Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Válka o planetu opic

Recenze: Válka o planetu opic – alfa opičího a omega lidského rozumu

Vydáno: 14.07.2017 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: CinemArt

V pořadí třetí film v rebootované sérii o planetě opic se přibližuje původnímu příběhu série, ovšem daleko lépe a realističtěji.

Válka o planetu opicRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 14.07.2017 10:00. V pořadí třetí film v rebootované sérii o planetě opic se přibližuje původnímu příběhu série, ovšem daleko lépe a realističtěji. Hodnocení: 4

Válka o planetu opic

War for the Planet of the Apes
Drama / Thriller / Sci-Fi / Akční
USA, 2017 , 140 min.

Režie: Matt Reeves
Scénář: Mark Bomback, Matt Reeves, Rick Jaffa, Amanda Silver, Pierre Boulle
Kamera: Michael Seresin
Herci: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval, Amiah Miller, Terry Notary, Ty Olsson, Michael Adamthwaite, Toby Kebbell, Gabriel Chavarria, Judy Greer, Sara Canning, Devyn Dalton, Aleks Paunovic, Alessandro Juliani

Česká premiéra: 13.07.2017

Distributor: CinemArt

Válka o planetu opic hodnocení na Kinobox.cz: 79.28 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kultovní sci-fi film Planeta opic, volná adaptace knihy francouzského autora Pierra Boulla, byla výborným filmem díky pochmurné (a bizarní) atmosféře a geniálnímu závěru korunovanému (ve své době) šokující pointou. Její čtyři pokračování (Do nitra Planety opic, Útěk z Planety opic, Dobytí Planety opic a Bitva o Planetu opic) však byla převážně zoufalými pokusy producenta Arthura P. Jacobse vytěžit z látky maximum, třebaže většina z dalších „opičích“ filmů si jen horko těžko vydělala sama na sebe. Lví podíl na tom měl nedostatek scenáristické invence, kdy byla nezáživnost a nelogičnost vyvažována leckdy přehnaně temnými až nihilistickými příběhovými zvraty.

Amiah Miller ve filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the ApesNa filmovou pentalogii pak navázal nemastný neslaný televizní seriál a stejně (ne)kvalitní televizní filmy, načež celá franšíza upadla v zapomnění. O remake původní Planety opic se v roce 2001 pokusil i slovutný Tim Burton a vzniklá podivnost dodnes hyzdí jeho filmografii. Po dalších deseti letech se námětu chopili producenti z Chernin Entertainment, kteří po zhlédnutí nového konceptu usoudili, že dozrál čas na to, dát opičí sáze další šanci. Jako režiséra dostalo Zrození Planety opic do vínku doposud nepříliš úspěšného režiséra Ruperta Wyatta, ten se však svého úkolu zhostil se ctí a bravurou a vzniklo nové silné (a co možná realistické) převyprávění příběhu ze čtvrtého dílu Dobytí Planety opic, kdy se inteligentní šimpanz Cézar (Andy Serkis) postaví do čela svého plemene.

Pokračování pod taktovkou Matta Reevese s názvem Úsvit planety opic se neslo v duchu stejné technické dokonalosti, avšak příběhové aspekty a nezajímavé postavy vykonaly svůj díl a druhý díl lesku svého předchůdce nedosáhl. Matt Reeves zůstal na režisérské židli i pro třetí díl s názvem Válka o planetu opic. Byl rovněž spoluautorem scénáře, který se v mnohém snaží položit základ ke statusu quo z původní série a ukázat konflikt lidí a opic opět realističtěji, než to kdysi dávno udělala Bitva o Planetu opic (z níž si některé motivy vypůjčil i předchozí Úsvit planety opic).

Od té doby, kdy si Cézar (Andy Serkis) obhájil své vůdcovství nad tlupou opic z oblasti San Francisca nad zákeřným Kobou (Toby Kebbell), ovšem nedokázal zabránit vypuknutí války s lidmi, uběhly dva roky. Lidské vojenské jednotky pod vedením vyšinutého plukovníka McCullougha (Woody Harrelson) neúnavně útočí na pozice opic a hledají Cézara, jehož likvidace je klíčem k vítězství a uhájení pozice lidí coby pánů tvorstva.

Fotografie z filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the ApesPředně je třeba říct, že ač má film v názvu slovo „válka“, není v něm téměř o nic více boje než v původní Bitvě o Planetu opic. To samo o sobě může mnoho lidí odradit, ale já toto řešení považuji za velmi zdařilé. Snímek působí velmi přemýšlivým, psychologickým i filozofickým dojmem. Dosyta si zde užijeme záběrů na hledící postavy a dalších aspektů, které se v blockbusterech už téměř nevyskytují. Do značné míry jde pak i o film protiválečný, což je první z podobností s původní filmovou pentalogií (např. film Do nitra Planety opic obsahoval naprosto zjevné analogie na protesty proti válce ve Vietnamu). Zcela konkrétně pak lze mluvit o inspiraci Apokalypsou (o tom ještě bude řeč), Mostem přes řeku Kwai (jehož námět rovněž pochází od Pierra Boulla), či Velkým útěkem.

První snímek rebootované série byl vcelku rovnocenně o opicích a lidech, zatímco druhý díl výrazněji stranil opicím s tím, že jsme mohli fandit alespoň rodině Malcolma (Jason Clarke), jednoho z vůdců sanfranciské lidské kolonie. Samozřejmě zde byl velký záporák v podobě znetvořeného šimpanze Koby a jeho přívrženců, který černobílé vnímání konfliktu poněkud otupoval. Každopádně v nejnovějším filmu už je veškerá snaha o vyváženost tatam a jedinými zápornými postavami opic jsou dezertéři většinou z řad goril. Naproti tomu lidé zde žádné kladné postavy téměř ani nemají, což je dle původní filmové série zcela správně, protože lidé jsou dle tamních reálií v budoucnosti buď degenerovaní bez schopnosti mluvit nebo přímo zmutovaní pomatenci žijící pod zemí a fanaticky uctívající atomovou bombu Alfa-Omega (viz Do nitra Planety opic). Právě na tyto prvky je v novém snímku častokrát odkazováno.

Woody Harrelson ve filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the ApesPokud jde o hlavního záporáka, pak je plukovník McCullough zcela zjevnou variací na plukovníka Waltera Kurtze (Marlon Brando) z Apokalypsy, s nímž zdaleka nemá společnou jen hodnost. Woody Harrelson předvádí svůj obvyklý (dobrý) herecký výkon, avšak nemohl jsem se ubránit pocitu, že jeho šílený plukovník je příliš okatou snahou napodobit Brandův temný charakter. Jediná další lidská postava, která stojí za zmínku, je němá holčička (Amiah Miller), která je taktéž narážkou na původní Planetu opic.

To nás přivádí k tomu, čemu vlastně máme ve filmu fandit, a to k opicím. Tak jako v předchozích dílech ani v tomto není jediná skutečná opice. Všechno jsou to digitální modely, které rozpohybují herci za použití motion-capturingu. Králem této techniky je Andy Serkis, který byl snad v minulém životě opicí, když uvážíme, jak přirozené je jeho ztvárnění mimiky a gest Cézara. Stranou ovšem nestojí ani další opičí představitelé, jejichž znaková řeč by snad občas ani nepotřebovala titulky. Novým přírůstkem do party je pak šimpanz v podání Steva Zahna, který je očividnou snahou prozářit pochmurnou atmosféru snímku alespoň humorem. Bohužel tato snaha zde působí malinko rušivě, byť zdaleka ne tak prvoplánově jako třeba Jar Jar Binks ve Star Wars.

Fotografie z filmu Válka o planetu opic / War for the Planet of the ApesPo technické stránce není filmu co vytknout. Digitální opice jsou díky trikům k nerozeznání od pravých a pokud se v prvním dílu občas dala poznat „počítačovost“ opic a druhý díl byl již na poměry roku 2014 téměř bez chyby, zde je vidět opět notná dávka zlepšení. Perfektní je rovněž fyzika modelů – všechny opice se pohybují s patřičnou rychlostí a hmotností. Hudba Michaela Giacchina je velice jiná než v předchozích filmech a má zcela očividně vyvolávat dojem inspirace původními hudebními motivy Jerryho Goldsmitha.

Celkově bych Válku o planetu opic označil za v jistých ohledech rozporuplný, přesto však kvalitní snímek, který je důstojným pokračováním rebootované série. Jistě by se mu dala vytknout některá klišé, která malinko podkopávají snahu o „nekonvenční“ blockbuster a také jistá předvídatelnost, ale na druhou stranu (alespoň pro mě) nejde o nic, co by bořilo celkový zážitek, který je tentokrát velmi silný. Rozhodně bych návštěvu kina (se znalostí předchozích dvou filmů) doporučil a s pozitivními dojmy se už těším na připravovaný čtvrtý díl. 


Český trailer na film Válka o planetu opic

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Frederic Forrest (24.06.2023 09:36 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu