Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Síla psa

Oscarová recenze: Netradiční western Síla psa má přímý tah na oscarovou branku, nemusí ale sednout každému

Vydáno: 03.03.2022 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Netflix

28. března 2022 proběhne další předávání prestižních ocenění, které sleduje celý svět. Filmserver.cz Vám postupně přinese recenze všech nominovaných filmů, z nichž tím prvním bude Síla psa, která získala nominací nejvíce, a to rovnou dvanáct.

Síla psaRecenzoval/a Lukáš Frank dne 03.03.2022 07:30. 28. března 2022 proběhne další předávání prestižních ocenění, které sleduje celý svět. Filmserver.cz Vám postupně přinese recenze všech nominovaných filmů, z nichž tím prvním bude Síla psa, která získala nominací nejvíce, a to rovnou dvanáct. Hodnocení: 3.5

Síla psa

The Power of the Dog
Drama / Romantický / Western
Austrálie, 2021 , 126 min.

Režie: Jane Campion
Scénář: Jane Campion, Thomas Savage
Kamera: Ari Wegner
Hudba: Jonny Greenwood
Herci: Benedict Cumberbatch, Genevieve Lemon, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee, Ken Radley, Kirsten Dunst, Sean Keenan, George Mason, Ramontay McConnell, David Denis, Cohen Holloway, Max Mata, Josh Owen, Alistair Sewell, Eddie Campbell

Síla psa hodnocení na Kinobox.cz: 66.39 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Do nominací na „zlaté plešouny“ se zřejmě nevratně vkrádá nový trend. Už předchozí ročník ukázal, že své místo mezi skorooceňovanými mají i filmy natočené pro streamovací služby – například Fincherův Mank s nejvíce nominacemi nebo Chicagský tribunál, oba uvedené na Netflixu. Letos má šanci zabodovat v oscarovém klání Netflix se snímkem K Zemi hleď!, a také s temným westernem Síla psa, ve kterém exceluje Benedict Cumberbatch.

Benedict Cumberbatch ve filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Thrillist
Více než dvě hodiny dlouhý film sleduje osudy dvou bratrů Phila a George z Montany, kteří se v roce 1925 starají o vlastní ranč a dobytek. S nádhernou rozmanitou americkou krajinou kontrastuje neobyčejný rodinný příběh, který ocení hlavně milovníci artových filmů než klasičtí konzumenti popcornových hitů. Bratři Burbankovi jsou odlišní jako oheň a voda. Phil (Benedict Cumberbatch) je protivný, tajemný, na hygienu nedbající a žije ve vlastním světě.

Naproti tomu George (Jesse Plemons) se jej snaží umravnit a zastává tak roli toho rozumnějšího. Ve chvíli, kdy se George zamiluje do vdovy Rose (skvělá Kirsten Dunst) a vezme si ji, se propast mezi bratry prohlubuje a nátlak ze strany Phila donutí Rose ke každodennímu pozorování dna nejedné lahve kvalitního alkoholu. Kolem se ještě motá její téměř dospělý podivínský syn Peter (Kodi Smit-McPhee), který hledá sám sebe a je zásadním hybatelem celého děje.

Kirsten Dunst, Jesse Plemons ve filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Netflix
Síla psa má své nesporné kvality, ale není filmem pro každého. Milovníci krásných a dlouhých záběrů na netradiční krajinu si přijdou na své. Práce s kamerou je opravdu precizní a je vidět, že si režisérka a v tomto případě i scenáristka Jane Campion (výborný film Piano) vedla pevnou rukou kameru Ari Wegner tak, aby byl výsledek co nejpůsobivější. To se sice povedlo, ale na takto dlouhé stopáži je přeci jen těch (pro někoho) hluchých záběrů až moc. Tento netradiční western ale jen na tomto aspektu nestojí. Prim hrají čtyři pilíře v podobě čtyř hlavních postav a jejich charakterů.

Ve zcela jiném světle se ve filmu ukázal Benedict Cumberbatch, jehož nominace na Oscara je zcela oprávněná. Jeho Phil je úplným kontrastem jeho dosavadních rolí, a přesto je stoprocentně uvěřitelnou postavou, které dodává ten správný šmrnc právě Cumberbatchův výkon. Tajemství, která v sobě skrývá, vyvažuje nevhodným chováním, které se během celého filmu několikrát promění stejně jako divákovy sympatie k této postavě. Jeho bratr George v podání Jesseho Plemonse je jeho pravým opakem a jeho ňoumovitost je stejně dobře uvěřitelná jako bratrova nesympatičnost.

Fotografie z filmu Síla psa / The Power of the Dog
© Radio Times
Ženskou hrdinkou je Rose v podání Kirsten Dunst, která se celé dvě hodiny nalévá tak přesvědčivě, že divák ztratí na několik dní chuť na alkohol. Její nenávist k Philovi je pochopitelná, tak akorát drsná a často až zoufalá. Herecky zcela perfektní. Dunst se po právu také objevuje mezi nominovanými. Kodi Smit-McPhee film od filmu dokazuje, jak talentovaným hercem je a jinak tomu není ani v Síle psa. Role autistického a podivínského chlapce mu sedí výborně. Příběhy těchto čtyř postav divák sleduje z různých pohledů, a přesto nepůsobí snímek roztříštěně a spolehlivě dovede diváka do zdárného cíle, který je opravdu šokující a znepokojivý. Tohle není western s přestřelkami z koltů proklatě nízko. Tohle je čisté rodinné drama zasazené do westernových lokací, které mu vážně sluší.

Síla psa je niterným dramatem s promyšleně vykreslenými charaktery postav a koncem natolik silným a překvapivým, že bude v divákovi rezonovat ještě nějakou dobu. Není to film pro každého, ale zalíbení v něm určitě nenajdou jen členové Akademie filmového umění, kteří jej mohou zvolit nejlepším filmem loňska. I přes filmařsky kvalitní a poctivou práci, která na diváka dýchne z každého záběru, ale i dialogu, může snímek působit rozvlekle a zbytečně natahovaně. Je otázkou vkusu, zda sledujícímu tento styl sedí, či nikoliv. Oscarové filmy takové často bývají.

Trailer filmu Síla psa
Další Oscarové recenze:


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 22. týden
Kinopremiéry: Priscilla a hrdí lvi jsou imaginární přátelé, kteří vrací úder Tento týden by v tuzemských kinech mohla slavit divácký úspěch rodinná komedie Imaginární přátelé, která kombinuje animaci s hraným filmem. Ze zbylé sedmičky už pak větší potenciál neskrývá žádná z novinek. čtěte zde
Vydáno: 29.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 21. týden
Top 20 ČR: Furiosa na Garfielda nestačila V českých kinech se na prvním místě udržel mlsný a líný Garfield, zatímco výbušná Furiosa se musela spokojit až s druhým místem. čtěte zde
Vydáno: 28.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 21. víkend
Box office: Furiosa a Garfield v těsném závěsu O první místo žebříčku tržeb svedli těsný souboj Garfield ve filmu a Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Ani jeden z těchto snímků nicméně svým otvírákem neoslnil. čtěte zde
Vydáno: 27.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Furiosa: Sága Šíleného Maxe 8/10
Recenze: Akční sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe se nebála jít vlastní zběsilou cestou Post-apokalyptický snímek režiséra George Millera, jenž dějově předchází filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, se věnuje osudu postavy jménem Furiosa, která byla coby dítě unesena a nyní v dospělosti touží po pomstě. čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 24. 5. 2024 - 30. 5. 2024
TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle Na konci května nabízejí televize poměrně pestrou paletu zajímavých a leckdy zapomenutých filmů. K nejvýraznějším tipům aktuálního týdne tak určitě patří dobrodružná oddechovka Expedice: Džungle a thriller Neviditelný.... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů (10.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická (21.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zabijáci rozkvetlého měsíce (06.07.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   21/2024

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
8/10

Post-apokalyptický snímek režiséra George Millera, jenž dějově předchází filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, se věnuje osudu postavy jménem Furiosa, která byla coby dítě unesena a nyní v dospělosti touží po pomstě.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu