Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Síla psa

Oscarová recenze: Netradiční western Síla psa má přímý tah na oscarovou branku, nemusí ale sednout každému

Vydáno: 03.03.2022 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Netflix

28. března 2022 proběhne další předávání prestižních ocenění, které sleduje celý svět. Filmserver.cz Vám postupně přinese recenze všech nominovaných filmů, z nichž tím prvním bude Síla psa, která získala nominací nejvíce, a to rovnou dvanáct.

Síla psaRecenzoval/a Lukáš Frank dne 03.03.2022 07:30. 28. března 2022 proběhne další předávání prestižních ocenění, které sleduje celý svět. Filmserver.cz Vám postupně přinese recenze všech nominovaných filmů, z nichž tím prvním bude Síla psa, která získala nominací nejvíce, a to rovnou dvanáct. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Do nominací na „zlaté plešouny“ se zřejmě nevratně vkrádá nový trend. Už předchozí ročník ukázal, že své místo mezi skorooceňovanými mají i filmy natočené pro streamovací služby – například Fincherův Mank s nejvíce nominacemi nebo Chicagský tribunál, oba uvedené na Netflixu. Letos má šanci zabodovat v oscarovém klání Netflix se snímkem K Zemi hleď!, a také s temným westernem Síla psa, ve kterém exceluje Benedict Cumberbatch.

Benedict Cumberbatch ve filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Thrillist
Více než dvě hodiny dlouhý film sleduje osudy dvou bratrů Phila a George z Montany, kteří se v roce 1925 starají o vlastní ranč a dobytek. S nádhernou rozmanitou americkou krajinou kontrastuje neobyčejný rodinný příběh, který ocení hlavně milovníci artových filmů než klasičtí konzumenti popcornových hitů. Bratři Burbankovi jsou odlišní jako oheň a voda. Phil (Benedict Cumberbatch) je protivný, tajemný, na hygienu nedbající a žije ve vlastním světě.

Naproti tomu George (Jesse Plemons) se jej snaží umravnit a zastává tak roli toho rozumnějšího. Ve chvíli, kdy se George zamiluje do vdovy Rose (skvělá Kirsten Dunst) a vezme si ji, se propast mezi bratry prohlubuje a nátlak ze strany Phila donutí Rose ke každodennímu pozorování dna nejedné lahve kvalitního alkoholu. Kolem se ještě motá její téměř dospělý podivínský syn Peter (Kodi Smit-McPhee), který hledá sám sebe a je zásadním hybatelem celého děje.

Kirsten Dunst, Jesse Plemons ve filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Netflix
Síla psa má své nesporné kvality, ale není filmem pro každého. Milovníci krásných a dlouhých záběrů na netradiční krajinu si přijdou na své. Práce s kamerou je opravdu precizní a je vidět, že si režisérka a v tomto případě i scenáristka Jane Campion (výborný film Piano) vedla pevnou rukou kameru Ari Wegner tak, aby byl výsledek co nejpůsobivější. To se sice povedlo, ale na takto dlouhé stopáži je přeci jen těch (pro někoho) hluchých záběrů až moc. Tento netradiční western ale jen na tomto aspektu nestojí. Prim hrají čtyři pilíře v podobě čtyř hlavních postav a jejich charakterů.

Ve zcela jiném světle se ve filmu ukázal Benedict Cumberbatch, jehož nominace na Oscara je zcela oprávněná. Jeho Phil je úplným kontrastem jeho dosavadních rolí, a přesto je stoprocentně uvěřitelnou postavou, které dodává ten správný šmrnc právě Cumberbatchův výkon. Tajemství, která v sobě skrývá, vyvažuje nevhodným chováním, které se během celého filmu několikrát promění stejně jako divákovy sympatie k této postavě. Jeho bratr George v podání Jesseho Plemonse je jeho pravým opakem a jeho ňoumovitost je stejně dobře uvěřitelná jako bratrova nesympatičnost.

Fotografie z filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Radio Times
Ženskou hrdinkou je Rose v podání Kirsten Dunst, která se celé dvě hodiny nalévá tak přesvědčivě, že divák ztratí na několik dní chuť na alkohol. Její nenávist k Philovi je pochopitelná, tak akorát drsná a často až zoufalá. Herecky zcela perfektní. Dunst se po právu také objevuje mezi nominovanými. Kodi Smit-McPhee film od filmu dokazuje, jak talentovaným hercem je a jinak tomu není ani v Síle psa. Role autistického a podivínského chlapce mu sedí výborně. Příběhy těchto čtyř postav divák sleduje z různých pohledů, a přesto nepůsobí snímek roztříštěně a spolehlivě dovede diváka do zdárného cíle, který je opravdu šokující a znepokojivý. Tohle není western s přestřelkami z koltů proklatě nízko. Tohle je čisté rodinné drama zasazené do westernových lokací, které mu vážně sluší.

Síla psa je niterným dramatem s promyšleně vykreslenými charaktery postav a koncem natolik silným a překvapivým, že bude v divákovi rezonovat ještě nějakou dobu. Není to film pro každého, ale zalíbení v něm určitě nenajdou jen členové Akademie filmového umění, kteří jej mohou zvolit nejlepším filmem loňska. I přes filmařsky kvalitní a poctivou práci, která na diváka dýchne z každého záběru, ale i dialogu, může snímek působit rozvlekle a zbytečně natahovaně. Je otázkou vkusu, zda sledujícímu tento styl sedí, či nikoliv. Oscarové filmy takové často bývají.

Trailer filmu Síla psa
Další Oscarové recenze:


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mulholland Drive 10/10
Stroj času: Mulholland Drive aneb Hollywood po lynchovsku I po jednadvaceti letech je mysteriózní thriller Mulholland Drive mistrovským dílem Davida Lynche a jedním z nejlepších filmů 21. století. Nyní je k vidění znovu ve vybraných kinech v České republice. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2022 20:30 v sekci Recenze | Stroj času
0
TV tipy: 20. 5. 2022 - 26. 5. 2022
TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše Jasným tipem blížícího se konce května je v televizích premiérové uvedení šestého dílu Terminátora s podtitulem Temný osud. Mimo něj pak očekávejte spíše filmy komornější, méně výrazné a někdy i pozapomenuté.... čtěte zde
Vydáno: 20.05.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 20. týden
Kinopremiéry: Co komu udělali na Mulholland Drive, když prší slzy? Aktuální týden v kinech jako by nebyl, protože všechny novinky jsou pro specifické a menšinové publikum. O všem svědčí fakt, že tím nejatraktivnějším je uvedení restaurované verze Lynchova filmu Mulholland Drive. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 19. týden
Top 20 ČR: Strange novinky neohrozily Absence výraznějších novinek měla za následek dominanci marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která je tak podruhé za sebou na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti a tržeb. čtěte zde
Vydáno: 17.05.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 19. víkend
Box office: Žhářka pohořela Údajně nepříliš povedený remake stejnojmenného filmu z roku 1984 se Zacem Efronem Žhářka při premiéře totálně pohořel s podprůměrným zájmem diváků. čtěte zde
Vydáno: 16.05.2022 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství se snaží zviditelnit hororovými prvky (09.05.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství stopy nezanechal (04.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- Trailer komedie V bublině (10.03.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Jesse Plemon v thrilleru Kapky (17.02.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství ukazuje nový trailer (14.02.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2022: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (08.02.2022 14:56 v Novinky | Zprávy)
- Bluray recenze: Expedice: Džungle nabízí bonusy popisující vznik filmu i atrakci v Disneylandu (20.01.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Zlatý glóbus 2022: vítězové (10.01.2022 05:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Konec světa, kterému nikdo nevěří? K zemi hleď! se může klidně stát děsivou realitou (07.01.2022 12:30 v Recenze)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2022

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
6/10

V nové marvelovce se Doctor Strange seznámí s dívkou, jejíž nadlidskou schopností je cestovat mezi různými paralelními světy. Film měl být od jiných superhrdinských snímků odlišen výraznými hororovými prvky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu