Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 29. 6. 2018 - 5. 7. 2018

TV tipy: Otcové a dcery se v tajnosti pohybují na vražedných polích

Vydáno: 29.06.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Justin Lubin

Začátek prázdnin je v televizi ve znamení několika zajímavých, leč opomíjených žánrovek, které se oficiální cestou dost těžko shání. Mimo nich možná trochu překvapí premiéra romantického dramatu Otcové a dcery.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vražedná pole (The Killing Fields) (pátek 29. 6., ČT2, 23.40 - 01.00)

Plakát filmu Vražedná pole / The Killing FieldsBritské válečné drama z poloviny osmdesátých let se tak často nepřipomíná, což je veliká škoda. Na Oscara nominovaný a dnes neprávem opomíjený režisér Roland Joffé v něm byl ve svém vrcholném období a diváka strhne především hodně temnou a smutnou atmosférou, silným a takřka dokumentárně zachyceným příběhem z exotického prostředí podle skutečných událostí, nádhernou a po právu Oscarem oceněnou kamerou, která vykresluje vskutku úchvatné obrazy a výtečnou originální hudbou Mikea Oldfielda, která je ještě nakombinována s několika slavnými hity, což depresivní náladu jen prohlubuje. V hlavní roli se sice objeví na Oscara nominovaný Sam Waterston, vedle kterého nechybí ani John Malkovich nebo Craig T. Nelson, většinu pozornosti na sebe ale poutá famózní oscarový výkon Hainga S. Ngora. Plné spokojenosti brání jen zbytečně pomalé tempo, lehce přetažená stopáž a občas přehnané množství patosu. Náročnější a rozhodně neveselý počin na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Haing S. Ngor byl skutečně vězněm Polpotova režimu, z čehož sepsal vzpomínkovou knihu.

Originální trailer filmu Vražedná pole / Killing Fields
Valentin Dobrotivý (sobota 30. 6., Prima, 16.40 - 18.55 / neděle 1. 7., Prima Max, 15.30 - 17.45)

Plakát filmu  / Valentin DobrotivýHlavní devízou protektorátní komedie je ústřední příběh, který tedy není nikterak nápaditý, bohužel je ale stále pravdivý a smutně aktuální. Režisér a spoluscenárista Martin Frič do něj naštěstí zakomponoval i lehce hořký podtón a vytvořil poměrně pohodovou atmosféru, z níž ale probleskují trošku temnější momenty. Potěší i to, že humor není úplně prvoplánový, ale nápaditý, chytrý a skvěle vypointovaný. V hlavní roli exceluje a celý snímek si pro sebe "krade" Oldřich Nový, jemuž podobné úlohy úředníčků sedly dokonale a tato je jedna z jeho nejlepších, společnost mu pak dělají třeba Hana Vítová, Ladislav Pešek, Eman Fiala nebo Jaroslav Marvan. Zub času sice na filmu trochu zapracoval, to by ale při troše divácké tolerance neměl být tak velký problém. Tuzemská klasika.

Zajímavost: Jednu z posledních rolí si ve snímku zahrála Anna Letenská, která byla pár měsíců po premiéře filmu popravena nacisty.

Ukázka z filmu Valentin Dobrotivý
V tajnosti (In Secret) (sobota 30. 6., ČT1, 23.15 - 01.00)

Plakát filmu V tajnosti / In SecretV našich vodách ne tak známé drama je adaptací slavného románu Émila Zoly Tereza Raquinová a má v zásadě dva největší problémy. Prvním je to, že jde o americkou produkci, což znamená, že úplně nezachycuje ducha předlohy a přece jen mu chybí určitý evropský cit pro práci s postavami a plné pochopení dobových konvencí a kultury. Tím druhým pak je osoba debutujícího režiséra a scenáristy Charlieho Strattona, který v něm vsadil víceméně na jistotu a neoriginální, i když atraktivní příběh, v němž se mu ale zcela nepodařilo vytvořit potřebné romantické pnutí. Lehce nad průměrem tak snímek udržují hodně slušná atmosféra, svěží tempo a solidní výprava, především ale obsazení, v němž září především kvartet Elizabeth Olsen, Tom Felton, Jessica Lange a Oscar Isaac. Vůbec ne špatná, ale zoufale nevýrazná dramatizace literární klasiky.

Zajímavost: Kompletní postprodukci a trikovou supervizi zajistilo české studio UPP.

Oficiální trailer filmu V tajnosti / In Secret
Otcové a dcery (Fathers and Daughters) (neděle 1. 7., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 3. 7., 00.20 - 06.15)

Český plakát filmu Otcové a dcery / Fathers and DaughtersAmericko-italské drama by se na první pohled dalo zařadit do škatulky "typický hollywoodský slaďák", což je do značné míry sice pravda, ale tak úplně si to nezaslouží. Režírující Gabriele Muccino totiž dělá, co může, aby snímek nepůsobil prvoplánově a lacině, a i když na emoce tlačí opravdu hodně, málokdy je to vysloveně přehnané. Relativně se mu daří i vyprávět předvídatelný příběh, který se odehrává ve dvou časových rovinách, v nichž se naštěstí neztrácí a i díky svěžímu tempu si získá divácké sympatie. Hlavním tahákem je ovšem obsazení, v němž největší pozornost získávají titulní Russell CroweAmanda Seyfried, neztratí se ale ani Aaron PaulDiane KrugerJane FondaOctavia Spencer nebo Quvenzhané Wallis. Více se o sentimentálním tipu, který přece jen potěší více ženské publikum, dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek se natáčel necelé tři měsíce.

Český trailer filmu Otcové a dcery / Fathers and Daughters
Tváří v tvář (Ansikte mot ansikte) (úterý 3. 7., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Tváří v tvář / Ansikte mot ansikteV tuzemsku naprosto minimálně známé švédské drama se do programů artových kin i televizí dostává jen velmi málo, což je na jednu stranu škoda, na druhou stranu ale trochu oprávněné. Režisér a scenárista Ingmar Bergman, který se dočkal i oscarové nominace za režii, sice natočil rozhodně lepší počiny, nicméně i tento je vesměs precizní a promyšlený, jen mu zkrátka chybí ona nadstavba, kterou od tak slavného tvůrce divák automaticky očekává. Pochopitelně ale nechybí hodně zajímavý a minimalistický příběh, který vyniká dokonalou psychologií postav a pokládá otázku, zda potlačované emoce mohou člověka úplně změnit, samozřejmostí jsou pak i pomalé tempo a nádherná kamera. V titulní roli exceluje na Oscara nominovaná Liv Ullmann, které dělají společnost třeba Erland Josephson, Aino Taube nebo Gunnar Björnstrand. Jedna opomíjená evropská klasika.

Zajímavost: Snímek získal Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film.

Mezinárodní trailer filmu Tváří v tvář / Ansikte mot ansikte
Jo (Jo) (úterý 3. 7., ČT1, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Jo / JoFrancouzská komedie z počátku sedmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším, což je při popularitě tohoto žánru dost s podivem. Režírující Jean Girault v ní na plátno převedl divadelní předlohu Aleca Coppela, což znamená, že důraz je pochopitelně kladen na dialogy a v tomto případě na situační humor, který funguje vesměs velmi dobře, za zmínku stojí velice netypická až "bondovská" hudba, která skvěle funguje. Potěší i to, že samotný příběh není úplně banální, ale v rámci možností docela promyšlený a atraktivní a nijak mu neubližuje typicky komorní prostředí. Největším tahákem je ale obsazení, neboť v hlavní roli znovu září geniální Louis de Funès, k němuž se později přidává Michel Galabru a jejich slovní přestřelky a vzájemné pnutí patří k absolutním vrcholům celého snímku. Vzhledem ke svižnému tempu a krátké stopáži navíc není prostor na hluché momenty, což je jedině dobře. Pohodová záležitost na úterní večer.

Zajímavost: V češtině existují dvě dabingové verze - v první zní klasicky František Filipovský, druhou, která je hodně kritizovaná, namluvil netradičně Jiří Císler.

Ukzáka z filmu Jo / Jo
Ostrov doktora Moreaua (The Island of Dr. Moreau) (úterý 3. 7., Prima Max, 22.25 - 00.30 / čtvrtek 5. 7., 00.55 - 06.10)

Plakát filmu Ostrov doktora Moreaua / The Island of Dr. MoreauAdaptace slavné novely H. G. Wellse z konce sedmdesátých let se u nás těší lepšímu hodnocení než na zahrančiních databázích a z dnešního pohledu je spíše lahůdkou pro fanoušky hororového žánru a lehčího filmového bizáru. Režírující Don Taylor v ní totiž už tak nikterak spletitý příběh ještě zjednodušil a ze sci-fi novely s temnějším námětem udělal jakýsi fantasy horor, v němž kladl důraz na hutnou atmosféru, na svou dobu vynikající masky a typicky "sedmdesátkovou" vizuální stránku, která je dnes trochu směšná a jako by "papundeklová", tehdy ale fungovala báječně. Relativně dobře pracuje s napětím a některé akční scény jsou obstojné i po letech. Titulní role si zahráli Burt Lancaster a Michael York, vedle nichž se objeví i Nigel Davenport, Barbara Carrera nebo Richard Basehart. Žánrovka, která už dnes v této podobě v podstatě neexistuje.

Zajímavost: Herci, kteří hráli mutanty, museli denně vstávat ve tři ráno, aby se stihli nalíčit na natáčení.

Oficiální trailer filmu Ostrov doktora Moreaua / The Island of Dr. Moreau
Já už budu hodný, dědečku! (středa 4. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 5. 7., 16.30 - 18.10)

Plakát filmu  / Já už budu hodný, dědečku!Československá komedie z končících sedmdesátých let je typickou a velmi decentní satirou, jakými proslul režisér a scenárista Petr Schulhoff. V tomto případě se "naváží" do maloměšťáctví a částečně i do normalizační kultury, pochopitelně má ale hodně obroušené hrany a ve svém vyznění je snímek vlastně neškodný. Pomohl si krátkou stopáží a slušným tempem, v němž není prostor vnímat příběhovou vatu a slabší místa, kterých tu je ale víc, než by bylo zdrávo. Jeho hlavním trumfem je nicméně geniální Miloš Kopecký v ústřední úloze, který snímek proměnil ve svou one man show, a jemuž jen přihrávají mimo jiné Alena Vránová, Ladislav Pešek, František Filipovský nebo Dagmar Veškrnová-Havlová. Jeden z těch lepších normalizačních počinů. 

Zajímavost: Při natáčení zkolaboval Václav Lohniský, který o dva roky později zemřel.

Televizní spot filmu Já už budu hodný, dědečku
Hvězdná pěchota: Invaze (Starship Troopers: Invasion) (čtvrtek 5. 7., Nova Cinema, 00.45 - 02.05)

Plakát filmu Hvězdná pěchota: Invaze / Starship Troopers: InvasionŠest let staré japonsko-americké animované sci-fi se u nás těší lepšímu hodnocení než v zahraničí a jak jeho název napovídá, máme co dělat znovu s literární předlohou Roberta A. Heinleina. Režírující Shinji Aramaki ale v tomto případě rezignoval na satirickou linii a natočil přímočarou a potemnělou žánrovku, která se snaží využít možností animace na maximum, úplně se jí to ale nedaří. Vizuálně jde o solidní, nikoli však převratnou, opulentní a úchvatnou záležitost, která zaujme prací s detaily a promyšleným prostředím, ubije ale stereotypní akcí, která je atraktivní jen zpočátku a postupem času se stále opakuje a spoléhá stále na totéž. Radost udělá i několik nečekaných erotických momentů, které jsou ale bohužel jen na začátku a skoro okamžitě vyklidí pole. Milovníci slavného filmu budou trošku rozpačití z postav, které nemají potřebné charisma a nejsou nikterak propracované. Jakožto příspěvek do "pěchotního" kánonu ovšem snímek funguje slušně.

Zajímavost: Snímek se připravoval skoro dva roky.

Originální trailer filmu Hvězdná pěchota: Invaze / Starship Troopers: Invasion
Pějme píseň dohola (čtvrtek 5. 7., Prima Max, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu  / Pějme píseň doholaDodnes neprávem opomíjená československá komedie z roku 1990 se stala obětí tehdejších bouřlivých revolučních událostí a zcela zapadla, což je velká škoda. Režijně debutující Ondřej Trojan a scenáristé Jan HřebejkPetr Jarchovský v něm chtěli širšímu publiku představit typickou poetiku kultovního divadla Sklep, což znamená, že příběh nedrží u sebe, je ale sledem tu více, tu méně povedených epizod, které jsou v tomto případě inspirovány pobytem na pionýrském táboře. Samozřejmě to znamená i to, že co někomu přijde vtipné a nápadité, přijde druhému trapné a laciné. Nechybí tu ale hodně specifická atmosféra, svěží tempo a několik nezapomenutelných hlášek. Snímek pak upoutá i velice zvláštními až topornými výkony většiny neherců, mezi kterými se skrývají i tehdy debutující slavné tváře, mezi nimiž byli třeba Aňa Geislerová nebo Václav Chalupa. Dodnes svérázný a originální počin.

Zajímavost: Původně měl být film dramatem z reálného socialismu, revoluční události z něj udělaly komedii, která se do skončeného socialismu naváží.

Televizní spot filmu Pějme píseň dohola

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Boj o vzduch ve filmu Breathe (14.03.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu