Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Indiskrétní příběh

Stroj času: Indiskrétní příběh

Vydáno: 27.08.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času - Natálie Bergerová | foto: Warner Bros. Pictures

Ingrid Bergman a Cary Grant podruhé na jednom placu, tentokrát bez Hitchcocka v zádech, ale o to zářivěji. Romantická komedie Indiskrétní příběh je nepochybným důkazem toho, že k rozsvícení stříbrného plátna stačí dvě herecké ikony a jejich vzájemná chemie.

Indiskrétní příběhRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 27.08.2012 14:00. Ingrid Bergman a Cary Grant podruhé na jednom placu, tentokrát bez Hitchcocka v zádech, ale o to zářivěji. Romantická komedie Indiskrétní příběh je nepochybným důkazem toho, že k rozsvícení stříbrného plátna stačí dvě herecké ikony a jejich vzájemná chemie. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Byla to láska na druhý pohled. Ingrid Bergman a Cary Grant se poprvé utkali v noirovém klenotu Pochybná žena, ale přes jejich nezapomenutelné výkony zůstává tento film obdivován především pro mistrovství Alfreda Hitchcocka. Naprostý opak ale platí pro jejich druhé a poslední setkání na stříbrném plátně, kdy se před kamerou sešli v romantické (?) komedii (??) Indiskrétní příběh podle broadwayského propadáku Kind Sir scenáristy s půvabným jménem Norman Krasna.
Jak je důležité míti Phillipa
Ingrid Bergman, kterou nesmrtelně proslavila role v Casablance, hraje bohatou a úspěšnou anglickou herečku, která po předchozích nezdarech s láskou už dala bídnému mužskému plemeni sbohem. Jak už to tak se vztahy bývá, Prozřetelnost a hollywoodský scenárista mívají smysl pro humor, takže právě v tom okamžiku jí její blízcí představí Jeho, významného ekonoma s bystrým mozkem a americkým diplomatickým pasem (pro laskavého čtenáře připomínám, že Cary Grant byl rodilý Angličan a Ingrid Bergman Švédka).
Mezi Annou a Phillipem to zajiskří jako mezi reaktory v Černobylu. Má to však jeden zásadní háček: Phillip mazaně předstírá, že je (jak jinak než nešťastně) ženatý a nemůže se rozvést, zřejmě jako obranu před vdavekchtivými naivkami, které šarmantnímu ekonomovi po tuctech padají do náruče. Lež má ovšem krátké nohy a jeho lest se pochopitelně prozradí. Čiperná herečka kontruje vlastní pletichou: když se Phillip vrátí do Londýna, předstírá romanci se svým bývalým přítelem - a kolotoč nedorozumění a humorných situací se divoce roztáčí.
"Jak si to vůbec mohl dovolit? Milovat se se mnou a přitom ani nebýt ženatý?" - Anna
Diskrétně vás ale musím upozornit, že Indiskrétní příběh má žánrově schizofrenní rysy - minimálně do poloviny filmu vlastně není jasné, zda vůbec jde o komedii. Oba herci důkladně protahují své dramatické svaly a obratně rozehrávají seriózní romanci, po komediálnu však není ani stopy. O to větší šok přichází v druhé půli, kdy najednou film prudce šlápne na plyn a neuvěřitelným způsobem obrátí kormidlo do humorných vod a výbuchů smíchu. Film, který má rozdvojenou osobnost, s sebou nese i rozdvojené charaktery - skvělé dramatické herce, kteří se divákovi před očima promění ve stand-up komiky trousící ďábelské úsměvy a padnoucí hlášky. Prémie pro milovníky Caryho Granta: má tu totiž nezapomenutelné taneční číslo!
Odhlédneme-li od podobných cingrlátek, je prozaická pravda poměrně jednoduchá: samotný příběh ani jeho zpracování vynalézavostí a originalitou zrovna neoplývají, a tak film táhne na svých bedrech nenapodobitelná a nevyrobitelná chemie mezi hlavními hvězdami, stárnoucím Grantem a severskou kráskou Ingrid.
Mimochodem, v dnešním mládím posedlém Hollywoodu, kde i herečky kolem dvaceti běžně chodí na botoxové kúry, se zdá neuvěřitelné, že jemu bylo v době natáčení, kdy navíc hrál miláčka žen, pětapadesát let a jeho partnerce třiačtyřicet. Sama Ingrid Bergman to půvabně komentovala, že do pětačtyřiceti může hrát zamilovanou ženu a po pětapadesátce babičku. Ale ty roky mezitím jsou pro každou herečku nejtěžší.
"Něco Vám povím. Ženy nejsou něžné pohlaví, to je jedna z nejhorších iluzí literatury. To muži jsou praví romantici." - Alfred
Indiskrétní příběh, na rozdíl od ztřeštěných screwballů ze třicátých let, myšlenkově stárne mnohem rychleji, hlavně proto, že zatímco válka mezi pohlavími je stále výsostně aktuální téma, morální základ, společenské konvence a tradiční měšťanské stereotypy se za posledních padesát let razantně proměnily. Je poněkud obtížné představit si dnešní hollywoodskou hvězdu, jak vyšiluje nad tím, že si její přítel chce zachovat v kolonce rodinný stav svobodný status. Možná je ale v této staromódní slabině zároveň skryta síla, protože díky tomu, že Indiskrétní příběh z toho vychází jako půvabný anachronismus s pečetí minulosti, přimhouříme oči pod nostalgickou optikou.
Indiskrétní příběh především jako filmový korunní svědek poskytuje přesvědčivé svědectví, že famózní herectví a přirozená chemie mezi ústředním párem nikdy nevyjdou z módy. Lehká ruka režiséra Stanleyho Donena navíc prozrazuje, že si uvědomoval, že má v rukou herecké diamanty, které nevyžadují žádné přehnané broušení. Stačí je jen postrčit před kameru a nechat je se blýsknout. Ostatně těžil ze svých dlouholetých zkušeností, jen s Grantem natočil za svou kariéru čtyři filmy.
Právě Cary Grant byl s výsledkem natolik spokojen, že řadil Indiskrétní příběh ke svým nejoblíbenějším filmům. A nesmíme opomenout kouzelnou Ingrid Bergman, která za svou odzbrojující performanci "herečka hraje herečku" získala nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší komediální výkon v hlavní roli (cenu jí tenkrát vyfoukla Rosalind Russell).
Indiskrétní příběh vás tedy neohromí geniálním scénářem ani nápaditou režií, narativními vzorci ani žánrovým mistrovstvím, ale přesto vás okouzlí: je to jeden z nejpřesvědčivějších důkazů, že k rozsvícení stříbrného plátna stačí málo: dvě herecké ikony a jejich vzájemná chemie. Chemie, která svou intenzitou boří propasti času a prostoru.

Scéna z filmu Indiskrétní příběh

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anastázie
Stroj času: Anastázie Do filmové historie se tu a tam vepíše i film, který je sám o sobě průměrný, jeho význam se ale týká zákulisních okolností. Takový význam měla pro Ingrid Bergman Anastázie, za niž získala druhého ze svých tří Oscarů. čtěte zde
Vydáno: 20.08.2012 16:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Pochybná žena
Stroj času: Pochybná žena Možná to není nejnapínavější film Alfreda Hitchcocka, ale rozhodně je jediný, který využil vzájemné chemie dvou jeho nejoblíbenějších hvězd. Cary Grant a Ingrid Bergman potlačují pudy v romanci s příchutí otrávené kávy. čtěte zde
Vydáno: 13.08.2012 22:09 v sekci Recenze | Stroj času
0
Plynové lampy
Stroj času: Plynové lampy Zbláznila se ona, nebo on? Viktoriánský psychothriller George Cukora vynesl Ingrid Bergman prvního Oscara za roli ženy krutě manipulované vlastním manželem v podání Charlese Boyera. čtěte zde
Vydáno: 06.08.2012 17:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Letní opojení
Stroj času: Letní opojení Vidět Neapol a zemřít. Navštívit Benátky a aspoň se zamilovat. Katharine Hepburn jako stárnoucí sekretářka prožívající ve městě na vodě svou velkou turistickou romanci v klasice Davida Leana. čtěte zde
Vydáno: 30.07.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Vražda v Orient Expresu
Stroj času: Vražda v Orient Expresu Nejluxusnější vlak světa, jedna mrtvola, dvanáct podezřelých a šokující pointa. Případ pro Hercula Poirota pod taktovkou režisérského chameleona Sidneyho Lumeta klade nelehké otázky o spravedlnosti, vině a morálce. čtěte zde
Vydáno: 18.06.2012 15:40 v sekci Recenze | Stroj času
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Gal Gadot bude v remaku Chyťte zloděje (13.01.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 10: herečky s nejvíce Oscary (23.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2019 opustily (23.12.2019 09:54 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Král hollywoodských muzikálů Stanley Donen (24.02.2019 08:10 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Zlatý glóbus část 1.:1944-1980 (15.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Úžasňákovi a Whitney Houston podstupují Mission: Impossible v podobě Projektu 100 (01.08.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pochybná žena a Captain America neutečou a chrání nás od zlého (10.03.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Riddick se vydal do divočiny na futurologický kongres, kde luštil kód Enigmy (24.02.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freud prožívá v Casablance hurikán v ringu a čeká na hokejový zázrak (06.01.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maigret cvičí draka, snídá u Tiffanyho, zpívá v dešti a slyší výstřely na Broadwayi (30.12.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Soudce čte atlas mraků, bloudí labyrintem a dohlíží na mutanty (16.12.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Superúčetní zkouší nebezpečnou metodu a umírá za dlouhého dne (09.12.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Obr Dobr a Alice Cooper prožívají v Casablance smrt ve tmě (31.08.2016 08:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Vražda v Orient Expresu: nastoupí i Angelina Jolie? (11.06.2016 19:52 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu