Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 5. 2022 - 19. 5. 2022

TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu

Vydáno: 13.05.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V polovině května se v televizích objeví několik hodně zajímavých snímků, na které se víceméně a leckdy neoprávněně zapomnělo. To se dá říct i o dvou méně výrazných premiérách, kterými jsou dramata Judy a Zakladatel.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vstříc zlu (In Harm’s Way) (sobota 14. 5., ČT2, 13.00 - 15.45)

Plakát filmu Vstříc zlu / In Harm's Way
© FilmAffinity
Válečné drama z poloviny šedesátých let je v našich končinách prakticky neznámé a příliš se nevysílá. Režírující Otto Preminger v něm využil dvacetiletého odstupu od skončené druhé světové války a dovolil si relativně objektivní pohled na celý konflikt i poměrně drsné a syrově realistické scény. Navíc klasický válečný příběh zkombinoval s osobními příběhy vojáků, což se mu podařilo na výbornou a z většiny z nich udělal životné a zajímavé postavy. Opřít se mohl i o nádhernou a na Oscara nominovanou černobílou kameru, dusnou atmosféru a většinou i parádní akci, která vrcholí monumentální námořní bitvou. Atraktivní je nepochybně hvězdné obsazení, v němž se sešli John WayneKirk DouglasBurgess MeredithPatrick O'NealPatricia NealHenry Fonda nebo Larry Hagman. Možná kdyby stopáž byla o něco kratší a tempo svižnější, bylo by sledování o chloupek příjemnější. Raritní tip.

Zajímavost: Wayne trpěl během natáčení rakovinou plic a dva měsíce po jeho skončení mu byla pravá plíce odstraněna.

Originální trailer filmu Vstříc zlu / In Harm’s Way
Kingsglaive: Final Fantasy XV (Kingsglaive: Final Fantasy XV) (sobota 14. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / neděle 15. 5., 13.35 - 15.55 / pondělí 16. 5., 10.30 - 12.50)

Plakát filmu Kingsglaive: Final Fantasy XV / Kingsglaive: Final Fantasy XV
© Pinterest
Šest let staré animované dobrodružství je svým způsobem unikátní, protože propojuje svět počítačových her a filmu. Režírující Takeshi Nozue v něm totiž natočil prequel ke stejnojmenné hře, která pak dává větší smysl. I ty, kteří podobné zábavě neholdují, ale snímek uspokojí, protože vizuálně jde o naprostou špičku, a i když je někdy využití CGI vidět, místy se rozdíly mezi technikou a reálnem naprosto stírají. Podobně je na tom i akce, která vypadá takřka dokonale, má potřebný náboj i tempo a po celou dobu baví, jen je místy trochu chaoticky sestříhaná. S postavami, které nejsou moc životné, a příběhem, který je jednoduchý a leckdy nedává moc smysl, už je to horší. Stopáž je naštěstí vyměřena úplně přesně, takže nikdy nehrozí, že by se divák začal vysloveně nudit, což je jedině dobře. Tip pro milovníky techniky a legendární počítačové hry.

Zajímavost: Ačkoli je film zasazen do fikčního světa, lze v něm vidět mnoho log a značek firem, které existují.

Oficiální trailer filmu Kingsglaive: Final Fantasy XV / Kingsglaive: Final Fantasy XV
Judy (Judy) (sobota 14. 5., ČT art, 20.15 - 22.10)

Český plakát filmu Judy / Judy
© Facebook tvůrce
Britské životopisné drama nijak nevystoupí ze žánrové šablony a i toho méně zkušeného diváka máločím překvapí. Režírující Rupert Goold tak spoléhá především na atraktivitu biografie, o moc víc toho ale nenabízí. O Judy Garland se toho publikum zase tolik nedozví, i když potenciálně zajímavých momentů je tu dost, jen nejsou tolik využité. Její osudy jsou vyprávěny až moc tuctově a obyčejně a poměrně zkratkovitě, takže orientovat se v časové posloupnosti je někdy hodně obtížné. Snímek tak de facto nad průměr povyšuje fenomenální a Oscarem oceněná Renée Zellweger, která zastínila úplně všechny, mezi nimiž byli třeba Rufus SewellJessie BuckleyMichael Gambon nebo Finn Wittrock. Za zmínku pak stojí ještě výborné a na Oscara nominované masky. Tip, který je v televizi o víkendu naprosto ideální, jinak ale zoufale nevýrazný a zapomenutelný, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Rok před začátkem natáčení začala Zellweger navštěvovat pěveckého poradce, všechny písně ve filmu tak zpívá sama.

Český trailer filmu Judy / Judy
Nightlife: Na tahu (Nightlife) (sobota 14. 5., Prima Cool, 22.00 - 00.25 / neděle 15. 5., Prima Max, 00.00 - 02.25 / úterý 17. 5., 02.40 - 04.55)

Český plakát filmu Nightlife: Na tahu / Nightlife
© centrumpanorama
Dva roky stará německá komedie splní přesně to, co od ní diváci čekají. Režisér a scenárista Simon Verhoeven v ní překvapí tím, že se drží relativně dobrého vkusu a vyloženě trapných vtipů zařadil jen málo. Jinak se spolehl na naprosto pohodovou atmosféru, svižné tempo a tradičně epizodický příběh, který nedrží moc u sebe, je ale záminkou pro různé více, či méně humorné scény, jejichž vtipný potenciál ale mnohdy využit úplně nebyl a zastavil se kdesi před zajímavou pointou. Poměrně originální je ovšem jeden příběhový zvrat v závěru, který trochu kompenzuje nedotaženou mafiánskou linii. V titulních rolích se sešli sympatičtí Elyas M'Barek a Frederick Lau, které doplnila především Palina Rojinski. Oddechová záležitost na víkendový večer, která mohla být o pár minut kratší.

Zajímavost: Na filmovém festivalu komedií v Monte Carlu získal snímek cenu za nejlepšího režiséra a film.

Český trailer filmu Nightlife: Na tahu / Nightlife
Hotel Artemis (Hotel Artemis) (sobota 14. 5., Televize Seznam, 22.30 - 00.35 / neděle 15. 5., 22.35 - 00.40 / pondělí 16. 5., 23.10 - 01.15)

Český plakát filmu Hotel Artemis / Hotel Artemis
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré akční krimidrama je v našich končinách přijímáno dost rozporuplně a hodnoceno je spíše průměrně, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe. Dáno je to nepochybně tím, že debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Drew Pearce se v něm opíral především o dialogy a příběh než o akci, což může být pro mnohé zklamání. Samotná zápletka je vymyšlená velmi dobře, a i když se nevyhýbá několika logickým lapsům a nedostatkům, je relativně chytrá a zajímavá, jen těch dialogů je v ní asi přece jen přespříliš. Relativně funguje i specifická retro atmosféra, i když ani z ní není vytěžen veškerý potenciál. Akce je tedy naprosté minimum, když už se ale na ni dostane, je vesměs výborná a nechybí jí potřebný adrenalin. Výsledku hodně pomohlo vynikající obsazení, v němž se objeví Jodie FosterSofia BoutellaZachary QuintoJeff GoldblumCharlie Day nebo Dave Bautista. Tip, který rozhodně neocení každý, o čemž svědčí i naše recenze.

Zajímavost: Hotel z názvu je pojmenován po řecké bohyni lovu, která stejně jako tento hotel byla zrozena tajně.

Český trailer filmu Hotel Artemis / Hotel Artemis
Shane (Shane) (neděle 15. 5., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Shane / Shane
© MoviePosterDB
Westernové drama z počátku padesátých let patří k těm nejdůležitějším filmům celého žánru, ačkoli v našich končinách zase tak známé není. Na Oscara nominovaný režisér George Stevens v něm totiž pracoval s velmi dobře napsaným příběhem, v němž nejsou charaktery úplně jednoznačné, napětí šponoval až k fantastickému závěru, vytvořil potřebně hutnou a chvílemi hodně depresivní atmosféru a všechno podmaloval krásnou hudbou Victora Younga. Největší rozdíl se ovšem dostavil v přestřelkách, v nichž autor využil své válečné zkušenosti a kvůli nim vypadají hodně realisticky a ne tak romanticky jako dříve. K tomu přispívá i vskutku nádherná a po právu oscarová kamera, která snímku dodává velmi specifický vizuální vzhled. V titulní roli se objeví trochu málo charismatický a výrazný Alan Ladd, jemuž sekundují především na Oscara nominovaní Brandon De Wilde a Jack Palance, dále pak dostali důvěru i Jean ArthurVan Heflin nebo Ben Johnson. Občas to sice je celé trochu kýčovité a zub času se přece jen trochu podepsal, výrazně by to ale vadit nemělo.

Zajímavost: Šlo vůbec o první širokoúhlý film studia Paramount.

Originální trailer filmu Shane / Shane
Hodní hoši (Good Boys) (neděle 15. 5., Nova Cinema, 22.30 - 00.15 / úterý 17. 5., 02.50 - 04.45 / středa 18. 5., 03.35 - 05.10)

Plakát filmu Hodní hoši / Good Boys
© Facebook tvůrce
Tři roky stará komedie v tuzemsku není tolik známá a oficiální cestou se shání velmi těžko. Debutující režisér a zkušený scenárista Gene Stupnitsky v ní většinu nejlepších vtipů prozradil už v traileru a posléze tedy nemá moc čím překvapit, rozhodně to ale neznamená, že natočil špatný film. Naštěstí se mohl opřít o to, že námět sice není originální a v každé teenagerské komedii by byl zcela tuctový, jenže hlavními hrdiny jsou žáci základní školy, čímž veškeré situace nabírají úplně jiný rozměr. Odzbrojí i nostalgickou atmosférou, která každého diváka vrátí do bezstarostných časů dětství a i díky tomu pak tolik nevadí, že humor leckdy střílí trochu mimo, příběh není úplně konzistentní a tvůrce se nevyhýbá ani mnohým klišé. Výsledku výrazně prospívá i střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejzásadnější, svižné tempo a ostřejší mluva a některé otevřené sexuální vtípky, které jsou dost odvážné. Hodně příjemné je i obsazení, v němž je nejvýraznější tváří výborný Jacob Tremblay. Muzikálových čísel je tu možná až moc a žádná z písní není vysloveně hitová a chytlavá, to ale ve výsledku tolik nevadí. Nenápadný tip na nedělní večer.

Zajímavost: Celosvětová premiéra snímku proběhla na festivalu South by Southwest v Austinu.

Oficiální trailer filmu Hodní hoši / Good Boys
Láska pod kapotou (úterý 17. 5., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu  / Láska pod kapotou
© Aerofilms
Necelý rok po premiéře v kinech se televizního uvedení dočká česko-slovenský dokument, který je dost zvláštní a natolik svérázný, že na něj po zhlédnutí nelze zapomenout. Režisér a spoluscenárista Miro Remo v něm diváky zavede na okraj společnosti, kam by se normálně nedostali a nechá je sledovat svým způsobem fascinující příběh milovníka amatérských automobilových závodů, u něhož se zastavil čas, a zároveň jakousi reflexi devadesátých let, kdy se mohlo takřka všechno. Všichni hrdinové jsou dostatečně osobití na to, aby bez potíží utáhli celou stopáž, navíc jejich dialogy jsou třeskutě vtipné a mají obrovský hláškový potenciál, vše navíc podkresluje úderná a naprosto přesná hudba. Tvůrce částečně šokuje i nečekanou a kontroverzní závěrečnou pointou, která ne každého uspokojí, nikoho ale nenechá chladným. Hodně zajímavá sociologická sonda. 

Zajímavost: Snímek je situován na moravsko-slovenské pohraničí.

Originální trailer filmu Láska pod kapotou
Zakladatel (The Founder) (středa 18. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 19. 5., 15.45 - 18.05)

Český plakát filmu Zakladatel / The Founder
© Facebook tvůrce
Na naprosto standardní životopisné drama se po šesti letech tak trochu zapomnělo. Režírující John Lee Hancock v něm vychází z jednoduchého námětu a spoléhá se na svižné tempo, parádní dobovou atmosféru, decentní, ale přesnou výpravu a vzhledem k tématu i poměrně překvapivě optimistický hudební doprovod. V hlavní roli ho mnohdy podržel výtečný Michael Keaton, s nímž snímek stojí a padá, a ačkoli jeho postava není morálním vzorem, obdařil ji takovým charismatem, že je až neodolatelná. Ostatní už tolik prostoru neměli, sluší se ale zmínit, že se objeví třeba Patrick WilsonLaura DernNick Offerman nebo John Carroll Lynch. O to větší je škoda, jak je to celé rutinní, plné klišé a nepřekvapivé a chybí tu jakákoli výrazná scéna a trochu humoru, o který si některé momenty vysloveně říkají, neuškodila by ani o něco kratší stopáž. O tipu s morálně pochybným poselstvím se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ray Kroc, o němž film vypráví, byl časopisem Time zařazen mezi sto nejdůležitějších osobností dvacátého století.

Oficiální český trailer filmu Zakladatel / The Founder
Zabijáci osamělých srdcí (Lonely Hearts) (čtvrtek 19. 5., Prima Max, 22.05 - 00.25)

Plakát filmu Zabijáci osamělých srdcí / Lonely Hearts
© IMDb
Kriminální drama z druhé poloviny nového milénia patří k těm, kterým na první pohled není co vytknout, zároveň na nich ale není co zásadně chválit. Režisér a scenárista Todd Robinson se v něm pokouší o poctivý film noir, jenomže selhává v tom, že ho kombinuje s černou komedií a je v něm zbytečně brutální, navíc pointu příběhu notně přežene, čímž veškeré snahy o chytře vymyšlenou, i když dost klišovitou zápletku úplně devalvuje. Naštěstí se mu daří přehledně vyprávět ve dvou časových liniích, nasadit svižné tempo a vytvořit potřebnou dobovou atmosféru, která ale mohla být o něco propracovanější. Hodně toho zachraňuje exkluzivní obsazení, v němž se sešli John TravoltaJames GandolfiniSalma HayekJared LetoScott Caan nebo Laura Dern. Nejvíc ale mrzí překombinovaný příběh plný tolika postav, že by zasloužil spíše seriálovou podobu. Solidní tip na čtvrteční večer.    

Zajímavost: Příběh je založen na skutečné události z roku 1940.

Oficiální trailer filmu Zabijáci osamělých srdcí / Lonely Hearts

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rozhovor dekády (19.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (19.03.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu