Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Preview: Legenda se vrací aneb Jak básníci čekají na zázrak

Preview: Legenda se vrací aneb Jak básníci čekají na zázrak

Vydáno: 13.03.2016 15:27 v sekci Radar | Preview - Václav Limberk

Slavná "básnická" sága se rozrostla o další, už páté pokračování nazvané Jak básníci čekají na zázrak. V režii Dušana Kleina se opět vrátí oblíbené trio Kříž, Matásek a Vaculík. Co čeká "Básníky" tentokrát?

SDÍLET:    
Kdo si myslel, že už "Básníky" a hlavního hrdinu Štěpána Šafránka v podání Pavla Kříže neuvidí, se mýlil. Šafránek je zřejmě podobně jako Terminátor nebo Rocky nesmrtelný ("starý, nikoliv zastaralý"), a tak stejně jako se vrací Arnie a Sly ve svých životních rolích, tak se vrací znovu i Pavel Kříž ve své životní roli. Touto paralelou bych mimochodem také rád zpochybnil odvážné tvrzení režiséra Dušana Kleina citované zde, že "žádná série ještě nemapovala tak dlouhou dobu život jedné filmové postavy, která v ní přirozeně stárla."

Pavel Kříž, David Matásek ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNejdříve trochu exkurzu do historie. Už šesté pokračování se jmenuje Jak básníci čekají na zázrak s mottem "Legenda se vrací" a přichází (neuvěřitelných) třináct let od předposledního dílu série Jak básníci neztrácejí naději, který byl uvozený mottem "... trochu zestárli, ale zůstal jim smysl pro humor, sny a naštěstí i důvod k životu." Ten byl natočen deset let po čtvrtém "porevolučním" díle Konec básníků v Čechách.

Režisér Klein se scenáristou Ladislavem Pecháčkem svou nyní už hexalogii (šest dílů) započali už v roce 1982 první částí Jak svět přichází o básníky. Následovala dvě volná pokračování Jak básníci přicházejí o iluze a Jak básníkům chutná život. Jak je vidět, časové intervaly mezi jednotlivými díly narůstaly, zatímco kvalita jednotlivých dílů měla tendenci sestupnou. S tím pochopitelně nemusí každý souhlasit, ale vyjadřuju zde pouze obecně převládající názor. Zatímco první tři díly jsou obecně nahlíženy jako svěží, neotřelé, vtipné, mající svébytnou poetiku, následující dva "porevoluční" sequely byly diváky i kritikou přijaty rozporně, v případě pátého dílu dokonce spíše negativně. Změní se tento trend novým pokračováním, nebo ho naopak potvrdí?

Pavel Kříž, Linda Rybová ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakJelikož distributor filmu, společnost Bioscop napsala dosti podrobnou synopsi, omezím se v tomto případě na pouhé "přenesení informací". Štěpán (Kříž), Kendy (David Matásek) a Karas (Lukáš Vaculík) zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka (Eva Jeníčková)! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano?

Ze synopse se tedy dovídáme, že předchozí Štěpánkova láska "Anička-Zrzečka", kterou hrála v páté části Michaela Badinková, zemřela a že spolu mají syna Juniora (Filip Antonio). Štěpán tedy bude mít dost problémů s jeho výchovou. Znamená to ale, že nebude mít čas na lásku? To by přece pak nebyli "Básníci", že ne? Novým objektem Šafránkovy milostné touhy bude podle dostupných informací jeho sousedka v podání Lindy Rybové. Z dalších nových tváří přibyde Nela Boudová jako Junirova učitelka a jak je patrné ze synopse, právě ona nejspíš bude tou "pohlednou učitelkou Drábkovou", na kterou má políčeno Karas.

Pavel Kříž ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNově v "Básnících" uvidíme ještě Evu HolubovouJiřího LábuseJosefa Abrháma a ze seriálu Ulice přibraného Rudolfa Hrušínského ml. Ze "starého" obsazení nebudou chybět postavy jako bývalý profesor Gymnázia (Josef Somr), Hanousek (Miroslav Táborský), Písařík (Pavel Zedníček) nebo bývalá Štěpánkova láska Ute (Tereza Brodská). Z dalších herců se tu objeví ještě například Markéta HrubešováJiří Strach a František Ringo Čech, který se objevil pouze v prvním díle "Básníků". Nebude chybět ani hudba Jaroslava Uhlíře a animované vsuvky Adolfa Borna.

Tak co, už jste se rozhodli? Půjdete na nové "Básníky" do kina? Co myslíte, bude to stát za to?

Jak básníci čekají na zázrak má v kinech premiéru od 14. dubna 2016

Originální trailer filmu Jak básníci čekají na zázrak

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • uvidíme.. (R2D2, 13.03.2016 17:20) Reagovat

    Já nevím co si o tom filmu myslet. Je jasné, že nikdy neuvidíme všech pět dílu za sebou. První tři vlastní ČT, čtvrtý má Nova a paté bude mít Prima. Nova je lakomá a nepujčí Primě čtverku a zároveň si nakoupí práva od ČT, na první tři díly. A druhá věc, nelíbí se mně to - Legendy se vracejí. U Primy podtext Legendy se vracejí už byl u Vyvolených a dopadlo to propadákem. Já přeji Primě velký uspěch.. at se jí už konečně daří :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thelma 7/10
Recenze: Thelma je mysteriózním střetem křesťanské víry a lesbické sexuality Norské umělecké drama o probouzející se dívčí sexualitě a zakázané lásce, jejímuž naplnění brání náboženská bariéra, připomíná tematicky příbuzné filmy Neon Demon a Raw. čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 14:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 12. 2017 - 21. 12. 2017
TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka Předvánoční televizní výběr neukrývá žádnou zásadní novinku, premiér je v něm ale hned několik. K těm nejvýraznějším patří rodinný snímek Paddington a disneyovský propadák Země zítřka, vidět můžete i dostihového... čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Star Wars: Poslední z Jediů 9/10
Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - šťavnatý prostředek trilogie Nové Hvězdné války jsou tradičně nejočekávanějším filmem roku. Prostřední část sequelové trilogie vnáší do známého syžetu celou řadu neotřelých nápadů, skutečně nečekané příběhové zvraty a důležité (i... čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 17:10 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 50. týden
Kinopremiéry: Obávaný poslední z Jediů vyzve Seveřanku Thelmu Jako už tradičně je poslední velkou premiérou roku film ze světa Star Wars, tentokrát dokonce regulérní osmá epizoda. A je logické, že srovnatelnou konkurenci nemá, alternativou tak budiž tři evropská dramata a jedna komedie. čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jumanji: Vítejte v džungli 4/10
Recenze: V Jumanji: Vítejte v džungli se z deskové hry stala videohra bez pravidel V pokračování dobrodružného filmu Jumanji z roku 1995 se stejnojmenná desková hra přetvoří ve videohru, která vcucne několik teenagerů do svého herního světa uprostřed džungle. čtěte zde
Vydáno: 12.12.2017 21:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matky jsou o Vánocích na tahu a nabízí přání k mání (06.12.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Chladnokrevný a udatný rytíř Bugs prožívá peklo v Pacifiku, kde vypráví pohádky pro Emu (24.11.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: První rytíř žije bohémský život s bezva ženskou na krku a poslouchá Whiplash (13.10.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Uprostřed čtverce stojící sněhulák má osm hlav šílenství a poskytuje alibi na klíč (11.10.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Strážci Galaxie a šéfové na zabití se ocitají na křižovatce smrti, kde na ně čeká fanatický Kobra (04.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pán přílivu a poslední císař testují své instinkty a topí se ve vodním světě (21.07.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maršál, Robinsonovi, Austin Powers a myšák Stuart Little jsou kamarádi do deště (19.05.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: V mysli Jacka Rozparovače zní hlasy nevinnosti (28.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Taková zvláštní rodinka na hraně zítřka umučila Krista a udělala z něj mrtvého muže (07.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Katy Perry při své noci na Zemi zažívá dovolenou za trest a bojuje s teorií tygra (31.03.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wolverine stojí pevně a brousí drápy na Amadea a české muzzikanty (01.03.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Jersey Boys na 22 Jump Street obsluhovali anglického krále (17.02.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Anděl Páně 2 drží rekord za nejvyšší tržby českých filmů (08.02.2017 17:06 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy roku 2016 podle filmserver.cz (07.01.2017 13:01 v Články | Žebříčky)
- DVD recenze: Jak básníci čekají na zázrak (01.01.2017 17:00 v Recenze | Blu-ray)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2017

120 BPM
7/10

Francouzský film 120 BPM je intimním vztahovým gay dramatem, portrétem aktivistického hnutí ACT UP v Paříži 90. let i sugestivní připomínkou, že na AIDS se umírá i dnes.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Thelma (7x)
Bright (1x)
Paříž 15:17 (1x)
Anihilace (1x)
Star Wars: Poslední z Jediů (3x)
Black Panther (1x)
Jumanji: Vítejte v džungli! (7x)
Altered Carbon (4x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver