Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 3. 2022 - 10. 3. 2022

TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu

Vydáno: 04.03.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tou asi nejatraktivnější televizní premiérou na počátku března je ambiciózní horor My. Vedle něj dramaturgové zařadili poměrně dost zajímavých, leckdy ale méně výrazných snímků, které rozhodně zaslouží diváckou pozornost.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šalamoun a královna ze Sáby (Solomon and Sheba) (pátek 4. 3., ČT2, 22.00 - 00.20)

Plakát filmu Šalamoun a královna ze Sáby / Solomon and Sheba
© Wikimedia Commons
Drama z konce padesátých let v našich končinách moc známé není a prakticky se nedá sehnat. Režírující King Vidor v něm uzavřel svou bohatou kariéru a natočil atraktivní variaci na biblický příběh, která sice z dnešního pohledu trochu zastarala, pořád ale svým způsobem fascinuje. Zub času se nejvíce podepsal na technické stránce, protože triky jsou viditelně umělé a nedokonalé a některé bojové scény kvůli tomu nechtěně směšné. Příběhová stránka ale pořád funguje naprosto bezproblémově, neboť akcentuje nadčasovou romantickou linii i zajímavý náboženský a částečně filozofický přesah. Výprava je potřebně opulentní a davové scény díky přítomnosti komparsistů vypadají velkolepě, výborné jsou i dobová atmosféra, nádherná barevná kamera a většina akčních scén. Ústřední pár si zahráli výborní Yul Brynner, který měl v té době ještě vlasy, což je trochu nezvyk, a Gina Lollobrigida, těm pak sekundovali třeba George SandersMarisa Pavan nebo John Crawford. Být to celé o malinko kratší, asi by to bylo o něco sevřenější a celistvější. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Hlavní roli měl původně hrát Tyrone Power, ten však během natáčení zemřel na infarkt a jeho scény musely být přetočeny s novým představitelem.

Originální trailer filmu Šalamoun a královna ze Sáby / Solomon and Sheba
Půlnoční láska (Midnight Sun) (sobota 5. 3., Nova, 15.50 - 17.35 / pondělí 7. 3., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Půlnoční láska / Midnight Sun
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré romantické drama se veze na vlně ve své době populárních teenagerských romancí, v nichž jeden z hrdinů trpí těžkou nemocí. Režírující Scott Speer v něm absolutně ničím nepřekvapí a spolehl na totální diváckou jistotu. To tedy znamená, že od prvních minut je jasné, jakým směrem se bude příběh ubírat a nechybí v něm ani tradiční žánrová klišé. Tvůrci se ovšem povedlo vybalancovat hranicí kýče a prvoplánově dojemných momentů je naprosté minimum, navíc nejsou moc protahované, takže snesitelné i pro otrlejšího a cyničtějšího diváka, hodně solidní je i melancholická atmosféra. Titulní role si zahráli velmi dobří Bella Thorne a Patrick Schwarzenegger, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Jen škoda, že soundtrack se tolik nepovedl a k filmu se po většinu střídmé stopáže moc nehodí a zcela zbytečně se snaží působit na divácké emoce. Zcela neškodná a poměrně pohodová romantika na víkendové odpoledne ve dvou.

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenného románu Trish Cook.

Oficiální český trailer filmu Půlnoční láska / Midnight Sun
Špióni v převleku (Spies in Disguise) (sobota 5. 3., Prima Max, 17.55 - 20.00 / neděle 6. 3., 13.10 - 15.05)

Český plakát filmu Špióni v převleku / Spies in Disguise
© Facebook tvůrce
Animovaná komedie je sice po třech letech od premiéry trochu zapomenutá, což ale neznamená, že by měla být špatná. Debutující režijní duo Nick Bruno a Troy Quane se v ní tedy možná až moc spoléhalo na neurážející jistotu a krom malinko nedokonalé animace a možná lehce drhnoucího závěru je to ovšem to jediné, co mu lze vytknout. Příběh je totiž poměrně nápaditý a viditelně se inspiruje mnoha slavnými špionskými žánrovkami, tempo je potřebně svižné, protože se v něm neustále něco děje, postavy jsou sympatické, stopáž je příjemně střídmá, ačkoli o něco delší než u jiných animáků, nikterak výrazně to ovšem nevadí, z atmosféry je znát velký nadhled a celková vizuální stránka je výborná. Za zmínku pak stojí i relativně chytrý humor, který se neomezuje jen na infantilní vtípky, ale snaží se uspokojit i dospělejší publikum, což se mu i díky perfektní vypointovanosti a solidní kadenci poměrně daří. Víkendová podvečerní zábava pro celou rodinu.

Zajímavost: Jde o poslední snímek z produkce Blue Sky Studios.

Oficiální český trailer filmu Špióni v převleku / Spies in Disguise
Teheránská tabu (Tehran Taboo) (sobota 5. 3., ČT art, 22.40 - 00.15)

Český plakát filmu Teheránská tabu / Tehran Taboo
© Facebook tvůrce
Ačkoli je německo-rakouské drama, které se před čtyřmi lety objevilo i v tuzemských kinech, animované, rozhodně není určeno dětskému divákovi. Debutující režisér a scenárista Ali Soozandeh v něm natočil poměrně silnou obžalobu íránské totality a spolehl se především na dost tísnivou atmosféru potemnělých zákoutí íránské metropole a (nejen) evropskému divákovi představil několik nemilých tradic a zvyků, které jsou na zdejších obyvatelích mnohdy prováděny a nad nimiž soudnému člověku zůstává rozum stát. Díky zvolené animované formě se mu podařilo výsledku dodat zvláštní snový nádech, který je na jednu stranu atraktivně tajemný, na tu druhou však podivně odosobněný a divákovi úplně neumožňuje vcítit se do většiny postav. To ale do značné míry kompenzují jízlivá ironie, která se snímkem příjemně vine, a fakt, že vzhledem k natáčení v zahraničí si tvůrce nemusel brát servítky a vše zobrazil naprosto realisticky. V tomto případě se asi dá souhlasit s tím, že být film hraný, dojmy by byly asi mnohem intenzivnější a silnější, otázka ale je, zda by se něco takového dalo v hrané formě natočit. Tip pro náročnější publikum, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Autor chtěl snímkem inspirovat k sociálním změnám v Íránu.

Český trailer filmu Teheránská tabu / Tehran Taboo
Svatej z Krejcárku (neděle 6. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Svatej z Krejcárku
© Filmový přehled
Československé komediální drama z konce šedesátých let je dnes skoro zapomenuté a příliš se nepřipomíná. A je to do značné míry škoda, protože režisér a spoluscenárista Petr Tuček v něm natočil dle mnohých svůj nejlepší počin, jehož síla není v příběhu, který je zoufale obyčejný a vesměs o ničem, ale v geniu loci jedné žižkovské čtvrti. Důraz tak klade na naprosto ojedinělou a unikátní atmosféru pražské periferie, kde přebývají různé humorné i tragické figurky, které prožívají každodenní starosti, scházejí se v místních putykách a hledají své místo v životě. Pro dnešního diváka má snímek nezpochybnitelnou hodnotu v zachycení historické podoby oné periferie, která v současnosti vypadá zcela jinak a postrádá určité kouzlo nostalgie, které je znát z každého záběru. Svou jedinou hlavní roli tu navíc ztvárnil Václav Kotva, který je naprosto fenomenální a je škoda, že nebyl do výraznějších úloh obsazován častěji, tomu pak zdatně sekundují charismatický František PeterkaJaroslava Vysloužilová nebo Jaroslav Kníže. V tom nejlepším slova smyslu poctivý lidový film, v němž se více, či méně najde každý. Raritní tip.    

Zajímavost: Celý film je natočen skutečně na Žižkově.

Televizní spot filmu Svatej z Krejcárku
My (Us) (neděle 6. 3., Nova Cinema, 22.15 - 00.25 / úterý 8. 3., 01.10 - 05.05 / středa 9. 3., 03.20 - 05.40)

Český plakát filmu My / Us
© Facebook tvůrce
Tři roky starý hororový thriller vzbuzoval velká očekávání, ale ve výsledku byl lehkým zklamáním. Režisér a scenárista Jordan Peele přitom v prvních dvou třetinách nedělá nic špatně, rozehrává dost zajímavou zápletku a pomalým tempem si diváka získává na svou stranu. K tomu si vypomáhá i výtečným soundtrackem Michaela Abelse a houstnoucí atmosférou, v níž se skrývá jakési plíživé zlo. Postupem času se ale stává obětí vlastních ambicí a vše směřuje k rádoby šokující pointě, která ale není moc uspokojivá a navíc vrší jeden zvrat na druhý, čímž se do všeho zamotává a popírá vnitřní logiku příběhu. Pak tedy není zcela jasné, zda mělo jít o drsnější satiru, podobenství nebo jakousi alegorii. Výsledku také zoufale chybí humor, jehož je tu hodně málo a opravdu vtipná je jedna jediná scéna. Nedostatky částečně kompenzuje zcela přesné obsazení, jemuž dominuje výborná Lupita Nyong'o, a pár krvavých scén. Nedotažený tip, který se možná stal obětí svého trochu nabubřelého tvůrce, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Ústřední rodina se jmenuje Wilsonovi. Edgar Allan Poe napsal roku 1839 povídku William Wilson, v níž titulní postavu pronásleduje její dvojník.

Oficiální český trailer filmu My / Us
Jasmíniny slzy (Blue Jasmine) (pondělí 7. 3., ČT2, 22.00 - 23.35)

Český plakát filmu Jasmíniny slzy / Blue Jasmine
© Bioscop
Skoro dekádu staré drama zůstává nejlepším počinem režiséra a scenáristy Woodyho Allena v tomto období, který dosud nepřekonal. A je to trochu zvláštní, protože malinko popřel sám sebe a zcela rezignoval na typicky jízlivý humor a natočil zcela seriózní podívanou, v níž hrají prim depresivní atmosféra, velmi dobrá kamera a pomalé tempo, v němž je prostor na práci s postavami. A v té někdo může spatřovat problém, protože autor se tentokráte nevydal do vyšší společnosti, ale snaží se portrétovat lidi "normální" a nevyhýbá se při tom karikování a zobrazování těch největších klišé. Primárně špatně to není, výsledek ale kvůli tomu působí zbytečně chladně a odtažitě a z hlavní hrdinky dělá nesnesitelnou a extrémně protivnou. Jak je u tvůrce zvykem, obsazení je opět hvězdné a dominuje mu po zásluze oscarová a naprosto skvělá Cate Blanchett, které dělají společnost neméně výborná a na Oscara nominovaná Sally HawkinsBobby CannavaleAlec BaldwinPeter SarsgaardLouis C.K.Michael Stuhlbarg nebo Alden Ehrenreich. Poměrně silný zážitek, o němž se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Blanchett a Hawkins jako jediné měly během natáčení celý scénář.

Český trailer filmu Jasmíniny slzy / Blue Jasmine
Nezapomenutelné prázdniny (The Way Way Back) (úterý 8. 3., Prima Max, 15.50 - 17.55 / středa 9. 3., 14.05 - 16.00)

Plakát filmu Nezapomenutelné prázdniny / The Way Way Back
© Facebook tvůrce
Bezmála deset let staré komediální drama dodnes patří k tomu nejlepšímu, co v posledním období vzniklo v subžánru tzv. coming of age filmů. Debutující režiséři a o něco málo zkušenější scenáristé Nat Faxon a Jim Rash v něm tedy rozhodně nenalákají na příběh, který sestává prakticky ze všech myslitelných klišé, je dost předvídatelný, opravdu nikoho nepřekvapí a jeho rozjezd je místy nepříjemně unylý. Jejich hlavním trumfem zůstává naprosto pohodová letní atmosféra, svěží tempo a celková nálada snímku, z něhož ční určitá bezstarostnost, zároveň také nostalgie a nejistota dospívání. Nejvíc potěší práce s postavami, které jsou výborně napsané, nepostrádají charisma, především jsou ale životné a naprosto uvěřitelné. Titulní roli tedy ztvárňuje solidní Liam James, vedle něhož nezklamou ani Toni ColletteSteve CarellAmanda Peet nebo AnnaSophia Robb, všechny ale zastíní fenomenální Sam Rockwell, jehož charakter se řadí k těm vůbec nejpohodovějším a nejsympatičtějším v dějinách kinematografie. Ke vší škodě snadno přehlédnutelný a nenápadný počin, o němž se více dozvíte z naší rubriky Za horizontem.

Zajímavost: Rash prozradil, že inspirací k úvodní scéně mu byl rozhovor s nevlastním otcem v jeho čtrnácti letech.

Oficiální trailer filmu Nezapomenutelné prázdniny / The Way Way Back
Veřejné lži (Official Secrets) (středa 9. 3., Prima Max, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 10. 3., 17.40 - 20.00)

Plakát filmu Veřejné lži / Official Secrets
© IMDb
Pod alternativním tuzemským názvem Státní tajemství najdete v programech tři roky starý thriller, který v našich končinách zas tak známý není. Režisér a spoluscenárista Gavin Hood v něm vychází ze skutečných událostí, čímž pochopitelně činí příběh ještě atraktivnější, ve svém tématu je navíc silně nadčasový. Nikam nespěchá a postupně buduje hutnou atmosféru, v níž jedinec stojí proti mocné společnosti a snaží se zbytek veřejnosti přesvědčit o své pravdě. Z toho tedy vyplývá, že akce je tu naprosté minimum a pozornost se soustředí na výborně napsané, avšak někdy přece jen zdlouhavé dialogy, které jsou ale naštěstí po většinu času strhující, napínavé a velmi chytré. Klíčové bylo pochopitelně obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila výborná a umírněná Keira Knightley, kterou chválí i její největší odpůrci, dále pak dostali důvěru kupříkladu Rhys IfansRalph FiennesMatt Smith nebo Matthew Goode. Tip pro přemýšlivější publikum. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo na více místech ve Velké Británii.

Oficiální trailer filmu Veřejné lži / Official Secrets
Zkouška ohněm (Trial by Fire) (čtvrtek 10. 3., Nova Cinema, 22.25 - 00.45)

Plakát filmu Zkouška ohněm / Trial by Fire
© Facebook tvůrce
V tuzemsku jen málo známý snímek je velmi zvláštní kombinací soudního a vězeňského dramatu, která vychází ze skutečnosti a pro nejsilnější zážitek je nejlepší si o reálné události nic nezjišťovat. Režírující Edward Zwick v něm totiž po celou dobu diváka udržuje v nejistotě, kde je pravda a velmi dobře a zkušeně pracuje s různými náznaky, které jen šponují celkové napětí a vrcholí v emocionálně strhujícím a tak trochu nečekaném závěru. Ten pak částečně kompenzuje zbytečně pomalé tempo, které je znát především v soudní linii, v té vězeňské naopak fungují hutná atmosféra i dialogy. K určité autentičnosti přispívá také málo známé obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil výborný Jack O'Connell a suverénně nejslavnější tváří je Laura Dern. Škoda jen, že stopáž nebyla o něco kratší. Méně výrazný, o to ale působivější tip.    

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Telluride.

Originální trailer filmu Zkouška ohněm / Trial by Fire

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Audiovizuálně uchvacující Opičí muž je nadějnou režijní prvotinou (06.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu