Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 1. 2017 - 12. 1. 2017

TV tipy: Freud prožívá v Casablance hurikán v ringu a čeká na hokejový zázrak

Vydáno: 06.01.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po sváteční smršti už se televizní programy vrací k normálu, což znamená, že přednost dostávají reprízy osvědčených hitů a na nějaké novinky se moc nedostává. K tipům tohoto týdne patří legendární Casablanca nebo Mocná Afrodité.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Casablanca (Casablanca) (pátek 6. 1., ČT2, 21.45 - 23.25)

Český plakát filmu Casablanca / CasablancaAbsolutní hollywoodská klasika ze čtyřicátých let bude pro dnešního diváka už nejspíš trochu zastaralá, vyčpělá a klišovitá, jde ale o naprostou legendu. Režírujícímu Michaelu Curtizovi, který byl za svou práci oceněn Oscarem, se v ní podařilo zachytit válečnou atmosféru exotické země, brilantně vylíčit vztahy mezi muži a ženami a odvyprávět silný romantický příběh. Nechybí tu ani jemný humor a dnes už spousta zlidovělých scén a hlášek. V hlavních rolích excelují na Oscara nominovaný Humphrey Bogart a Ingrid Bergman, kterým skvěle sekundují taktéž na Oscara nominovaný Claude Rains nebo Paul Henreid. Větší chyby v tomto takřka kultovním a hojně citovaném díle těžko hledat. Zásadní snímek na páteční večer.

Zajímavost: Původně měl film točit William Wyler, za války se však stal nezvěstným, proto byl nahrazen.

Originální trailer filmu Casablanca / Casablanca
Bezpečný přístav (Safe Haven) (sobota 7. 1., Prima, 20.15 - 22.30 / neděle 8. 1., Prima Max, 15.45 - 18.00)

Český plakát filmu Bezpečný přístav / Safe HavenČtyři roky staré romantické drama vychází z románové předlohy Nicholase Sparkse, tudíž je vesměs jasné, jakým směrem se bude ubírat. Výsledek zachraňuje především režírující Lasse Hallström, který z typicky červené knihovny dokáže vytěžit maximum a natočit ji tak, aby byla relativně vkusná a bavila po celou dobu. Vztahy mezi postavami tu tedy fungují, atmosféra je taktéž bez problémů a klišovitý a předvídatelný příběh je dokonce obohacen jakousi thrillerovou zápletkou, která je ale podstatná jen na začátku a na konci. V hlavních rolích se objeví solidní Josh Duhamel a Julianne Hough, které z trošku známějších tváří doplňuje jen Cobie Smulders. O naprosto neškodné romanci na sobotní večer se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek je osmou adaptací románu Nicholase Sparkse.

Český trailer filmu Bezpečný přístav / Safe Haven
Hokejový zázrak (Miracle) (neděle 8. 1., Nova, 14.55 - 17.20 / pondělí 9. 1., 00.55 - 03.15 / Nova Cinema, 11.50 - 14.20)

Plakát filmu Hokejový zázrak / MiracleSportovní drama vycházející ze skutečnosti je sice televizní záležitost, to ale v tomto případě vůbec nevadí. Je tedy pravda, že tempo je hodně pozvolné a stopáž možná trochu přetažená, jiné výtky se ale budou hledat jen s obtížemi. Režírující Gavin O'Connor v něm totiž skvěle buduje vztahy mezi postavami a zaměřuje se na osobu legendárního trenéra Herba Brookse a proniká do jeho myšlení. Hlavním trumfem snímku jsou ovšem hokejové zápasy, které jsou nasnímány tak, že diváka skoro dostávají na led a jsou v tom nejlepším slova smyslu fyzické a "bolí". Ústřední roli navíc famózně ztvárnil Kurt Russell, jehož obklopují výborní, avšak neznámí herci. Výborná podívaná o tom, že někdy sport přesáhne hranice politiky, je jedním z nejlepších počinů čistě o hokeji za poslední léta.

Zajímavost: Před začátkem natáčení absolvovali herci šestitýdenní kemp, kde se učili základním hokejovým dovednostem.

Originální trailer filmu Hokejový zázrak / Miracle
Veronica Marsová (Veronica Mars) (neděle 8. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / pondělí 9. 1., 16.30 - 18.25 / úterý 10. 1., 11.15 - 13.05)

Plakát filmu Veronica Marsová / Veronica MarsKriminální komedie navazuje na poměrně známý a oblíbený seriál, jehož zakončení nebylo úplně uspokojivé. Je na ní ovšem znát to, že z velké části na její realizaci přispěli sami fanoušci (tzv. marshmallows) na internetovém projektu, takže bez znalosti série nemá smysl ji vidět. Režisér a spoluscenárista Rob Thomas v ní musí splnit většinu fandovských požadavků a vrací tak na scénu všechny oblíbené postavy. Výsledkem je ale zvláštní počin plný odkazů, které pochopí jen vyvolení a tradičních seriálových klišé, ani ústřední příběh není nikterak propracovaný. Titulní roli ztvárňuje Kristen Bell, kolem které se mimo povědomých obličejů ztvárňujících různé cameo úlohy točí vesměs neznámé tváře. Čistě fanouškovská záležitost, která potěší jen znalce.

Zajímavost: Film měl premiéru deset let po premiéře prvního dílu seriálu.

Oficiální trailer filmu Veronica Marsová / Veronica Mars
Rudý baron (Der rote Baron) (pondělí 9. 1., ČT2, 20.00 - 22.10)

Český plakát filmu Rudý baron / Der rote BaronNěmecko-britské válečné drama ničím nepřekvapí a nabízí zejména klišovitý a šablonovitý příběh o namyšleném vojákovi, který se ve válce trochu "napravil". Mimo televizi debutující režisér a scenárista Nikolai Müllerschön se spolehl na absolutní jistotu a rezignoval na jakoukoli invenci, ale pouze za sebe naskládal scény, které vesměs fungují a v podobné žánrovce mají být. Moc ho netrápilo ani to, že vycházel ze skutečné osoby a její osudy si dost poupravil a taktéž vzhledem ke krátké stopáži nemá moc čas něco rozvíjet, takže výsledek působí kuse a nesouvisle. V rovině lehkého nadprůměru tak snímek udržuje slušný, avšak neoriginální hudební doprovod a solidní akční scény, které ale mohly mít větší náboj. V hlavní roli se představí Matthias Schweighöfer, jehož doplňují třeba Til Schweiger nebo Joseph Fiennes, tuzemský divák pak ocení i účast několika českých herců. Typicky nevýrazná jednohubka.

Zajímavost: Snímek byl z velké části natáčen v České republice.

Originální trailer filmu Rudý baron / Der rote Baron
Hurikán v ringu (The Hurricane) (úterý 10. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.50 / středa 11. 1., 11.20 - 14.00 / čtvrtek 12. 1., 08.45 - 11.20)

Plakát filmu Hurikán v ringu / The HurricaneDrama z konce devadesátých let vychází ze skutečného příběhu a je dalším z řady, které upozorňuje na nerovné postavení ras v USA. Režírující Norman Jewison zvolil poměrně pomalé tempo, v němž si nechal prostor i na různé filozofické úvahy a dialogy, což nebylo úplně nejlepší řešení, navíc snímku dopřál štědrou stopáž, kterou by slušilo trošku prostříhat. Atmosféra je ovšem zcela přesná, a ačkoli je možná příběh trochu idealizovaný, nelze hlavnímu hrdinovi nefandit. Nechybí tu ani hodně silné scény, kterých ale mohlo být i víc. Trumfem tvůrců je na Oscara nominovaný Denzel Washington v ústřední roli, který tu naplno rozehrává své charisma a zastiňuje všechny ostatní, mezi nimiž jsou třeba Rod Steiger, Deborah Kara Unger nebo Liev Schreiber. Kdyby film nehrál tolik na city, mohl být ještě o něco lepší. Solidní záležitost.

Zajímavost: Washington trénoval kvůli roli box s osobním trenérem více než rok.

Originální trailer filmu Hurikán v ringu / The Hurricane
Mocná Afrodité (Mighty Aphrodite) (úterý 10. 1., ČT art, 21.05 - 22.40)

Plakát filmu Mocná Afrodité / Mighty AphroditeRomantická komedie z poloviny devadesátých let je dalším z mnoha počinů legendárního neurotika Woodyho Allena. Ten se v tomto případě uchýlil k laskavé parodii antické tragédie, v níž nechybí přesně vypointované a lechtivé dialogy a brilantní situační humor. Z celého příběhu pak je cítit potřebná nadsázka, kterou tvůrce umocňuje velkým režijním nadhledem a několika nezapomenutelnými scénami. Zajímavému obsazení jednoznačně kraluje oscarová Mira Sorvino, vedle které uvidíte třeba samotného autora, Helenu Bonham Carter, F. Murrayho Abrahama, Olympii Dukakis nebo Davida Ogdena Stierse. Škoda jen, že rozjezd je hodně pomalý a první třetina filmu nezáživná, zbylá část to ale na druhou stranu dost vynahradí. Jedna filmařská legenda na úterní večer.

Zajímavost: Woody Allen se při psaní inspiroval mytologickým příběhem Pygmalion.

Originální trailer filmu Mocná Afrodité / Mighty Aphrodite
Orlové práva (Legal Eagles) (středa 11. 1., Prima Max, 20.15 - 22.35 / čtvrtek 12. 1., 15.20 - 17.35)

Plakát filmu Orlové práva / Legal EaglesRomantická krimikomedie je v našich končinách o něco lépe hodnocena než na zahraničních databázích a nejvíce doplácí na to, že vlastně neví, čím chce být. Režírující Ivan Reitman v ní kombinuje krimithriller, romantickou komedii a soudní drama, což se mu tolik nedaří a příběh je zbytečně rozkouskovaný a vesměs postrádá napětí a spád. Naštěstí disponuje svěžím tempem, odpovídající atmosférou a především excelentním obsazením, v němž se objeví Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy nebo Terence Stamp, které ho drží nad vodou i v těch nejslabších chvilkách. Ve výsledku tak jde o neoriginální a nevýraznou podívanou, v níž zoufale chybí zapamatovatelnější scény a jen díky rutině všech zúčastněných nedopadla hůř.

Zajímavost: Film má dvě verze, které se od sebe zásadně liší v jeho závěru a vyznění. U nás bývá vysílána ta s happyendem.

Originální trailer filmu Orlové práva / Legal Eagles
Jako vejce vejci (Multiplicity) (čtvrtek 12. 1., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / pátek 13. 1., 04.50 - 06.45)

Plakát filmu Jako vejce vejci / MultiplicitySci-fi komedie z poloviny devadesátých let je u nás o něco lépe hodnocena než v zahraničí a svého času byla do programu televizí zařazována hodně často. Režírující Harold Ramis v ní tedy rozhodně nevyužívá potenciál námětu klonování na maximum, ale spíše se drží při zemi a těží pouze základní motivy, které rozvíjí v tu více, tu méně povedený situační humor. Daří se mu tvořit potřebně odlehčená atmosféra, pracovat s i dnes slušnými triky a po celou dobu udržuje relativně svižné tempo, které skoro neumožní se nudit. Tím nejlepším je ovšem obsazení ústřední dvojice, kterou ztvárňují vynikající Michael Keaton, jenž tu hrál dokonce čtyři role a neméně výborná Andie MacDowell, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Nenáročná a snadno zapomenutelná žánrová jednohubka rozhodně neurazí.

Zajímavost: Aby zabránil chybám v kontinuitě jednotlivých scén, nemá po celý film Keaton snubní prsten.

Oficiální trailer filmu Jako vejce vejci / Multiplicity
Freud (Freud) (čtvrtek 12. 1., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Freud / FreudSkoro zapomenuté drama není navzdory svému názvu čistou biografií, ale zabývá se pouze zrozením a ranou fází psychoanalýzy. Režírující John Huston se v něm zaměřil na potemnělou atmosféru, v níž rozehrává až detektivní příběh o hledání léčby mnoha pacientů a zcela záměrně střídá sekvence snů s těmi reálnými, mezi nimiž se jen těžko rozlišuje, což jen umocňuje černobílá kamera. Snímek vyžaduje určitou diváckou spolupráci, protože tvůrce si po celou dobu drží odstup a emocemi jednoznačně šetří a pomáhá si i depresivní a na Oscara nominovanou hudbou Jerryho Goldsmithe. V hlavní roli se představí umírněný a velice decentní Montgomery Clift. Ačkoli tu chybí kritický pohled na známou vědní disciplínu a nezobrazuje se její další vývoj, jedná se o dost zajímavý film, jemuž vysloveně škodí jen přetažená stopáž. Tip pro milovníky psychologie.

Zajímavost: Na scénáři se "tajně" (není uveden v titulcích) podílel také filozof a spisovatel Jean-Paul Sartre.

Originální trailer filmu Freud / Freud

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu