TV tipy: V západním světě útočí samurajové, ale jsou zproštěni viny

Vydáno: 25.10.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Moviemeter

Asi nikoho nepřekvapí, že také na konci října se diváci v televizích zásadní premiéry nedočkají. Tento týden by ale měli zbystřit milovníci raritních a nesehnatelných filmů, protože těch je v naší nabídce úplně nejvíc.
Samurajové útočí (Halls of Montezuma) (sobota 26. 10., ČT2, 14.55 - 16.45)

Plakát filmu Samurajové útočí / Halls of Montezuma
© IMDb
Válečné drama z raných padesátých let u nás zas tolik známé není a dodnes se oficiálně shání velmi špatně. Režírující Lewis Milestone v něm využil poměrně krátké doby od skončení druhé světové války, takže se mohl opřít o poctivě vlasteneckou atmosféru, která tehdy ještě doznívala. Mimo to se spolehl na jednoduchý, ale funkční příběh vycházející ze skutečnosti, opulentní výpravu a velmi solidní akční scény. Lehce překvapivé je, že snímek je barevný, takže vypadá o něco lépe a atraktivněji. V obsazení se sešli spolehliví Richard WidmarkJack PalanceReginald Gardiner nebo Robert Wagner. Dojem pak z dnešního pohledu výrazně kazí časté používání viditelných zadních projekcí, které pochopitelně působí hodně studiově a až nadměrné zařazování archivních dokumentáních záběrů, které jsou sice autentické, ale vytrhávají z pozornosti. Zapomenutá záležitost na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Snímek byl použitý v rámci náboru US Marine Corps.

Originální trailer filmu Samurajové útočí / Halls of Montezuma

Nepřemožitelný bukanýr (Swashbuckler) (sobota 26. 10., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Nepřemožitelný bukanýr / Swashbuckler
© IMDb
Taktéž dobrodružný snímek z druhé poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku absolutně neznámý a jeho zařazení do vysílání je spíše raritou. A ono se v tomto případě není co divit, protože režírující James Goldstone v něm natočil zvláštní počin, který je částečnou poctou a částečnou parodií klasických pirátských filmů. Z toho pravděpodobně vychází samotný příběh, který je velmi jednoduchý a vyplatí se nad ním nepřemýšlet, protože nelogičností a vyložených nesmyslů je v něm až moc. Romantická linie v něm moc nefunguje a ani hrdinové nejsou úplně sympatičtí, navíc celkové tempo je dost pomalé. Nad vodou tak snímek drží přiznaně odlehčená atmosféra a nadhled, velmi solidní akce, kterou tedy devalvuje jen to, že ani jedna není vyloženě námořní, což je v pirátském snímku trochu zarážející, a obsazení, v němž titulní role ztvárnili Robert Shaw a James Earl Jones, které doplnili třeba Peter BoyleGeneviève Bujold nebo Anjelica Huston. Další zapomenutý tip.

Zajímavost: Huston ve filmu vůbec nepromluví.

Originální trailer filmu Nepřemožitelný bukanýr / Swashbuckler

Západní svět (Westworld) (pondělí 28. 10., Warner TV, 20.00 - 21.39)

Plakát filmu Západní svět / Westworld
© Facebook tvůrce
Sci-fi thriller z první poloviny sedmdesátých let se také v tuzemsku moc nevysílá a v zámoří je mnohem slavnější. Michael Crichton v něm potěší jako scenárista, protože se opírá o velmi dobře a zajímavě vymyšlený příběh, který je silně nadčasový, a i když alespoň zpočátku vypadá komediálně, postupně trochu potemňuje a nabízí určité zamyšlení. Jako režisér však lehce selhává, protože po slibném úvodu najednou ztratí tempo, celé se to dost táhne a není až tak atraktivní. Úplně šťastné také není střídání tří různých světů, z nichž pořádně funguje jediný a zbylé dva pouze zdržují a rozptylují pozornost. Z obsazení je nejvýraznější vynikající Yul Brynner, jehož role je trochu ironická, čímž také baví, vedle kterého se objevili ještě třeba Richard BenjaminJames BrolinNorman Bartold nebo Victoria Shaw. Tip s nevyužitým potenciálem. 

Zajímavost: Benjamin a Brolin byli obsazeni až necelé dva dny před začátkem natáčení.

Originální trailer filmu Západní svět / Westworld

Balada o pilotovi (pondělí 28. 10., ČT1, 21.30 - 23.09)

Plakát filmu  / Balada o pilotovi
© CSFD
Šest let staré drama je sice jen televizní, což možná mělo vliv na jeho rozpočet, nikoli ale na jeho výpovědní hodnotu. Právě příběh je tou nejsilnější stránkou, protože vychází z literární předlohy Jiřího Stránského, který pochopitelně čerpal ze skutečných zážitků a znovu se zabýval neveselou kapitolou z našich moderních dějin. Naopak režisér a spoluscenárista Ján Sebechlebský je asi tím nejslabším článkem, protože příběh zbytečně rozmělnil do tuctového melodramatu a ne úplně fungující romantické linky, které zbytečně věnuje přes polovinu stopáže. Škoda také absence většího napětí a malinko neatraktivní vizuální stránky, která působí až příliš perfekcionisticky a přesvíceně. Do značné míry to ale kompenzuje výborné obsazení, v němž titulní roli ztvárnil David Švehlík, jemuž zdatně sekundují Lucie ŽáčkováAntonie FormanováJiří Dvořák nebo Petra Špalková. Přes všechnu kritiku ale pozitiva lehce převládají. Hodně důležitý počin. 

Zajímavost: Snímek byl inspirován osudy tchána Stránského.

Originální trailer filmu Balada o pilotovi

V domě (Dans la maison) (úterý 29. 10., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu V domě / Dans la maison
© CSFD
Dvanáct let staré francouzské drama taktéž není u nás tolik známé a v tomto případě je zcela jasné, proč tomu tak je. Režisér a scenárista François Ozon si v něm totiž záměrně pohrává s divákem a mísí několik realit a časových rovin, mezi nimiž je těžké se jakkoli orientovat, což je také tvůrčí záměr. Příběh vychází z divadelní hry Juana Mayorgy, takže je trochu komornější, o to ale nápaditější a rafinovanější, kontroverzní je ovšem jeho pointa, která většinu diváků vyloženě zklamala, jsou ale tací, kteří ji považují za bezmála geniální. Tempo je naštěstí po celou dobu poměrně svižné a atmosféra velmi specificky kouzelná. Ústřední roli ztvárnil výborný Fabrice Luchini, kterého doplnili mimo jiné Kristin Scott ThomasEmmanuelle SeignerDenis Menochet nebo Jean-François Balmer. Škoda jen slabších vizuálních triků, které vyloženě ruší a působí dost lacině. Trochu náročnější tip. 

Zajímavost: Rodiče autora byli učitelé, což se do filmu silně promítlo.

Mezinárodní trailer filmu V domě / Dans la maison

Zproštění viny
 (Absolution) (středa 30. 10., ČT2, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu Zproštění viny / Absolution
© IMDb
Britský thriller z konce sedmdesátých let je v tuzemsku suverénně nejméně známý z celé naší nabídky a jeho odvysílání je extrémně vzácné. Režírující Anthony Page od počátku zaujme velmi hutnou a zneklidňující atmosférou, která je s blížícím se koncem čím dál temnější. Opíral se také o silný a velmi dobře napsaný příběh s propracovanými charaktery, který navíc nabízí i přesah v podobě úvah o smyslu náboženství, víře jako takové a významu zpovědi. Zároveň ale nikdy nefilozofuje příliš a celou dobu dodržuje thrillerovou strukturu a udržuje diváka v neustálém napětí, které tedy mohlo být šponováno ještě o něco více. Malinké zklamání přichází se samotnou pointou, která asi není tak úderná, jak by divák očekával. V titulní roli exceluje fenomenální Richard Burton, který zcela zastínil všechny kolegy, mezi nimiž nechyběli třeba Dominic GuardDavid BradleyBilly Connolly nebo Andrew Keir. Další z pozapomenutých záležitostí.  

Zajímavost: V USA byl snímek oficiálně uveden až deset let od natočení.

Originální trailer filmu Zproštění viny / Absolution


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY