Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 4. 2014 - 24. 4. 2014

TV tipy: Velikonoční nadílka plná starších filmů a samurajů

Vydáno: 18.04.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ve velikonočním týdnu není televizní nabídka nijak zvlášť bohatá. Na velké premiéry si můžete nechat zajít chuť a zavděk musíte vzít několika staršími, ale zajímavými filmy. Na řadu se dostanou i dva netradiční dokumenty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Saturnin (sobota 19. 4., ČT1, 15.45 - 17.25)

Plakát filmu Saturnin / SaturninJasně nejlepší počin režiséra Jiřího Věrčáka je adaptací populárního románu Zdeňka Jirotky a patří k velmi oblíbeným snímkům. Ačkoli se mu poetiku a typicky suchý humor úplně převést nepovedlo a místy výsledek působí zbytečně lacině a afektovaně, přesto jde po většinu stopáže o vtipný a příjemný film. Hodně mu pomohly jednak pohodová atmosféra spoléhající na potřebnou nadsázku a také perfektní herecké obsazení, v němž excelují zejména Oldřich Vízner, Ondřej Havelka a na Českého Lva nominovaná Jana Synková. V podstatě moderní tuzemská klasika.  

Synopse: Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování (Ondřej Havelka) získává ne vlastní vinou sluhu Saturnina (Oldřich Vízner). Ten se pomalu stává pánem jeho života a způsobuje mu různá příkoří, která by se bez jeho pomoci nedala zvládnout. A to hlavně z toho důvodu, že by bez něho vlastně vůbec nevznikla. 

Zajímavost: Román měl být zfilmován už v roce 1939, tehdy k tomu ale nedošlo z důvodu sporů dvou konkurečních filmových společností.

Ukázka z filmu Saturnin

Ran (Ran) (sobota 19. 4., ČT art, 22.10 - 00.50)

Plakát filmu Ran / RanOscarem za kostýmy oceněné drama legendárního Akiry Kurosawy je vlastně japonským zpracováním Shakespeareovy hry Král Lear. Snímek zaujme kromě zmíněných kostýmů také famózní výpravou, nádhernou kamerou, precizně zvládnutými bojovými scénámi a také na svou dobu opulentní vizuální stránkou. Dnešní divák už ale bude jen velmi těžko překousávat extrémně pomalé a nevyrovnané tempo, velké množství dialogů a absenci humoru. Milovníkům estetiky a naprosté asijské klasiky však nic z toho vadit nebude.

Synopse: Zámožný pan Hidetora (Tatsuya Nakadai) se na oslavě svých sedmdesátých narozenin rozhodne rozdělit své panství mezi tři syny. Nejmladší Saburo (Daisuke Ryu) ho chce před ukvapeným řešením varovat, jenže pyšný a tvrdohlavý otec se ho zřekne. Když se starší synové ujmou vlády, okamžitě se obrací proti otci a usilují o úplnou kontrolu nad celým územím. Začíná se tedy schylovat ke kruté rodinné válce. 

Zajímavost: Několik set kostýmů bylo zhotoveno ručně a jejich příprava trvala dva roky.

Originální trailer filmu Ran / Ran

Panna a netvor (neděle 20. 4., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Panna a netvor / Panna a netvorJelikož československou verzi klasického příběhu o Krásce a zvířeti natočil Juraj Herz, nejde úplně o pohádku pro děti. Atmosféra je hodně ponurá a místy odvážně sklouzne až k hororové, což rozhodně potěší. Ústřední zápletka zůstává stejná a nechybí v ní ani potřebný romantický nádech. Za pozornost stojí i bravurní vizuální stránka, kostýmy, masky a v neposlední řadě také nádherná hudba Petra Hapky. V hlavních rolích se objeví výborní Zdena Studenková a Vlastimil Harapes. Pozor jen na to, aby vám celková stylizace a ladění snímku nezpůsobily bezesnou noc.  

Synopse: Nejmladší dcera zchudlého kupce Julie (Zdena Studenkova) se dobrovolně vydává do zakletého zámku, aby zachránila svého otce. Tam by ji měli čekat jen smrt a princ zakletý do děsivé zvířecí podoby (Vlastimil Harapes). Jenže vztah mezi nimi se začne ubírat úplně jiným směrem.

Zajímavost: Film získal Velkou cenu publika na Mezinárodním festivalu fantastických filmů v Paříži a také Zlatou medaili na Filmovém festivalu hororu v Sitges.

Ukázka z filmu Panna a netvor

Hvězda zvaná Pelyněk (neděle 20. 4., ČT2, 21.45 - 23.10)

Plakát filmu Hvězda zvaná Pelyněk / Hvězda zvaná PelyněkMéně známé, prakticky nevysílané a možná neprávem opomíjené československé drama stojí za pozornost minimálně z toho důvodu, že zpracovává zapomenutou událost z první světové války. Režírující Martin Frič výrazně neselhal a vedle potřebné dobové atmosféry a několika fantastických záběrů dodal také hudební doprovod mnohdy v podobě písní Karla Hašlera a vynikající obsazení. V něm zaujme zejména Jiřina Bohdalová v jedné z mála vážnějších rolí, dále pak uvidíte třeba Radoslava Brzobohatého, Jana Třísku nebo Jiřího Sováka. Raritní kousek.

Synopse: Koncem května 1918 se do Rumburku vracejí navrátilci z ruského zajetí a doufají, že válka už je pryč. Chtějí jen svůj žold a pak hned domů. Zatím se rádi pobaví v místním hostinci, kde zpívá a tančí temperamentní Tonka (Jiřina Bohdalová), která se sblíží s vojákem Nohou (Rudolf Deyl). Jenže brzy se roznese, že navrátilci by měli jít znovu na frontu. Proto se rozhodnou k zoufalému řešení.  

Zajímavost: Natáčení skutečně probíhalo převážně v Rumburku.

Ukázka z filmu Hvězda zvaná Pelyněk

Po svatbě (Efter brylluppet) (neděle 20. 4., ČT art, 22.35 - 00.35)

Plakát filmu Po svatbě / Efter brylluppetKoprodukční drama, které si vysloužilo i oscarovou nominaci za cizojazyčný film, stojí a padá s minimalistickou režií a vynikajícím hereckým obsazením. Za první jmenovanou položkou stojí Susanne Bier, která vše vsadila na silný příběh a velkou dávku emocí, které dostanou snad každého diváka. Jelikož základem snímku je množství strhujících dialogů, důležitý byl casting, v němž z u nás známějších tváří uspěl jen Mads Mikkelsen. I ostatní jsou ale fantastičtí a jen umocňují celkový dojem, který kazí snad jen chvílemi vykonstruovaný příběh plný klišé. Fandové severské kinematografie ale budou spokojeni.

Synopse: Jacob Pederson (Mads Mikkelsen) pracuje v indickém sirotčinci, kde našel smysl života. Zoufale ovšem potřebuje finanční prostředky a jedinou možností, jak je získat, je vrátit se do rodného Dánska. Sice se mu tam moc nechce, jenže nic jiného mu nezbývá. A to ještě netuší, že se tam bude muset vypořádat s vlastní minulostí, o které si myslel, že je nenávratně pryč.

Zajímavost: Do nominace tohoto snímku na Oscara čekalo Dánsko na podobný záznam šestnáct let.

Originální trailer filmu Po svatbě / Efter brylluppet

Tatínek (pondělí 21. 4., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu  / TatínekDokument, kterým vzdal Jan Svěrák, jemuž s režií pomohl Martin Dostál, hold svému otci Zdeňkovi, trpí právě tím, že mu chybí jakýsi odstup nezúčastněného autora. Je tu sice zachyceno určité napětí, které mezi otcem a synem v době vzniku panovalo, nikdy se ale nezajde do nějaké kontroverze nebo větší otevřenosti. Výsledek je nicméně hodně příjemný a těží právě z osoby zpovídaného, protože studnice jeho historek a zážitků je prakticky nevyčerpatelná. Potěší i to, že se zájemce dozví některá neznámá fakta. Citlivý a víceméně přátelský portrét. 

Synopse: Snímek je celovečerním portrétem herce, scenáristy, textaře a autora Zdeňka Svěráka. Divák tak má možnost poznat kouzlo mnoho desítek let fungující sounáležitosti, na jejíchž základech stojí úspěch cimrmanovského souboru. Nechybí ani pohled do tvůrcova dětství, které v mnohém jeho práce ovlivnilo.

Zajímavost: Kameru obstaral Ivan Zachariáš, který na domácí půdě působí jen velmi zřídka.

Originální trailer filmu Tatínek

Francouzova milenka (The French Lieutenant´s Woman) (pondělí 21. 4., ČT2, 21.35 - 23.40)

Plakát filmu Francouzova milenka / The French Lieutenant's WomanSvérázné a na pět Oscarů nominované britské romantické drama patří k těm, které nejsou moc známé a v programech televizí je často nenajdete. Český rodák Karel Reisz v něm totiž zajímavě a nápaditě prolíná dvě časové a dějové linie, které jsou navíc jakýmsi filmem ve filmu. Vše je umístěno do atraktivních lokací a zabíráno nádhernou kamerou. V hlavních rolích se objeví tehdy ne úplně známí Meryl Streep, která si vysloužila i oscarovou nominaci, a Jeremy Irons. Škoda jen, že motivace a chování postav nejsou místy uspokojivě vysvětleny. Jinak ale výtečná záležitost.

Synopse: Vážený biolog Charles (Jeremy Irons) potkává při návštěvě své snoubenky melancholickou a záhadnou dívku Sarah (Meryl Streep), jejímuž kouzlu zcela propadne. Jejich vzplanutí však viktoriánská společnost odmítá a přivede je až na pokraj zkázy.

Zajímavost: Film je adaptací románu Johna Fowlese.

Oficiální trailer filmu Francouzova milenka / The French Lieutenant´s Woman

Král Krysa (King Rat) (úterý 22. 4., Prima Cool, 23.15 - 01.45 / středa 23. 4., 02.50 - 05.00)

Plakát filmu Král Krysa / King RatVýraznější výhrady k na dva Oscary nominovanému dramatu budou mít snad jen čtenáři slavné románové předlohy Jamese Clavella. Režisér a scenárista Bryan Forbes se logicky nevyhnul určitému zjednodušení a některé pasáže rozsáhlé knihy musel v rámci stopáže vynechat. To ale vykompenzoval parádní atmosférou, skvělou kamerou, krásnou hudbou Johna Barryho a vydařenou výpravou. Pozadu nezůstávají ani herci, mezi nimiž nechybí třeba George Segal, Tom Courtenay, James Fox nebo Patrick O'Neal. Nestárnoucí válečná klasika.

Synopse: Ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru nejsou žádní strážci, žádné ostnaté dráty, žádné vysoké zdi. Kolem je totiž džungle, takže stejně není kam utéct. Vězni tu pouze přežívají a snaží se dočkat konce války. Jedinou výjimkou je americký desátník King (George Segal), který váží o dvacet kilogramů víc než ostatní, chodí vždy elegantně oblékaný a nikdy mu nechybí cigarety. Obchodním partnerem se mu brzy stane hrdý anglický důstojník Marlowe (James Fox), který umí konverzovat s Malajci. Jejich vztah se pomalu proměňuje a stávají se z nich přátelé.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví jediná žena.

Ukázka z filmu Král Krysa

Metal & metalisté (Metal: A Headbanger´s Journey) (středa 23. 4., ČT art, 22.50 - 00.30)

Plakát filmu Metal & metalisté / Metal: A Headbanger's JourneyJak už název napovídá, devět let starý kanadský dokument zaujme hlavně milovníky drsnější hudby. Režijní dvojka Sam Dunn a Scot McFadyen, které tentokráte vypomohla ještě Jessica Joy Wise, se metalu věnuje celou kariéru, takže o kvalitě nemůže být pochyb. Jednoznačným pozitivem budiž fakt, že tvůrci nikomu nic nepodsouvají a spíše se velmi stručně snaží upozornit na to, proč je zrovna tento hudební žánr tak výjimečný. Pomáhají jim v tom ty největší legendy typu Alice CooperaRoba Zombieho, Bruce Dickinsona a dalších. Odpůrce tedy o své pravdě rozhodně nepřesvědčí, na druhou stranu fanoušky donutí oprášit některá stará CD. 

Synopse: Tvůrci se v dokumentu pokouší přijít na to, proč je jejich oblíbený hudební žánr předmětem tak silného odmítání a odsuzování. Při té příležitosti se ohlíží za jeho čtyřicetiletou historií a zpovídají význačné i kontroverzní osobnosti z obou stran názorového spektra.  

Zajímavost: V roce 2007 obdržel film Cenu kanadské filmové a televizní asociace za nejlepší původní scénář.

Oficiální trailer filmu Metal & metalisté / Metal: A Headbanger´s Journey

Král tančí (Le Roi danse) (čtvrtek 24. 4., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Král tančí / Le roi danseBelgicko-francouzsko-německé drama je určeno náročnějšímu a esteticky záloženému publiku. Režírující Gérard Corbiau totiž většinu stopáže vypráví překrásnými obrazovými kolážemi, v nichž vynikají nádherná výprava a fascinující barevnost. Vše navíc doplňuje podmanivý a přesný dobový hudební doprovod, který výsledku dodává zvláštní kouzlo. V hlavní roli exceluje Benoît Magimel, vedle něhož se objeví kupříkladu Boris Terral nebo Tchéky Karyo. Kvalitu sráží snad jen používání určitých klišé a někdy i přehnaná artovost.

Synopse: Ludvík XIV. (Benoît Magimel) měl celý život zálibu v tanci a jeho důvěrníkem se stal skladatel Jean-Baptise Lully (Boris Terral). Ten pro něho skládal balety a na jeho přání také hudební doprovod představení Moliérových (Tchéky Karyo) dramat. Z těch tří se postupně stali přátelé, jenže jejich vztah brzy ochladl a těžce ho poznamenaly i závist a neomezená králova moc.

Zajímavost: Jde o dosud poslední Corbiauův snímek určený pro kina.

Originální trailer filmu Král tančí / Le Roi danse

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu