Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
A dost!

Za horizontem: Oddechová a chytrá konverzačka A dost!

Vydáno: 03.05.2014 15:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

A dost! byla předposlední filmovou rolí amerického herce Jamese Gandolfiniho. Ale nejen kvůli němu stojí tato neklišovitá romantická komedie americké režisérky Nicole Holofcener za zhlédnutí.

A dost!Recenzoval/a Václav Limberk dne 03.05.2014 15:00. A dost! byla předposlední filmovou rolí amerického herce Jamese Gandolfiniho. Ale nejen kvůli němu stojí tato neklišovitá romantická komedie americké režisérky Nicole Holofcener za zhlédnutí. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy americké režisérky a scenáristky Nicole Holofcener, stejně jako sama autorka, jsou pro většinu filmových diváků v našich končinách velkou neznámou. Což je nedostatek, který bychom rádi alespoň trochu napravili v souvislosti s nedávnou premiérou jejího posledního filmu A dost! (správnější překlad by zněl lépe jako "Dost řečí"), který měli možnost diváci zhlédnout také v sekci Made in USA na letošním Febiofestu.

Sama autorka přitom není ve filmu vůbec žádným nováčkem. Tato rodilá newyorčanka se na filmové a televizní scéně pohybuje již přes třicet (!) let a na poli celovečerního filmu debutovala romantickou komedií s herečkou Catherine Keener nazvanou Řeči, řeči. Kromě filmu pracuje Nicole Holofcener i v televizi a její jméno je spojeno s takovými seriály, jako jsou Sex ve městě, Gilmorova děvčata, Odpočívej v pokoji a dalšími. 

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidEva (Julia Louis-Dreyfus) je rozvedená a živí se jako masérka v Los Angeles. Na večírku, který navštíví se svými přáteli, ženatým párem Willem (Ben Falcone) a Sarah (Toni Collette), se seznámí s básnířkou Marianne (Catherine Keener). Will Evu seznámí se svými přáteli Jasonem (Phillip Brock) a Albertem (James Gandolfini). Eva s Albertem se poté začnou scházet a postupně se prohlubuje jejich vzájemné zalíbení. Marianne kontaktuje Evu kvůli masáži a přitom se obě ženy spřátelí. Další vývoj událostí se nesluší prozrazovat. Nicméně můžeme říct, že Evu a její vztah s Albertem podrobí těžké zkoušce.

Film A dost! je v první řadě konverzační odlehčenou komedií, která se ale vyhýbá většině typických klišé provázející americké romantické komedie. Je lehce intelektuální podobně jako komedie Woodyho Allena, přitom je však nenapodobitelně originální (stejně jako Allenovky) a ač jí zde srovnáváme s filmy slavného newyorčana, ani v nejmenším se nejedná o nějaký allenovský plagiát či klon. Nicméně oba, Allena i Holofcener, spojuje jako hlavní téma – složitost vztahů mezi mužem a ženou, zde na prahu padesátky a ryze konverzační naturel jejího filmu. Jinými slovy, ve filmu se (navzdory jeho názvu) hodně mluví, ale naštěstí to neznamená, že se budete nudit. V drtivé většině jsou dialogy Holofcener stejně jako její postavy napsány velmi svěže, vtipně a v nejlepším slova smyslu jako ze života.

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidTakovýto typ filmu, který stojí na brilantně propracovaných charakterech a skvěle napsaných dialozích, vyžaduje i výborné herce a ani po této stránce nemá film slabiny. Postav je tu spousta a pro každou našla Holofcener tu pravou nebo toho pravého. V hlavní roli se objevuje převážně televizní a ve filmu poměrně sporadicky se vyskytující Julia Louis-Dreyfus. Její výkon v roli rozvedené Evy je velmi příjemný, a i když se u ní spíše televizní způsob hraní nezapře, je její kreace stále sympatická. 

Ještě lepší je James Gandolfini, známý především z televizního seriálu Rodina Sopránů a jeho ztvárnění zamilovaného a dobráckého rozvedeného muže je okouzlující, stejně jako jeho civilní způsob hraní. Jen nešťastnou shodou okolností (herec bohužel zemřel na infarkt loni v červnu) se právě tato role stala ve filmu jednou z jeho posledních (ta úplně poslední byla v kriminálce The Drop, jež bude teprve uvedena). Ostatní herci, když zmíníme z těch známějších ještě Toni Collete a Catherine Keener, hrají své party spolehlivě a zdárně dokreslují vztahové předivo obklopující obě hlavní postavy. Za zmínku stojí ještě Eve Hewson v roli Marianniny dcery Tess. 

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidSpolu s filmy Před půlnocí a Afternoon Delight patří A dost! k nejvydařenějším romantickým filmům minulého roku, o čemž svědčí řada ocenění a umístění v rozličných anketách hledajících nejlepší filmy a také nezanedbatelný divácký zájem ve Spojených státech. Jde navíc o dosud nejúspěšnější režisérčin titul, což může být příslibem, že o ní ještě v budoucnu uslyšíme.

A dost! je prostě zdařilým, svěžím a vtipně odlehčeným pohledem na složitost mezilidských vztahů a rozhodně by tato romantická a chytrá (skoro) komedie s celou plejádou dobrých herců odehrávající se v exotických slunných kulisách Los Angeles neměla ujít vaší pozornosti.

Oficiální trailer filmu A dost!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: novinka od Nicole Holofcener You Hurt My Feelings (21.03.2023 18:09 v Novinky | Trailery)
- Toni Collette je Mafia Mamma (01.03.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Z jiného těsta (05.01.2023 18:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Thor nastoupil cestu samuraje a všechno řekl psem (06.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Matt Damon a Adam Driver svádí Poslední souboj (22.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu