Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 1. 2023 - 26. 1. 2023

TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy

Vydáno: 20.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani s blížícím se koncem ledna se v televizích nic moc nemění a na nějakou zásadní premiéru by zájemci čekali marně. Tím nejatraktivnějším tak v tomto týdnu zůstává uvedení posledního dílu trilogie o Johnnym Englishovi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zbožňuju prachy (Friends with Money) (pátek 20. 1., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / sobota 21. 1., 12.50 - 14.30 / pondělí 23. 1., 08.15 - 09.50)

Plakát filmu Zbožňuju prachy / Friends with Money
© IMDb
Romantické drama z druhé poloviny nového milénia asi nikoho moc nepřekvapí, nicméně i přes nižší hodnocení na tuzemských databázích jde o poměrně příjemný počin. Režisérka a scenáristka Nicole Holofcener v něm spolehla na klasický námět a dobře napsané dialogy "jako ze života", kterým nechybí vtip a mnohdy i dobrá pointa. Právě konverzační scény jsou tím nejlepším, protože mají svižné tempo, spád a několik dobrých nápadů, pohodová je též atmosféra, z níž je znát částečný nadhled. Klíčové bylo obsazení, v němž se sešly fantastické Jennifer AnistonCatherine KeenerJoan Cusack a Frances McDormand, jejichž špičkování je zábavné a probíhá mezi nimi potřebná přátelská chemie. Stopáž je sice střídmá, přesto se v ní najde několik lehce zbytečných chvilek a někdy se autorka nevyhýbá ani nezáměrné trapnosti, to by ale nemělo měnit nic na tom, že se jedná o snesitelnou žánrovku. Nenáročný tip na konec pracovního týdne.  

Zajímavost: Role Keener byla psána přímo pro ni a sama herečka se podílela i na výběru svých kolegyň.

Originální trailer filmu Zbožňuju prachy / Friends with Money
Zajatci horského tunelu (Tunnelen) (pátek 20. 1., Prima Cool, 20.15 - 22.20 / sobota 21. 1., 15.00 - 17.05 / středa 25. 1., Prima Max, 11.40 - 13.50)

Plakát filmu Zajatci horského tunelu / Tunnelen
© IMDb
Čtyři roky starý norský thriller bude více bavit paradoxně ty, kteří severskou kinematografii jinak nevyhledávají. Režírující Pål Øie se v něm totiž inspiroval hollywoodskými žánrovkami a spoléhá spíše na efekt než na silný příběh. Ten je dost klišovitý a otřepaný a jen splňuje potřebné požadavky, chybět nesmí ani velmi dobrá vizuální stránka s krásnou kamerou a obstojnými trikovými scénami. Taktéž tempo je potřebně svižné a funguje i potemnělá atmosféra. Ačkoli tvůrce vychází ze skutečných událostí, nelogičností a nesmyslů je tu tolik a jsou tak do očí bijící, že se tomu nechce úplně věřit, což notně sráží celkový dojem. Vzhledem k předvídatelnosti navíc zcela absentuje napětí a emoce tedy nejsou tak působivé a silné, jak bylo asi zamýšleno. V obsazení dostaly důvěru v tuzemsku méně známé tváře jako třeba Thorbjørn HarrLisa Carlehed nebo Mikkel Bratt Silset. Oddechovka na páteční večer.

Zajímavost: Filmový tunel měří devět kilometrů a jmenuje se Storfjelltunnelen, ve skutečnosti ale tento tunel měří jen 2,7 km.

Originální trailer filmu Zajatci horského tunelu / Tunnelen
Balón (Ballon) (pátek 20. 1., ČT2, 21.45 - 23.50)

Český plakát filmu Balón / Ballon
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se německé drama mihlo i v našich kinech, větší stopu v nich ale nezanechalo. A je to svým způsobem škoda, protože zobrazuje dějinnou etapu, o níž se toho v tuzemsku moc neví, navíc vychází ze skutečných událostí. Režírující Michael Herbig ohromí především hutnou dobovou atmosférou strachu z totalitního režimu a odvádí ukázkovou práci s napětím, které je místy až nesnesitelné. Tempo je záměrně lehce pomalejší, takže na patálie hlavních hrdinů, které jsou chvílemi neuvěřitelné, je dost prostoru, což také přispívá k celkové působivosti. Někoho možná překvapí i technická stránka, která je víceméně precizní a vypadá příjemně neněmecky. V titulních rolích se objeví třeba Friedrich MückeKaroline SchuchDavid Kross nebo Alicia von Rittberg, záporáka si vystřihl fenomenální Thomas Kretschmann. Škoda jen, že závěr je zbytečně hollywoodský a lacině dojímavý, a že stopáž není o něco kratší.

Zajímavost: Od roku 2017 je titulní balón vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu.

Oficiální český trailer filmu Balón / Ballon
Který je ten pravý? (Home Again) (sobota 21. 1., Nova, 15.20 - 17.15 / čtvrtek 26. 1., Nova Cinema, 16.05 - 18.00)

Český plakát filmu Který je ten pravý? / Home Again
© Facebook tvůrce
Šest let stará romantická komedie ničím nevyčnívá ze sobě podobných a vesměs jde o tuctovou žánrovku, která ukrátí čas, ale po jejím skončení na ni okamžitě divák zapomene. Debutující režisérka a scenáristka Hallie Meyers-Shyer v ní spoléhá na absolutní diváckou jistotu a zoufale klišovitý a předvídatelný příběh, který mísí lacinou romantiku s humorem, jenž funguje jen chvílemi a po zbytek času je nenápaditý a očekávatelný. Tempo je naštěstí dost svižné a atmosféra si udržuje určitý nadhled, takže snímek není tak křečovitý, taktéž stopáž je potřebně střídmá a je v ní čas opravdu jen na to nejnutnější. Titulní roli si zahrála obstojná Reese Witherspoon, kterou ze známějších tváří doplňují Michael SheenNat Wolff nebo Lake Bell. Zapomenutelný počin, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Matkou režisérky je slavná Nancy Meyers, která také zařídila obsazení hlavní hvězdy.

Český trailer filmu Který je ten pravý? / Home Again
Dora a ztracené město (Dora and the Lost City of Gold) (sobota 21. 1., Nova, 17.15 - 19.30 / pondělí 23. 1., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / středa 25. 1., 15.45 - 17.45)

Plakát filmu Dora a ztracené město / Dora and the Lost City of Gold
© Facebook tvůrce
Dobrodružný snímek se do našich kin nedostal a ani u nás není nijak extra známý. Dáno je to jednoznačně tím, že ani původní animovaný seriál, z něhož vychází, si v tuzemsku nenašel širší diváckou základnu a zdaleka se nestal takovým fenoménem jako v zámoří. Režírující James Bobin v něm točí jakousi dětskou alternativu Indianu Jonesovi, což znamená, že se soustředí na dobrodružnou atmosféru a atraktivní zápletku, která je uzpůsobena dětskému publiku, takže není nijak sofistikovaná a mění se ve sled jednotlivých epizod, které jsou svižně natočené a nustále se v nich něco děje. Mají také hodně solidní atmosféru, které přispívají i rádoby exotické lokace, které jsou tedy viditelně studiové, pozitivem budiž i částečně edukativní nádech, kdy hlavní hrdinka nenásilnou formou objasňuje některé pojmy. Ústřední roli ztvárnila velmi dobrá Isabela Merced, vedle které se objeví například Eva LongoriaMichael Peña nebo Jeffrey Wahlberg. Jen ten humor mohl být méně infantilní. 

Zajímavost: Natáčení trvalo pět měsíců.

Oficiální trailer filmu Dora a ztracené město / Dora and the Lost City of Gold
Johnny English znovu zasahuje (Johnny English Strikes Again) (sobota 21. 1., Nova, 20.20 - 22.05 / středa 25. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.50)

Český plakát filmu Johnny English znovu zasahuje / Johnny English Strikes Again
© Facebook tvůrce
Zakončení britské komediální trilogie je nejslabší z celé série a radost udělá hlavně zapáleným fanouškům. Režírující David Kerr v něm logicky neměnil koncept, ale přišel s další variací téhož, která tentokrát moc nefunguje. A to i proto, že vesměs nemá co nabídnout, protože vtipy jsou předem očekávané, typicky fyzické gagy už jsou dost ohrané a ani příběh moc nezaujme. Mění se pochopitelně v sérii jednotlivých epizod, které mají společné to, že jakákoli technická vychytávka v nich je zlo a leckdy jim chybí lepší pointa. Je to trochu škoda, protože některé scény jsou vydařené, mají slušné tempo a někdy jsou nápadité. Nad vodou tak snímek drží jen a pouze obsazení, jemuž dominuje výborný Rowan Atkinson, jehož doplňují třeba Emma ThompsonCharles DanceMichael Gambon nebo extrémně sexy Olga Kurylenko. Líné završení lehce nadprůměrné série, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Role a obsazení Thompson bylo odhaleno až v průběhu prvního traileru.

Oficiální český trailer filmu Johnny English znovu zasahuje / Johnny English Strikes Again
Mapplethorpe (Mapplethorpe) (sobota 21. 1., ČT art, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Mapplethorpe / Mapplethorpe
© IMDb
Pět let staré životopisné drama je ve zdejších vodách zcela neznámé a oficiální cestou se k němu zatím nelze dostat. Režisérka a spoluscenáristka Ondi Timoner v něm zpracovala osudy v určitých kruzích slavného fotografa, který se specializoval na tehdy inovativní zachycování erotiky. A pomáhala si právě jiskřivou atmosférou, která je znát z každého záběru. Příběhově tedy ničím nepřekvapí, protože jde o schematickou a sterilní biografii, která paradoxně přes svou tematiku není nikterak provokativní. Možná překvapí, že stopáž je dost střídmá, což je na druhou stranu vzhledem k tuctovosti dobře, protože se divák nemá šanci začít nudit. Největší přínos snímku pro tuzemské publikum je rozhodně seznámení se se zajímavým umělcem a zobrazení několika jeho fotografií, které i přes námět měly specifické kouzlo. K vesměs pozitivním dojmům přispělo i obsazení méně slavnými tvářemi, jimž vévodí titulní Matt Smith. Raritní tip.   

Zajímavost: Natáčelo se na 16mm film.

Oficiální trailer filmu Mapplethorpe / Mapplethorpe
Žut (Der Schut) (pondělí 23. 1., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Žut / Der Schut
© Filmposter-Archiv
Převážně západoněmecký western z první poloviny šedesátých let je poměrně věrnou adaptací románu Karla Maye a patří do dlouhé řady těch, které se odehrávaly v exotickém prostředí a není v nich Vinnetou. Režisér a spoluscenárista Robert Siodmak se v něm spolehl na výbornou atmosféru a krásné lokace, které opravdu připomínaly Orient, ač byly opět natáčeny v tehdejší Jugoslávii. Příběh nemá smysl moc řešit, protože ten je zoufale naivní a ani tempo není moc svižné, takže se to celé trochu podivně vleče. Dojmy ovšem vylepšuje solidní akce, které ale není tolik, a překvapivě monumentální hudba Martina Böttchera. V hlavní roli nechybí spolehlivý a charismatický Lex Barker, jemuž sekundují Marie VersiniRik Battaglia nebo Chris Howland. Jen ta stopáž mohla být o něco kratší. Pro mnohé těžce nostalgický tip.

Zajímavost: Snímek vychází z motivů knih V roklinách balkánských, Zemí Škipetarů a Žut.

Český trailer filmu Žut / Der Schut
Robin Hood - král trhanů (The Adventures of Robin Hood) (úterý 24. 1., ČT2, 22.35 - 00.15)

Plakát filmu Robin Hood - král trhanů / The Adventures of Robin Hood
© Wikipedia
Pod doslovným překladem Dobrodružství Robina Hooda najdete v programu jednu z nejslavnějších verzí legendy o známém zbojníkovi, která vznikla na konci třicátých let. Režírující dvojice William Keighley a Michael Curtiz v ní dostala k dispozici na svou dobu štědrý rozpočet, který využila především na Oscarem oceněnou opulentní výpravu, fantastické kostýmy a naprosto precizní akci, která je plná výtečných kaskadérských kousků a obstojí i dnes. K pozitivům pak patří i sytě barevný vizuál, který v současnosti může působit trochu kýčovitě, svižné tempo a příjemně nekorektní podání celého příběhu, protože hlavní hrdina v něm docela dost zabíjí, aniž by se zamýšlel nad důsledky. Výtečná je též středověká atmosféra, kterou dotváří oscarová hudba Ericha Wolfganga Korngolda. Hlavní roli ztvárnil výborný Errol Flynn, kterého doplnili především Olivia de Havilland a Basil Rathbone, dále se pak objeví třeba Patric KnowlesMelville Cooper nebo Claude Rains. Výborná záležitost, u níž překvapí i poměrně krátká stopáž.

Zajímavost: Ve své době držel snímek rekord v zaměstnání největšího počtu kaskadérů.

Oficiální trailer filmu Robin Hood - král trhanů / The Adventures of Robin Hood
Prokletí Lizzie Bordenové (Lizzie) (čtvrtek 26. 1., Prima Max, 22.00 - 00.20)

Plakát filmu Prokletí Lizzie Bordenové / Lizzie
© IMP Awards
Pět let starý thriller je v našich končinách znám jen minimálně a hodnocen průměrně, v zahraničí je na tom o dost lépe, ačkoli hodnocení nepřekročí lehký nadprůměr. Hlavním viníkem je v tomto případě režírující Craig William Macneill, který po celou dobu nedokáže vytvořit konstantní atmosféru a střídá momenty napínavé a hutné s těmi naprosto nezajímavými. Lepší to není ani po emocionální stránce, protože nikdy nevtáhne diváka dovnitř dění, ale udržuje chladný a zvláštní odstup, který je někdy až nepříjemný. Příběh, který vychází z reality, je lehce předvídatelný a moc mu nesvědčí ani dost pomalé tempo, které je chvílemi nesnesitelné. Nad vodou tak výsledek krom pár jednotlivých scén drží obsazení, jemuž kraluje výborná Chloë Sevigny, vedle které se neztratí ani Kristen StewartKim Dickens nebo Fiona Shaw. A i když stopáž není nikterak zásadně dlouhá, mohla být ještě kratší. Tip, který rozhodně neuspokojí každého.

Zajímavost: Film se natáčel třiadvacet dní.

Oficiální trailer filmu Prokletí Lizzie Bordenové / Lizzie

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: První znamení: Přichází Satan! (08.04.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Vetřelec: Romulus má první teaser (21.03.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicholas Hoult bude Lex Luthor (21.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu