Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Michael Giacchino - Mission: Impossible - Ghost Protocol OST

Soundtrack: Mission: Impossible - Ghost Protocol OST

Vydáno: 28.01.2012 20:43 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: 2011 Bontonfilm

Mission: Impossible: Ghost Protocol se snaží podat další neuvěřitelně zašmodrchané dobrodružství agenta Ethana Hunta tak, aby mělo spád a netáhlo se za předchozími jako stín. A daří se mu to s pozoruhodným úspěchem. Hudba? Zůstala už podruhé pod taktovkou Michaela Giacchina.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mission: Impossible - Ghost Protocol OSTMission: Impossible s tajemným podtitulem Ghost Protocol aneb další příběh agenta Ethana Hunta. Tentokrát se na režisérskou stoličku posadil Brad Bird, ale místo skladatele zůstalo nezměněno - nezapomenutelná špiónská melodie zůstala pod taktovkou Michaela Giacchina.
První Mission: Impossible, která přišla do kin - a budete se divit - už před celými šestnácti lety, vyvolala takový ohlas, že letos z toho máme už čtvrtý díl, jehož děj je víceméně na jedno brdo, ale diváky to pořád neuvěřitelně baví. Tom Cruise je spolu s Vingem Rhamesem jediný, kdo se objevuje ve všech dílech série. Čtyři filmy, čtyři režiséři, avšak jen tři skladatelé. Michael Giacchino se ale neopakuje, a tak to skoro vypadá, jakoby i OST připadlo někomu jinému, i když některé jeho specifické postupy poznáte vždycky.
Soundtrack, který produkoval sám Giacchino, byl celosvětově vydán 10. ledna letošního roku, což je o měsíc později, než se v kinech objevil film. Stejně jako snímek je i soundtrack jedním z těch skutečně delších a pětasedmdesát minut mnohdy OST nedokáže utáhnout a stane se monotónní. Ghost Protocol není ten případ. Giacchino nechává většinu své práce z minulého dílu za sebou a pouští se do docela nových melodií, kterým ale pochopitelně nechybí naprosto legendární špionážní znělka. Tu složil už pro první díl Adam Clayton spolu s Larry Mullenem.
Album je jednoznačně akčního rázu, i když se mezi dvaadvaceti tracky najdou i takové, jež výrazně zpomalí zrychlený tep posluchačů, jak ho Giacchino dovede rozpumpovat. Otvírák Give Her My Budapest ale startuje pozvolným smyčcovým šmidláním, které postupně graduje a nabírá na dynamice. Podle dvojky Light The Furse už poznáte, s jakým filmem máte tu čest. Giacchino pracuje s hlavní znělkou Mission: Impossible Theme, kterou modifikuje a pro flétny a žestě, jež si ji mezi sebou přehazují jako horký brambor.
Michael Giacchino do soundtracku zakomponoval i momenty, kde dynamická stránka ustupuje do pozadí a na povrch stoupá konkrétní melodický popis míst, v nichž se snímek odehrává. A jelikož Ethan Hunt stihne za jeden film procestovat celý svět, je tak i mix specifických vlivů každé země pozoruhodně široký. Hned úvod filmu přenese diváka do Moskvy a podle toho také zní dvojice skladeb Kremlin With Anticipation a From Russia With Shove. Široké orchestrální spektrum, kterému ale jednoznačně dominují mužské sbory, vtáhne posluchače do víru ruské metropole a nálada OST výrazně ochladne.
Opačný účinek přinese symfonická A Man, A Plan, A Code, Dubai, která spojí orientální styly s výraznými perkusemi, které jsou pro Mission: Impossible typické. Dalším úžasným kontrastem jsou indické rytmy v Mood India, v níž Evropany pohladí po uších neobvyklá kombinace tradičních indických nástrojů: citary, mridanga, doplněné o tampuru. Lehce posunutá do současnosti je skladba Mumbai’s The Word, která sice neopouští jihoasijskou melodii, ale doplňuje ji o zpěv a Giacchino do toho ještě motá smyčce.
Ve zbytku sondtracku přijde už jen na málo klidnějších pasáží a vmezeřené skladby typu Love The Glove, které tvoří most mezi výraznějšími celky. Giacchino naplno popouští uzdu rozběsněnému orchestru s převažující žesťovou sekcí, které servírují jednu napínavou melodii za druhou. Do toho na povrch neustále vyplouvá ústřední znělka, která se objeví sotva na pár sekund a zmizí stejně rychle. Zdaleka nejakčnějšími tracky jsou Out for a Run, Launch is on Hendricks a World's Worst Parking Valet, které doprovázejí Huntovi nejlepší kaskadérské kousky.
Mission: Impossible - Ghost Protocol je album, které se do sbírky cédéček zařadí s obtížemi. Mezi akčňáky to bude ten slabší kolega, který i přes hřímání lesních rohů a pozounů nedokáže rozběsnit tak, jak to svede třeba Captain America. I přes výrazné melodické prvky a kouzelné cizokrajné nápěvy v řadě se symfoničtějšími soundtracky neobstojí. Ghost Protocol OST utáhne celou stopáž na střídání dynamiky, tempa i nástrojů, ale nabízí se otázka, jestli to stačí. Michaelu Giacchino prostě sluší spíš rozverné Vzhůru do oblak než akční Mission: Impossible.

Michael Giacchino - Light The Fuse z alba Mission: Impossible 4 - Ghost Protocol OST
Album: Michael Giacchino - Mission: Impossible 4 - Ghost Protocol OST
Celkový čas: 1:16:31
Skladby: Give Her My Budapest // Light The Fuse // Knife To A Gun Fight // In Russia, Phone Dials You // Kremlin With Anticipation // From Russia With Shove // Ghost Protocol // Railcar Rundown // Hendricks’ Manifesto // A Man, A Plan, A Code, Dubai // Love The Glove // The Express Elevator // Mission Impersonatable // Moreau Trouble Than She’s Worth // Out For A Run // Eye Of The Wistrom // Mood India // Mumbai’s The Word // Launch Is On Hendricks // World’s Worst Parking Valet // Putting The Miss In Mission // Mission: Impossible Theme (Out With A Bang Version)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: The Batman s Robertem Pattinsonem je temnou a ponurou detektivkou (04.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- První pohled: Robert Pattinson jako Batman (14.02.2020 07:58 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- John Turturro míří do Batmana (24.11.2019 13:33 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Spider-Man: Daleko od domova – vyhláškovaný epilog k Avengers (03.07.2019 11:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ztracenec Deadpool se ocitá v hlavě mocného vládce Oz (30.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jurský svět: Zánik říše – podruhé ve stejné řece (tentokrát lávové) (21.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2018: Nejlepší originální píseň (04.02.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2017 opustily (24.12.2017 09:37 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Válka o planetu opic – alfa opičího a omega lidského rozumu (14.07.2017 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Spider-Man: Homecoming – odlehčený návrat pavoučího kluka… ehm, muže (30.06.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel švédský herec Michael Nyqvist (28.06.2017 11:10 v Novinky | Zprávy)
- RECENZE: Rogue One: Star Wars Story - orgie pro skalní fanoušky, zmatek pro ostatní (15.12.2016 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Preview: Rogue One: Star Wars Story (14.11.2016 17:00 v Radar | Preview)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu