Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Top 10 akčňáků z videokazet

Téma: Top 10 akčňáků z videokazet

Vydáno: 22.09.2012 21:13 v sekci Články | Publicistika - Eduard Spáčil | foto: Twentieth Century Fox

Většina třicátníků má nejspíš navždy ve svém genetickém kódu vypáleny momenty, kdy jako děti hltali akční klasiky frajerů, jako byli Arnie, Sly, Bruce či Jean-Claude. Pojďme si připomenout ty největší pecky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdo to nezažil na vlastní kůži, ten to nepochopí. Víkendy před televizí s půjčeným videem od známého a kupou videokazet, kdy jedna střídala v přístroji druhou a málem se nechodilo spát. Desátá kopie a rychlodabing. Klasiky vedle béčkového škváru. A v pondělí zuřivé debaty se spolužáky o tom, jaké úžasné věci jste viděli. Prostě už tak specifické osmdesáté roky byly u nás ve východním bloku ještě specifičtější. A v jistých ohledech krásné. Takže i když revoluce přinesla novinky jako videopůjčovny, (relativně) normální dabing amerických trháků a podobně, pro výběr těch nejsilnějších akčních videozážitků beru v úvahu jen ty osmdesátkové.
11. Delta Force
Nemít v Top 10 akčních filmů 80. let snímek s Chuckem Norrisem, by mohlo znamenat, že si mě zmíněný poté, co si tento článek přečte (pochybuje snad někdo o tom, že by to zvládl?), podá. Na druhou stranu je mezi položkami jeho kvalitativně vzácně vyrovnaného portfolia těžké vybrat něco, u čeho byste neusnuli. Ale vzpomínám si, že Delta Force mě kdysi dávno vlastně docela bavila. Na čestném jedenáctém místě si to tedy Norris rozdává s teroristy v režii béčkového producentského guru Menahema Golana. Chuck it out.
10. Karate Tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se
Kdo se vychcal do bazénu? Van Dammova kariéra se v osmdesátých letech teprve rozbíhala, aby kulminovala počátkem devadesátek. Jako mnozí jsem i já kdysi miloval arénovky typu Krvavý sport nebo Kickboxer. Bohužel dnes už jsou to opravdu spíš archiválie, u kterých se člověk vlastně dost nudí. Takže doporučuji buď si pustit něco novějšího (Živý terč, Double Team), nebo dát šanci mojí ujeté srdcovce z dětských let Karate Tiger 1, kde hlavní hrdina trénuje s duchem Bruce Leeho a v závěrečném souboji musí porazit zlého Rusáka JCVD. Co na tom, že je to vlastně vykrádačka Karate Kida.
Ukázka z filmu Karate Tiger 1
9. Rambo II
Čemu vy říkáte peklo, je pro něj domov. Jeden z nejikoničtějších snímků osmdesátých let a jeden z nejlepších příkladů toho, co znamená reaganovský akční film. Autor první verze scénáře James Cameron chtěl pro Ramba, který se vrací do Vietnamu zachránit zbylé válečné vězně, původně parťáka. Toho měl hrát John Travolta, ale Slyovi se to nepozdávalo, a tak scénář přepsal a údajně velkou část snímku také režíroval. Ultrapravičácká propagandistická omáčka je tak hustá, že je pro mne těžké si ten film užít jako čistý akční výplach. Každopádně se z něj stal obrovský hit a miloval ho i americký prezident.
8. Rocky IV
Když umře, tak umře. Stallone miloval svou Ameriku a po divácích chtěl totéž. Černobílý střet dvou supervelmocí a jejich ideologií je tak jedním z hlavních témat čtvrtého dílu boxerské ságy o Rockym. Toto pokračování je tolik vyhrocené a přepálené, že se nedá brát úplně vážně, každopádně divák s aspoň trochu zvráceným smyslem pro humor si ho může užít jako máloco z produkce osmdesátých let. Dneska už člověka sice tolik nerozpaluje souboj USA vs. Sovětský svaz jako v dobách před sametovou revolucí, ale slavná tréninková montáž, Ivan Drago v podání Dolpha Lundgrena a neskutečně strhující závěrečný souboj fungují znamenitě pořád.
Ukázka z filmu Rocky IV
7. Komando
Zelený barety si dávám k snídani. A zrovna teď mám velkej hlad. To, co platilo už od dob Drsného Harryho nebo smrt dopřávajícího architekta Paula Kerseyho - totiž, že když jde o špinavou práci nebo pomstu, člověk (rozuměj hlavní hrdina) si musí udělat všechno sám -, je v Komandu dotaženo do krvavého extrému. Arnie zmasakruje všechny, co mu přijdou do cesty, aby zachránil svou unesenou dcerku. A je v tom obří dávka nadhledu, skvělé akce a spousta hlášek, což této kultovní podívané brání ve stárnutí.
6. Robocop
Živý, nebo mrtvý - půjdeš se mnou. Na rozdíl od většiny ostatních filmů našeho výběru je Robocop satirický pohled na korporátní Ameriku, byť to pro všechno násilí a akci nemusí být na první pohled zřetelné. Je to typická vlastnost většiny filmů Paula Verhoevena: jsou mnohem chytřejší, než se zdají (byť u takových Showgirls to vysvětlíte málokomu). A stejně jako Total Recall ani Robocop nepotřebuje žádný remake.
5. Predátor
Když to krvácí, můžeme to zabít. To je asi hlavní ponaučení z akční řeže speciální jednotky těžkých profíků, kteří dostávají v souboji s mimozemským lovcem pořádně zabrat. Další Arnoldův nesmrtelný kus, na který budou (doufejme) přátelé akce přísahat i za dalších pětadvacet let. Další dva díly nebyly samy o sobě úplně špatné, ale McTiernanově atmosférické klasice nesahají ani po kotníky. A mimochodem - navzdory všem fámám se ve filmu JCVD opravdu neobjevil. Ani na vteřinu.
Originální trailer filmu Predátor
4. Smrtonosná zbraň
I’m too old for this shit. Vrcholná ukázka subžánru buddy movies, která s lehkostí spojuje kriminálku, akci a komedii a všechno to do sebe zapadá díky zkušenému režijnímu vedení Richarda Donnera a úžasné chemii dvojice Gibson - Glover. Oproti dalším, velmi dobrým dílům to má navíc výhodu v absenci otravy Joa Pesciho. Dojem z filmu vám tak může zkazit jen vzpomínka na novinové články o Melovi z posledních několika let.
3. Rambo: První krev
Ramba nestvořil Bůh. To já. Nedrážděte vietnamské veterány, když chtějí projít vaším městečkem, jinak vážně hrozí, že ho srovnají se zemí. Stallone tyto tiché svalovce, kteří víc jednají, než mluví, uměl vždycky skvěle. Prvního Ramba navíc nezatěžuje žádná politika, místo toho se soustředí na adrenalinový zážitek ze souboje výjimečně schopného jedince proti mnohonásobné přesile. Na rozdíl od dalších dílů si ale věrohodnost ještě nevzala dovolenou. Tento film mě ohromně bavil, když mi bylo dvanáct, a baví mě dodnes. A to už si dávno nepřeju mít vychytaný rambonůž.
Originální trailer filmu Rambo: První krev
2. Terminátor
I’ll be back! Nízkorozpočtové akční sci-fi, kterým James Cameron dokázal, že umí mnohem víc než jen béčkové létající piraně. Dnes už úsměvné triky vůbec nesnižují divácký zážitek, protože je to celé znamenitě vymyšlené a natočené (výtečné zpomalovačky), Arnold je geniálně využitý a při závěrečných titulcích vás stále mrazí v zádech. Protože víte, že se blíží bouře.
1. Smrtonosná past
Devět milionů teroristů na planetě a já musím zabít zrovna toho, co má nohu menší než moje sestra. Málokdo asi tuší, že Smrtonosná past vznikla na základě zvažovaného druhého dílu Komanda. Co ale ví každý fanda žánru, je, že geniální nápad separovat hrdinu a padouchy v nějakém uzavřeném, specifickém prostředí se chytl a začal se využívat ve spoustě napodobenin. Sympaticky obyčejný, charismatický a i v ohrožení života hláškující polda John McClane se stal životní rolí Bruce Willise, který se k němu vždycky rád vrací, když jeho divácké akcie klesají pod únosnou mez. Doufejme, že po vyslušněné čtyřce bude moci v pátém díle zase nadávat jako křeček, protože nefuckující McClane je jen poloviční.
Originální trailer filmu Smrtonosná past

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Dobrý výběr. :-) (Fanoušek, 19.07.2016 02:51) Reagovat

    Akorát nesouhlasím s tímto tvrzením :"Jako mnozí jsem i já kdysi miloval arénovky typu Krvavý sport nebo Kickboxer. Bohužel dnes už jsou to opravdu spíš archiválie, u kterých se člověk vlastně dost nudí." U toho se přece nelze nudit. Vždyť to jsou nejlepší filmy JCVD. :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Kdo je kdo v týmu Expendables
Téma: Kdo je kdo v týmu Expendables Druzí Expendables už úspěšně brázdí tuzemská kina, a tak není od věci si v rámci našeho zářijového tématu připomenout nejen jednotlivé členy této legendární bandičky. Berte to buď jako příjemnou vzpomínku, nebo jako velké... čtěte zde
Vydáno: 17.09.2012 19:00 v sekci Články | Publicistika
0
Chuck Norris: Muž, který se stal vtipem
Chuck Norris: Muž, který se stal vtipem Umí dělit nulou, práskat otáčivými dveřmi, a když si v KFC objedná BigMac, dostane ho. Chuck Norris sice zmizel z filmových pláten, ale internet z něj v posledních letech udělal nesmrtelný fenomén. A stačila k tomu jen holá pravda. čtěte zde
Vydáno: 10.09.2012 19:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Abeceda (ne)postradatelných akčních hrdinů
Téma: Abeceda (ne)postradatelných akčních hrdinů Osmdesátá léta jsou plná kultovních akčních filmů, ikonických hrdinů a ještě ikoničtějších hlášek. Pojďte se s námi za příležitosti speciálu k Expendables 2 projít abecedu hesel, které společně vystihují onu zaprášenou... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Expendables 2
FAQ: Expendables 2 Při příležitosti premiéry druhých Expendables jsme si dovolili za všechny nedočkavce položit několik otázek, které leckoho mohou budit ze spaní. Zajímá-li vás tedy třeba to, koho všeho (ne)uvidíte, přečtěte si následující... čtěte zde
Vydáno: 04.09.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika
0
Expendables: Postradatelní 2 8/10
Recenze: Expendables: Postradatelní 2 Druzí Expendables jsou konečně tady! Ke staré známé a už tak nabušené sestavě tentokráte přibyli mimo jiné ještě Jean-Claude Van Damme a legendární Chuck Norris. Je výsledek přesně tím, co všichni fandové akce chtějí vidět? čtěte zde
Vydáno: 28.08.2012 16:40 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu