Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 2. 2015 - 12. 2. 2015

TV tipy: Baletní horor a zapomenuté žánrovky

Vydáno: 06.02.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhý únorový týden patří v televizi k těm slabším a opět v něm převažují reprízy úspěšných titulů, v našem výběru jsme proto dali přednost zejména neprávem opomíjeným žánrovkám. Událostí je ovšem premiéra Černé labutě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nádherný holky (Beautiful Girls) (pátek 6. 2., Barrandov, 23.50 - 02.00 / neděle 8. 2., 00.25 - 02.40)

Plakát filmu Nádherný holky / Beautiful GirlsU nás ne tak známé romantické komediální drama potěší především starší a životem trošku protřelejší diváky. Režírující Ted Demme v něm totiž poměrně dobře a civilně rozebral fungování vztahů, které je mnohdy iracionální a jen těžko vysvětlitelné. Celý snímek zahalil do příjemné nostalgické atmosféry a doplnil i několik skvělých a jakoby ze života okoukaných dialogů. Vydařilo se mu i obsazení, v němž nechybí mimo jiné Matt Dillon, Noah Emmerich, Timothy Hutton, Natalie Portman, Michael Rapaport nebo Uma Thurman. Nic originálního sice nečekejte, ale podobně pohodová a příjemná žánrovka vždycky potěší.

Synopse: Barový pianista z New Yorku Willie Conway (Timothy Hutton) přijíždí za kamarády, kteří zůstali v rodném městě. Tráví s nimi několik večerů, které sestávají z popíjení a nezávazného tlachání o všem možném, především však o ženách, o nichž všichni sní, tedy o těch, které jsou prakticky nedostupné.

Zajímavost: Reakce Portman ve scéně, kdy ji Hutton políbí na tvář, jsou spontánní, neboť o této akci nevěděla.

Oficiální trailer filmu Nádherný holky / Beautiful Girls

Správní chlapi (The Tall Men) (sobota 7. 2., Prima, 09.25 - 12.05 / neděle 8. 2., 03.45 - 06.00)

Plakát filmu Správní chlapi / The Tall MenPrakticky neznámý western z poloviny padesátých let udělá radost zejména fanouškům klasické podoby žánru. Režisér Raoul Walsh se nevyhnul typické naivitě a přehnanému idylizování světa kovbojů, čímž současnému divákovi zhlédnutí docela ztížil. Výsledku nepomáhají ani předvídatelný příběh a trochu kýčovitá romantika a milostná linie. Na druhou stranu tu ale je několik vtipných hlášek a zdařilých scén a hlavně skvělé obsazení, v němž hraje prim legendární Clark Gable, vedle něhož se ale neztratí ani Jane Russell a Robert Ryan. Trocha nostalgie k víkendovému dopoledni.

Synopse: Ben (Clark Gable) a Clint (Cameron Mitchell) Allisonovi jsou bratři, kteří se přidají k honákům dobytka na cestě z Texasu do Montany. Při putování se jim podaří před indiány zachránit dívku Nellu (Jane Russell), která se rozhodne k nim připojit. Zamiluje se do Bena, který ale její lásku moc neopětuje, i proto pak začne pokukovat po předákovi honáků. Podaří se jí vybrat správného muže?

Zajímavost: Gable držel před natáčením dietu a zhubl zhruba jedenáct kilogramů.

Originální trailer filmu Správní chlapi / The Tall Men

Blázni ze stadionu (Les fous du stade) (sobota 7. 2., Barrandov, 16.35 - 18.30 / pondělí 9. 2., 11.00 - 13.00)

Plakát filmu Blázni ze stadionu / Les fous du stadeV tuzemsku hodně oblíbená francouzská komedie je některými diváky považována za vůbec to nejlepší, v čem se objevila kdysi slavná hudební a komická skupina Les Charlots. Režisér a scenárista Claude Zidi se spolehl jen na minimalismus a největší prostor dal právě čtveřici hlavních hvězd, které se zcela vyřádily. Je jasné, že na celistvý příběh se tu moc nehraje, ale jde spíše o sled bláznivých a bizarních gagů, které sice mnohdy balancují na hranici (nebo lehce za ní) trapnosti, většinou ovšem příjemně pobaví. S odstupem času už některé situace tak vtipné nejsou a kouzlo filmu trošku vyprchalo, to ale neznamená, že by film nestál za vidění. Pro určitou generaci takřka kult.

Synopse: Čtveřice mladých mužů (Les Charlots) se na prázdniny vypravila na venkov, aby si odpočinula od shonu všedních dní a příjemně polenošila. Nakupovat chodí k obchodníku Julesovi (Paul Préboist) do blízké vesničky. Ten je ovšem tak vychytralý, že dokáže využít toho, že jeho dcera padla mládencům do oka a tak je směle okrádá. A to není vše, neboť pánové se zapojí také do výzdoby města a dokonce obléknou i závodnické dresy.

Zajímavost: Snímek se natáčel v jihofrancouzském městečku Graveson.

Originální trailer filmu Blázni ze stadionu / Les fous du stade

Jak jsem dopadl tohle léto (Kak ya provel etim letom) (sobota 7. 2., ČT art, 22.55 - 01.00)

Plakát filmu Jak jsem dopadl tohle léto / Kak ya provel etim letomRuské drama je typickou ukázkou festivalového filmu, který zaujme určitou skupinu diváků. Režisér a scenárista Aleksey Popogrebskiy exceluje zejména v úvodu, kdy rozehrává atraktivní a slibný příběh a láká na krásnou přírodu. S postupem času tedy trošku poleví, chování některých postav je těžké pochopit a dlouhých záběrů je zbytečně moc, nádherná kamera a exteriéry ovšem zůstávají a drží se také poměrně hutná atmosféra. Výborné jsou i výkony obou klíčových představitelů, jimiž jsou Grigoriy Dobrygin a Sergey Puskepalis. Ne úplně dokonalý, rozhodně ale zajímavý snímek a zároveň i dobrá ukázka současné ruské kinematografie.

Synopse: Zkušený meteorolog Sergej (Sergey Puskepalis) a čerstvý absolvent Pavel (Grigoriy Dobrygin) spolu tráví měsíce zapisováním povětrnostních podmínek na kdysi významné výzkumné stanici. Důležitá zpráva pro Sergeje, kterou se Pavel neodvažuje předat, ovšem navždy změní jejich životy.

Zajímavost: Na Berlinale 2010 obdržel snímek Stříbrného medvěda za výjimečné umělecké ztvárnění.

Originální trailer filmu Jak jsem dopadl tohle léto / Kak ya provel etim letom

Tajemství NIMH (The Secret of NIMH) (neděle 8. 2., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Tajemství NIMH / The Secret of NIMHV našich končinách zcela neznámý, v zahraničí však docela populární animovaný snímek neztratil ani po více než třiceti letech nic ze své působivosti. Režírující Don Bluth natočil naprosto strhující podívanou s poutavým, originálním a atraktivním příběhem, tajemnou atmosférou a dokonalou animací. Za zmínku stojí i výtečná hudba Jerryho Goldsmithe, která film posouvá do zcela jiné roviny. Děti by z tohoto kousku plného dobrodružství měly být nadšené, ale ani dospělí v něm příliš chyb nenajdou. Utajovaný klenot.

Synopse: Paní Brisbyová je vdova a zároveň hospodyňka v domácnosti se čtyřmi dětmi. Když její nejmladší syn Timmy dostane zápal plic, vydá se pro radu za starým panem Fitzgibbonsem. Ten ji pošle do výzkumného centra NIMH, kde se skrývá účinný lék. Jenže cesta do tohoto ústavu je dlouhá a nebezpečná.

Zajímavost: Speciální kamery pro animaci se vyvíjely celých šest měsíců, jejich výroba pak zabrala dalších čtrnáct.

Oficiální trailer filmu Tajemství NIMH / The Secret of NIMH

Evelyn (Evelyn) (neděle 8. 2., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Evelyn / EvelynKoprodukční drama vycházející ze skutečných událostí disponuje zajímavým a místy hodně silným příběhem. Režírující Bruce Beresford nikterak neexhiboval a důraz kladl především na komorní a působivou atmosféru, zmiňované téma a dobře napsané dialogy. Značně mu pomáhají i vybraní herci, mezi nimiž vyniká v dost netypické roli Pierce Brosnan, příliš nezaostávají ale ani Aidan Quinn, Julianna Margulies nebo Alan Bates. Jen toho tlačení na emoce mohlo být o trochu méně.

Synopse: Desmond Doyle (Pierce Brosnan) je naprosto šokován, když jednoho dne jeho žena odejde od rodiny neznámo kam. Na krku mu tak zůstanou tři děti, jelikož ale přijde o práci, rozhodnou soud a církev, že mu je odeberou a umístí do sirotčince. Desmond to ale nenechá jen tak a pokusí se situaci zvrátit u Nejvyššího soudu. To ale nebude v Irsku padesátých let nic jednoduchého. 

Zajímavost: Skutečná Evelyn zmizela do Anglie, kde vychovávala novou rodinu.

Oficiální trailer filmu Evelyn / Evelyn

Černá labuť (Black Swan) (neděle 8. 2., Prima, 21.30 - 23.50 / pondělí 9. 2., 03.15 - 04.55)

<b>Černá labuť</b>Drama z baletního prostředí místy připomíná až horor a jde opravdu o fyzicky velmi náročný film. Darren Aronofsky tu opět zapojil akční a nápaditou kameru, navíc se nebál některých záběrů z pohledů tanečnice, čímž vše dost oživil. Připravte se také na depresivní atmosféru a skvělou hudbu Clinta Mansella. Absolutním vrcholem snímku je však neuvěřitelný a po právu oscarový výkon Natalie Portman, který si budete pamatovat hodně dlouho. V dalších rolích zaujmou i výborný Vincent Cassel a tehdy neznámá Mila Kunis. K dokonalému zážitku chybí snad jen kratší stopáž, eskalace děje a také přehlednost všech scén. Vysoce spokojená je i naše letitá recenze.

Synopse: Život baleríny newyorského baletu Niny (Natalie Portman) je plně pohlcen tancem a silně pod vlivem ambiciózní matky (Barbara Hershey), která kvůli ní musela přerušit kariéru. Když se umělecký šéf baletu Thomas (Vincent Cassel) rozhodne pro nadcházející premiéru Labutího jezera vyměnit stávající primabalerínu (Winona Ryder), je pro něj Nina jasnou volbou. Jenže do souboru přichází nová tanečnice Lily (Mila Kunis), která Thomase okouzlí a rázem se stává Nině velkou konkurencí.

Zajímavost: Kunis shodila kvůli roli sedm kilogramů a během natáčení si vymkla ramenní kloub.

Český trailer filmu Černá labuť / Black Swan

Liška pouště (The Desert Fox: The Story of Rommel) (pondělí 9. 2., ČT2, 23.35 - 01.00)

Plakát filmu Liška pouště / The Desert Fox: The Story of RommelNe tak často vysílané americké válečné drama je vůbec jedním z prvních, které nabídlo pohled na život nacistického pohlavára. Režírující Henry Hathaway se obávaného generála snažil trochu polidštit, což se mu docela zdařilo a do snímku navíc umně vkombinoval skutečné záběry některých bitev, takže akčních scén se moc nedočkáte. V hlavní roli se objeví obstojný James Mason, který ze své postavy neudělal karikaturu. Z dnešního pohledu je snímek dost zkratkovitý, nenápaditý a nedisponuje strhujícím tempem, jako určitá rarita a z hlediska kinematografické historie ale za vidění stojí.

Synopse: Polní maršál Rommel (James Mason), přezdívaný Liška pouště, je velitelem německých jednotek Afrikakorps a jeho brilantní taktika mu vynesla všeobecný respekt. Když se u El Alameinu razantně mění situace, neuposlechne Hitlerovy rozkazy a stáhne své muže z boje. Po návratu do vlasti pak je rozpolcen mezi loajalitou k vlastní zemi a svým úsudkem.

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenné životopisné knihy Desmonda Younga.

Originální trailer filmu Liška pouště / The Desert Fox: The Story of Rommel

Maratón (úterý 10. 2., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu  / MaratónZapomenutý československý válečný snímek doplácí na to, že ne úplně šikovně kombinuje dva žánry. Režírující Ivo Novák, který se podílel i na scénáři, totiž vedle sebe staví momenty zcela vážné a ty trošku odlehčené a komické, což ne vždy funguje a diváka trošku mate. Příběh je standardní, i když trošku naivní, na druhou stranu nabízí realistické a civilní dialogy. V hlavních rolích nezklamou Jaromír Hanzlík, Jana Brejchová a Vladimír Menšík. Trochu zamrzí i to, že vzhledem k době vzniku chybí filmu malinko odvaha a ve svém vyznění a interpretaci historie je poplatný tehdejšímu režimu. Hodně raritní kousek.

Synopse: V květnu 1945 vypukne v Praze povstání proti Němcům a čeští dozorci umožní vězňům z Pankráce hromadný útěk. Na svobodu se tak dostane i mladičký Ruda Střecha (Jaromír Hanzlík), jenž dychtí po tom se do revoluce zapojit. Místo toho se ale ocitá v bytě, jehož majitelé utekli a zůstala v něm jen česká služebná Karla (Jana Brejchová). Mezi nimi se pomalu rozvíjí citový vztah, jemuž ale dost možná nebude přáno.

Zajímavost: Režisér za film získal Cenu Víta Nejedlého.

Ukázka z filmu není dostupná.

Largo Winch (Largo Winch) (středa 11. 2., Barrandov, 21.05 - 23.20)

Plakát filmu Largo Winch / Largo WinchFrancouzsko-belgický dobrodružný thriller není bůvíjak objevný ani originální, jako večerní zábava ale poslouží více než dobře. Režírující Jérôme Salle dodal svižné tempo, které prakticky nepoleví, potřebnou atmosféru, nepomněl ani emoce a solidní akci, které ale mohlo být i víc. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Tomer Sisley, jehož ze známých tváří doplňuje už jen Kristin Scott Thomas, našince ale potěší i účast Karla Rodena. Zážitek výrazně kazí jen chaotické střídání flashbacků a reálné roviny, překombinovaný příběh a příliš mnoho "odborných" dialogů. Poctivá žánrová jednohubka.

Synopse: Šéfa a hlavního investora nadnárodní společnosti W Neria Winche (Miki Manojlović) najdou utopeného. Jelikož zemřel bez dědice, vyvolává jeho smrt řadu otázek. Nikdo ale netuší, že téměř před třiceti lety adoptoval v bosenském sirotčinci chlapce jménem Largo (Tomer Sisley). Ten ale momentálně sedí v brazilském vězení za pašování drog. Jsou vražda jeho adoptivního otce a jeho obvinění jen náhoda?

Zajímavost: Snímek je založen na prvních dvou dílech stejnojmenné komiksové série.

Oficiální trailer filmu Largo Winch / Largo Winch

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Mark Margolis (04.08.2023 19:34 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu