Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 6. 2020 - 2. 7. 2020

TV tipy: Herkules má vidiny na večer tříkrálový

Vydáno: 26.06.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: OnionPlay

Přelom června a července sice v televizích neláká na žádnou zásadní premiéru, fajnšmekry ale potěší několika neznámými a jen těžko sehnatelnými snímky. Mezi ně patří třeba Večer tříkrálový nebo hororové Vidiny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Herkules (Hercules) (pátek 26. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / sobota 27. 6., 14.45 - 16.30 / neděle 28. 6., 10.45 - 12.10)

Plakát filmu Herkules / Hercules
© Impawards
Animovaný snímek z produkce studia Disney z druhé poloviny devadesátých let byl ve své době logickým krokem, protože příběhy ze starého Řecka byly tehdy velmi populární. Režírující dvojice Ron Clements a John Musker v něm vše naštěstí pojala dost po svém a rezignovala na nějaké reálie a osud bájné postavy pro ni byl spíše možností, jak natočit příběh o dospívání. Spolehla se při tom na svižné tempo, poctivou ruční animaci, která tedy není úplně dokonalá, o to roztomileji ale dnes působí, střídmou stopáž a spousty popkulturních odkazů, které pobaví i dospělé publikum. Humor je navíc nadčasový a univerzální, rozhodně není určen jen dětem a spočívá ve velkém množství trefných hlášek. Jak je u studia tradicí, výrazná je hudební složka Alana Menkena a titulní píseň se dokonce dočkala nominace na Oscara. Jen škoda dost otravných postav Můz, kterých je tu přespříliš a jejich význam není nijak zásadní. Hodně pohodová a příjemná rodinná podívaná na konec pracovního týdne.  

Zajímavost: Na animaci filmu se podílelo devět set šest lidí.

Oficiální trailer filmu Herkules / Hercules
Krev andělů (Talk of Angels) (pátek 26. 6., ČT2, 20.55 - 22.35 / sobota 27. 6., 12.40 - 14.20)

Plakát filmu Krev andělů / Talk of Angels
© Wikipedia
Drama z konce devadesátých let je nejen u nás zcela neznámou záležitostí, která byla zastíněna mnoha výraznějšími žánrovkami. Režírující Nick Hamm v něm zadaptoval román Kate O'Brien a spolehl se především na atraktivní období občanské války ve Španělsku, kam je děj zasazen. Samotný příběh tedy není nikterak překvapivý a je spíše předvídatelný, tvůrce ho naštěstí obohatil přesnou dobovou atmosférou, krásnou kamerou, podmanivou hudbou, hodně solidní výpravou a kostýmy. Stopáž je navíc příjemně střídmá, takže tolik nevadí pomalejší tempo a trochu méně fungující romantická linie. V titulní roli se objeví velmi dobrá Polly Walker, které zdatně sekundují Vincent PérezFranco NeroFrances McDormandRuth McCabe nebo Penélope Cruz. Naprosto neškodný počin, jemuž by ale prospělo, kdyby byl zapamatovatelnější a ne tak rutinní.

Zajímavost: Román, z něhož film vychází, se jmenuje Mary Lavelle a vyšel roku 1936.

Originální trailer filmu Krev andělů / Talk of Angels
Inland Empire (Inland Empire) (sobota 27. 6., ČT art, 21.50 - 00.45)

Plakát filmu Inland Empire / Inland Empire
© Facebook tvůrce
Čtrnáct let staré mysteriózní drama je posledním regulérním celovečerním počinem legendárního režiséra, scenáristy a v tomto případě i kameramana Davida Lynche. Ten už pak povětšinou točil jen krátkometrážní a experimentální snímky a na tomto je to hodně znát. Příběh jako takový tu totiž neexistuje a tvůrce tu nechává plný průchod své zvláštní fantazii a pomáhá si ruční kamerou, tudíž vše působí jako trochu amatérské domácí video. Jde tedy hlavně o přehlídku surreálna, fantaskna, transcendencí a prazvláštní kombinaci reality a fikce, které nejsou přesně odděleny. Nechybí ani hodně bizarní a těžce uchopitelná atmosféra. Zásadním problémem je však stopáž, která atakuje tři hodiny a vzhledem k tvůrčímu přístupu je velmi těžko stravitelná a především díky ní působí film zahleděně do sebe sama a jako tzv. tvůrčí onanie bez většího smyslu. V obsazení se objeví třeba Laura DernJeremy IronsHarry Dean StantonJustin Theroux nebo Karolina Gruszka. Hodně náročná a až intelektuální podívaná na sobotní noc.

Zajímavost: Autor točil bez scénáře a hercům dal vždy ráno pár stránek s dialogy, protože sám netušil, k jakému konci se dobere.

Oficiální trailer filmu Inland Empire / Inland Empire
Tom a Jerry (Tom and Jerry: The Movie) (neděle 28. 6., ČT :D, 09.30 - 10.55)

Český plakát filmu Tom a Jerry / Tom and Jerry: The Movie
© Collectors.com
Animovaná komedie z počátku devadesátých let je u nás hodnocena mnohem lépe než v zahraničí, navíc není tak známá. Dáno je to určitě tím, že režírující Phil Roman tehdy poprvé přivedl oblíbené seriálové hrdiny na filmové plátno, což je pro někoho problém. Celovečerní stopáž totiž příliš nefunguje a naplno se v ní ukázalo, že to, co je přípustné v krátkých skečích, ve standardní délce nemá šanci uspět, protože najednou je humor vyčpělý, vtipy nevypointované a stále se opakují. Navíc obě titulní postavy mluví, což jim ubírá trochu kouzla a díky tomu působí snímek upovídaně a jako by křečovitě. Někde na hranici lehkého nadprůměru ho tak udržují standarně dobrá animace, svižné tempo, relativně zajímavá, i když otřepaná a předvídatelná zápletka, hudba a pár písní. Škoda jen, že to celé je podivně melancholické, nostalgické a roztahané. K nedělnímu probouzení ale ideální záležitost.    

Zajímavost: Kvůli negativním reakcím už obě hlavní postavy v celovečerních filmech nikdy nepromluvily.

Originální trailer filmu Tom a Jerry / Tom and Jerry: The Movie
Záchranáři u protinožců (The Rescuers Down Under) (neděle 28. 6., Nova, 09.40 - 11.10 / pondělí 29. 6., Nova Cinema, 04.05 - 05.30)

Plakát filmu Záchranáři u protinožců / The Rescuers Down Under
© Amazon.com
Animovaný snímek z raných devadesátých let je u nás téměř neznámý a přehlížený a je to obrovská škoda. Debutující režijní dvojice Hendel Butoy a Mike Gabriel v něm totiž místy první díl znatelně překonává a spoléhá se na dost svižné tempo, které v kombinaci s extrémně střídmou stopáži působí subjektivně skoro kulometně, výbornou animaci, která ani dnes nepůsobí nikterak zastarale a přímočarý příběh, který vsází na poctivé dobrodružství, jemný humor a netradičně upozaďuje jinak nutné morální poselství. I v tomto případě platí, že všechny postavy jsou sympatické a zcela mezi nimi chybí byť jen jediná více otravná, což je dobře. Nezvyklé je i to, že tu není žádná píseň a vše tudíž musí zvládnout dialogy. Další hodně příjemná záležitost k nedělnímu vstávání.

Zajímavost: Jde o vůbec první celovečerní film, který byl zcela digitálně animován.

Originální trailer filmu Záchranáři u protinožců / The Rescuers Down Under
Robinsonka (neděle 28. 6., ČT1, 16.30 - 17.50 / pondělí 29. 6., 10.15 - 11.30)

Plakát filmu  / Robinsonka
© kit731.blog.cz
Normalizační československé drama je dnes trochu zastaralé, moc se nevysílá a radost udělá asi hlavně těm dříve narozeným. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v něm zpracoval tehdy populární a povinně čtenou knižní předlohu Marie Majerové, a i když byl nucen rezignovat na svou tradiční poetiku a melancholii, byl už v té době natolik zkušený, že dokázal z naivního a agitačního příběhu vytáhnout maximum a důraz kladl přece jen na hlavní postavu dívky, které zemřela matka. Opřít se mohl i o velmi dobrou atmosféru meziválečné Prahy, která má své kouzlo a vše mu ještě dotvořil zdařilou hudbou spolehlivý Zdeněk Liška. Nechybí ani citlivý a jemný humor, který vše příjemně odlehčuje a trošku nerealistický příběh polidšťuje. V titulní roli exceluje tehdy začínající Miroslava Šafránková, jíž dělali společnost třeba Petr KostkaJaroslava Obermaierová nebo Vladimír Dlouhý. Plusem budiž i krátká stopáž, v níž není moc času na nudu. Nevýrazná a pro dnešního diváka místy nechtěně směšná podívaná.

Zajímavost: Ve filmu debutovala tehdy patnáctiletá Zlata Adamovská.

Ukázka z filmu není dostupná.

Cukrář (The Cakemaker) (pondělí 29. 6., ČT art, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Cukrář / The Cakemaker
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se izraelsko-německé drama objevilo i v našich kinech, velký úspěch tam ale neslavilo. A je to logické, protože celovečerně debutující režisér a scenárista Ofir Raul Graizer v něm natočil hodně citlivou a emocionálně střídmou podívanou, která se divákovi nijak nepodbízí a naopak mu nabízí mnoho témat k přemýšlení. Nejvíc potěší tím, že se vyhýbá jakémukoli patosu a klišé a spoustu scén záměrně nedořeší a nechává otevřených, čímž podněcuje diváckou fantazii. Pomáhá si v tom i krásnou a dnes už netradičně statickou kamerou, minimalistickým hudebním doprovodem a výbornou a křehkou melodramatickou atmosférou. Body sbírá i tím, že rezignuje na prvoplánově provokativní momenty a explicitní scény, kterých tu mohlo být dost a dost a místo nich se soustředí na rozvíjení vztahů mezi postavami a příběhovou gradaci, která je ke konci fantastická. K příjemným dojmům přispívá i obsazení, v němž hrají prim Tim KalkhofSarah Adler a Roy Miller. Tip pro festivalové publikum. 

Zajímavost: Snímek reprezentoval Izrael v boji o cizojazyčného Oscara.

Oficiální český trailer filmu Cukrář / The Cakemaker
Večer tříkrálový (Twelfth Night or What You Will) (úterý 30. 6., ČT art, 20.55 - 23.05)

Plakát filmu Večer tříkrálový / Twelfth Night or What You Will
© Amazon.com
V našich končinách velmi málo známá adaptace komedie Williama Shakespearea je neprávem zapomenutá a připomíná se jen minimálně. Režisér a scenárista Trevor Nunn v ní předlohu převedl na plátno s úctou, dialogy upravil jen minimálně a ani do příběhu nijak nazasahoval. Jediné, co změnil, je zasazení děje do devatenáctého století, což byla možná trochu škoda, protože díky ponechané mluvě nepůsobí jinak nadčasová zápletka úplně důvěryhodně. Ale to je tak to jediné, co se mu dá vytknout, protože jinak tu po divadelnosti předlohy není ani stopy a výprava, kostýmy, kamera i dobová atmosféra jsou výtečné a snímek má i přes relativně dlouhou stopáž slušný spád. Klíčové u podobných záležitostí bývá obsazení, které se v tomto případě povedlo na výbornou a všichni tu naprosto září. Nejvíc však přece jen fantastický Ben Kingsley, o moc pozadu ale nezůstávají ani Imogen StubbsSteven MackintoshNicholas FarrellHelena Bonham CarterNigel Hawthorne nebo Imelda Staunton. Výtečný a nepochopitelně opomíjený tip.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na MFF v Torontu roku 1996.

Oficiální trailer filmu Večer tříkrálový / Twelfth Night or What You Will
Policie stíhá, zákon osvobozuje (La polizia incrimina la legge assolve) (středa 1. 7., ČT art, 00.00 - 01.30)

Plakát filmu Policie stíhá, zákon osvobozuje / La polizia incrimina la legge assolve
© Cineraglio
Nejen u nás absolutně neznámý španělsko-italský thriller z první poloviny sedmdesátých let potěší všechny milovníky poctivých evropských kriminálek. Režisér a spoluscenárista Enzo G. Castellari v něm spoléhal na silný a věrohodný příběh s mnoha zákrutami a několika dějovými překvapeními. K tomu přidal potemnělou a skvělou dobovou atmosféru, až na závěrečnou výjimku parádní a poměrně drsnou a násilnou akci, skvělou a dynamickou kameru, celkově velmi dobrou vizuální stránku a spolehlivý hudební doprovod. Nechybí tu ani parádní autmobilová honička, která je ale bohužel hned v úvodu a posléze už ji nic netrumfne. Titulní roli bravurně ztvárnil Franco Nero, jemuž dělají společnost třeba James WhitmoreFernando Rey nebo Delia Boccardo. Dojem lehce kazí snad jen občasné typicky italské emoce a přehrávání a také závěrečná zvláštně sestříhaná akce. Zapomenutá klasika.  

Zajímavost: V Itálii měl snímek premiéru 12. srpna 1973.

Originální trailer filmu Policie stíhá, zákon osvobozuje / La polizia incrimina la legge assolve
Vidiny (Images) (pátek 3. 7., ČT art, 00.15 - 02.00)

Plakát filmu Vidiny / Images
© IMDb
Hororové drama z počátku sedmdesátých let je v tuzemském rybníku známé jen minimálně, což je obrovská škoda. Režisér a scenárista Robert Altman v něm totiž řemeslným přístupem odkazuje o dekádu zpět, kdy byly podobné experimentální a nekompromisní záležitosti naprostým standardem. Od počátku zaujme zneklidňující a pořádně hutnou atmosférou, která jde ruku v ruce se znepokojivým a tajemným příběhem, v němž záměrně není jasné, co je sen a co realita, a který si pohrává s diváckým vnímáním. Velký podíl na tom má i specifická kamera Vilmose Zsigmonda, která často pracuje se zoomem a také hudba Johna Williamse, která je na něj hodně netradiční a arytmická. Hlavní roli si zahrála vynikající Susannah York, pro níž šlo o hodně osobní záležitost, protože snímek je adaptací její knihy. Možná tu toho tajemna a pohrávání s realitou je trochu moc a tvůrce si někdy libuje ve zbytečné symbolice a statických záběrech, podívaná je to ale výborná a všechny milovníky poctivé filmařiny nepochybně potěší. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Williams dokonce osobně nahrál klavírní pasáže.

Originální trailer filmu Vidiny / Images

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Ferrari (30.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu