TV tipy: Velikonoční nadílka plná starších filmů a samurajů

Vydáno: 18.04.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ve velikonočním týdnu není televizní nabídka nijak zvlášť bohatá. Na velké premiéry si můžete nechat zajít chuť a zavděk musíte vzít několika staršími, ale zajímavými filmy. Na řadu se dostanou i dva netradiční dokumenty.
Saturnin (sobota 19. 4., ČT1, 15.45 - 17.25)

Plakát filmu Saturnin / SaturninJasně nejlepší počin režiséra Jiřího Věrčáka je adaptací populárního románu Zdeňka Jirotky a patří k velmi oblíbeným snímkům. Ačkoli se mu poetiku a typicky suchý humor úplně převést nepovedlo a místy výsledek působí zbytečně lacině a afektovaně, přesto jde po většinu stopáže o vtipný a příjemný film. Hodně mu pomohly jednak pohodová atmosféra spoléhající na potřebnou nadsázku a také perfektní herecké obsazení, v němž excelují zejména Oldřich Vízner, Ondřej Havelka a na Českého Lva nominovaná Jana Synková. V podstatě moderní tuzemská klasika.  

Synopse: Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování (Ondřej Havelka) získává ne vlastní vinou sluhu Saturnina (Oldřich Vízner). Ten se pomalu stává pánem jeho života a způsobuje mu různá příkoří, která by se bez jeho pomoci nedala zvládnout. A to hlavně z toho důvodu, že by bez něho vlastně vůbec nevznikla. 

Zajímavost: Román měl být zfilmován už v roce 1939, tehdy k tomu ale nedošlo z důvodu sporů dvou konkurečních filmových společností.

Ukázka z filmu Saturnin

Ran (Ran) (sobota 19. 4., ČT art, 22.10 - 00.50)

Plakát filmu Ran / RanOscarem za kostýmy oceněné drama legendárního Akiry Kurosawy je vlastně japonským zpracováním Shakespeareovy hry Král Lear. Snímek zaujme kromě zmíněných kostýmů také famózní výpravou, nádhernou kamerou, precizně zvládnutými bojovými scénámi a také na svou dobu opulentní vizuální stránkou. Dnešní divák už ale bude jen velmi těžko překousávat extrémně pomalé a nevyrovnané tempo, velké množství dialogů a absenci humoru. Milovníkům estetiky a naprosté asijské klasiky však nic z toho vadit nebude.

Synopse: Zámožný pan Hidetora (Tatsuya Nakadai) se na oslavě svých sedmdesátých narozenin rozhodne rozdělit své panství mezi tři syny. Nejmladší Saburo (Daisuke Ryu) ho chce před ukvapeným řešením varovat, jenže pyšný a tvrdohlavý otec se ho zřekne. Když se starší synové ujmou vlády, okamžitě se obrací proti otci a usilují o úplnou kontrolu nad celým územím. Začíná se tedy schylovat ke kruté rodinné válce. 

Zajímavost: Několik set kostýmů bylo zhotoveno ručně a jejich příprava trvala dva roky.

Originální trailer filmu Ran / Ran

Panna a netvor (neděle 20. 4., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Panna a netvor / Panna a netvorJelikož československou verzi klasického příběhu o Krásce a zvířeti natočil Juraj Herz, nejde úplně o pohádku pro děti. Atmosféra je hodně ponurá a místy odvážně sklouzne až k hororové, což rozhodně potěší. Ústřední zápletka zůstává stejná a nechybí v ní ani potřebný romantický nádech. Za pozornost stojí i bravurní vizuální stránka, kostýmy, masky a v neposlední řadě také nádherná hudba Petra Hapky. V hlavních rolích se objeví výborní Zdena Studenková a Vlastimil Harapes. Pozor jen na to, aby vám celková stylizace a ladění snímku nezpůsobily bezesnou noc.  

Synopse: Nejmladší dcera zchudlého kupce Julie (Zdena Studenkova) se dobrovolně vydává do zakletého zámku, aby zachránila svého otce. Tam by ji měli čekat jen smrt a princ zakletý do děsivé zvířecí podoby (Vlastimil Harapes). Jenže vztah mezi nimi se začne ubírat úplně jiným směrem.

Zajímavost: Film získal Velkou cenu publika na Mezinárodním festivalu fantastických filmů v Paříži a také Zlatou medaili na Filmovém festivalu hororu v Sitges.

Ukázka z filmu Panna a netvor

Hvězda zvaná Pelyněk (neděle 20. 4., ČT2, 21.45 - 23.10)

Plakát filmu Hvězda zvaná Pelyněk / Hvězda zvaná PelyněkMéně známé, prakticky nevysílané a možná neprávem opomíjené československé drama stojí za pozornost minimálně z toho důvodu, že zpracovává zapomenutou událost z první světové války. Režírující Martin Frič výrazně neselhal a vedle potřebné dobové atmosféry a několika fantastických záběrů dodal také hudební doprovod mnohdy v podobě písní Karla Hašlera a vynikající obsazení. V něm zaujme zejména Jiřina Bohdalová v jedné z mála vážnějších rolí, dále pak uvidíte třeba Radoslava Brzobohatého, Jana Třísku nebo Jiřího Sováka. Raritní kousek.

Synopse: Koncem května 1918 se do Rumburku vracejí navrátilci z ruského zajetí a doufají, že válka už je pryč. Chtějí jen svůj žold a pak hned domů. Zatím se rádi pobaví v místním hostinci, kde zpívá a tančí temperamentní Tonka (Jiřina Bohdalová), která se sblíží s vojákem Nohou (Rudolf Deyl). Jenže brzy se roznese, že navrátilci by měli jít znovu na frontu. Proto se rozhodnou k zoufalému řešení.  

Zajímavost: Natáčení skutečně probíhalo převážně v Rumburku.

Ukázka z filmu Hvězda zvaná Pelyněk

Po svatbě (Efter brylluppet) (neděle 20. 4., ČT art, 22.35 - 00.35)

Plakát filmu Po svatbě / Efter brylluppetKoprodukční drama, které si vysloužilo i oscarovou nominaci za cizojazyčný film, stojí a padá s minimalistickou režií a vynikajícím hereckým obsazením. Za první jmenovanou položkou stojí Susanne Bier, která vše vsadila na silný příběh a velkou dávku emocí, které dostanou snad každého diváka. Jelikož základem snímku je množství strhujících dialogů, důležitý byl casting, v němž z u nás známějších tváří uspěl jen Mads Mikkelsen. I ostatní jsou ale fantastičtí a jen umocňují celkový dojem, který kazí snad jen chvílemi vykonstruovaný příběh plný klišé. Fandové severské kinematografie ale budou spokojeni.

Synopse: Jacob Pederson (Mads Mikkelsen) pracuje v indickém sirotčinci, kde našel smysl života. Zoufale ovšem potřebuje finanční prostředky a jedinou možností, jak je získat, je vrátit se do rodného Dánska. Sice se mu tam moc nechce, jenže nic jiného mu nezbývá. A to ještě netuší, že se tam bude muset vypořádat s vlastní minulostí, o které si myslel, že je nenávratně pryč.

Zajímavost: Do nominace tohoto snímku na Oscara čekalo Dánsko na podobný záznam šestnáct let.

Originální trailer filmu Po svatbě / Efter brylluppet

Tatínek (pondělí 21. 4., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu  / TatínekDokument, kterým vzdal Jan Svěrák, jemuž s režií pomohl Martin Dostál, hold svému otci Zdeňkovi, trpí právě tím, že mu chybí jakýsi odstup nezúčastněného autora. Je tu sice zachyceno určité napětí, které mezi otcem a synem v době vzniku panovalo, nikdy se ale nezajde do nějaké kontroverze nebo větší otevřenosti. Výsledek je nicméně hodně příjemný a těží právě z osoby zpovídaného, protože studnice jeho historek a zážitků je prakticky nevyčerpatelná. Potěší i to, že se zájemce dozví některá neznámá fakta. Citlivý a víceméně přátelský portrét. 

Synopse: Snímek je celovečerním portrétem herce, scenáristy, textaře a autora Zdeňka Svěráka. Divák tak má možnost poznat kouzlo mnoho desítek let fungující sounáležitosti, na jejíchž základech stojí úspěch cimrmanovského souboru. Nechybí ani pohled do tvůrcova dětství, které v mnohém jeho práce ovlivnilo.

Zajímavost: Kameru obstaral Ivan Zachariáš, který na domácí půdě působí jen velmi zřídka.

Originální trailer filmu Tatínek

Francouzova milenka (The French Lieutenant´s Woman) (pondělí 21. 4., ČT2, 21.35 - 23.40)

Plakát filmu Francouzova milenka / The French Lieutenant's WomanSvérázné a na pět Oscarů nominované britské romantické drama patří k těm, které nejsou moc známé a v programech televizí je často nenajdete. Český rodák Karel Reisz v něm totiž zajímavě a nápaditě prolíná dvě časové a dějové linie, které jsou navíc jakýmsi filmem ve filmu. Vše je umístěno do atraktivních lokací a zabíráno nádhernou kamerou. V hlavních rolích se objeví tehdy ne úplně známí Meryl Streep, která si vysloužila i oscarovou nominaci, a Jeremy Irons. Škoda jen, že motivace a chování postav nejsou místy uspokojivě vysvětleny. Jinak ale výtečná záležitost.

Synopse: Vážený biolog Charles (Jeremy Irons) potkává při návštěvě své snoubenky melancholickou a záhadnou dívku Sarah (Meryl Streep), jejímuž kouzlu zcela propadne. Jejich vzplanutí však viktoriánská společnost odmítá a přivede je až na pokraj zkázy.

Zajímavost: Film je adaptací románu Johna Fowlese.

Oficiální trailer filmu Francouzova milenka / The French Lieutenant´s Woman

Král Krysa (King Rat) (úterý 22. 4., Prima Cool, 23.15 - 01.45 / středa 23. 4., 02.50 - 05.00)

Plakát filmu Král Krysa / King RatVýraznější výhrady k na dva Oscary nominovanému dramatu budou mít snad jen čtenáři slavné románové předlohy Jamese Clavella. Režisér a scenárista Bryan Forbes se logicky nevyhnul určitému zjednodušení a některé pasáže rozsáhlé knihy musel v rámci stopáže vynechat. To ale vykompenzoval parádní atmosférou, skvělou kamerou, krásnou hudbou Johna Barryho a vydařenou výpravou. Pozadu nezůstávají ani herci, mezi nimiž nechybí třeba George Segal, Tom Courtenay, James Fox nebo Patrick O'Neal. Nestárnoucí válečná klasika.

Synopse: Ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru nejsou žádní strážci, žádné ostnaté dráty, žádné vysoké zdi. Kolem je totiž džungle, takže stejně není kam utéct. Vězni tu pouze přežívají a snaží se dočkat konce války. Jedinou výjimkou je americký desátník King (George Segal), který váží o dvacet kilogramů víc než ostatní, chodí vždy elegantně oblékaný a nikdy mu nechybí cigarety. Obchodním partnerem se mu brzy stane hrdý anglický důstojník Marlowe (James Fox), který umí konverzovat s Malajci. Jejich vztah se pomalu proměňuje a stávají se z nich přátelé.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví jediná žena.

Ukázka z filmu Král Krysa

Metal & metalisté (Metal: A Headbanger´s Journey) (středa 23. 4., ČT art, 22.50 - 00.30)

Plakát filmu Metal & metalisté / Metal: A Headbanger's JourneyJak už název napovídá, devět let starý kanadský dokument zaujme hlavně milovníky drsnější hudby. Režijní dvojka Sam Dunn a Scot McFadyen, které tentokráte vypomohla ještě Jessica Joy Wise, se metalu věnuje celou kariéru, takže o kvalitě nemůže být pochyb. Jednoznačným pozitivem budiž fakt, že tvůrci nikomu nic nepodsouvají a spíše se velmi stručně snaží upozornit na to, proč je zrovna tento hudební žánr tak výjimečný. Pomáhají jim v tom ty největší legendy typu Alice CooperaRoba Zombieho, Bruce Dickinsona a dalších. Odpůrce tedy o své pravdě rozhodně nepřesvědčí, na druhou stranu fanoušky donutí oprášit některá stará CD. 

Synopse: Tvůrci se v dokumentu pokouší přijít na to, proč je jejich oblíbený hudební žánr předmětem tak silného odmítání a odsuzování. Při té příležitosti se ohlíží za jeho čtyřicetiletou historií a zpovídají význačné i kontroverzní osobnosti z obou stran názorového spektra.  

Zajímavost: V roce 2007 obdržel film Cenu kanadské filmové a televizní asociace za nejlepší původní scénář.

Oficiální trailer filmu Metal & metalisté / Metal: A Headbanger´s Journey

Král tančí (Le Roi danse) (čtvrtek 24. 4., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Král tančí / Le roi danseBelgicko-francouzsko-německé drama je určeno náročnějšímu a esteticky záloženému publiku. Režírující Gérard Corbiau totiž většinu stopáže vypráví překrásnými obrazovými kolážemi, v nichž vynikají nádherná výprava a fascinující barevnost. Vše navíc doplňuje podmanivý a přesný dobový hudební doprovod, který výsledku dodává zvláštní kouzlo. V hlavní roli exceluje Benoît Magimel, vedle něhož se objeví kupříkladu Boris Terral nebo Tchéky Karyo. Kvalitu sráží snad jen používání určitých klišé a někdy i přehnaná artovost.

Synopse: Ludvík XIV. (Benoît Magimel) měl celý život zálibu v tanci a jeho důvěrníkem se stal skladatel Jean-Baptise Lully (Boris Terral). Ten pro něho skládal balety a na jeho přání také hudební doprovod představení Moliérových (Tchéky Karyo) dramat. Z těch tří se postupně stali přátelé, jenže jejich vztah brzy ochladl a těžce ho poznamenaly i závist a neomezená králova moc.

Zajímavost: Jde o dosud poslední Corbiauův snímek určený pro kina.

Originální trailer filmu Král tančí / Le Roi danse


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY