Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 8. 2023 - 10. 8. 2023

TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám

Vydáno: 04.08.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: A24

Kompletní televizní nabídku tvoří v tomto týdnu výhradně snímky, které jsou pozapomenuté, případně málo známé. A ačkoli žádný z nich nevyniká, jsou natolik žánrově různorodé, že by si mezi nimi měl vybrat každý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Apatykář Melchior: Tajemství tallinského vězně (Apteeker Melchior) (pátek 4. 8., Prima Cool, 20.15 - 22.25 / pondělí 7. 8., Prima, 01.40 - 03.45)

Plakát filmu Apatykář Melchior: Tajemství tallinského vězně / Apteeker Melchior
© Elva Kultuur
Estonský kriminální thriller je nejen u nás velkou neznámou a zařazení do programu je do značné míry překvapivé. Režírující Elmo Nüganen v něm vychází z knižní předlohy Indreka Hargly a spoléhá především na atraktivní prostředí období středověku, do něhož je děj zasazen. Právě hutná atmosféra je tím nejzásadnějším, co diváky upoutá, neboť funguje celou dobu a až na několik viditelných digitálních triků působí takřka autenticky. Výprava a kostýmy jsou tedy lacinější a evokují spíše televizní produkci, nikterak rušivé to ale rozhodně není. O něco horší je to s příběhem, na němž je vidět knižní původ, neboť je dost zhuštěn a na malé ploše se snaží odvyprávět co nejvíc, což je kontraproduktivní, protože spousta motivů je nedořešených, kriminální zápletka není až tak zajímavá a objevuje se hodně postav, takže divák je často zmaten. Přesto všechno je paradoxní, že se tvůrce nevyhnul nudě, která se vkrádá až nepříjemně často. Obsazení je pro našince pochopitelně neznámé, takže stačí jen zmínit, že titulní roli si zahrál Märten Metsaviir. Neznámý a trochu exotický tip na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Natáčení probíhalo opravdu v Tallinu.

Originální trailer filmu Apatykář Melchior: Tajemství tallinského vězně / Apteeker Melchior

Vítr a lev (The Wind and the Lion) (sobota 5. 8., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Vítr a lev / The Wind and the Lion
© IMDb
Dobrodružný snímek z poloviny sedmdesátých let v tuzemsku není moc známý, což je trochu zvláštní, protože se v něm sešlo docela dost slavných jmen. Režisér a scenárista John Milius v něm sice vychází ze skutečných událostí, těch se ale drží velmi volně a přizpůsobuje si je k obrazu svému. Primární totiž u něj je akce, kterou zvládá na výbornou a postupně ji graduje až k závěrečnému vyvrcholení, které je vskutku epické a občas se nebojí ani krvavých scén. Zbytek děje je pak pouhou výplní, protože zápletka postupně získává silný politický nádech, který je až rušivý a ruku v ruce s ním jdou podivné proměny v chování klíčových postav. Rozpaky nicméně částečně rozhání nádherné exotické exteriéry, potřebně velkolepá hudba Jerryho Goldsmithe a obsazení, jemuž dominuje Sean Connery, jemuž stačí nechat působit své charisma. Vedle něj se pak objeví třeba ještě Candice BergenJohn HustonBrian Keith nebo Geoffrey Lewis, pro něž ale platí, že jsou méně výrazní, což je veliká škoda. Opomíjený počin, který nevyužil slibný potenciál.  

Zajímavost: Závěrečná bojová scéna se natáčela dva týdny a použily se v ní realistické výbušniny.

Originální trailer filmu Vítr a lev / The Wind and the Lion

Všechny zabij a vrať se sám (Ammazzali tutti e torna solo) (neděle 6. 8., ČT2, 20.00 - 21.45 / pondělí 7. 8., 15.30 - 17.05)

Plakát filmu Všechny zabij a vrať se sám / Ammazzali tutti e torna solo
© CSFD
Ani italsko-španělský western z druhé poloviny šedesátých let nepatří celosvětově k tomu známějšímu, což je svým způsobem škoda. Režisér a spoluscenárista Enzo G. Castellari už v jeho extrémně úderném názvu prozradil velmi primitivní zápletku, která je jen záminkou pro větší, či menší akční scény. A těch si fandové užijí plnými doušky, protože celá stopáž je prakticky jednou dlouhou akcí, která tedy není moc nápaditá a spíše stereotypní, má ale svižné tempo a sem tam je poměrně zábavná a brutální. Přesto se ale nedá přehlédnout, že příběh tu vskutku neexistuje, soundtrack je hodně zvláštní a ani jedna z postav není nikterak výrazná a zajímavá, to ale na druhou stranu kompenzuje jejich trochu netradiční uchopení, protože žádná z nich není vysloveně kladná, ale ani záporná, což výsledku malinko ubližuje. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Chuck Connors, jemuž sekundují třeba Frank WolffFranco Citti nebo Leo Anchóriz. Další pozapomenutá žánrovka.   

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví ani jediná žena.

Ukázka z filmu Všechny je zabij a vrať se sám / Ammazzali tutti e torna solo

Tým zabijáků (The Kill Team) (pondělí 7. 8., Nova Cinema, 22.20 - 00.00 / středa 9. 8., 00.50 - 02.25 / čtvrtek 10. 8., 03.35 - 05.05)

Plakát filmu Tým zabijáků / The Kill Team
© Jeff Wadley
Čtyři roky staré drama se v tuzemsku jakékoli oficiální distribuci vyhnulo, což mohly způsobit i značně rozporuplné ohlasy. Celovečerně debutující režisér a scenárista Dan Krauss v něm vycházel ze svého předchozího dokumentu, který zpracovával reálnou událost a akcentoval morální dilema ústřední postavy. O to se pokusil i v hrané formě, ale vedlo se mu o něco hůř, protože zápletka neutáhne celovečerní stopáž a po výborné úvodní půlhodině, která vysloveně navnadí na další sledování, se mění v upovídané a tuctové psychologické drama, které drhne, hodně se vleče, občas nudí a je na něm znát, že jeho tvůrce měl přehnaně velké ambice. Titulní postavy navíc nejsou úplně sympatické a neamerickým divákům možná nechtěně odhalují, kdo všechno může být příslušníkem tamní armády. Na úrovni lehkého nadprůměru tak snímek drží onen ústřední příběhový motiv a obsazení, jemuž dominují výborní Nat Wolff a Alexander Skarsgård. Tip pro tolerantnější diváky.

Zajímavost: Dokument, z něhož autor vychází, se v originále jmenuje úplně stejně jako hraný debut.

Oficiální trailer filmu Tým zabijáků / The Kill Team

Světlo z ohně (Firelight) (středa 9. 8., ČT2, 21.45 - 23.25 / čtvrtek 10. 8., 09.25 - 11.05)

Plakát filmu Světlo z ohně / Firelight
© IMDb
Romantické drama z druhé poloviny devadesátých let postupem času zapadlo a dnes patří k těm zapomenutým a málo připomínaným. Jako režisér s ním debutoval už zkušený scenárista William Nicholson, který se opíral o povedenou dobovou a melancholickou atmosféru, pomalejší tempo a komorní příběh. Ten ho ale paradoxně zradil nejvíc, protože je zoufale klišovitý a předvídatelný, vztahy mezi postavami v něm tolik nefungují a ke konci navíc začne být tvůrce dost překotný a rázem chce odvyprávět vše najednou, takže by snímku slušela o něco delší stopáž. Samotná pointa pak je navíc zvláštní a ne úplně uspokojivá. Částečně to ovšem kompenzují krásné lokace, které jen umocňují výbornou a nekýčovitou romantickou náladu. Ústřední role si zahráli okouzlující Sophie Marceau a velmi dobrý Stephen Dillane, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Tip na hraně červené knihovny.

Zajímavost: Ve Velké Británii měl snímek premiéru 21. srpna 1998.

Ukázka z filmu Světlo z ohně / Firelight

Návrat Sabaty (É tornato Sabata... hai chiuso un’altra volta!) (čtvrtek 10. 8., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Návrat Sabaty / È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta
© ilmiovizioeunastanzachiusa.wordpress
Prostřední část volné italsko-francouzsko-západoněmecké westernové trilogie vznikla na počátku sedmdesátých let a byl pojata hodně netradičně. Režisér a spoluscenárista Gianfranco Parolini v ní trochu změnil styl a nebral se moc vážně, což některým divákům vyloženě nesedne. Důležitý je totiž humor, který zase tolik nefunguje a několika scénám vysloveně nesvědčí a působí hodně nuceně až trapně. Ze řetězu se utrhl i sám režisér, který zvolil dost bizarní hudební doprovod, který kombinuje varhany, rock a syntetizátorové elektro, čímž evokuje spíše gotický horor, což je vskutku zvláštní. Titulní příběh není až tak důležitý, protože zápletka je jednoduchá, pohybuje se někde na hranici surreálna a je podřízena vyznění jednotlivých scén než nějakému logickému vyústění. Hlavní roli ztvárnil Lee Van Cleef, jemuž nezbylo nic jiného než úděsně přehrávat, což se ale k celkové atmosféře dost hodí. Za zmínku pak stojí i nápaditý zbrojní arzenál ústředního hrdiny. Trochu bizarní tip na čtvrteční večer. 

Zajímavost: V ústřední písni se zpívá "nine-fingered man", což odkazuje k tomu, že Van Cleef skutečně přišel o jeden prst.

Originální trailer filmu Návrat Sabaty / É tornato Sabata... hai chiuso un’altra volta!

Velký Buster Keaton (The Great Buster) (čtvrtek 10. 8., ČT art, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu Velký Buster Keaton / The Great Buster
© IMDb
Pět let starý dokument je poctou legendárnímu herci a tvůrci Busteru Keatonovi. Režisér a scenárista Peter Bogdanovich se na něj zaměřil opravdu zevrubně a dost podrobně probral jeho kariéru, která je zejména mimo domovinu dost nedoceněná a spousta tuzemských diváků bude zřejmě překvapena, že prakticky ani jednou nezazní zmínka o Frigovi, jak bývá u nás především prezentován. Z filmařského hlediska tedy nejde o nic objevného, protože většinu stopáže tvoří mluvící hlavy a spousty ukázek z jednotlivých gagů a grotesek, při nichž lze zpětně docenit, jak geniální komik byl a co všechno se svým gumovým tělem dokázal. Tvůrci se podařilo před kameru dostat spousty hvězdných kolegů, kteří zavzpomínali na Keatonův vliv na svou kariéru, promluví tedy třeba Mel BrooksWerner HerzogQuentin Tarantino a z archivu třeba i Frank Capra. Ničím výjimečný, ale poučný a zábavný portrét.

Zajímavost: Přezdívku "Buster" vymyslel slavný kouzelník Harry Houdini.

Oficiální trailer filmu Velký Buster Keaton / The Great Buster

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu