinu času nemají moc co hrát. Nevýrazná záležitost, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Jde o první film z produkce studia Skydance Media.

Český trailer filmu Život / Life

Stockholm (Stockholm) (sobota 22. 4., ČT2, 22.10 - 23.40)

Plakát filmu Stockholm / Stockholm
© Facebook tvůrce
Pět let staré komediální drama, které je v tuzemsku známé velmi málo, je nejzajímavější tím, že objasňuje, jak vznikl termín stockholmský syndrom. A režisér a scenárista Robert Budreau jako by na to spoléhal až moc, protože nic jiného než absurdní, avšak skutečný příběh nenabízí. Snímek pojal spíš jako komorní divadelní inscenaci, což znamená, že se odehrává v jediné místnosti, rezignuje se na jakoukoli akci a prim hrají dialogy. Ty ale nejsou až tak dobře napsané, chybí jim lepší tempo a mnohdy nezbytný humor. Největší tíha tak pochopitelně leží na výborném obsazení, v němž excelují Ethan Hawke a Noomi Rapace, k nimž se posléze přidá i Mark Strong. Výsledku ovšem škodí dost pomalé tempo, které je především v úvodu nesnesitelné a zkouší divákovu trpělivost. Méně známý tip. 

Zajímavost: Celá akce v reálu trvala šest dní.

Originální trailer filmu Stockholm / Stockholm

Výjimeční (Hors normes) (sobota 22. 4., ČT art, 22.40 - 00.30)

Český plakát filmu Výjimeční / Hors normes
© Facebook tvůrce
I v našich kinech se objevilo francouzské komediální drama o dost závažném tématu. Režírující a scenáristická dvojice Olivier Nakache a Eric Toledano v něm opět potvrdila, že hluboce lidské příběhy umí točit jako málokdo a znovu jí stačilo pouze vystihnout zcela přesnou atmosféru, spolehnout se na silnou tematiku a vše zachytit citlivě a s minimem prvoplánového podbízení. Zcela záměrně nasadila i pomalejší tempo, v němž je prostor pro charakterizaci postav i zdůraznění důležitých scén. Vše by ovšem bylo poloviční bez přesného obsazení, v němž zejména ústřední Vincent Cassel ukazuje polohu, jakou u něj diváci moc neznají, báječně ho navíc doplňuje Reda Kateb. Škoda jen poněkud rozvláčného závěru a pointy, která tolik nefunguje, v kontextu předchozího děje se to ale dá s klidem odpustit. Jen ten humor tu budete hledat marně, protože se o něj tvůrci moc nepokouší, a když už to udělají, vyšumí do prázdna. Emocionálně silný tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení trvalo tři měsíce.

Český trailer filmu Výjimeční / Hors normes

Stejně tak jiný jako já (Same Kind of Different as Me) (neděle 23. 4., Nova Cinema, 13.20 - 15.35 / středa 26. 4., 10.40 - 13.00 / čtvrtek 27. 4., 04.05 - 05.50)

Plakát filmu Stejně tak jiný jako já / Same Kind of Different as Me
© IMDb
Šest let staré drama je u nás známé jen minimálně a v tomto případě je to tím, že jde o typicky americký příběh, který zdůrazňuje křesťanskou empatii a částečně je církevní agitkou. Debutující režisér a scenárista Michael Carney v něm jen a pouze spoléhá na zápletku, která je na jednu stranu hodně předvídatelná a nepřekvapivá, na tu druhou má stále svoji sílu a její poselství je zcela jasné. Problém je v naprosto nevýrazné režii, která jen skládá jednotlivé scény za sebe a jede na tu největší diváckou jistotu, navíc nikam nespěchá a nasazuje dost pomalé tempo. Dialogy jsou tedy křečovité a jejich neustálé zdůrazňování náboženských hodnot je pro ateisty kontraproduktivní. Obsazení je nicméně hodně zajímavé, protože v hlavních rolích se objeví Greg KinnearDjimon Hounsou a Renée Zellweger, která už tu je po své "kosmetické" proměně a je dost těžko k poznání, těm pak sekunduje třeba Jon Voight. Tip pro nábožensky založené diváky. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Lynn Vincent.

Oficiální trailer filmu Stejně tak jiný jako já / Same Kind of Different as Me

Will Penny (Will Penny) (neděle 23. 4., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Will Penny / Will Penny
© IMDb
Western z druhé poloviny šedesátých let je v našich vodách úplně neznámý a do programů se dostává jen zřídka. Režisér a scenárista Tom Gries v něm vsadil na realistický přístup a částečné odromantizování kovbojského života, v němž zachycuje běžné činnosti a hlavní hrdina tak není prvoplánově sympatický. Ani milostná linie není úplně standardní, ale opět spíš syrově reálná a končí bez zajímavější pointy. S tím pak souvisí i minimum akce, která je sice povedená, ne ale tak častá, jak by možná někdo očekával. Trochu v kontrastu s temnější atmosférou a "špinavějším" podáním je příběh, který je ve své podstatě béčkový a ne až tak zajímavý, záporáci navíc nejsou dobře napsaní a působí jen jako prvoplánová banda fanatiků. Titulní roli zahrál vynikající Charlton Heston, vedle kterého se objeví Joan HackettDonald PleasenceLee Majors nebo Bruce Dern. Další raritní tip.   

Zajímavost: Syna hlavní ženské postavy hrál tehdy desetiletý režisérův syn.

Originální trailer filmu Will Penny / Will Penny

Hud (Hud) (neděle 23. 4., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Hud / Hud
© wikipedia
Ani snímek z první poloviny šedesátých let není v tuzemsku moc známý, což je svým způsobem škoda. Na Oscara nominovaný režisér Martin Ritt si v něm totiž pohrál s westernovým schématem a na půdorysu žánru natočil tíživé rodinné drama o zániku starých hodnot. Soustředil se při tom na propracované charaktery, hlubokou psychologii postav a specifickou melancholickou atmosféru, která se ke konci mění v ryze smutnou. Vzhledem k době vzniku není tempo nijak překotné a v kombinaci s nádhernou černobílou kamerou a na Oscara nominovanou výpravou tvoří zvláštní a nejednoznačný zážitek, který si vychutnají filmoví estéti. Vrcholem je ovšem skvělé obsazení, v jehož hlavní úloze září Paul Newman, který hraje trochu jinou úlohu než ve zbytku kariéry a vysloužil si za ni oscarovou nominaci, sošku ovšem dostali Melvyn Douglas a Patricia Neal. Jen škoda, že v závěru film ztrácí dech a celkovou zajímavost. Zapomenutý konec jedné filmové éry.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli Newman několik týdnů pracoval jako honák krav.

Originální trailer filmu Hud / Hud

Řbitov zviřátek (Pet Sematary) (úterý 25. 4., Prima Max, 22.00 - 00.15 / čtvrtek 27. 4., 00.45 - 02.30)

Český plakát filmu Řbitov zviřátek / Pet Sematary
© Facebook tvůrce
Nová adaptace stejnojmenného románu Stephena Kinga bohužel potvrzuje, že ti, kteří slavného spisovatele neznají, si myslí, že je autorem prvoplánových hororů. Režírující duo Kevin Kölsch a Dennis Widmyer přitom v drtivé většině stopáže rozjíždí zajímavý počin, nešetří hutnou a temnou atmosférou a diváky velmi dobře připravuje na to, co se stane dál. Opírá se i o solidní vizuální stránku, poměrně působivou hudbu a očekávané, leč fungující lekačky. Poslední třetina se ale tvůrcům rozpadá pod rukama, snímek se mění v laciný duchařský horor, který naprosto zplošťuje jednotlivé postavy a od předlohy se dost odklání. Samotný závěr pak je nechtěně směšný a její podstatu úplně popírá a pointa se míjí účinkem. Právě v těchto momentech vše zachraňují herci, z nichž nejvýraznější je John Lithgow, jehož doplňují unylí Jason Clarke a Amy Seimetz, alespoň Jeté Laurence je potřebně děsivá. Adaptace, která měla slušně našlápnuto, ale podlehla přílišné líbivosti, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Kocoura Churche si zahrálo osm koček.

Oficiální český trailer filmu Řbitov zviřátek / Pet Sematary

Dablér (La doublure) (úterý 25. 4., ČT2, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu Dablér / La doublure
© Moviemeter
Francouzsko-italsko-belgická romantická komedie z druhé poloviny nového milénia je dnes u nás lehce zapomenutá a zaniká v přívalu jiných žánrovek, přitom jde o dost příjemnou záležitost. Režisér a spoluscenárista Francis Veber v ní tedy nenatočil typickou ztřeštěnou podívanou a malinko ubral a spoléhal spíš na chytrý a inteligentní humor, který oživuje poněkud otřepanou a předvídatelnou zápletku. Příběh je tedy značně epizodický a chybí mu kompaktnost, to ale příliš nevadí, protože vtipy jsou promyšlené a dobře vypointované, potěší i to, že tvůrce nikdy nesklouzne k podbízivosti a dokáže si udržet nastavenou úroveň. V kontextu toho pak vůbec nevadí, že někdy celku chybí tvůrčí energie a nápady a je znát určitý stereotyp. V hlavních rolích spolu výborně kooperují Gad Elmaleh a Daniel Auteuil, kterým sekundují třeba Alice TaglioniVirginie Ledoyen nebo Kristin Scott Thomas. Nenáročný, avšak příjemný počin. 

Zajímavost: V průběhu natáčení skočil ze střechy jedné z budov sebevrah, nikomu ze štábu se ale nic nestalo.

Originální trailer filmu Dablér / La doublure

Zdivočelá země (středa 26. 4., ČT1, 22.05 - 00.00)

Plakát filmu  / Zdivočelá země
© CSFD
České drama z druhé poloviny devadesátých let je i přes nesporné kvality pouhým komerčním kalkulem. Režisér a spoluscenárista Hynek Bočan v něm totiž stejnojmenný seriál sestříhal do celovečerní podoby a výsledek je přesně takový, jak to celé zní. Ti, kteří tedy sérii neviděli, se jen velmi špatně orientovali a získali velmi základní přehled o komplikovaném ději, který se pochopitelně měnil v děj povrchní s podobně povrchními postavami. Tempo je sice svižné, dobová atmosféra funguje výborně a je to svým způsobem strhující, vzhledem ke značnému pokrácení ale dopad poměrně důležitých dobových konotací není takový, jak tvůrci zamýšleli. Titulní roli ztvárnil spolehlivý Martin Dejdar, vedle kterého nechybí Jana HubinskáJiří SchmitzerJiří LangmajerJosef Somr nebo Oldřich Vlach. Lehce nadprůměrná záležitost, která slouží jen a pouze jako lákadlo na mnohem lepší a komplexnější seriál a seznámení se s jeho hrdiny.

Zajímavost: Seriál (a následně i film) vznikl na základě románů Jiřího Stránského Zdivočelá země Aukce.

Ukázka z filmu Zdivočelá země

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu