Preview: Legenda se vrací aneb Jak básníci čekají na zázrak

Vydáno: 13.03.2016 15:27 - Václav Limberk | foto: Jan Kroupa/ Bio Illusion/Bioscop

Slavná "básnická" sága se rozrostla o další, už páté pokračování nazvané Jak básníci čekají na zázrak. V režii Dušana Kleina se opět vrátí oblíbené trio Kříž, Matásek a Vaculík. Co čeká "Básníky" tentokrát?
Kdo si myslel, že už "Básníky" a hlavního hrdinu Štěpána Šafránka v podání Pavla Kříže neuvidí, se mýlil. Šafránek je zřejmě podobně jako Terminátor nebo Rocky nesmrtelný ("starý, nikoliv zastaralý"), a tak stejně jako se vrací Arnie a Sly ve svých životních rolích, tak se vrací znovu i Pavel Kříž ve své životní roli. Touto paralelou bych mimochodem také rád zpochybnil odvážné tvrzení režiséra Dušana Kleina citované zde, že "žádná série ještě nemapovala tak dlouhou dobu život jedné filmové postavy, která v ní přirozeně stárla."

Pavel Kříž, David Matásek ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNejdříve trochu exkurzu do historie. Už šesté pokračování se jmenuje Jak básníci čekají na zázrak s mottem "Legenda se vrací" a přichází (neuvěřitelných) třináct let od předposledního dílu série Jak básníci neztrácejí naději, který byl uvozený mottem "... trochu zestárli, ale zůstal jim smysl pro humor, sny a naštěstí i důvod k životu." Ten byl natočen deset let po čtvrtém "porevolučním" díle Konec básníků v Čechách.

Režisér Klein se scenáristou Ladislavem Pecháčkem svou nyní už hexalogii (šest dílů) započali už v roce 1982 první částí Jak svět přichází o básníky. Následovala dvě volná pokračování Jak básníci přicházejí o iluze a Jak básníkům chutná život. Jak je vidět, časové intervaly mezi jednotlivými díly narůstaly, zatímco kvalita jednotlivých dílů měla tendenci sestupnou. S tím pochopitelně nemusí každý souhlasit, ale vyjadřuju zde pouze obecně převládající názor. Zatímco první tři díly jsou obecně nahlíženy jako svěží, neotřelé, vtipné, mající svébytnou poetiku, následující dva "porevoluční" sequely byly diváky i kritikou přijaty rozporně, v případě pátého dílu dokonce spíše negativně. Změní se tento trend novým pokračováním, nebo ho naopak potvrdí?

Pavel Kříž, Linda Rybová ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakJelikož distributor filmu, společnost Bioscop napsala dosti podrobnou synopsi, omezím se v tomto případě na pouhé "přenesení informací". Štěpán (Kříž), Kendy (David Matásek) a Karas (Lukáš Vaculík) zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka (Eva Jeníčková)! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano?

Ze synopse se tedy dovídáme, že předchozí Štěpánkova láska "Anička-Zrzečka", kterou hrála v páté části Michaela Badinková, zemřela a že spolu mají syna Juniora (Filip Antonio). Štěpán tedy bude mít dost problémů s jeho výchovou. Znamená to ale, že nebude mít čas na lásku? To by přece pak nebyli "Básníci", že ne? Novým objektem Šafránkovy milostné touhy bude podle dostupných informací jeho sousedka v podání Lindy Rybové. Z dalších nových tváří přibyde Nela Boudová jako Junirova učitelka a jak je patrné ze synopse, právě ona nejspíš bude tou "pohlednou učitelkou Drábkovou", na kterou má políčeno Karas.

Pavel Kříž ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNově v "Básnících" uvidíme ještě Evu HolubovouJiřího LábuseJosefa Abrháma a ze seriálu Ulice přibraného Rudolfa Hrušínského ml. Ze "starého" obsazení nebudou chybět postavy jako bývalý profesor Gymnázia (Josef Somr), Hanousek (Miroslav Táborský), Písařík (Pavel Zedníček) nebo bývalá Štěpánkova láska Ute (Tereza Brodská). Z dalších herců se tu objeví ještě například Markéta HrubešováJiří Strach a František Ringo Čech, který se objevil pouze v prvním díle "Básníků". Nebude chybět ani hudba Jaroslava Uhlíře a animované vsuvky Adolfa Borna.

Tak co, už jste se rozhodli? Půjdete na nové "Básníky" do kina? Co myslíte, bude to stát za to?

Jak básníci čekají na zázrak má v kinech premiéru od 14. dubna 2016

Originální trailer filmu Jak básníci čekají na zázrak


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • uvidíme.. (R2D2, 13.03.2016 17:20) Reagovat

    Já nevím co si o tom filmu myslet. Je jasné, že nikdy neuvidíme všech pět dílu za sebou. První tři vlastní ČT, čtvrtý má Nova a paté bude mít Prima. Nova je lakomá a nepujčí Primě čtverku a zároveň si nakoupí práva od ČT, na první tři díly. A druhá věc, nelíbí se mně to - Legendy se vracejí. U Primy podtext Legendy se vracejí už byl u Vyvolených a dopadlo to propadákem. Já přeji Primě velký uspěch.. at se jí už konečně daří :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY