Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 10. 2024 - 31. 10. 2024

TV tipy: V západním světě útočí samurajové, ale jsou zproštěni viny

Vydáno: 25.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Moviemeter

Asi nikoho nepřekvapí, že také na konci října se diváci v televizích zásadní premiéry nedočkají. Tento týden by ale měli zbystřit milovníci raritních a nesehnatelných filmů, protože těch je v naší nabídce úplně nejvíc.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Samurajové útočí (Halls of Montezuma) (sobota 26. 10., ČT2, 14.55 - 16.45)

Plakát filmu Samurajové útočí / Halls of Montezuma
© IMDb
Válečné drama z raných padesátých let u nás zas tolik známé není a dodnes se oficiálně shání velmi špatně. Režírující Lewis Milestone v něm využil poměrně krátké doby od skončení druhé světové války, takže se mohl opřít o poctivě vlasteneckou atmosféru, která tehdy ještě doznívala. Mimo to se spolehl na jednoduchý, ale funkční příběh vycházející ze skutečnosti, opulentní výpravu a velmi solidní akční scény. Lehce překvapivé je, že snímek je barevný, takže vypadá o něco lépe a atraktivněji. V obsazení se sešli spolehliví Richard WidmarkJack PalanceReginald Gardiner nebo Robert Wagner. Dojem pak z dnešního pohledu výrazně kazí časté používání viditelných zadních projekcí, které pochopitelně působí hodně studiově a až nadměrné zařazování archivních dokumentáních záběrů, které jsou sice autentické, ale vytrhávají z pozornosti. Zapomenutá záležitost na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Snímek byl použitý v rámci náboru US Marine Corps.

Originální trailer filmu Samurajové útočí / Halls of Montezuma

Nepřemožitelný bukanýr (Swashbuckler) (sobota 26. 10., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Nepřemožitelný bukanýr / Swashbuckler
© IMDb
Taktéž dobrodružný snímek z druhé poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku absolutně neznámý a jeho zařazení do vysílání je spíše raritou. A ono se v tomto případě není co divit, protože režírující James Goldstone v něm natočil zvláštní počin, který je částečnou poctou a částečnou parodií klasických pirátských filmů. Z toho pravděpodobně vychází samotný příběh, který je velmi jednoduchý a vyplatí se nad ním nepřemýšlet, protože nelogičností a vyložených nesmyslů je v něm až moc. Romantická linie v něm moc nefunguje a ani hrdinové nejsou úplně sympatičtí, navíc celkové tempo je dost pomalé. Nad vodou tak snímek drží přiznaně odlehčená atmosféra a nadhled, velmi solidní akce, kterou tedy devalvuje jen to, že ani jedna není vyloženě námořní, což je v pirátském snímku trochu zarážející, a obsazení, v němž titulní role ztvárnili Robert Shaw a James Earl Jones, které doplnili třeba Peter BoyleGeneviève Bujold nebo Anjelica Huston. Další zapomenutý tip.

Zajímavost: Huston ve filmu vůbec nepromluví.

Originální trailer filmu Nepřemožitelný bukanýr / Swashbuckler

Západní svět (Westworld) (pondělí 28. 10., Warner TV, 20.00 - 21.39)

Plakát filmu Západní svět / Westworld
© Facebook tvůrce
Sci-fi thriller z první poloviny sedmdesátých let se také v tuzemsku moc nevysílá a v zámoří je mnohem slavnější. Michael Crichton v něm potěší jako scenárista, protože se opírá o velmi dobře a zajímavě vymyšlený příběh, který je silně nadčasový, a i když alespoň zpočátku vypadá komediálně, postupně trochu potemňuje a nabízí určité zamyšlení. Jako režisér však lehce selhává, protože po slibném úvodu najednou ztratí tempo, celé se to dost táhne a není až tak atraktivní. Úplně šťastné také není střídání tří různých světů, z nichž pořádně funguje jediný a zbylé dva pouze zdržují a rozptylují pozornost. Z obsazení je nejvýraznější vynikající Yul Brynner, jehož role je trochu ironická, čímž také baví, vedle kterého se objevili ještě třeba Richard BenjaminJames BrolinNorman Bartold nebo Victoria Shaw. Tip s nevyužitým potenciálem. 

Zajímavost: Benjamin a Brolin byli obsazeni až necelé dva dny před začátkem natáčení.

Originální trailer filmu Západní svět / Westworld

Balada o pilotovi (pondělí 28. 10., ČT1, 21.30 - 23.09)

Plakát filmu  / Balada o pilotovi
© CSFD
Šest let staré drama je sice jen televizní, což možná mělo vliv na jeho rozpočet, nikoli ale na jeho výpovědní hodnotu. Právě příběh je tou nejsilnější stránkou, protože vychází z literární předlohy Jiřího Stránského, který pochopitelně čerpal ze skutečných zážitků a znovu se zabýval neveselou kapitolou z našich moderních dějin. Naopak režisér a spoluscenárista Ján Sebechlebský je asi tím nejslabším článkem, protože příběh zbytečně rozmělnil do tuctového melodramatu a ne úplně fungující romantické linky, které zbytečně věnuje přes polovinu stopáže. Škoda také absence většího napětí a malinko neatraktivní vizuální stránky, která působí až příliš perfekcionisticky a přesvíceně. Do značné míry to ale kompenzuje výborné obsazení, v němž titulní roli ztvárnil David Švehlík, jemuž zdatně sekundují Lucie ŽáčkováAntonie FormanováJiří Dvořák nebo Petra Špalková. Přes všechnu kritiku ale pozitiva lehce převládají. Hodně důležitý počin. 

Zajímavost: Snímek byl inspirován osudy tchána Stránského.

Originální trailer filmu Balada o pilotovi

V domě (Dans la maison) (úterý 29. 10., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu V domě / Dans la maison
© CSFD
Dvanáct let staré francouzské drama taktéž není u nás tolik známé a v tomto případě je zcela jasné, proč tomu tak je. Režisér a scenárista François Ozon si v něm totiž záměrně pohrává s divákem a mísí několik realit a časových rovin, mezi nimiž je těžké se jakkoli orientovat, což je také tvůrčí záměr. Příběh vychází z divadelní hry Juana Mayorgy, takže je trochu komornější, o to ale nápaditější a rafinovanější, kontroverzní je ovšem jeho pointa, která většinu diváků vyloženě zklamala, jsou ale tací, kteří ji považují za bezmála geniální. Tempo je naštěstí po celou dobu poměrně svižné a atmosféra velmi specificky kouzelná. Ústřední roli ztvárnil výborný Fabrice Luchini, kterého doplnili mimo jiné Kristin Scott ThomasEmmanuelle SeignerDenis Menochet nebo Jean-François Balmer. Škoda jen slabších vizuálních triků, které vyloženě ruší a působí dost lacině. Trochu náročnější tip. 

Zajímavost: Rodiče autora byli učitelé, což se do filmu silně promítlo.

Mezinárodní trailer filmu V domě / Dans la maison

Zproštění viny
 (Absolution) (středa 30. 10., ČT2, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu Zproštění viny / Absolution
© IMDb
Britský thriller z konce sedmdesátých let je v tuzemsku suverénně nejméně známý z celé naší nabídky a jeho odvysílání je extrémně vzácné. Režírující Anthony Page od počátku zaujme velmi hutnou a zneklidňující atmosférou, která je s blížícím se koncem čím dál temnější. Opíral se také o silný a velmi dobře napsaný příběh s propracovanými charaktery, který navíc nabízí i přesah v podobě úvah o smyslu náboženství, víře jako takové a významu zpovědi. Zároveň ale nikdy nefilozofuje příliš a celou dobu dodržuje thrillerovou strukturu a udržuje diváka v neustálém napětí, které tedy mohlo být šponováno ještě o něco více. Malinké zklamání přichází se samotnou pointou, která asi není tak úderná, jak by divák očekával. V titulní roli exceluje fenomenální Richard Burton, který zcela zastínil všechny kolegy, mezi nimiž nechyběli třeba Dominic GuardDavid BradleyBilly Connolly nebo Andrew Keir. Další z pozapomenutých záležitostí.  

Zajímavost: V USA byl snímek oficiálně uveden až deset let od natočení.

Originální trailer filmu Zproštění viny / Absolution

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 43. týden
Kinopremiéry: Goebbels našel poklad a vyzval Venoma na poslední tanec V tomto týdnu budou o diváckou přízeň v kinech bojovat především dva rozdílné snímky. Tím prvním je zakončení komiksové trilogie o záporáku Venomovi s podtitulem Poslední tanec, druhým pak tuzemská dobrodružná komedie Poklad.... čtěte zde
Vydáno: 23.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 42. týden
Top 20 ČR: Nový Hřebejk rekordy netrhal Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti máme nové vedení, a sice novinku Jana Hřebejka Výjimečný stav. Divácké rekordy ale netrhala. čtěte zde
Vydáno: 22.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 42. víkend
Box office: Druhý Úsměv zabral U pokladen kin si dobře vedl druhý díl hororu Úsměv, jehož první díl se před dvěma roky stal překvapivě úspěšným titulem po celém světě. čtěte zde
Vydáno: 21.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Výjimečný stav 3/10
Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 18. 10. 2024 - 24. 10. 2024
TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu. čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Amerikánka, Janžurka a Rozzum se ztratily v divočině (25.09.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Shang-Chi a Elvis mají odvahu snít, protože se ocitli v kůži Johna Malkoviche (20.09.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mizerové prochází hedvábnou stezku, účastní se svatby a brání návratu Casanovy (13.09.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Darth Vader oněměl (10.09.2024 08:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Eiffel prolomil vlny a odhalil Krakonošovo tajemství (30.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Amerikánka míří do kin (29.08.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Maverick stojí v cestě žáru velkoměsta (23.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Američan staví v Paříži dům života a prožívá peklo na zemi (19.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o sériových vrazích Manželé Stodolovi vypráví o primitivním zlu bez přesahu (29.02.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe