Za horizontem: Oddechová a chytrá konverzačka A dost!

Vydáno: 03.05.2014 15:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

A dost! byla předposlední filmovou rolí amerického herce Jamese Gandolfiniho. Ale nejen kvůli němu stojí tato neklišovitá romantická komedie americké režisérky Nicole Holofcener za zhlédnutí.

A dost!Recenzoval/a Václav Limberk dne 03.05.2014 15:00. A dost! byla předposlední filmovou rolí amerického herce Jamese Gandolfiniho. Ale nejen kvůli němu stojí tato neklišovitá romantická komedie americké režisérky Nicole Holofcener za zhlédnutí. Hodnocení: 4.5
Filmy americké režisérky a scenáristky Nicole Holofcener, stejně jako sama autorka, jsou pro většinu filmových diváků v našich končinách velkou neznámou. Což je nedostatek, který bychom rádi alespoň trochu napravili v souvislosti s nedávnou premiérou jejího posledního filmu A dost! (správnější překlad by zněl lépe jako "Dost řečí"), který měli možnost diváci zhlédnout také v sekci Made in USA na letošním Febiofestu.

Sama autorka přitom není ve filmu vůbec žádným nováčkem. Tato rodilá newyorčanka se na filmové a televizní scéně pohybuje již přes třicet (!) let a na poli celovečerního filmu debutovala romantickou komedií s herečkou Catherine Keener nazvanou Řeči, řeči. Kromě filmu pracuje Nicole Holofcener i v televizi a její jméno je spojeno s takovými seriály, jako jsou Sex ve městě, Gilmorova děvčata, Odpočívej v pokoji a dalšími. 

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidEva (Julia Louis-Dreyfus) je rozvedená a živí se jako masérka v Los Angeles. Na večírku, který navštíví se svými přáteli, ženatým párem Willem (Ben Falcone) a Sarah (Toni Collette), se seznámí s básnířkou Marianne (Catherine Keener). Will Evu seznámí se svými přáteli Jasonem (Phillip Brock) a Albertem (James Gandolfini). Eva s Albertem se poté začnou scházet a postupně se prohlubuje jejich vzájemné zalíbení. Marianne kontaktuje Evu kvůli masáži a přitom se obě ženy spřátelí. Další vývoj událostí se nesluší prozrazovat. Nicméně můžeme říct, že Evu a její vztah s Albertem podrobí těžké zkoušce.

Film A dost! je v první řadě konverzační odlehčenou komedií, která se ale vyhýbá většině typických klišé provázející americké romantické komedie. Je lehce intelektuální podobně jako komedie Woodyho Allena, přitom je však nenapodobitelně originální (stejně jako Allenovky) a ač jí zde srovnáváme s filmy slavného newyorčana, ani v nejmenším se nejedná o nějaký allenovský plagiát či klon. Nicméně oba, Allena i Holofcener, spojuje jako hlavní téma – složitost vztahů mezi mužem a ženou, zde na prahu padesátky a ryze konverzační naturel jejího filmu. Jinými slovy, ve filmu se (navzdory jeho názvu) hodně mluví, ale naštěstí to neznamená, že se budete nudit. V drtivé většině jsou dialogy Holofcener stejně jako její postavy napsány velmi svěže, vtipně a v nejlepším slova smyslu jako ze života.

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidTakovýto typ filmu, který stojí na brilantně propracovaných charakterech a skvěle napsaných dialozích, vyžaduje i výborné herce a ani po této stránce nemá film slabiny. Postav je tu spousta a pro každou našla Holofcener tu pravou nebo toho pravého. V hlavní roli se objevuje převážně televizní a ve filmu poměrně sporadicky se vyskytující Julia Louis-Dreyfus. Její výkon v roli rozvedené Evy je velmi příjemný, a i když se u ní spíše televizní způsob hraní nezapře, je její kreace stále sympatická. 

Ještě lepší je James Gandolfini, známý především z televizního seriálu Rodina Sopránů a jeho ztvárnění zamilovaného a dobráckého rozvedeného muže je okouzlující, stejně jako jeho civilní způsob hraní. Jen nešťastnou shodou okolností (herec bohužel zemřel na infarkt loni v červnu) se právě tato role stala ve filmu jednou z jeho posledních (ta úplně poslední byla v kriminálce The Drop, jež bude teprve uvedena). Ostatní herci, když zmíníme z těch známějších ještě Toni Collete a Catherine Keener, hrají své party spolehlivě a zdárně dokreslují vztahové předivo obklopující obě hlavní postavy. Za zmínku stojí ještě Eve Hewson v roli Marianniny dcery Tess. 

Fotografie z filmu A dost! / Enough SaidSpolu s filmy Před půlnocí a Afternoon Delight patří A dost! k nejvydařenějším romantickým filmům minulého roku, o čemž svědčí řada ocenění a umístění v rozličných anketách hledajících nejlepší filmy a také nezanedbatelný divácký zájem ve Spojených státech. Jde navíc o dosud nejúspěšnější režisérčin titul, což může být příslibem, že o ní ještě v budoucnu uslyšíme.

A dost! je prostě zdařilým, svěžím a vtipně odlehčeným pohledem na složitost mezilidských vztahů a rozhodně by tato romantická a chytrá (skoro) komedie s celou plejádou dobrých herců odehrávající se v exotických slunných kulisách Los Angeles neměla ujít vaší pozornosti.

Oficiální trailer filmu A dost!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY