Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: West Side Story

Recenze: Nadčasový příběh muzikálu West Side Story září díky Spielbergově precizní režii ještě více než před šedesáti lety

Vydáno: 14.12.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Cineblog

Dechberoucí taneční choreografie, úžasně odzpívané písně, kvalitní herecké výkony, dokonalý obraz a příběh jednoduchý jako facka! A přesto to funguje. Nové West Side Story od Stevena Spielberga vstupuje do kin!

West Side StoryRecenzoval/a Lukáš Frank dne 14.12.2021 12:30. Dechberoucí taneční choreografie, úžasně odzpívané písně, kvalitní herecké výkony, dokonalý obraz a příběh jednoduchý jako facka! A přesto to funguje. Nové West Side Story od Stevena Spielberga vstupuje do kin! Hodnocení: 4.5

West Side Story

West Side Story
Drama / Romantický / Muzikál / Krimi
United States, 2021 , 156 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Tony Kushner, Arthur Laurents
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Leonard Bernstein
Herci: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Rita Moreno, Brian d'Arcy James, Corey Stoll, Mike Faist, Josh Andrés Rivera, Iris Menas, David Aviles Morales, Sebastian Serra, Ricardo Zayas, Carlos E. Gonzalez, Ricky Ubeda

Česká premiéra: 09.12.2021

West Side Story hodnocení na Kinobox.cz: 72.61 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejslavnější muzikál všech dob z pera Leonarda Bernsteina měl na Broadwayi premiéru v roce 1957. O čtyři roky později vtrhla na plátna kin filmová verze, která sesbírala nejen nadšené kritiky a diváky, velké tržby, ale hlavně 10 Oscarů včetně toho za nejlepší film a spoustu dalších cen. Po padesáti letech od premiéry se v kinech po (téměř) celém světě promítá nová verze, kterou natočil režisér stejně slavný jako tento příběh – Steven Spielberg. Ač už má 74 let, tak opět dokazuje, že je v nejlepší formě a stále umí natočit dílo, které nemá k dokonalosti daleko. A to i přesto, že jde v podstatě o stoprocentní přepis původní verze. Natočením West Side Story si splnil svůj několikaletý sen. Natočit muzikál.

Ansel Elgort, Rachel Zegler ve filmu West Side Story / West Side Story
© Falcon
Příběh je zasazený do New Yorku roku 1957 a je volně inspirován slavným Shakespearovým dramatem Romeo a Julie. Původní Montekové a Kapuleti zde byli nahrazeni bělošskými a portorikánskými partami, které žijí v západní části New Yorku poblíž Harlemu. West Side Story vypráví klasický příběh o vášnivé rivalitě dvou pouličních gangů a romantické lásce dvou mladých lidí – Tonyho (Ansel Elgort) a Maríi (Rachel Zegler). Těšit se můžete na všechny známé písně včetně těch notoricky známých, jako jsou „Tonight“ nebo „America“. Příběh dokazuje, že už ve své době byl nadčasový a dnešnímu divákovi má stále co říct a nabídnout.

Už od prvních vteřin je vidět, že tvůrci nic nepodcenili a natočili vizuálně perfektní film, který nemá chybu snad v jediném obrazu. Ať už jde o celkové nasvícení scény, lokace, které věrně zobrazují rozbouranou část New Yorku nebo o burácející Bernsteinův hudební podklad. Obzvláště záběry na ulice obývané Portorikánci jsou hodně působivé a dělají to i takové detaily jako vyprané prádlo visící na šňůře z jedné strany ulice na druhou. Nejen na tomhle si dvorní Spielbergův kameraman Janusz Kamiński dal opravdu záležet a je třeba to ocenit. Hudební čísla jsou dotažena k dokonalosti, a to jak pěvecky, herecky, tak i tanečně.

Ariana DeBose ve filmu West Side Story / West Side Story
© Falcon
Ze všech tanečních scén nelze spustit oči a vrcholem je ta, při níž zní výše zmíněná "America". Tato čísla totiž nejsou jen povinnou součástí muzikálu a nefungují jen jako bezvýznamná výplň, ale děj, který je zcela jasný a vlastně i jednoduchý, posouvají energicky kupředu. Divákovi tak zůstává rozum stát nad tím, jak někdo dokáže tak dobře tancovat, zpívat a ještě hrát.

Oproti původní verzi muzikálu nastalo jen několik nepatrných změn. Nově se v ději objevuje postava prodavačky Valentiny, kterou hraje Rita Moreno. Ta si zahrála už ve West Side Story z roku 1961 roli Anity (nyní Ariana DeBose) a získala za ni Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Valentina spojuje dva znepřátelené světy a uklidňuje rasový boj mezi Portorikánci a Newyorčany. Přetvořena je i postava Anybodys, která v původním filmu figurovala pod jiným jménem a v téhle verzi je transsexuální postavou. Kladen je tak větší důraz na ženské postavy, který nebyl v šedesátých letech tak znatelný. Nic proti tomu nemám a ani v nejmenším mě to neruší, ale kladu si otázku, zda se obejde dnes nějaký film bez zastoupení všech etnik a orientací, aby nenastal u někoho pocit diskriminace?

Dalším plusem je povedený casting! Debutující Rachel Zegler uvidíme za pár měsíců v novém Shazamovi a také v hrané Disneyho klasice Sněhurka a sedm trpaslíků. Herečka se na stříbrném plátně nemohla uvést líp než právě rolí Maríi. Její postava je milá, citlivá, zpočátku tak akorát naivní a na konci odhodlaná a uvěřitelně nešťastná. Barva hlasu se skvěle poslouchá a vzhledem k Mariiným vlastnostem působí celá její postava andělsky. Ansel Elgort je překvapivou volbou, i když se vzezřením podobá Richardu Beymerovi z původní verze, ale bál jsem se, že jeho klukovský vzhled nebude stačit na zpočátku drsného Tonyho.

Ariana DeBose, David Alvarez ve filmu West Side Story / West Side Story
© Falcon
Chvíli bylo těžké uvěřit, že Tony patří do jedné party s ostatními newyorskými drsňáky, ale ubíhající minuty ukázali, že na plátno vedle Rachel Zegler patří. A k tomu mu to ještě opravdu dobře zpívá! Skvěle to spolu ladí dvojici David Alvarez a Ariana DeBose, kdy on je ultimátním blbečkem, kterého ona umí perfektně setřít, a ona naoko drsná portorikánka, která by ale pro svého milého udělala cokoliv. Oba dva si v podstatě každou scénu ukradnou pro sebe a celkově jsou výraznější než ústřední dvojice. Postava již zmíněné prodavačky Valentiny obstojně plní úlohu sympatické nestranné osoby, kterou si divák zamiluje.

Spielbergova verze muzikálu West Side Story se zase tolik neliší od své padesát let staré sestry. Čas ale prospěl nejen tématu, které je i dnes stále aktuální, řeší genderovou vyváženost a rasové nepokoje. Muzikál je natočen velice moderně, stylově a energicky a od první luskací scény v podstatě nezvolní tempo. První tamtamy hlásí nepříliš úspěšný start filmu v kinech a do země film zřejmě zašlape nejnovější Spider-Man: Bez domova, který jde do kin už za pár dní. Je to škoda, protože Spielbergovo dílo opravdu stojí za vidění a je z něj znát režisérova láska k žánru a splněný sen.

Oficiální český trailer filmu West Side Story / West Side Story

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 23. 2. 2024 - 29. 2. 2024
TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout Ani s koncem února nepřichází v televizní nabídce zásadní změny a opět se spoléhá na otřepané reprízy, případně nezáživná béčka. Není tedy divu, že náš chudý výběr sestává z ne až tak známých a připomínaných... čtěte zde
Vydáno: 23.02.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 8. týden
Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých Ačkoli v aktuálním týdnu startuje v kinech hned osm premiér, větší divácký potenciál má jen pochybně vypadající tuzemská komedie Matka v trapu. Náročnější publikum ale zvolí spíše oscarového kandidáta, dramedii Zimní... čtěte zde
Vydáno: 21.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 7. týden
Top 20 ČR: Madam Web rekordy netrhá Tuzemská kina zejí prázdnotou a nic na tom nezměnila ani premiéra komiksové Madam Web, která vedla slabý víkend. čtěte zde
Vydáno: 20.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Sucho 6/10
Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy Režisér a scenárista Bohdan Sláma se v dramatu Sucho věnuje příběhu dvou znepřátelených sousedských rodin žijících na moravském venkově, které se vyznačují odlišným přístupem ke stylu života. čtěte zde
Vydáno: 19.02.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Box office: 7. víkend
Box office: Bob Marley poráží Madam Web V souboji novinek zvítězil hudebník Bob Marley nad komiksovou Madam Web. Krach komiksových adaptací je zatím ustálený trend. čtěte zde
Vydáno: 19.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Mean Girls nemají konkurenci (22.01.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: Hunger Games nezklamaly (20.11.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   06/2024

Argylle: Tajný agent
5/10

Příběh o spisovatelce špionážních románů, která se nechtěně zaplete se skutečnými tajnými agenty, by měl být prvním dílem plánované trilogie. Přitom se ale jedná jen o generický odvar mnoha motivů z jiných špionážních filmů.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu